Cerita ibu,

High fever :: 1st time adik Faris kena tahan wad

April 25, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Arini ibu dilah bersiaran di KPJ (Johor Specialist Hospital)..
Sudah 4h3m ibu dilah dan adik faris berkampung di sini..
1st time anak kena warded tau..
Ibu dilah pulak ni kali ke 3 tido wad..
Semua sebab anak, time pregnant kakak sekali, bersalin kakak sbb czer dan kali ni sbb adik faris demam pulak..

Adik faris start demam panas hari ahad mlm.. mmg panas sgt badan dia time tu..
So ari isnin tu ibu dilah terpaksa EL la..
Konon nak bawak adik pegi klinik pg tu, tp dlm kul 8 lebih tu demam adik mcm dah kurang. .so kitorg x jadi pegi klinik..

Tghari tu perasan panas adik meningkat balik.. kitorg g klinik.. panas 39°C. .
Doctor masuk ubat montot..
Malam tu demam lagi panas.. Risau sgt..
Pagi selasa tu pun still panas lagi.
So kitorg decided bawak faris g hospital pulak..


Sampai hospital, org tau ramai kat hospital. ..Oh ye, kitorg gi KPJ (Johor Specialist Hospital) sbb adik ada insurance. . Kalo hospital government mesti lambat punya..


Sampai jer check suhu lagi dah 39.7°C.
Pastu adik kena cucuk utk amik sample darah.. then cucuk utk masuk air..
So terus kena warded. .
Nasib kitorg mmg baik sbb org x ramai..
So semua urusan cepat jer la..


Adik kena neb sbb doctor ckp adik ada kahak.. walaupun batuk adik x teruk pun, tp sbb kahak tu byk still kena neb every 4 hours.. mula2 kena neb tu menangis2 la jugak sbb x biasa kan..
Tp dah masuk ari kedua ketika adik dah ok.. ibu pun dah pandai uruskan sendiri tanpa nurse.. tp kdg2 adik nangis la jugak sikit2.. tp xdela sepjg neb tu dia nangis..
Dah redo agaknya.. huhu

1st day
Kena masuk air.. neb every 4 hours..
Adik tido jer sepjg siang tu..
Suhu badan pun dah turun sampai dah x demam dah..
Malam tu adik dah stat boring.. nak ajak berjalan..
Bawak la dia round kat wad dgn tiang air tu kan..huawaa.. mmg mencabar betul la..
Dgn nak duking adik lagi.. nak tolak tiang lagi. . Mmg lenguh giloss la tgn ibu ni.. huhu

Ok.. nnt ibu dilah citer utk hari2 seterusnya pulak ye..
Dan apa yg berlaku sampai adik kena warded sampai 4 hari..
Hopefully arini adik dpt discharge la.
Ibu ni pun dah seminggu cuti ni.. 
Nasib baik  bos me memahami. 

Ibu dilah nak sambung layan adik yg  boring ni.. da..




2 comments:

Bilik Anak,

Susunatur :: Bilik Anak @ Playroom Part 2

April 21, 2014 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Entry ni adalah sambungan cerita dari entry sebelum ni..
Cerita mengenai susunatur bilik anak @playroom @ ruang keluarga kitorg..
Boleh check kat SINI yer..



Ok..selain dari tempat belajar, dalam bilik ni jugak ibu dilah letak sebuah tilam bujang..
Bukan selapis tapi 3 lapis sebenarnya.. hihi.. 
Sebab nak bagi tinggi tilam tu..
Kat tilam ni la tempat kitorg lepak2..
Tempat ibu dilah baring2 merehatkan badan sambil menyusukan adik faris..
Dan sambil tengok kakak imani belajar dan bermain..
Kadang2 tertido jugak kat sini..hihi


Sebelah tilam tu letak khemah budak2..
Memang suka la diorg main keluar masuk khemah tu..
Adohai.. sampai senget benget dah tangkai khemah tu dikerjakan dua beradik ni tau..
Ibu dilah pulak temankan diorg main sambil baring kat tilam sambil surf internet dari phone.. memang heaven la time tu dapat rehat2kan badan kat situ.. 
Memang lepak habis la... hihi


Susunatur sebelum

Sebelah khemah tu pulak  ada meja computer..
Sebelum ni susunatur tilam ngan khemah tu terbalik tau..
Jadi bila tilam diletak sebelah meja computer, adik faris ni selalu la kaco barang2 kat meja tu..
Dia suka sangat tarik mouse dan ketuk2 meja…
Sabo jer la…


Susunatur selepas

So sebagai langkah penyelesaiannya.. ibu dilah tukar susunatur tilam dan khemah tu..
Dengan susunatur skrg ni, adik faris dah tak boleh main dekat meja computer tu lagi..
Yess… selesai masalah… hehehe

Tempat anak2 main dah ada, tempat ibu lepak2 dah ada..
Tempat ayah kat mana pulak yerrrr???
Ok.. tempat ayah dah tentu la kat meja computer.. hihihi..
Kat situ la tempat ayah layan internet sambil teman anak2 bermain..



Kadang2 time ibu dilah nak masak, ibu dilah kurung diorg kat dalam bilik ni…
Hahaha… mcm kejam jer bunyik nye kan…
Ala.. bukan kurung apa pun..
Ibu dilah biarkan anak2 bermain dalam bilik ni sambil ditemani ayah wan yg main computer.. pastu ibu dilah tutup la pintu supaya adik faris tak leh keluar..
Kalau tak, adik faris nak kacau ibu masak nanti..
Tu jer la cara yg paling senang untuk elak budak2 kaco mak nye nak masak..
Hahahha… xpe, ayah wan kan ada utk teman diorg main.

Hahhh.. sekarang nampak tak betapa bergunanya bilik anak2 ni..
Semua ruang digunakan dengan sebaik mungkin..
Ala… bilik kecik memang la semua tempat berguna kan..
Hehehe… 

Tapi bilik ni tak sempat nak deco2 lagi..
Ruang kat dinding tu masih kosong lagi..
Dah ada idea nak buat apa, tapi masih belum jumpa bahan yg betul2 sesuai utk digunakan..
Nanti kalo dah ada ibu dilah share ye..

Okla.. tu jer la cite ruang keluarga kami.. 
Kalo korang ada pendapat apa yg perlu diletak kat dinding tu,
Or susunatur yg lagi ok bagitau la yer..
Susunatur yg skrg ni pun ibu dilah masih tak puas hati lagi..
Masih boleh diubah2 lagi..
Ok la. Babai…

3 comments:

Anak-anak,

Minyak TYT untuk Ruam Lampin

April 18, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum..

Salam jumaat semua..
Arini nak citer pasal adik faris..


Minggu lepas adik faris kena gatal2 kat montot..
Ibu dilah perasan la faris asyik menggaru jer..
Dia menggaru kat area pinggang tu hah…


Lagi obvious dia duk tergaru-garu bila kitorg bukak pampes untuk mandi ke or tukar pampes.. time ni kompem la laju jer tangan dia duk garu2..
Sampai merah2 pinggang dia tu..
Cian betul ibu dilah tengok dia..
Ada bintik2 besar…
Sebelum ni tak de pulak dia mcm tu..


Bila pikir2 balik apsal la adik kena gatal2 ruam gitu??
Pikir punya pikir….punya pikir..
Baru la ibu dilah perasan sesuatu…
Minggu tu ibu dilah baru bagi 1 bag pampes baru kat babysitter..
Sebab pampes dah abes kan..
Ibu dila bagi drypers..
Biasanya faris guna huggies dan kadang2 petpet..
Tapi time nak beli aritu petpet ngan drypers takde sale so mahal giloss la..
Tu yg beli drypers sbb kebetulan time tu drypers murah…

Mengikut sejarah… (hahaha… tak leh blah nak kena blajo sejarah lak ni..)
Time adik faris baby2 comel loteh dulu penah la pakai drypers..
Tp time tu xdela pulak kena ruam2..
Cuma kalo pakai drypers selalu leaking…
Maybe sebab time tu kedudukan bebird dia ketepi kot.. bebird dlm usaha nak terbang keluar kot.. kuangkuangkuang
Tu pasal la asyik leaking jer… 
Tapi yg pelik nye kalo pampes lain bebird kat tepi xdelak bocor gitu..
Ok.. maybe masalah teknikal kot time tu.. kahkahkah..
So lepas tu mmg la ibu dilah tak guna drypers kat adik..
Ok.. sekian belajar sejarah kite arini ye.. hihi


Back to topic.. bila adik asyik garu2 tu ibu dilah pun sapu minyak kat montot dia..
Minyak TYT ni memang bagus..
Adik dulu kecik2 slalu ruam kat leher.. sapu minyak ni cepat elok..
Lagi satu minyak ni guna roll on jer.. 
Senang jer la nak gunakan..
Kasi gelek and golek2 sikit dah siappp..
Tak yah nak pegang2 minyak tu.. tangan pun tak berminyak kan..
Manyak suka la sama ini minyakkk.. haha

Dalam masa yg sama ibu dilah tukar balik pampes adik..
Guna huggies balik sbb ibu dilah dah beli stok pampes yg banyak…
Beli kat expo aritu..
Pampes drypers tu bagi jerk kat anak babysitter..
Dan hasil nya tiada lagi ruam lampin kat adik faris…
Yeahhhh…
So lepas ni ibu dilah tak kan bagi adik faris pakai drypers lagi..

Sekian cerita ibu arini..
Babai…

1 comments:

Bilik Anak,

Susunatur :: Bilik Anak @ Playroom

April 16, 2014 Ibu Dilah 14 Comments

Assalamualaikum

Arini ibu dilah nak citer pasal tempat fav dalam rumah kitorg yg biasa jadi tempat lepak kitorg
Kalau nak diikutkan, seluruh ruang dekat rumah kitorg mmg betul2 kitorg gunakan sepenuhnya.. memang takde ruang yg dibiarkan dan tak digunakan langsung tau..
Dan gunakan tu bukan setakat mcm kat stor tu, guna tp jarang masuk..
Tapi ni memang betul2 digunakan dan setiap hari kitorg akan keluar masuk…

Nak tau kat mana tempat yg kitorg slalu lepak2 dan bersantai2??
Mana lagi kalo bukan kat bilik anak-anak @ playroom..
Hahhh… ni la ruang keluarga kitorg…

Fungsi utama bilik anak ni adalah sebagai playroom..
Ye..dah tentu la tempat untuk anak2 bermain kan.
Dah nama pun playroom kan…hehe
Bermain sambil belajar…

Ehhh..  rasanya ibu dilah lom penah lagi wat full entry pasal playroom ni kan..
Sebab ibu dilah belum dapat susunatur yg betul2 sesuai lagi.. 
Tu yg segan nak share kat blog.. hihihi..
Tapi arini ibu dilah share la sikit ye.. 
Tu pun dah ada beberapa perubahan terhadap susunatur dalam bilik ni..

Susunatur asal. .

Sebelum ni kakak imani belajar tulis-tulis dan mewarna kat bawah jer..
Kat lantai la.. kat tilam la…
Tapi 2 minggu lepas ibu dilah belikan meja dan kerusi untuk kakak dan adik..
Harus la untuk adik pun ada kan.. kalo tak sure berebut kerusi punya..
So susunatur playroom diorg ni pun terpaksa la berubah sikit..

Susunatur selepas

Sebenarnya, ibu dilah susah sgt nak wat susunatur di bilik anak2 ni..
Memandangkan ruangnya yg kecil dan terhad, memang agar sukar la nak susun2 barang..
Dah tu barang pulak banyak.. memang stress sgt nak pikir mana nak letak barang2 tu tau..


Ini lah susunatur terkini yg ibu dilah rasa ok sikit wat masa ni..
Tapi kalo lepas ni rasa mcm tak sesuai ibu dilah akan tukar lagi.. hihi..
Ni la susunatur sebelum dan selepas perubahan..


Ni pandangan dari pintu masuk bilik..


Ada satu ruang lagi yg ibu dilah wat perubahan susunatur nya..
Tapi nanti la ibu dilah share ye.. 
Tungguu ..
So.. setakat ni dulu.. sok ibu dilah share lagi ye..

Babai..



14 comments:

Anak-anak,

Rambut Baru Kakak Imani

April 15, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum


Cer tengok rambut baru kakak..
Cantik takkkkk???
Hihihi

Malam tadi ayah wan balik keje jer terus cakap ngan kakak imani..
Ayah wan : "kakak potong rambut nak??"
Kakak imani : "nakkkkk.."
Ayah wan : "ok..jom potong.. bukak baju amik kusi.."

Pastu terus jer ayah wan mulakan operasi..
Potong sendiri jerk… 
Tak yah potong kat kedai..
senang… dan jimatttttt banyak $$$$ wooo….
Hahaha..


Sukahati ayah wan jer potong rambut kakak macamana..
Dia main gunting.. gunting.. dan gunting…
Zasss…zasss..zass…zasss..
Sekali ibu dilah datang tgk dah pendek dahhh..
Hohohoho….

Macam boy pulak bila rambut dah pendek sgt…
Boleh tahan la ayah wan potong…
Ada style bebbb.. layer tu..
Pastu kasi nipis sikit…
Zaassss..zasss…zassss.. lagi…


Tapiii… depan kat jambul tu ada senget sikit…
Tak sama pendek…
Maklum ler.. barber amatur jerk kan…
Boleh dimaafkan la…
Hahaha

Nasib baik kakak ni x marah bila rambut dia dipotong pendek sangat…
Nak tau apa sebabnya ayah wan potong rambut kakak pendek2 gitu???
Sebab kakak ada KUTU….
Eeee... geli ibu weyyy..
Banyak sangat telur kutu kat kepala dia tau...

Ok.. pasal kutu tu next time ibu dilah citer..
Lepas potong rambut tu ayah wan wat sikit rawatan kat rambut dia..
Wahhh.. rawatan ko.. kelazzz ayah wann kan…
Kihkihkih…


So skrg bila dah potong rambut pendek..
Kakak dah selesa… dah tak rimas…
Hope dah tak gatal2 lagi.. 
Potong rambut ni adalah langkah pertama utk mengurangkan/ membuang telur kutu…

Dari A-Z ayah wan yg uruskan kakak imani malam tadi..
Dari potong rambut.. wat treatment.. pastu syampu dan mandikan..
Semua ayah wan yg uruskan..
Ibu dilah???
Ibu jaga adik faris la…
Si kecik tu kalo boleh nak join jugak…

Tapi memang tiptop la ayah wan uruskan dia smlm..
Macam anta kakak imani pegi wat rawatan rambut pulak…
Hahaha…


Ok la..  nanti ibu dilah share pasal rawatan kutu tu pulak ye..
Tu pun bila kutu2 tu dah betul2 berambus dari rambut kakak la..
Hahaha….

2 comments:

Anak-anak,

Apa Yang Terjadi Bila Driver Tak Ade di Kereta

April 14, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Amboi. .. tajuk bukan main lagi kan..
Macam saspen jer kan..
Hahaha.. Saje bagi gempak sikit...
Padahal tak tau nak letak tajuk apa..
Kihkihkih

Ok.. nak tau x apa yg akan terjadi bila driver tak De? 
Keadaan ni mmg slalu sgt terjadi..
Bila driver keluar kete jer, tmpt driver mesti cepat2 perlu diganti. .
Mesti ada co-pilot pengganti. .

Tapi apa yg akan terjadi sekiranya co-pilot tersebut tidak bertauliah? ??
Di sini la saspen nya bila mana pengganti pilot tak diiktiraf. .
Tak mo citer panjang korang tgk jer la apa yg terjadi di bawah ni...
Jeng. .jeng...jeng. ..
Saspen bebbbb. ..Saspen. .


Tu diaaa. . Co pilot yg tak diiktiraf tgh beraksi. ..
Ko mampu driver dgn duduk atas gear???
Hahaha.
Atas gear pun boleh jadi tempat duduk tau...
Mana ada org berani duk atas gear??
Tapi faris zakwan????
Semuanya boleh....
Dah duduk atas gear pastu main2 radio...
Dapat lagu rancak sikit siap joget2 atas tu..
Haha... anak..anak... mcm2 kamu ye..

Ehhh.. tu baru duduk kat atas gear...
Kadang2 dia duduk kat celah2 antara gear dgn tmpt radio tu.. 
Ala tempat letak air tu.. muat tu dia duk kat celah2 tu..
Ada skali tu sampai kereta bergerak..
Sebab dia tertolak  gear tu masuk 'D'..
Kete auto kan.. mmg terus bergerak la..
Nasib baik dilah perasan tau..
Kalau tak mmg terlanggar la pape kat depan tu..
Berderau terus bila rasa kete bergerak tau...
Memang bahaya betul..
Lepas dari tu setiap kali adik nak duduk kat celah2 tu je ibu dilah terus hilang ngan kaki..
Memang dia marah2 la.. tapi mmg tak kan bagi lagi dia duk situ..


Selain dari tu tak De la kejadian yg tak elok berlaku..
Tp budak berdua ni mmg pantang kalo ayah wan kuar kete..
Mmg cepat jer diorang amik tempat ayah wan..
Kadang2 sampai berebut2 dan nanges2. .
Kalo time baik sikit boleh la duduk sama2..



Hurmm... anak2 korang ada tak mcm faris ngan imani ni??

0 comments:

Aktiviti bersama family,

JJCM :: Pomegranate Garden Restaurant (Nasi Arab)

April 11, 2014 Ibu Dilah 5 Comments

Assalamualaikum

Salam jumaat semua..
Dah lama tak up entry JJCM kan..
Bukannya sebab kitorg xde gi jalan-jalan cari makan..
Tapi sbb laptop dilah kan problem sikit, tu yg malas nak edit2 gambar..

Ala..kitorg kan mmg kaki JJCM..
Harus la banyak tempat dah kitorg pegi..
Tapi tempat yg biasa kitorg pegi restoren dan kedai makan yg biasa2 jer tau..
Yg harga berpatutan.. bukan tempat yg sekali makan beratus2 tu..
Yg tu mmg tak mampu la kan.. ;)
So kira JJCM kitorg ni kira utk bajet pertengahan punya..
hehehe

Hurmm.. nak tau tak, sejak 2 menjak ni ayah wan suka sgt makan makanan arab..
Setakat ni kitorg dah penah pegi 4 buah restoren makanan arab..
Tapi tau-tau jer la, makanan arab ni biasanya mahal sikit..
Paling murah pun belas2 ringgit kan..
Tapi mahal2 pun, makan tetap puas hati..
Sebab confirm kenyang la kan..
Berbanding kalo makan western food, dilah rasa cam x kenyang sgt..
Hahaha.. tekak melayu kan.. sure la makan nasi baru rasa kenyang..
Baru la berbaloi dengan harganya kan..
Hehehe

Ok.. kali ni kita mulakan dulu dgn restoren arab PG.
Restoren ni terletak di taman universiti di skudai johor..
Kitorg dah pegi 2x restoren ni tau..


Nama restoren : Pomegranate Garden Restaurant
Lokasi : Taman Universiti, Skudai, Johor
Landmark : berdekatan Al-Ikhsan stor

Restoren ni berkonsepkan restoren dalam taman..
Ada beberapa pondok2 kecil.
Makan pun duduk bersila tau..
Masuk2 jer pintu gerbang restoren tu ada air pancut..
Tp air pancut tu xdela menarik sgt pun
Sbb dlm kolam tu xde air sgt.. dan mcm tak dijaga sangat..
Tp dalam x menarik pun budak2 suka pegi tengok air pancut tu tau..
Habis basah sluar adik smlm bila kena air2 tu..


Ehh.. anak2 memang suka la makan kat sini.
Sbb diorg boleh main naik turun pondok tu..
Memang menguji kesabaran jugak la nak mengawal budak2 ni..
Pastu kat pondok tu pulak sukati diorg jer nak baring2 tau..
Wat macam kat umah sendiri pulak kan..
Heiii.. malu mak ko ni nakkk..
Dengan terjerit2 lagi.. sabo jer la..
Adohai… anak ibu ni memang x pedulik kat org pun..
Memang hepi betul diorg dapat main2 sambil jerit2 tau..
Rasa cam nak nyorok belakang bantal jer ibu dia ni.. hahaha
Nasib baik org x ramai dalam tu..

Ok.. bab makanan pulak..
Memandangkan kitorg dah penah datang 2kali..
So kitorg rasa makanan kat sini mmg sedap..
Ehhh.. boleh ckp makanan arab ni mmg sedap la..
Nasi dia mmg sedap sgt.. makan mcm tu jer pun dah sedap..


Tapi makanan arab ni jenis yg makan kering2..
Camne makan kering-kering tu???
Alaa.. kalo org melayu kan suka makan berkuah..
Asam pedas la, kari la, sup la.. semua jenis berkuah kan..
Tp kalau makanan arab ni jenis x berkuah sgt..
Nasi dan ayam or kambing or daging..
Tp mereka ada jugak sediakan satu mangkuk kecil kuah apa ntah nama dia..
X tau pulak nama dia apa.
Rasa dia boleh la tp bagi tekak melayu ni bila makan still rasa kesat lagi sbb kuahnya sikit sgt.. hahaha…




Malam tadi kitorg order kubaidah. 
Harganya RM7.95 Saje. . 
Ada 1 kebab kambing..

Masa 1st time pegi kitorg order kubaidah ke kubedah namanya ek..

Order yg sama tp kebab tu ada 2 ketul. . Harganya rm16 kot.. x ingat sgt la.. tp mmg sup kebab tu..
Adik faris pun suka makan.

Air order jus mango. .

Ayah wan order cappuccino. .
Pastu order roti arab tu.. 
Sekeping rm2 jer..

Ok la. . 

Tu je kot cite JJCM kita arini..
Kat tempat ni mmg x ramai org..
Korang jgn Terkejut pulak kalo dtg xde org..
Tp 1st time dtg tu dulu ramai la..
Baru lps gaji le kat akan. .
Ok la. .tu je cite arini..
Daaa. .

Selamat menjamu selera..




5 comments:

Faris Zakwan,

Adik Faris Sudah 18 bulan

April 09, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulilah. . 
Isnin lepas adik faris genap 1 thn stgh (18bulan)
Cepat nya masa berjalan kan..
Makin besar dah anak ibu ni..
Tapi ibu still rasa adik faris cam baby - baby lagi tau..
Tu sbb kadang2 still panggil faris 'baby'..
Haha....
Mana x nye, dgn Muka baby face dia tu..
Ngan manja mcm baby tu..
Dgn lom pandai ckp mcm baby tu..
Ckp pun ekkk. .ekkk.. jer.. haha..
Tu yg rasa adik still baby2 lagi..
Hihi hi. 

Skrg ni adik dah pandai bgtau bila dia membuang..
Bila dia tepuk2 pampers dia tu maknanya ada hasil la dalam pampers tu.. 
Dia nak inform yg dia dah Berak la tu..
Bagi hint untuk pegi tandas..
Bijak betul kan. .. ;)

Pastu adik dah pandai ckp "dahhh"
Bila lepas bf jer dia tutup baju ibu dan ckp "dahhh"
Kadang2 Saje jer usik dia, tanya banyak kali "adik dah ke??"  " dahhh...dahhh.."
Waaa.. Comel sgt rasanya tengok dia ckp 'dah sampai angguk2 kepala dgn tersengih. .
Cair hati mak ni oiii...
Maklum ler, tu jer perkataan yg dia baru pandai sebut.. harus la mak nye lebih excited kan..hahaha..


Pastu bulan ni nampak nya adik dah tambah gigi lagi..
Gigi belah atas tu tambah lagi 2 btg, belah bawah pun sama..
Hampir complete la gigi adik..
Patut pun makin sedap dia makan..
Dah mcm mesin dah mulut dia, asyik nak mengunyah jer keje ko ye dik. .. hihi

Pantang nampak org makan, cepat jer dia dekat.. kalo org x bagi dia, dia akan tarik tgn kita sampai kita bg dia makanan tu..
Sabo jer la kan. . 
Memang kuat makan budak ni tau.. ;)

Lagi 1 skrg ni adik makin suka sakat kakak..
Suka tarik rambut kakak,  ketuk kepala kakak.. Kaco kakak tgh mewarna. . Mcm2 lagi la..
Senang citer skrg adik dah pandai buli kakak.. hahaha.. nasib la kakak, dulu dia suka buli adik, skrg adik buli dia balik. . Hahaha..
(Ibu gelak jahat kat kakak)

Yg lain2 tu cam biasa la..
Aktif sgt wat itu ini..
Asyik main jer...

Oh ye.. Lagi 1 adik faris dah boleh ikut ayah kuar gi jalan..
Kalo Setakat nak gi kedai tu mmg dah boleh sgt dah...
Pantang nampak ayah bersiap2,  
Cepat jer dia hulur tangan minta didukung..
Kadang2 kalo pagi before ayah wan anta g umah babysitter sempat lagi diorg g breakfast sama2...
Dah kamcing dah diorg skrg..
Suka la ayah wan skrg ada geng.. hehe

Ok la. . Tu je update anak bujang ibu wat masa ni..
Semoga adik jadi anak yg soleh ye syg. ..
Aminnn



2 comments:

Aktiviti bersama family,

Happy Anniversary 36th to Bunda Tokbah

April 07, 2014 Ibu Dilah 4 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah. . Hari ni genap 36 tahun usia perkahwinan mak dan abah ibu dilah..
Semoga ikatan perkahwinan mereka kenal bahagia till Jannah. .

36 thn suatu jangka masa yg lama..
Masih kekal sehingga arini..
Dengan dikurniakan 5 org anak..
Sorang laki dan 4 org perempuan. .

AF1 (along) keje TNB
AF2 (angah) - finance manager di aerospace company
AF3 (Me) - engineer di international company
AF4 (Pipi) - marketing executive di international company
AF5 (adik) - study kat uitm.

Alhamdulillah. . Mereka telah berjaya mendidik kami adik beradik sehingga ke menara gading. . 
Masing2 dah ada kerjaya sendiri..

3 org dah kawin dan skrg mak dan abah dah ada 8 org cucu.. 6 boys and 2 girls..
So now we all called mak and abah bunda and Tokbah. .
Sweet sgt kan panggil bunda.. hihi..
Mak yg request utk cucuk panggil bunda tau..

Ok. .last weekend kitorg balik kampung. .
Sempat la wat surprise Majlis makan2 utk meraikan anniversary bunda Tokbah. .
Tp nak ckp surprise  sgt pun x jugak..
Sbb masak kat umah kan, so dah tentu la bunda tau kan..
Tp my sis just ckp nak wat BBQ jer..
X ckp lebih2..



Tapi before start makan2 tu,
Kitorg inform la diorg yg tujuan sebenar buat makan2 tu utk meraikan anniversary diorg.. Wahhhh. Terkejut bunda tau bila tau..


Pastu kitorg suh potong kek pulut kuning yg x bape nak kuning sgt.. sbb jadi kaler oren. . Haha..
Lebih surprise lagi bila tiba2 ciksu dtg bawa 1 kek lagi.. kek secret recipe ni mmg kitorg x simpan kat dlm umah.. so mmg bunda x tau langsung la.. hehe..


Antara makanan mlm tu.. 
Potato baked,  seafood salad, coeslow,  nasi goreng, ayam BBQ,  pulut kuning, dan air orange juice ..
Makan la sampai kenyang...

Semoga bunda dan Tokbah diberi kesihatan yg baik, dipanjangkan usia mereka, dimurahkan rezeki mereka.. dan hidup bahagia disamping anak cucu mereka..
Kami syg sgt kat mak dan abah....
Muahhhh. .

4 comments: