Cerita ibu,

Surprise Hari Ibu

May 29, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Ni nak citer pasal hari ibu aritu..
Kebetulan time tu kitorg balik kampung kat melaka..
Xdela celebrate sgt pun.. cuma wat makan2 jer..

Ayah wan ni habit dia kalo balik kg suka kuar jalan2 sorg2...
Bukannya kitorg xnak ikut.. tp tau2 jer dia dah xde.. tgk kete pun xde...
Memang dah sah la tu dia kuar gi memana..

Actually ayah wan bosan beno nya..
Tu yg dia gi jalan sorg2...
Nak bawak anak2, diorg sibuk bermain ngan kazen2 diorg..
Nak ajak ibu dilah pulak bz ngan adik beradik ngan mak.. 
Iyela,  time balik kg ni la nak borak2. . 
Nak manja2.. haha.. (manja ler sgt kan)
Nak gossip2 citer mak-mak.. haha.. (mak jemah sgt kannnn. .hehe )
Penyudahnya ayah wan kuar la jalan sorg2..

Bila malam lak ayah slalu tido awal kalo xde kwn nak borak...
Abis2 pun dia layan internet kat bilik..
Ibu dilah ngan anak2 biasa la bizi ngan "aktiviti" kitorg..  haha..
Masuk bilik pun dah lewat..

Malam tu lepas tido kan adik ibu dilah nak kuar bilik tgk kakak pulak..
Nak tgk jam kul bape...
Tp bila tgk jam apsal nampak cam byk sgt jam atas meja ni??
Jam ibu dilah 1, ayah wan 1 dan ada 2 lagi x tau jam sape...

Tetiba 'tinggggg'..
Teringat yg siang tadi cik ngah ada membebel kat anak dia pasal jam auntie hilang.. 
Auntie tu kazen kitorg tp masih sekolah la.. 
kira berkawan ngan anak2 kitorg la...
Hurmmm.. Ntah2 ni jam auntie kot..
Xpela la.. sok pagi baru tanya diorg..

Baru nak gerak kuar bilik tetiba cam terperasan ada nota..
Pusing la balik tgk atas meja tu.. 
Rupanya ada kan ucapan hari ibu dari ayah wan utk ibu... 


Wahhh... terharu nya ibu dilah... 
Tersenyum tersipu2 baca kan tu tau..
(Merah muka ai tau...)
Haha...
Mana tak nye... ayah wan bukan la jenis yg romantik suka bagi kad besday ke kad hari ibu ke.. x penah nya.. 
ni la 1st time dpt tau...
Tu yg terharu...


Tetiba. ..
Ntah2 jam yg 2 ketul tu pun ayah wan bagi jugak..
Belek2 tgk jam tu mmg ada plastic lagi...
Memang sah la ni..
Terus lompat naik katil kejut ayah wan..
Tanya dia betul ke dia belikan jam utk ibu dilah... (sambil dah tersengeh2. .hihi)
Dalam mamai2 dia angguk kepala...


Terima kasih abg...
Terharu nya. ..
Dia bukan la jenis yg suka bg2 hadiah..
Bukan jugak jenis yg suka bg surprise. ..
Bukan jugak ingat tarikh tarikh penting seperti tarikh birthday, anniversary, birthday anak2 dan lain2 lagi..
Sebab tu la hati ibu dilah sebak dan tersentuh bila diberi penghargaan mcm ni..
Alaaaa. .. tacing la pulak.. huhu..

Kalau time birthday pun kadang2 je bg hadiah..
Tu pun bukan hadiah surprise..
Mesti dah diberitahu dulu dan pilih sendiri..
Kitorg mmg mcm tu..
Tu yg bila dpt surprise dari ayah wan,
Ibu dilah tacing sgt.. hehe..

Lepas beri ucapan terima kasih dan cuma penghargaan pd ayah wan..
Ayah wan sambung tido balik.. 
Tgk tu.. x sempat nak wat drama queen...
King dah tido balik..
X romantik betul kan... haha..
Nasib badan..
 Apa2 pun tetap bersyukur dan terima dia seadanya. ..

Hahhh.. tu je la citer hari ibu yg dah basi. .
Ibu anak dua...
Semoga ibu dilah dapat membesarkan anak2 dengan baik dan sempurna. .
Aminnn. .

2 comments:

Homemade,

Resepi :: Bubur Pulut Hitam Yang Mudah

May 26, 2014 Ibu Dilah 6 Comments

Assalamualaikum

Adehhh… lama betul tak update blog ni..
Fuhhh.. fuhh.. dah bersawang dah nampaknya.. huhuhu
Lately ni memang super duper la bizi..
Tu yg x sempat nak update.. 
Ala.. ada ke org kisah dilah update blog ke idok???
Hahaha…. Nan do kannnn…

Sape suka makan bubur pulut hitam???
Sila angkat keyboard… hahaha…
Hai.. dah lama x update tetiba update arini pasal makanan pulak kan.. haha..
Ibu dilah memang ler suka sgt makan bubur pulut hitam ni..
Antara byk2 jenis bubur kan, ni kira no 1 la..
Tapi dah lama x makan..

Bila dah lama x makan mula la macam nak mengidam kan..
Hahaha.. ayat ko tak tahan kan..
So sabtu lepas dapat la lepas hajat buat bubur pulut hitam ni..
Puas ler makan yg suam2 kuku dan yg sejuk2..
Huhhhh… memang heaven…
Dah terbayang2 pulak ni..
Telan ayaq lioq jer la… huhu
Dah la arini puasa.. dah terbayang2 bubur pulut hitam yg sejuk2 tuu…
Saborr..saboo… ada yg ngences pulak nanti.. hihi

Ok.. so arini nak share la resepi bubur pulut hitam ni..
Maklum ler, dah dekat2 nak masuk bulan puasa ni..
Sure ramai yg nak wat bubur pulut hitam nanti..
Alahai.. sedap nya dapat bukak puasa makan bubur pulut hitam…
Aiiii.. ngences lagi.. hihi

Resepi Bubur Pulut Hitam



1 cawan beras pulut hitam
6 cawan air
1 ketul gula Melaka
1 biji santan kelapa
2 helai daun pandan
Secubit garam 

Cara penyediaan :

1)Rendam beras pulut hitam sekurang2nya 3 jam (sebaiknya semalaman)

2) Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan sehingga masak (dengan api sederhana dan gaul supaya semua beras pulut tu pecah sekata.)

3) Masukkan gula melaka dan garam.. gaul rata sehingga gula hancur.

4) Masukkan santan dan kacau lagi sehingga masak..

5) Siap.. sedia untuk dimakan..

Senang sangat kan.. semudah ABC.. Hahaha…
Cuma nak wat bubur ni makan masa sikit untuk rendam
Dan masa rebus pun lama jugak sbb nak pastikan beras tu betul2 masak..
tapi bab gula tu korang leh adjust la ikut tahap kemanisan yg korang suka..
Dilah x suka manis2 sgt..
Kalo nak guna gula biasa pun boleh jugak..

 Ok..tu je resepi untuk arini..
Pasni kite cari resepi dessert yg mudah2 lagi ye untuk masak bulan puasa nanti..
Lakkk. .....

SELAMAT MENCUBA!!



Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..


6 comments:

Aktiviti bersama family,

Aktiviti Hujung Minggu Bersama Family

May 16, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Last week kitorg balik kampung kat melaka..
Kebetulan pulak selasa tu cuti Wesak,
so kitorg tambah cuti ari isnin tu..
Baru la puas sikit dapat duk kat kampung lama sikit kan...

Sepanjang 4 hari kat kampung, mcm2 aktiviti kitorg buat.. anak2 lagi la suka dpt jumpa kazen2 dia.. lagi2 si kakak imani tu.. Asyik main jer.. Seronok sgt la diorg tu.. Sampai gelap dah kakak tu asyik main panas jer.

 Yg adik pulak tgh kemaruk main beskal.. Pagi petang siang malam nak main beskal jer... sampai jatuh longkang pun ada.. haha.. adik.. adik.. Seronok adik ye.. Rasa bebas nak berjalan g mana2 bila duk kat kampung. . Kalo kat umah jb ni asyik terperap jer dlm umah..






Jom layan aktiviti hujung minggu kitorg..

Hari sabtu - gotong royong anak cucu pasang pagar kat umah pakwek (atok laki) untuk elakkan dari makwek (nenek) dari merayau gi umah org.. makwek ibu dilah ni dah tua dan nyanyuk. . Dah banyak kali dia kuar dari umah merayau x tentu haha. . Tu yg kitorg pasang pagar tu.. Malam nya celebrate besday anak buah yg ke 3 thn pulak..


Ari ahad - ada org tu request nak makan mee kari yg bunda buat.. so tghari tu kitorg makan mee kari.. pastu org tu ckp nak belanja ikan bakar.. tp xnak gi makan kat kedai sbb risau budak2 wat hal kan. . Kang x pasal2 mak pak naik hantu karang.. haha


So mlm makan dinner ikan bakar, ikan masak sweet sour, sotong goreng tepung, air asam ngan sambal kicap mesti ada jugak. . Tak lupa nasi lemak bunda.. senang cakap mmg mcm pegi makan ikan bakar kat Umbai tu la.. hihi


Tak lupa sambal goreng bunda ni.. mmg terbaik la.. ayah wan siap request lagi bulan puasa nnt suh buat lagi.. Dulu time kitorg duk asrama  mmg slalu mak bekal kan sambal goreng ni.. Dapat rasa lagi best.. haha..

Ari isnin - pagi tu ayah wan tolong bunda Tokbah wat pangkin.. dpt la siap kan 1 pangkin, letak kat bawah pokok.. tu request dari sil supaya senang dia nak monitor anak2 main kat luar rumah..





Ptg tu kitorg pergi picnic kat air terjun pulak.. kitorg pegi air terjun sagil kat gunung ladang tu.. dlm sejam perjalanan dari umah Bunda. . Memang best sgt la pegi kali ni sbb puas hati dpt mandi lama2. .







Kebetulan aritu ari isnin hari bekerja kan.. So org mmg sikit jer.. tak yah nak daki tinggi.. kat bawah pun dah ok.. tempat tu kitorg je yg ada.. mmg heaven la dpt berendam dlm air sejuk kannnn... adik faris bukan main suka lg.. dia lagi berani dari kakak imani tau.. . Kakak mesti ada org jaga.. tp adik dia boleh jalan sendiri guna pulak pun tu.. air cetek jer kan..

Ari selasa - pagi jalan2 cari mee rojak.. balik tu ayah wan sempat wat pangkin lagi sebuah.. x banyak aktiviti ari selasa sbb kitorg gerak balik jb kul 4 ptg..

Itula aktiviti kitorg bersama family time cuti aritu.. memang seronok sgt.. anak2 pun dah tau Seronok nya balik kampung.. nasib baik time nak balik tu kakak baru terjaga dari tido, kalo x sure dia xnak balik jb.. sbb seronok sgt main ngan abg dan kakak.. hihi

0 comments:

Cerita ibu,

Tak Semua Perempuan Kaki Shopping..

May 08, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Sape suka shoppingggg????? 
Sila angkat tangannnnnnnnn…
Amboiiii.. bukan main lagi korang angkat tangan ye…
Hahahaa 
Sure semua org suka shopping kan…
Sape yg tak suka tu  memang pelikkk!!!

Ibu dilah pun suka shoppingggg..
Tapiiii… suka biasa2 jer…
Takde ler pantang ada sale, mula la muka ni yg menepek kat sopping mall..
Balik.. balik muka dia ni.. haha 
Ooo.. itu memang tidak terjadi pada diriku okeh..

Apa barang yg korang beli bila shopping??
Barang anak2?? Baju anak? Baju sendiri?
Barang rumah?? Barang perhiasan?? Handbag?? Kasut??
Amboiii.. macam2 korang nak beli yerrr..

Korang nak tau tak bila kali terakhir ibu dilah beli kasut??
Ada bape pasang kasut ibu dilah???
Hurmm… korang jangan terkejut tau kalau ibu dilah bagitau ni..
Kali terakhir beli kasut dalam bulan june tahun lepas kot…
Hahaha.. lama giler kan sampai dah x ingat dah bila beli..
Pastu kasut yg ada skrg Cuma sepasang jer..

Sepasang jer tau..
Kasut sepasang tu la wat pegi keje..
Kasut tu jugak pakai gi jalan2..
Kasut tu jugak pakai utk buang sampah kat luar pagar.. (sebab malas nak amik selipar jauh)
Hahahaha… memang tragis betul kan…

Ibu dilah memang dari kecik susah nak beli kasut..
Kalo memilih bukan main lama lagi..
Tapi bukan la lama memilih kat satu tempat.. tp lebih pada lama berpikir perlu ke x perlu nak beli.. hihi
Biasanya ibu dilah masuk kedai, scan sekali imbas semua kasut..
Lepas scan kalo xde yg berkenan terus blah pegi kedai lain..
Mmg senang sgt cara ibu dilah shopping..
X yah nak belek lama2 kat satu kedai tapi last2 x beli..
Tak suke mcm tu tau…
Kalo ada yg berkenan terus try, kalo ok, beli terus..

Tapi kalo xde niat nak beli kasut, ibu dilah tak saje2 nak window shopping tgk kasut..
Hahaha.. memang tak suke ler nak buang masa gitu..
Ada org cakap "ala.. tengok2 jer kasut tu, bukan nak beli pun…"
Ko cakap tak nak beli kan.. tapi kalo ko tengok2 pastu berkenan..
Pastu siap try lagi minta salegirl tu amik kasut saiz ko..
Pastu ko beli tak??? Sure ko beli punya..
Kalo tak beli pun kan dah buang masa kat situ..
Buang masa korg dan buang masa salesgirl tu jugakkk.. kesian dia kan..

Ok..ok.. tak kesah la kalo korg suke wat macam tu..
Masing2 kan… lain org lain caranya..
Tapi yg menguatkan reason nape ibu dilah tak suke mcm tu..
Sebabbbb…. Kakak ngan adik tu berkepit 24hrs ngan ibu dilah,
So mmg x kuasa la nak sesaje buang masa nak sebey2, nak buang2 masa cam tu..
Dengan nak menjaga 2 org budak tu lagi.. memang tak la kan…
Saje cari pasal la tu kalo wat jugak.. haha

Sama jugak macam baju.. jarang sangat beli baju baru..
Ehhh.. senang cakap ibu dilah bukan ler kaki shopping sebenarnya..
Kalo nak beli barang keperluan sendiri cam baju or kasut mmg pikir byk kali..
Selagi boleh guna, ibu dilah guna jer..
Kalo nak kata ibu dilah "kedekut' pun boleh jugak.. hahaha..
Tapi sebenarnya lebih pada berjimat-cermat kottttt..
Maybe sbb dah terdidik dari kecik supaya jgn membazir..
Tu yg dah terbiasa. .

Ibu dilah tak suke beli barang sebab saje suka2..
 [eh.. paham ke apa ibu dilah ckp ni??]
Maksudnya cam ni...
Kalau org lain beli ibu dilah pun nak beli jugak..
Kalau org pakai baju fesyen cam tu, ibu dilah pun mesti beli jugak..
Org pakai kasut cam tu, ibu dilah pun mesti ada jugak..
Ohhhh… tu bukan ibu dilah yerrr..
ibu dilah tak kan beli semata2 nak sama dgn org..
ibu dilah tak kan beli utk pakai sekali ajer.. nanti2 tak kan pakai lagi..
beli setakat pakai sekali pastu boleh letak kat muzium nak wat pe kan.
memang tak la..
Itu membazir namanya...
Membazir tu kan kesukaan syaiton...
Tak mo ler kite kawan ngan syaiton. .

Contohnya, dulu penah terpikir gak kalo raya tu konon2nya nak wat la baju kebaya ke or baju pesen2 gitu… 
tapi bila pikir balik sure lepas tu aku tak kan pakai punya baju kebaya tu nanti..
so last2 memang ibu dilah wat baju kurung biasa jer..
kita kenal diri kita sendiri kan..
mana boleh kita tipu diri sendiri kan..

senang cakap ibu dilah tak suka membazir bab barang2..
alhamdulilah..dari kecik dah didik supaya jangan membazir..
berjimat2 la dalam guna sesuatu barang..
akhirnya sampai besar la jadi cam tu..
Mungkin sesetengah org cakap ‘KEDEKUT'
tapi pada dilah lebih pada berjimat cermat la.. hihi

Tapi ada 1 benda yg ibu dilah tak kisah pasal nak berbelanja…
Iaitu makanan.. bab makanan ibu dilah memang tak berkira sgt…
Tapi dalam tak berkira pun tengok jugak nak makan apa kan..
Kalo keluar makan tu takde la kitorg pegi tempat mahal2..
Makan pun tempat biasa2 jer…
Maybe sebab kitorg dari family yg sederhana..
Yg biasa bersederhana dalam berbelanja..
Dan bukan ‘high taste'..
Walaupun sebenarnya kitorg laki bini mampu utk makan or berbelanja lebih..

Alhamdulillah.. ayah wan pun jenis yg sama jugak dengan ibu dilah..
Tak de nak pakai barang berjenama… pakai biasa2 jer..
Rumah biasa2 jer.. kereta biasa2 jer…
Ohhhh.. skrg ni baru ibu dilah betul2 perasan la..
Tang ni semua nya kitorg sama.. patut la serasi bersama..
Hehehe… 

Tu yg ibu dilah selalu cakap kat ayah wan..
Untung dia dapat ibu dilah ni.. sebab ibu dilah bukan kaki shopping..
Tak suke beli kasut..
Tak suke beli handbag..
Tak suka pakai barang kemas..
Tak pakai make up langsung..
Ehhh.. betapa banyak nya dia dapat berjimat sebab ibu dilah ‘tak suke' shopping ni..
Cer korg kira bape banyak boleh jimat??
Takde make up2… beli pencuci muka safi tu pun maybe 2,3 bulan sekali tau…
Hahaha… jimat giloss kan...

Kadang-kadang ibu dilah pun pelik tau…
Betul ke aku ni pompuan sbb semua yg pompuan suka aku tak suke??
Hahaha… teruk kan sampai terpikir cam tu skali… 
Bukan apa kadang2 kompius jugak dgn diri sendiri..
Tapi macam ibu dilah cakap tadi kita tak kan boleh tipu diri sendiri kan..
Ibu dilah suka merancang sebelum membeli..
Beli ikut keperluan bukan nya ikut kehendak.. 

Ehhh… panjang tul ibu dilah membebel arini kan..
Hahah.. sori la yek.. mcm syok pulak tetiba bebel arini..
Iyela.. bebel dok puji diri sendiri kan..
Kahkahkah [muntah hijau la korg]

Tapi dalam tak suke shopping pun.. 
Ari sabtu lepas ibu dilah dah tershopping jugak.. [alhamdulillah,  ada gak sifat pompuan sebati. .haha]
Tak plan pun.. tp kebetulan teman ayah wan cari seluar..
Sementara nak tunggu seluar tu dipotong, ibu dilah jalan2 kat bahagian kasut..


Time tu kat aeon mmg ada sale..
Tgk2 kasut ada sale, 2 pasang RM80
Pastu tengok kasut tu mcm berkenan.. terus try..
Pastu pikir kasut pun dah lama tak beli..
Memang dah sampai masa untuk ditukar..
So beli la sepasang kasut bertutup untuk pakai pegi keje..
Dan sepasang kasut untuk berjalan.. boleh guna raya nanti..
Tak sampai 15minit dah siap beli..

Kan ibu dilah dah cakap.. ibu dilah scan kalo ada berkenan terus try dan beli..
Kalo sekali scan tak berkenan terus blah… 
Dan inilah hasil nya reward untuk diri sendiri setelah sekian lama tak berbelanja..
Dapat 2 pasang kasut..


Dan masa beli ni memang sudah sampai kepada keperluan..
InsyaAllah, kasut ni boleh tahan paling kurang pun setahun..
Pastu baru tukar kasut lain..hehe 

Sebenarnya nak citer pasal kasut baru jer pon arini..
Tapi mukadimah nya dah terpanjang pulak.. hahaha...
Kalo masuk exam ni mmg dpt markah sikit jer la..
Sbb isi penting sikit tp mukadimah jer yg lebih-lebih... hahah..

Okla.. sebelum penutup ni meleret2 jugak better ibu dilah stop dulu.. hehehe...
sekian dulu bebelan ibu dilah hari ni..
Sekian..
Babai..



0 comments:

Bilik Anak,

Decor :: DIY Frame ABC

May 05, 2014 Ibu Dilah 10 Comments

Assalamualaikum

Ingat tak sebelum ni ibu dilah penah up entry pasal playroom anak2..
Dinding bilik tu kosong jer kan.. takde pun deco-deco lagi..
Kalo tak ingat boleh tengok kat SINI..
Ala.. macam la org kesah kan..
Hahaha..

Ok, arini nak share sesuatu yg ibu dilah dah buat utk deco-deco bilik tu..
Ala.. benda kecik jer pun.. tu pun belum gantung lagi..
Sebab tak confirm lagi nak letak belah mana..
Tp kite share la dulu yer…
Sbb benda ni ibu dilah buat sendiri..
Ala.. DIY jer la.. jimat kos.. hehehe
Apa yg benda yg ibu dilah dah buat??



**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**


Tadaaaa.. ni la yg ibu dilah buat..
Nampak tak frame ABC tu???
Ala.. yg kat tengah2 tu la..
Tu la benda yg ibu dilah DIY..

Nak tau tak mana ibu dilah dapat tulisan ABC tu??
Hurmmm.. tulisan tu sebenarnya adalah paper bag pureen..
Hahahaha… ingat tak time mom & baby fair aritu..
Ibu dilah ada beli barang pureen.. 
So dpt la paper bag tu untuk belian rm50 ke atas kalo x silap..

1st time tengok paper bag tu ibu dilah dah berkenan..
Tetiba jer kuar "mentol" kat kepala kan… 
"tingggg.. tinggggg…."
Hahaha.. drama sgt la ko ni ibu dilah..
Memang terus terpikir nak wat ala2 frame suatu hari nanti…

Dan setelah beberapa minggu, terhasil la frame ABC ni…
Murah dan mudah sgt nak membuatnya…
Meh sini ibu dilah tunjuk sikit.


Bahan-bahan yg perlu kita ada,
- Paper/plastic  bag (corak yg kita berkenan sgt tu..)
- Polisterin
-Gunting & cutter
-Gam / pistol gam

Cara nak buat pun mudah sgt..

1) ukur dan gunting paper bag ikut saiz yg sesuai..


2) potong polisterin ikut size corak plastic bag ABC tu.. 
(tapi saiz polisterin tu kena kecik sikit dari saiz ABC tu sbb nnt nak lipat ke belakang plastic bag tu..)
3) panaskan gam pada pistol gam.
Gam kan sikit hujung polisterin dan gam kan plastic bag perlahan2 sehingga bercantum dan ratakan semua penjuru..

TIPS : Untuk mendapatkan hasil frame yg cantik, time nak gam tu kena betul2 teliti..
Pastikan permukaan plastic tu betul2 tegang.. lepas tu cepat2 gam dan tekan tempat gam tu pada permukaan yg rata.. 


Dah siap.. tak sampai setengah jam pun dah dpt hasil nya..
Ibu dilah buat ni time adik faris tido.. time tu kan dia demam..
Kononnya ibu dilah pun nak rehat sekejap tp tak boleh lelap pulak..
Tu yg terus bangun dan buat frame ABC ni..
Cun cun jer siap frame ni adik faris pun bangun..
Skrg ni tengah pikir nak gantung kat mana frame ABC ni..


Ok tak kalau letak kat sini??
Kalau nak letak kat frame gambar tu nampak macam cantik..
Tapi budak2 bukannya boleh baca kan…
Macam tak praktikal pulak kan..


Atau nak letak kat meja study budak-budak ni ajer???
Nampak mcm ok jugak kan…


Kat mana nak letak frame ABC ni??
Kalau boleh tak nak la sekadar perhiasan jer..
Biar lah ABC tu boleh memberi manfaat kat anak2..
Biar tempat yg mudah diorg nak tengok dan baca…
Apa pendapat korang?? 

Update : 
Jom join cabaran bulan mei dan june di blog Susunatur Sioca.

Penaja:
http://mylifeconcerto.blogspot.com/?m=1

10 comments:

Anak-anak,

High Fever :: 2nd, 3rd and 4th Day Faris Warded

May 02, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. adik faris dah discharge hari jumaat lepas..
Dah seminggu dah..
Arini nak sambung apa yg terjadi pada adik pada ari kedua, ketiga dan keempat..
Citer 1st day warded boleh refer kat SINI

2nd day (Wednesday, 23rd Apr2014)

Pagi tu lepas Dr Woon datang check, dia cakap adik dah x perlu masuk air lagi..
Sebab adik pun sentiasa breastfeed jer kan..
So xdelah la dia kekurangan air..
But neb still kena continue every 4 hours..
At least 3 hari ok.. owhhh.. Nampak sangat adik tak boleh discharge aritu..

Sebelum nurse bukak drip air tu, berlaku sesuatu kejadiaan yg x dingini..
Adik jatuh katil gara2 nak ikut ibu buang sampah..
Ehhh.. bukan jauh pun.. hujung katil tu jer poon…
Tapi silap ibu dilah sebab tak naikkan palang katil tu..
Maafkan ibu ye baby…

Ibu buang sampah pusing balik tengok adik dah kat bawah katil..
Ibu punya cuakkkk…. Terus angkat adik…
Tapi dia x nangis pun.. tersengeh2 lagi ada la.. sabo jer la..
Yg merisaukan ibu dilah sebab dia jatuh sebelah kiri, tiang air tu pulak sebelah kanan..
Bayangkan la dah tegang dah tube air tu..
Nasib baik jugak ibu sempat sambut..
Kalo tak mesti tiang air tu tertarik jugak…
Adohaiii.. tak dpt dibayangkan la kalo terjadi cam tu..


Lepas drip tu dibuka, ibu dilah lepaskan la adik faris kat bawah sekejap..
Apa lagi.. berdesup cepat2 dia berjalan sana sini..
Terasa bebas sgt ler tu… hehe…
Paling tak tahan bila dilepaskan jer dia terus pegi ke tiang sangkut air tu..
Dia terus tolak… hahaha…
Mesti dia bayangkan tangan dia masih ada tiub tu..
Dan dia nak jalan kena tolak tiang tu sekali…
Macam2 la budak kecit sorang ni..
Tapi dia memang hepi sgt..


Pastu bawak la adik jalan-jalan kat wad tu..
Pastu pegi kedai kat bawah cari toys utk adik..
Kesian dia boring sgt..
Bila dah boring sgt mula la dia wat perangai..
X boleh tinggal kejap jer mesti nak nanges.. nak ikut ibu jugak..
Kalo x dpt dia akan merajuk..
Guling Guling. . Sabo jer la..


Malam tu ayah wan datang melawat kitorg..
Lepas balik keje ayah wan amik kakak imani dulu..
Dalam kul 8 mlm gitu baru diorg sampai..
Tapi kannnn.. anak ibu yg sorg lagi tu pulak demam rupanya..
Kakak imani demam panas sgt..
Sempat minta tolong nurse kat situ check suhu.. 39.7 deg..
Alahaiii.. demam panas pulak..
Discuss ngan ayah wan, nak suh kakak masuk hospital sekali..
Cakap ngan kakak suh dia duk wad tp dia tak nak pulak..
Lepas discuss ayah wan cakap biar dia jaga kakak dulu kat umah..
Lagi pun baju tak bawak kan..
So diorg pun balik la dulu..


3rd day (Thursday, 24th April 2014)

Pukul 2am lebih ibu dilah terjaga..
Rasa adik demam pulak.. panas lagi..
Kul 4am nurse dtg round untuk suruh adik neb mcm biasa..
Time tu bgtau la yg adik panas balik..
Pastu nurse terus check suhu.. 39 deg ++
Lepas tu sejam sekali nurse dtg check suhu lagi..
Dan bagi makan ubat..

Pagi tu Alhamdulillah adik faris dah tak panas lagi..
Tapi disebabkan dia demam malam tu, doctor wat xray..
Result dari xray tu didapati ada jangkitan kuman kat paru-paru..
Tp tak banyak la.. tapi jangkitan kuman tu yg membuatkan demam adik berulang..
Doctor cakap adik kena pneumonia.. so dia kena bagi antibiotic berterusan..

Tengahari tu ibu dilah minta permission doctor untuk keluar sekejap..
Sebab nak amik kakak dan kemas baju2 kakak sikit utk dibawa ke hospital..
Tapi bila nak amik kakak, kakak dah sihat pulak.. tak panas lagi..
Tak jadi la dia masuk wad..

4th day (Friday, 25th April 2014)

Around pukul 8.30am doctor dah round..
As usual tanya macamana keadaan adik faris..
Bila boleh balik… doctor cakap atleast adik tak demam 1 hari baru boleh balik..
Neb still kena buat every 4 hours..
Oh ye.. adik sejak kena neb tu najis dia cair..
Lepas dia nak berak jer, ibu kena terus cebok..
Kadang2 dia berak sampai stain kena cadar..
Kat seluar tu mmg selalu la sbb dia berak cair kan..


Petang tu tak sabar nak tunggu doctor round..
Sebab nak tau keputusan boleh balik ke tak..
Huawaaa.. boring dah duk kat hospital tu..
Walaupun wad tu cantik sbb wad kanak2 kan.. ada tv lagi..
Tapi  bila memikirkan  yg kakak pun tak berapa sihat sgt..
Ngan rumah yg dah lama ditinggalkan.. rasa nak cepat2 balik rumah..
Lagi pun adik dah sihat kan..

So result petang tu doctor bagi adik discharge..
Tu pun mula2 dia nak tahan lagi sehari..
Tp bila tengok muka seposen ibu dilah ni terus dia agree bagi discharge..
Hahaha.. pandai gak ibu dilah wat muka kesian kan..

Proses untuk discharge tu agak lambat..
Sebab time dah pukul 7 lebih.. urusan kat discharge department yg lambat sbb claim insurans kan..
Lagipun pukul 9pm tu discharge dept tu dah tutup..
So segala urusan transfer to emergency..
Last2 kitorg dapat keluar dekat pukul 10.30pm..
Huawaaa.. lamanya..
Tapi pape pun tetap lega sbb dah discharge..

Lepas tu tumpu kan perhatian dekat anak yg sorang lagi pulak..
Mlm tu dia demam balik..
Rasanya kakak demam rindu tu..
Lepas dari tu terus dia ok..
Maklum ler 1st time berpisah ngan ibu ngan adik..
Rindu ler tuhhh…Hehe

Alhamdulillah..
Sampai hari ni anak-anak dah sihat dah..
Dah tak de demam lagi..
Syukur Alhamdulillah..
Terima kasih pada semua yg mendoakan kesihatan adik faris dan kakak imani..
Hanya Allah Saje dpt membalas jasa baik kalian. .


0 comments: