Bilik Anak,

Decor :: DIY Frame ABC

May 05, 2014 Ibu Dilah 10 Comments

Assalamualaikum

Ingat tak sebelum ni ibu dilah penah up entry pasal playroom anak2..
Dinding bilik tu kosong jer kan.. takde pun deco-deco lagi..
Kalo tak ingat boleh tengok kat SINI..
Ala.. macam la org kesah kan..
Hahaha..

Ok, arini nak share sesuatu yg ibu dilah dah buat utk deco-deco bilik tu..
Ala.. benda kecik jer pun.. tu pun belum gantung lagi..
Sebab tak confirm lagi nak letak belah mana..
Tp kite share la dulu yer…
Sbb benda ni ibu dilah buat sendiri..
Ala.. DIY jer la.. jimat kos.. hehehe
Apa yg benda yg ibu dilah dah buat??



**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**


Tadaaaa.. ni la yg ibu dilah buat..
Nampak tak frame ABC tu???
Ala.. yg kat tengah2 tu la..
Tu la benda yg ibu dilah DIY..

Nak tau tak mana ibu dilah dapat tulisan ABC tu??
Hurmmm.. tulisan tu sebenarnya adalah paper bag pureen..
Hahahaha… ingat tak time mom & baby fair aritu..
Ibu dilah ada beli barang pureen.. 
So dpt la paper bag tu untuk belian rm50 ke atas kalo x silap..

1st time tengok paper bag tu ibu dilah dah berkenan..
Tetiba jer kuar "mentol" kat kepala kan… 
"tingggg.. tinggggg…."
Hahaha.. drama sgt la ko ni ibu dilah..
Memang terus terpikir nak wat ala2 frame suatu hari nanti…

Dan setelah beberapa minggu, terhasil la frame ABC ni…
Murah dan mudah sgt nak membuatnya…
Meh sini ibu dilah tunjuk sikit.


Bahan-bahan yg perlu kita ada,
- Paper/plastic  bag (corak yg kita berkenan sgt tu..)
- Polisterin
-Gunting & cutter
-Gam / pistol gam

Cara nak buat pun mudah sgt..

1) ukur dan gunting paper bag ikut saiz yg sesuai..


2) potong polisterin ikut size corak plastic bag ABC tu.. 
(tapi saiz polisterin tu kena kecik sikit dari saiz ABC tu sbb nnt nak lipat ke belakang plastic bag tu..)
3) panaskan gam pada pistol gam.
Gam kan sikit hujung polisterin dan gam kan plastic bag perlahan2 sehingga bercantum dan ratakan semua penjuru..

TIPS : Untuk mendapatkan hasil frame yg cantik, time nak gam tu kena betul2 teliti..
Pastikan permukaan plastic tu betul2 tegang.. lepas tu cepat2 gam dan tekan tempat gam tu pada permukaan yg rata.. 


Dah siap.. tak sampai setengah jam pun dah dpt hasil nya..
Ibu dilah buat ni time adik faris tido.. time tu kan dia demam..
Kononnya ibu dilah pun nak rehat sekejap tp tak boleh lelap pulak..
Tu yg terus bangun dan buat frame ABC ni..
Cun cun jer siap frame ni adik faris pun bangun..
Skrg ni tengah pikir nak gantung kat mana frame ABC ni..


Ok tak kalau letak kat sini??
Kalau nak letak kat frame gambar tu nampak macam cantik..
Tapi budak2 bukannya boleh baca kan…
Macam tak praktikal pulak kan..


Atau nak letak kat meja study budak-budak ni ajer???
Nampak mcm ok jugak kan…


Kat mana nak letak frame ABC ni??
Kalau boleh tak nak la sekadar perhiasan jer..
Biar lah ABC tu boleh memberi manfaat kat anak2..
Biar tempat yg mudah diorg nak tengok dan baca…
Apa pendapat korang?? 

Update : 
Jom join cabaran bulan mei dan june di blog Susunatur Sioca.

Penaja:
http://mylifeconcerto.blogspot.com/?m=1

You Might Also Like

10 comments:

  1. lekat kat dinding. tp jangan terlalu tinggi. bila nak belajar dengan kid, dorang boleh tunjuk. wpun tak sampai, tapi, leh guna ruler untuk tunjuk. my 2cen... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula.. sy pun terpikir nak lekat kat dinding depan meja study tu... senang nak ajar anak2... anyway, tq allene.. ;)

      Delete
  2. fewiiitttt....aura kreatip sgt ibu dilah ni..thorbaekkk..cun!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala sis fizah.. xdela kretip sgt pon.. just balut jer plastic bag tu.. tp design ABC yg cantik tu yg banyak menyumbang kpd hasil yg menarik.. hehehe.. anyway, thanks sis..

      Delete
  3. wow....kreatif sangat2...cute plak tuh...anyway,,,salam kenal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan mamaairis.. tq ye.. awak pun boleh try jugak nanti..

      Delete
  4. wah...cantik..letak kat atas shelf tu pun dh cantik...

    ReplyDelete
  5. Wahhh. Kreatif sangat. Letak dekat tempat yg anak2 boleh belajar. Heee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tentu yatie.. supaya mudah anak2 nak belajar kan.. anyway, tq for ur idea.. ;)

      Delete