Homemade,

Resepi :: Bubur Pulut Hitam Yang Mudah

May 26, 2014 Ibu Dilah 6 Comments

Assalamualaikum

Adehhh… lama betul tak update blog ni..
Fuhhh.. fuhh.. dah bersawang dah nampaknya.. huhuhu
Lately ni memang super duper la bizi..
Tu yg x sempat nak update.. 
Ala.. ada ke org kisah dilah update blog ke idok???
Hahaha…. Nan do kannnn…

Sape suka makan bubur pulut hitam???
Sila angkat keyboard… hahaha…
Hai.. dah lama x update tetiba update arini pasal makanan pulak kan.. haha..
Ibu dilah memang ler suka sgt makan bubur pulut hitam ni..
Antara byk2 jenis bubur kan, ni kira no 1 la..
Tapi dah lama x makan..

Bila dah lama x makan mula la macam nak mengidam kan..
Hahaha.. ayat ko tak tahan kan..
So sabtu lepas dapat la lepas hajat buat bubur pulut hitam ni..
Puas ler makan yg suam2 kuku dan yg sejuk2..
Huhhhh… memang heaven…
Dah terbayang2 pulak ni..
Telan ayaq lioq jer la… huhu
Dah la arini puasa.. dah terbayang2 bubur pulut hitam yg sejuk2 tuu…
Saborr..saboo… ada yg ngences pulak nanti.. hihi

Ok.. so arini nak share la resepi bubur pulut hitam ni..
Maklum ler, dah dekat2 nak masuk bulan puasa ni..
Sure ramai yg nak wat bubur pulut hitam nanti..
Alahai.. sedap nya dapat bukak puasa makan bubur pulut hitam…
Aiiii.. ngences lagi.. hihi

Resepi Bubur Pulut Hitam



1 cawan beras pulut hitam
6 cawan air
1 ketul gula Melaka
1 biji santan kelapa
2 helai daun pandan
Secubit garam 

Cara penyediaan :

1)Rendam beras pulut hitam sekurang2nya 3 jam (sebaiknya semalaman)

2) Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan sehingga masak (dengan api sederhana dan gaul supaya semua beras pulut tu pecah sekata.)

3) Masukkan gula melaka dan garam.. gaul rata sehingga gula hancur.

4) Masukkan santan dan kacau lagi sehingga masak..

5) Siap.. sedia untuk dimakan..

Senang sangat kan.. semudah ABC.. Hahaha…
Cuma nak wat bubur ni makan masa sikit untuk rendam
Dan masa rebus pun lama jugak sbb nak pastikan beras tu betul2 masak..
tapi bab gula tu korang leh adjust la ikut tahap kemanisan yg korang suka..
Dilah x suka manis2 sgt..
Kalo nak guna gula biasa pun boleh jugak..

 Ok..tu je resepi untuk arini..
Pasni kite cari resepi dessert yg mudah2 lagi ye untuk masak bulan puasa nanti..
Lakkk. .....

SELAMAT MENCUBA!!



Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..


You Might Also Like

6 comments:

  1. senang rupanya nk buat ye kak...smlm mmg termimpi2 pulut hitam nie.,adoii terliur da,hehe

    ReplyDelete
  2. resipi ni bagus..Etuza gemar makan nak ambil resipi ya...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. tapi kalau pakai santai kotak yg kecik punya berapa kotak untuk anggaran satu biji kelapa?

      Delete
    2. kalau santan kotak tu boleh guna 1 kotak kecik dan tambah 1 cwn air lagi..

      Delete