Cerita ibu,

Surprise Hari Ibu

May 29, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Ni nak citer pasal hari ibu aritu..
Kebetulan time tu kitorg balik kampung kat melaka..
Xdela celebrate sgt pun.. cuma wat makan2 jer..

Ayah wan ni habit dia kalo balik kg suka kuar jalan2 sorg2...
Bukannya kitorg xnak ikut.. tp tau2 jer dia dah xde.. tgk kete pun xde...
Memang dah sah la tu dia kuar gi memana..

Actually ayah wan bosan beno nya..
Tu yg dia gi jalan sorg2...
Nak bawak anak2, diorg sibuk bermain ngan kazen2 diorg..
Nak ajak ibu dilah pulak bz ngan adik beradik ngan mak.. 
Iyela,  time balik kg ni la nak borak2. . 
Nak manja2.. haha.. (manja ler sgt kan)
Nak gossip2 citer mak-mak.. haha.. (mak jemah sgt kannnn. .hehe )
Penyudahnya ayah wan kuar la jalan sorg2..

Bila malam lak ayah slalu tido awal kalo xde kwn nak borak...
Abis2 pun dia layan internet kat bilik..
Ibu dilah ngan anak2 biasa la bizi ngan "aktiviti" kitorg..  haha..
Masuk bilik pun dah lewat..

Malam tu lepas tido kan adik ibu dilah nak kuar bilik tgk kakak pulak..
Nak tgk jam kul bape...
Tp bila tgk jam apsal nampak cam byk sgt jam atas meja ni??
Jam ibu dilah 1, ayah wan 1 dan ada 2 lagi x tau jam sape...

Tetiba 'tinggggg'..
Teringat yg siang tadi cik ngah ada membebel kat anak dia pasal jam auntie hilang.. 
Auntie tu kazen kitorg tp masih sekolah la.. 
kira berkawan ngan anak2 kitorg la...
Hurmmm.. Ntah2 ni jam auntie kot..
Xpela la.. sok pagi baru tanya diorg..

Baru nak gerak kuar bilik tetiba cam terperasan ada nota..
Pusing la balik tgk atas meja tu.. 
Rupanya ada kan ucapan hari ibu dari ayah wan utk ibu... 


Wahhh... terharu nya ibu dilah... 
Tersenyum tersipu2 baca kan tu tau..
(Merah muka ai tau...)
Haha...
Mana tak nye... ayah wan bukan la jenis yg romantik suka bagi kad besday ke kad hari ibu ke.. x penah nya.. 
ni la 1st time dpt tau...
Tu yg terharu...


Tetiba. ..
Ntah2 jam yg 2 ketul tu pun ayah wan bagi jugak..
Belek2 tgk jam tu mmg ada plastic lagi...
Memang sah la ni..
Terus lompat naik katil kejut ayah wan..
Tanya dia betul ke dia belikan jam utk ibu dilah... (sambil dah tersengeh2. .hihi)
Dalam mamai2 dia angguk kepala...


Terima kasih abg...
Terharu nya. ..
Dia bukan la jenis yg suka bg2 hadiah..
Bukan jugak jenis yg suka bg surprise. ..
Bukan jugak ingat tarikh tarikh penting seperti tarikh birthday, anniversary, birthday anak2 dan lain2 lagi..
Sebab tu la hati ibu dilah sebak dan tersentuh bila diberi penghargaan mcm ni..
Alaaaa. .. tacing la pulak.. huhu..

Kalau time birthday pun kadang2 je bg hadiah..
Tu pun bukan hadiah surprise..
Mesti dah diberitahu dulu dan pilih sendiri..
Kitorg mmg mcm tu..
Tu yg bila dpt surprise dari ayah wan,
Ibu dilah tacing sgt.. hehe..

Lepas beri ucapan terima kasih dan cuma penghargaan pd ayah wan..
Ayah wan sambung tido balik.. 
Tgk tu.. x sempat nak wat drama queen...
King dah tido balik..
X romantik betul kan... haha..
Nasib badan..
 Apa2 pun tetap bersyukur dan terima dia seadanya. ..

Hahhh.. tu je la citer hari ibu yg dah basi. .
Ibu anak dua...
Semoga ibu dilah dapat membesarkan anak2 dengan baik dan sempurna. .
Aminnn. .

You Might Also Like

2 comments: