High fever :: 1st time adik Faris kena tahan wad

April 25, 2014

Assalamualaikum

Arini ibu dilah bersiaran di KPJ (Johor Specialist Hospital)..
Sudah 4h3m ibu dilah dan adik faris berkampung di sini..
1st time anak kena warded tau..
Ibu dilah pulak ni kali ke 3 tido wad..
Semua sebab anak, time pregnant kakak sekali, bersalin kakak sbb czer dan kali ni sbb adik faris demam pulak..

Adik faris start demam panas hari ahad mlm.. mmg panas sgt badan dia time tu..
So ari isnin tu ibu dilah terpaksa EL la..
Konon nak bawak adik pegi klinik pg tu, tp dlm kul 8 lebih tu demam adik mcm dah kurang. .so kitorg x jadi pegi klinik..

Tghari tu perasan panas adik meningkat balik.. kitorg g klinik.. panas 39°C. .
Doctor masuk ubat montot..
Malam tu demam lagi panas.. Risau sgt..
Pagi selasa tu pun still panas lagi.
So kitorg decided bawak faris g hospital pulak..


Sampai hospital, org tau ramai kat hospital. ..Oh ye, kitorg gi KPJ (Johor Specialist Hospital) sbb adik ada insurance. . Kalo hospital government mesti lambat punya..


Sampai jer check suhu lagi dah 39.7°C.
Pastu adik kena cucuk utk amik sample darah.. then cucuk utk masuk air..
So terus kena warded. .
Nasib kitorg mmg baik sbb org x ramai..
So semua urusan cepat jer la..


Adik kena neb sbb doctor ckp adik ada kahak.. walaupun batuk adik x teruk pun, tp sbb kahak tu byk still kena neb every 4 hours.. mula2 kena neb tu menangis2 la jugak sbb x biasa kan..
Tp dah masuk ari kedua ketika adik dah ok.. ibu pun dah pandai uruskan sendiri tanpa nurse.. tp kdg2 adik nangis la jugak sikit2.. tp xdela sepjg neb tu dia nangis..
Dah redo agaknya.. huhu

1st day
Kena masuk air.. neb every 4 hours..
Adik tido jer sepjg siang tu..
Suhu badan pun dah turun sampai dah x demam dah..
Malam tu adik dah stat boring.. nak ajak berjalan..
Bawak la dia round kat wad dgn tiang air tu kan..huawaa.. mmg mencabar betul la..
Dgn nak duking adik lagi.. nak tolak tiang lagi. . Mmg lenguh giloss la tgn ibu ni.. huhu

Ok.. nnt ibu dilah citer utk hari2 seterusnya pulak ye..
Dan apa yg berlaku sampai adik kena warded sampai 4 hari..
Hopefully arini adik dpt discharge la.
Ibu ni pun dah seminggu cuti ni.. 
Nasib baik  bos me memahami. 

Ibu dilah nak sambung layan adik yg  boring ni.. da..




You Might Also Like

2 komen