Tak Semua Perempuan Kaki Shopping..

May 08, 2014

Assalamualaikum

Sape suka shoppingggg????? 
Sila angkat tangannnnnnnnn…
Amboiiii.. bukan main lagi korang angkat tangan ye…
Hahahaa 
Sure semua org suka shopping kan…
Sape yg tak suka tu  memang pelikkk!!!

Ibu dilah pun suka shoppingggg..
Tapiiii… suka biasa2 jer…
Takde ler pantang ada sale, mula la muka ni yg menepek kat sopping mall..
Balik.. balik muka dia ni.. haha 
Ooo.. itu memang tidak terjadi pada diriku okeh..

Apa barang yg korang beli bila shopping??
Barang anak2?? Baju anak? Baju sendiri?
Barang rumah?? Barang perhiasan?? Handbag?? Kasut??
Amboiii.. macam2 korang nak beli yerrr..

Korang nak tau tak bila kali terakhir ibu dilah beli kasut??
Ada bape pasang kasut ibu dilah???
Hurmm… korang jangan terkejut tau kalau ibu dilah bagitau ni..
Kali terakhir beli kasut dalam bulan june tahun lepas kot…
Hahaha.. lama giler kan sampai dah x ingat dah bila beli..
Pastu kasut yg ada skrg Cuma sepasang jer..

Sepasang jer tau..
Kasut sepasang tu la wat pegi keje..
Kasut tu jugak pakai gi jalan2..
Kasut tu jugak pakai utk buang sampah kat luar pagar.. (sebab malas nak amik selipar jauh)
Hahahaha… memang tragis betul kan…

Ibu dilah memang dari kecik susah nak beli kasut..
Kalo memilih bukan main lama lagi..
Tapi bukan la lama memilih kat satu tempat.. tp lebih pada lama berpikir perlu ke x perlu nak beli.. hihi
Biasanya ibu dilah masuk kedai, scan sekali imbas semua kasut..
Lepas scan kalo xde yg berkenan terus blah pegi kedai lain..
Mmg senang sgt cara ibu dilah shopping..
X yah nak belek lama2 kat satu kedai tapi last2 x beli..
Tak suke mcm tu tau…
Kalo ada yg berkenan terus try, kalo ok, beli terus..

Tapi kalo xde niat nak beli kasut, ibu dilah tak saje2 nak window shopping tgk kasut..
Hahaha.. memang tak suke ler nak buang masa gitu..
Ada org cakap "ala.. tengok2 jer kasut tu, bukan nak beli pun…"
Ko cakap tak nak beli kan.. tapi kalo ko tengok2 pastu berkenan..
Pastu siap try lagi minta salegirl tu amik kasut saiz ko..
Pastu ko beli tak??? Sure ko beli punya..
Kalo tak beli pun kan dah buang masa kat situ..
Buang masa korg dan buang masa salesgirl tu jugakkk.. kesian dia kan..

Ok..ok.. tak kesah la kalo korg suke wat macam tu..
Masing2 kan… lain org lain caranya..
Tapi yg menguatkan reason nape ibu dilah tak suke mcm tu..
Sebabbbb…. Kakak ngan adik tu berkepit 24hrs ngan ibu dilah,
So mmg x kuasa la nak sesaje buang masa nak sebey2, nak buang2 masa cam tu..
Dengan nak menjaga 2 org budak tu lagi.. memang tak la kan…
Saje cari pasal la tu kalo wat jugak.. haha

Sama jugak macam baju.. jarang sangat beli baju baru..
Ehhh.. senang cakap ibu dilah bukan ler kaki shopping sebenarnya..
Kalo nak beli barang keperluan sendiri cam baju or kasut mmg pikir byk kali..
Selagi boleh guna, ibu dilah guna jer..
Kalo nak kata ibu dilah "kedekut' pun boleh jugak.. hahaha..
Tapi sebenarnya lebih pada berjimat-cermat kottttt..
Maybe sbb dah terdidik dari kecik supaya jgn membazir..
Tu yg dah terbiasa. .

Ibu dilah tak suke beli barang sebab saje suka2..
 [eh.. paham ke apa ibu dilah ckp ni??]
Maksudnya cam ni...
Kalau org lain beli ibu dilah pun nak beli jugak..
Kalau org pakai baju fesyen cam tu, ibu dilah pun mesti beli jugak..
Org pakai kasut cam tu, ibu dilah pun mesti ada jugak..
Ohhhh… tu bukan ibu dilah yerrr..
ibu dilah tak kan beli semata2 nak sama dgn org..
ibu dilah tak kan beli utk pakai sekali ajer.. nanti2 tak kan pakai lagi..
beli setakat pakai sekali pastu boleh letak kat muzium nak wat pe kan.
memang tak la..
Itu membazir namanya...
Membazir tu kan kesukaan syaiton...
Tak mo ler kite kawan ngan syaiton. .

Contohnya, dulu penah terpikir gak kalo raya tu konon2nya nak wat la baju kebaya ke or baju pesen2 gitu… 
tapi bila pikir balik sure lepas tu aku tak kan pakai punya baju kebaya tu nanti..
so last2 memang ibu dilah wat baju kurung biasa jer..
kita kenal diri kita sendiri kan..
mana boleh kita tipu diri sendiri kan..

senang cakap ibu dilah tak suka membazir bab barang2..
alhamdulilah..dari kecik dah didik supaya jangan membazir..
berjimat2 la dalam guna sesuatu barang..
akhirnya sampai besar la jadi cam tu..
Mungkin sesetengah org cakap ‘KEDEKUT'
tapi pada dilah lebih pada berjimat cermat la.. hihi

Tapi ada 1 benda yg ibu dilah tak kisah pasal nak berbelanja…
Iaitu makanan.. bab makanan ibu dilah memang tak berkira sgt…
Tapi dalam tak berkira pun tengok jugak nak makan apa kan..
Kalo keluar makan tu takde la kitorg pegi tempat mahal2..
Makan pun tempat biasa2 jer…
Maybe sebab kitorg dari family yg sederhana..
Yg biasa bersederhana dalam berbelanja..
Dan bukan ‘high taste'..
Walaupun sebenarnya kitorg laki bini mampu utk makan or berbelanja lebih..

Alhamdulillah.. ayah wan pun jenis yg sama jugak dengan ibu dilah..
Tak de nak pakai barang berjenama… pakai biasa2 jer..
Rumah biasa2 jer.. kereta biasa2 jer…
Ohhhh.. skrg ni baru ibu dilah betul2 perasan la..
Tang ni semua nya kitorg sama.. patut la serasi bersama..
Hehehe… 

Tu yg ibu dilah selalu cakap kat ayah wan..
Untung dia dapat ibu dilah ni.. sebab ibu dilah bukan kaki shopping..
Tak suke beli kasut..
Tak suke beli handbag..
Tak suka pakai barang kemas..
Tak pakai make up langsung..
Ehhh.. betapa banyak nya dia dapat berjimat sebab ibu dilah ‘tak suke' shopping ni..
Cer korg kira bape banyak boleh jimat??
Takde make up2… beli pencuci muka safi tu pun maybe 2,3 bulan sekali tau…
Hahaha… jimat giloss kan...

Kadang-kadang ibu dilah pun pelik tau…
Betul ke aku ni pompuan sbb semua yg pompuan suka aku tak suke??
Hahaha… teruk kan sampai terpikir cam tu skali… 
Bukan apa kadang2 kompius jugak dgn diri sendiri..
Tapi macam ibu dilah cakap tadi kita tak kan boleh tipu diri sendiri kan..
Ibu dilah suka merancang sebelum membeli..
Beli ikut keperluan bukan nya ikut kehendak.. 

Ehhh… panjang tul ibu dilah membebel arini kan..
Hahah.. sori la yek.. mcm syok pulak tetiba bebel arini..
Iyela.. bebel dok puji diri sendiri kan..
Kahkahkah [muntah hijau la korg]

Tapi dalam tak suke shopping pun.. 
Ari sabtu lepas ibu dilah dah tershopping jugak.. [alhamdulillah,  ada gak sifat pompuan sebati. .haha]
Tak plan pun.. tp kebetulan teman ayah wan cari seluar..
Sementara nak tunggu seluar tu dipotong, ibu dilah jalan2 kat bahagian kasut..


Time tu kat aeon mmg ada sale..
Tgk2 kasut ada sale, 2 pasang RM80
Pastu tengok kasut tu mcm berkenan.. terus try..
Pastu pikir kasut pun dah lama tak beli..
Memang dah sampai masa untuk ditukar..
So beli la sepasang kasut bertutup untuk pakai pegi keje..
Dan sepasang kasut untuk berjalan.. boleh guna raya nanti..
Tak sampai 15minit dah siap beli..

Kan ibu dilah dah cakap.. ibu dilah scan kalo ada berkenan terus try dan beli..
Kalo sekali scan tak berkenan terus blah… 
Dan inilah hasil nya reward untuk diri sendiri setelah sekian lama tak berbelanja..
Dapat 2 pasang kasut..


Dan masa beli ni memang sudah sampai kepada keperluan..
InsyaAllah, kasut ni boleh tahan paling kurang pun setahun..
Pastu baru tukar kasut lain..hehe 

Sebenarnya nak citer pasal kasut baru jer pon arini..
Tapi mukadimah nya dah terpanjang pulak.. hahaha...
Kalo masuk exam ni mmg dpt markah sikit jer la..
Sbb isi penting sikit tp mukadimah jer yg lebih-lebih... hahah..

Okla.. sebelum penutup ni meleret2 jugak better ibu dilah stop dulu.. hehehe...
sekian dulu bebelan ibu dilah hari ni..
Sekian..
Babai..



You Might Also Like

0 komen