Minyak TYT untuk Ruam Lampin

April 18, 2014

Assalamualaikum..

Salam jumaat semua..
Arini nak citer pasal adik faris..


Minggu lepas adik faris kena gatal2 kat montot..
Ibu dilah perasan la faris asyik menggaru jer..
Dia menggaru kat area pinggang tu hah…


Lagi obvious dia duk tergaru-garu bila kitorg bukak pampes untuk mandi ke or tukar pampes.. time ni kompem la laju jer tangan dia duk garu2..
Sampai merah2 pinggang dia tu..
Cian betul ibu dilah tengok dia..
Ada bintik2 besar…
Sebelum ni tak de pulak dia mcm tu..


Bila pikir2 balik apsal la adik kena gatal2 ruam gitu??
Pikir punya pikir….punya pikir..
Baru la ibu dilah perasan sesuatu…
Minggu tu ibu dilah baru bagi 1 bag pampes baru kat babysitter..
Sebab pampes dah abes kan..
Ibu dila bagi drypers..
Biasanya faris guna huggies dan kadang2 petpet..
Tapi time nak beli aritu petpet ngan drypers takde sale so mahal giloss la..
Tu yg beli drypers sbb kebetulan time tu drypers murah…

Mengikut sejarah… (hahaha… tak leh blah nak kena blajo sejarah lak ni..)
Time adik faris baby2 comel loteh dulu penah la pakai drypers..
Tp time tu xdela pulak kena ruam2..
Cuma kalo pakai drypers selalu leaking…
Maybe sebab time tu kedudukan bebird dia ketepi kot.. bebird dlm usaha nak terbang keluar kot.. kuangkuangkuang
Tu pasal la asyik leaking jer… 
Tapi yg pelik nye kalo pampes lain bebird kat tepi xdelak bocor gitu..
Ok.. maybe masalah teknikal kot time tu.. kahkahkah..
So lepas tu mmg la ibu dilah tak guna drypers kat adik..
Ok.. sekian belajar sejarah kite arini ye.. hihi


Back to topic.. bila adik asyik garu2 tu ibu dilah pun sapu minyak kat montot dia..
Minyak TYT ni memang bagus..
Adik dulu kecik2 slalu ruam kat leher.. sapu minyak ni cepat elok..
Lagi satu minyak ni guna roll on jer.. 
Senang jer la nak gunakan..
Kasi gelek and golek2 sikit dah siappp..
Tak yah nak pegang2 minyak tu.. tangan pun tak berminyak kan..
Manyak suka la sama ini minyakkk.. haha

Dalam masa yg sama ibu dilah tukar balik pampes adik..
Guna huggies balik sbb ibu dilah dah beli stok pampes yg banyak…
Beli kat expo aritu..
Pampes drypers tu bagi jerk kat anak babysitter..
Dan hasil nya tiada lagi ruam lampin kat adik faris…
Yeahhhh…
So lepas ni ibu dilah tak kan bagi adik faris pakai drypers lagi..

Sekian cerita ibu arini..
Babai…

You Might Also Like

1 komen

  1. Aish pun xblh sgt pkai drypers..
    Dia jd gatal2 cam tu jgk

    minyak tyt ni mmg bgus kan?
    Kena ada jgk stok kt umh..
    Kalau jatuh benjol pun elok pkai

    ReplyDelete