Anak-anak,

Bila Anak Jenis yg Pemakan

June 27, 2014 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Salam jumaat semua..
Hari ni ari terakhir bekerja sebelum berpuasa selama sebulan..
So before balik keje nnt kena clear kan meja dari sebarang makanan dan minuman..
Yela, takut dtg keje next terlupa tgh puasa kan.. ada yg main ngap jer nnt.. hehe..

Kalau kat opis ok lagi.. tp kalo kat umah mcmana ye???
Yela, adik faris tu kan kuat makan..
Mulut dia x benti nak mengunyah..
Kadang2 makan biskut belum abis dia nak amik yg lain..
Kalo dia main tinggal terabur mmg la ibu dilah ku tip dan buang jer..
Tp kalo dia bg baik2 kat ibu dilah..
Dilah terus masuk mulut sendiri jer.. hihi
Xpela.. tu dugaan masa bulan puasa nnt kan.. 
Mudah-mudahan kita semua dpt menunaikan ibadah puasa kita dgn baik dan sempurna...

Eh.. Sebenarnya nak citer pasal adik faris tadi..
Pjg pulak mukadimahnya. . Haha
Saje nak share citer pasal adik faris yg kuat makan ni..
Dia ni selagi nampak makan atas meja mkn selagi tu dia nak makan tau..
Tp kalo nak nyorok kan kesian pulak kat adik..
Nanti mula la dia pusing kelilingi meja mencari sesuatu. ..
Bila nampak bekas isi biskut je nnt dia tunjuk suruh ambil kan. .
Kalo dia sampai, adik akan ambil sendiri bekas tu dan bagi kat ibu or ayah suruh buka kan..


Macam semalam, makan nasi dah banyak..
Tak lama lepas tu dia cari biskut pulak..
Makan bukan setakat sekeping dua jer tau..
Dia mkn berkeping2 sampai 7 keping kot..

Tengok tu.. Sambil makan sambil belajar..
Adik mmg suka tengok buku bergambar tu..
Banyak dia belajar dari buku tu..
Dan selalu jugak berebut dengan kakak nak kan buku tu..
Biskut tu x lepas dari tangan tau..
Tapi belajar tetap nak belajar..
Bagus adik... good boy. .

Ni ntah kepingan yg ke berapa la ni..
Lepas habis 1 keping, dia pegi ambil lagi dan dtg balik tgk buku tu..
Tak jemu2 makan biskut tu..
Padahal biskut lemak biasa jer tu..
Huhu


Pegi dapur dia nampak roti pulak..
Melalak2 dia nak roti tu..
Dah ckp ngan kakak imani n ayah wan tak yah bagi..
Sbb dah byk sgt dia mkn mlm tadi..
Tp dia nanges2 merajuk nak kan jugak..
Sampai ibu dilah offer 'tek' pun dia xnak tau..
Selalu dia kalah dgn bff dia tu.. hehe..
Last2 terpaksa la bagi jugak..

Ni la dia budak yg kuat makan..
Berselera sepanjang masa..
Alhamdulillah. . Anak2 jenis yg pemakan..
Takde la risau mcm mak2 yg lain bila anak tak nak makan..
Tp kadang2 risau jugak bila makan tak benti2 ni.. hihi..

Okla semua.. 
Mohon Maaf andai ada tersalah bahasa dan kata..
Selamat berpuasa!!!

3 comments:

Cerita ibu,

Decor : Bunga Pertama ku

June 26, 2014 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Bulan puasa ni genap 3 tahun kitorg beli rumah ni..
Sejak dari masuk rumah kitorg ni dulu,
Memang tak penah ada sekuntum bunga pun dalam rumah..
Kalau kat luar rumah tu ada la bunga hidup..
Tu pun bukan la jenis yg ber'bunga'..
Lebih kepada pokok2 berdaun yg senang dijaga..
Tapi kat dalam rumah memang nan hado..
Hahaha…

Nak tau tak nape xde bunga dalam rumah??
Sebab dilah x nak bunga tu nanti jadi perangkap habok..
Haha.. boleh terima tak alas an tu??
Iyela.. kat umah mak dulu ada la bunga2 yg besar2 tu.. 
Selalu sgt berhabuk… sgt tak suka tau..


Pastu, dilah ni bukan type yg ladies2 sgt..
Tak bape suka bunga2an… 
or deko yg berbunga2 ni…
rasa rimas pulak tgk rumah penuh bunga2 yg boleh jadi perangkap habuk tu..  
nyampah tau.. 
konon baget ganas ler sgt kan.. hahaha
ntah apa2 jer kan reason dilah ni..


Tapiiii.. dilah suka tgk bunga yg simple2 jer..
Bunga kecik2… yg x serabut.. yg tak makan ruang sgt…
Bila tgk rumah org yg ada bunga cam ni..
Alahaiii.. cantiknya rumah diorg.. rasa nak jugak la..
Haha..
Tapi tak tau bila nak beli…

Sampai la satu hari tu terpikir…
Tahun ni berazam nak ada bunga kat rumah… haha.. 
Ada ke org wat azam tahun baru cam ni?? haha
So dah dekat2 nak raya ni mari lah kita mula kan misi tu..
Hihi.. puasa pun belum lagi kan..


2 minggu lepas pegi jalan2 kat Plaza Angsana..
Kebetulan pulak masuk2 jer angsana dari parking lot tu jumpa kedai bunga.. 
(parking lot kat level 4 or 5)
Wahhh… macam paham2 jer dalam hati ada bunga..
Hahaha.. mula la gesel2 kat ayah wan.. cakap nak pegi usha2 kat kedai tu..
Ayah wan pun ok jer.. masuk jer dalam..


Wahhh.. cantiknya yg ni.. yg tu pun cantikk..
Mata dah berbunga2 dah rasanya.. haha.. (drama tul la)
Ingat nak beli bunga yg dah siap susun dlm vase terus..
Tp bila tgk harga bekas bunga ngan bunga macam lagi jimat kalo wat sendiri..
Maka nya beli asing2 dan deko sendiri kat rumah…


Sebagai permulaan, beli 4 bekas bunga dan beberapa jenis bunga..
Total beli barang haritu around RM50..
Boleh dpt 4 set bunga.. kalo beli siap pun satu pasu siap bunga tu pun paling murah RM19.. (ni yg ada jual kat kedai tu la..)
Gubahan pun  simple2 jer tp mmg dilah berkenan la..
Kalo wat sendiri bajet baru RM10 utk satu set.. so better buat sendiri..



Ni la barang2 yg dilah beli aritu..
Bekas bunga kayu kaler putih..
Dan beberapa jenis bunga..
Dah tentu pilihan hati jenis bunga yg kecik2 dan simple..
Pastu bekas bunga pulak kaler putih.. memang berkenan sgt la..
Sehari lepas beli tu, mula la dilah wat gubahan bunga tu..
(gubahan ler sgt kannn…haha)
Padahal main cucuk2 jer bunga tu.. buat pun simple2 jer..
X suke gubahan yg berat sgt… 
Time buat ni pun tunggu anak2 tido baru ler mak nye boleh kuarkan barang..
Kalo x, kompem diorg pun sibuk nak kacau jugak..




Ini la hasil nya…
Boleh la kan.. 1st timer kan…
Gubahan simple setakat cucuk2 jer boleh la…Hahaha….

Dah siap nak letak kat mana ye nanti??
Plan nak letak kat meja makan 1, kat depan tv 1, kat bilik anak2 1 dan satu lagi letak kat tempat al-Quran.. yg ni penah share kat SINI

Lepas siap aritu letak la sementara kat meja makan..
Tetiba bila ayah wan lalu dia ckp "bau wangi la kat rumah ni skrg.."
Ibu dilah dah berkerut2.. "bau wangi??? Mana ada bau wangi…"
Pastu ayah wan tersengih2… 
Then dia sambung "kan dah ada bunga dalam rumah ni.. tu yg wangi.. rasa segar jer.."
Hahaha… baik punya perli kannnn.. sabo jer la…
Tu la.. dulu dia cakap nnt habuk la..
Skrg dia pun suka…


Alhamdulillah.. berseri sikit rumah ni skrg..
Mudah-mudahan anak2 tak usik la bunga2 tu nanti..
Yela.. jarang ada bunga kan.. takut jakun pulak..
Kihkihkih…
Okla.. tu jer citer pasal 1st bunga di rumah kitorg..
Bye…

3 comments:

Breastfeeding,

Breastfeeding : BF journey 20 bulan yg semakin mencabar!!

June 23, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Dah lama tak update pasal breastfeeding kan..
Alhamdulillah.. adik faris masih menyusu badan dengan ibu dilah..
Dah 1 tahun 8 bulan dan 16 hari breastfeeding journey kitorg..
Dan masih belum campur susu formula secara officially..
(nanti ibu dilah citer pasal ni)
Masih direct feeding bila kat rumah..
Masih ngempeng sepanjang malam..
Hahaha

Bila di rumah babysitter pulak, adik faris HANYA minum 1 or 2 botol jer sehari..
Ye.. memang sikit sgt… dah lama dah macam ni..
Memang start adik faris 1 tahun lagi, bekalan ebm ke rumah babysitter berkurangan..
Sebabnya… adik faris ni jenis yg pemakan sangat..
Semua jenis makanan dia makan..


Rasanya mulut dia tu asyik nak mengunyah jer..
Kitorg pulak yg risau tgk mulut dia tak benti2 nak mengunyah..
Hahaha.. (org lain risau anak tak makan.. tp kitorg risau anak mcm terlebih makan.. hehe)
Tapi badan tak naik jugakkk….
Slim jer anak bujang ibu tu..
Nak tau berat dia bape??
Last month ada check up..
Berat adik Cuma 9.4 kg je kalo x silap..
Ringan tak ringan budak kuat makan tu..
Memang ikut genatik ayah wan betul la…haha

Selain dari kuat makan.. adik faris jugak kuat minum air masak..
Alhamdulillah.. memang ibu dilah train anak2 minum air masak bila diorg dah masuk setahun.. mcm kakak imani dulu jugak..
Hasil nya sampai skrg diorg memang kerap minum air masak..
Air manis sekali sekala boleh la..

Disebabkan kuat makan dan kerap minum air masak ni la yg menyebab adik faris kurang minum susu di rumah pengasuh..
Dan disebabkan kurang DEMAND ni la maka nya SUPPLY dari ibu dilah pun semakin berkurangan..


Ye susu badan ibu dilah semakin kurang dah sekarang ni..
Pam sehari dpt untuk 2 botol bekalan ke rumah babysitter jer..
Kadang2 tak sampai 2 botol pun..
Dapat 1 botol or 1 botol setengah jer time bekerja..
Selebihnya kena top up kat rumah.. 
Pam la kat rumah balik keje tu..
Dpt 1 oz pun xpe wat top up untuk cukupkan bekalan 2 botol untuk keesokkan harinya…
Sejak 3,4 bulan yg lepas memang pam hari ni utk esok jer..
Dah xde stock dah…

Ok berbalik pasal issue susu formula tadi..
Memang la secara rasminya adik faris belum minum susu formula mcm kakak imani..
Sebab belum ada beli susu formula khas utk adik pon..
Tapiiii.. ada tapi jugak…
Tapi kalo air kotak susu dutch lady tu dia dah biasa jer minum..
Or apa2 air susu dalam kotak la..
Kadang2 susu kakak pun dia kacau minum jugak..
So kira adik bukan la fully breastfeeding lagi.. hihi..
Cuma atleast adik belum officially minum susu formula.

Ehhhh.. apa ibu dilah cakap ni?
Kejap lom official susu formula, kejap bukan fully bf…
Hahaha… ni namanya mak yg belom fully ready nak bagi anak minum susu formula la…
Kahkahkahhh.. mcm ni pun ada kan..
Iyela.. tak sanggup tau nak wean off skrg.. 
Atleast tunggu la dia 2 thn nanti baru pk nak wean off..
Tak puas lagi nak manja2 time bf.. hehehe
Ala.. lagipun wat masa skrg ni adik faris lom terdesak sgt nak minum susu formula…
Tu yg ibu dilah tak kisah sgt.. lagipun dia kan pemakan kan…
Kalo kat rumah pun dia dah kurang nak ngempeng..
Sbb leka main jer…kalo haus pun dia biasa minum air masak jer..


Tapi dah nak masuk bulan puasa ni risau la jugak..
Iyela, time ibu dilah ganti puasa aritu pun susu segan2 je nak keluar..
Ni kan pulak sebulan puasa kan...
Tak tau la mcmana nanti..
Hope adik minum mcm biasa je la..
So kalau dpt sehari 1 or 2 botol pun cukup la lagi..

Hmm. . Itu la breastfeeding journey ibu dilah ngan adik faris..
Hope sempat la sampai adik 2 thn baru betul2 boleh wean off..
Semoga adik faris dpt membesarkan dgn sihat dan menjadi anak yg soleh.. Aminnn. .

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Ragam Anak-anak

June 16, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum


Mari kita layan gambar budak comel ni..
Dah besar anak bujang ibu ni..
Dah xnak duduk ngan ibu dekat seat depan..
Skrg ni adik faris suka duduk kat seat belakang ngan kakak..
Tp bukan duduk la..
Lebih kpd berkira beno nya..
Sbb kalo berkira baru nampak jalan..


Ntah apa mimpi time blk kg aritu asyik nak pakai spec hitam jer...
Kakak nak bukak spec tu dia marah..
Haha... Sungguh dia marah tau..


Rasa mcm nak terjatuh jer spec tu..
Duk tahan ngan hidung tu..
Tp dia rileks jer.. xde pun nak betul kan ke hape. .. 
Mana org x geram tgk dia..
Hahaha..


Bila dah penat berdiri kat situ..
Dia berpindah berdiri kat tgh2 antara seat ibu dan ayah..
Tempat ni mmg tempat fav anak2..
Mula la berebut2 nanti..


Kusyuk adik tgk depan..
Sebenarnya dia tgh usha2 mana lori..
Sampai terlopong mulut tu..
Haipppp. . Tutup sikit mulut tu adik..
Hahaha..
Kan dia tgh belajar ckp skrg ni..
Pantang nampak lori baru mulut dia menyebut lori..
Kalo x di am melopong jer dia. Haha


Time adik tgh Kusyuk tengok jalan..
Kakak kat belakang tu duk cuit2 dia..
Marah la cik adik tu..
Kacau betul kakak ni..
Kuat menyakat jugak kakak skrg ni tau..


Kakak pun x nak kalah. .
Dia pun nak pakai spec jugak..
Ntah zaman bila punya spec la tu..
Hehehe...



2 comments:

Faris Zakwan,

TIPS Mengajar Anak Kecil Bercakap

June 13, 2014 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Salam Jumaat semua..
Dah lama rasanya tak cerita pasal anak-anak kan..
Arini nak citer pasal adik faris pulak..
Ehhh.. adik faris 20months tau last week..
Lagi 4 bulan jer lagi nak 2 tahun..
Kejap jer kan…


Perkembangan adik faris setakat 1 thn 8 bulan ni..
Adik makin banyak akal… hahaha.. yg ni memang patut la kan…
Korang nak tau, adik dah pandai main emosi skrg ni..
Dah pandai merajuk dah anak bujang ibu skrg ni..
Kalau tak dapat mula la dia  baring guling2..
Selagi ibu x pujuk n angkat dia, selagi tu dia nanges sampai Berjujuran air mata.. 
Hahaha…drama betul kan..
sabau jer la nakkk..



Perkembangan lain mcm biasa la..
Makin kuat makan.. kuat bermain..
Yg dua tu x banyak beza la.. sbb dari dulu dia mmg mcm tu..
Makin pandai meniru gaya org..
Apa kakak buat, dia pun nak buat jugak..
Gigi pun dah lama penuh.. tu pasal kuat makan.. hehehe

 Kusut la adik.. byk nau nak kena blaja ni..

Ibu.... adik nak air la...

Tapi ada 1 perkara yg wat ibu dilah excited skrg ni..
Skrg adik faris dah pandai cakap sikit2 tau..
Sape betul2 follow blog ibu dilah mesti tau yg adik faris ni lambat bercakap..
Part lain semua dia cepat kecuali cakap jer lambat..
So bila adik dah start bercakap ni, ibu dilah rasa seronok sgt tau..
Bila la.. mak-mak kan.. mesti excited lebih.. muahahahaaa..

Semakin hari semakin excited nak ajar dia bercakap tau…
Walaupun baru few words yg dia pandai sebut..
Tapi sebutan dia very clear dan jelas sgt tau.
Few words yg adik dah pandai sebut adalah
Ayah, ibu, cat, car, dah, nak, lori, lampu, bird.. dan ada beberapa lagi yg ibu dilah lupa..
Hihihi…

Ni dilah nak share sikit TIPS asas  mengajar anak kecil bercakap (below 3 years old);

1) Ajar anak sebutan yg betul, Jangan ajar anak cakap pelat

Contohnya : shushu/cucu (susu), yak (berak) 
Yg ni biasa sgt kita dengar ibu bapa mengajar anak yg baru nak belajar cakap dengan sebutan pelat.. dari awal dah ajar anak cakap pelat dan sebutan yg x betul, so bila anak dah  besar sikit dan bersekolah, bila anak tu nak ubah sebutan dah sussah dan akan amik masa..abis tu dah dekat rumah pun mak ayah bercakap pelat ngan anak, macamana diorg nak cakap betul2 kan..

Ajarlah sebutan yg betul pada anak, walaupun mereka tak dapat sebut dengan betul tp lama kelamaan mesti diorg boleh sebut perkataan tu jugak..


2) Ajar ikut suku kata.. 

Contohnya : Loooooo riiiiiiiii.. ulang banyak2 kali… lama2 anak akan ikut..

Sebut panjang dan satu-satu.. jangan sebut cepat2.. budak baru belajar susah nak ikut kalau kita sebut laju2.. dan sebenarnya dia tgk cara sebutan kita, pergerakan mulut kita.. dari situ diorg belajar sebut.. tengok mulut mak dia muncung loooo dia pun akan muncungkan mulut jadi loooo.. hahaha.. time ni mmg comel…

Aritu dilah ajar faris mcm ni la.. mula2 dia senyap.. dia tengok mulut dilah sebut macamana.. Tup..tup.. lepas dilah sebut dia ikut… "LLOOOOO….. (senyap kejap) tetiba dia sambung hujung tu.. "RIIIIIIII".. wahhhh… excited ibunya dengar tau.. x sangka dia boleh habiskan sebutan tu..

3) Ulangi perkataan yg sama banyak kali

Makin banyak kita ulang lagi cepat anak2 ingat dan boleh ikut.. ulang la 100x ke.. mesti lama2 anak2 ingat dan boleh sebut punya.. hihi

4) Ajar anak cakap sambil tunjuk contoh / sentuh barang

Contohnya: Sebut lori tunjuk la lori (gambar lori ke or mainan lori ke or lori yg betul2 lagi bagus)

Dengan cara ni budak lagi cepat ingat dan paham.. budak kecik kan.. diorg akan ingat bila diorg nampak benda tu.. lagi best kalau diorg boleh sentuh sekali..  ala.. senang cakap bukan blaja teori semata-mata la… hahaha..

5) Bagi pujian dan kata2 semangat lepas mereka berjaya

Bila anak2 berjaya sebut bagi la kata pujian kat mereka.. mesti mereka lagi bersemangat nak belajar lagi nanti.. contohnya : tepuk tangan dan kata "Good boy!! Adik memang pandai!! Bijak la anak ibu ni.." sure kembang semangkuk dia nanti.. hihi

Tu la 5 tips asas untuk mengajar anak-anak kecil belajar cakap.. boleh jugak applikasikan tips ni untuk anak yg lambat cakap macam adik faris.. ehh.. tp dilah rasa faris takde la lambat sgt cakap.. adik faris baru 1thn 8 bulan kan.. kalau dah 2 or 3 thn lebih tu baru la lambat cakap kan..


Peringatan : Perkembangan setiap anak tu tak sama.. ada cepat cakap, ada yg lambat cakap, ada yg berjalan cepat, tumbuh gigi lambat.. so, jangan compare anak korang ngan anak org lain.. dan jangan terlalu down bila anak korg belum mencapai sesuatu..

Macam dilah, time kakak imani dulu dia cepat cakap.. belum 2 thn dah boleh cakap siap buat ayat skali tau.. bukan baru sebut word by word.. tapi siap sambung perkataan tu jadi ayat.. but adik faris lambat cakap, dah 1 thn 8 bln ni baru nak start bercakap.. tp dilah rileks lagi as long as perkembangan dia yg lain ok.. dan adik bukan la tak boleh cakap langsung tapi dia lambat bercakap.. maybe kalau anak dah 3thn tapi still tak boleh bercakap lagi tu yg perlu dirisaukan.. better rujuk kepada yg pakar..

Okla.. dilah ni kalau dah stat bebel mmg takleh pendek2.. mesti pjg lebar entri ni..hihi.. Sori la ye kalo wat korang boring.. meh sini bagi upah sikit video adik faris yg comel ni.. hihi.. bye..

video

3 comments:

Deco,

Decor :: Sudut Istimewa

June 10, 2014 Ibu Dilah 7 Comments

Assalamualaikum

Arini nak share sikit pasal rumah pulak..
Jarang kan citer pasal rumah kitorg ni..
Ada pun pasal bilik anak2 @ playroom jer kan..
Dan sikit2 pasal susunatur di dapur..

Tapi kali ni nak citer ruangan lain pulak..
Ruang antara bilik utama dan playroom anak-anak..
Kira pintu bertemu pintu la ni..
Dan ada suatu ruang dinding yg kosong..


Kalo tak kena gaya ruang dinding tu akan terbiar kosong jer..
Iyela.. ruang yg limited sgt kan..
Skali tengok macam xde apa yg boleh dibuat di situ..
Masa awal2 pindah rumah ni dulu memang kosong jer dinding tu..

Last year baru start letak shelve kat dinding tu..
Tu pun letak kosong x tau nak letak apa..
Lepas tu baru dapat idea nak letak Al-Quran dekat situ..
Sebab kalo kat letak al-Quran dan tafsir kat bilik anak2 diorg boleh capai sendiri..
Risau diorg akan wat main pulak Al-Quran dan Yasin tu..
Kan tak baik kan.. tak elok…
Dulu time diorg kecik memang diorg tak kacau pun…
Bila dah besar skrg ni, dah pandai capai2.. dah pandai nak baca buku…
Tu yg asyik nak ambil jer..  


So, inilah cara penyelesaiannya..
Letak Al-Quran dan buku2 agama yg penting2 di sini..
Rasa lebih praktikal sbb senang ibu dan ayah nak ambil bila nak guna..
Dan lagi satu kat situ jugak tempat letak songkak ayah wan dan adik faris..
Kalau tak letak elok2 kat situ memang la ntah ke mana songkok tu nanti..
Kalo nampak si kecik songkok dia tu ada kat bawah, mmg asyik nak pakai jer la..



Selain Al-Quran dan buku agama dan songkok..
Kitorg letak tabung jugak kat situ..
1 mangkuk tu tabung duit kertas…
Dan 1 lagi tabung masjid utk renovate masjid di tempat tinggal kitorg..
Motif utama letak kat situ supaya mudah utk kitorg menabung..
Dan juga melatih anak2 menabung..

Setiap hari bila balik kerja, ayah wan akan ajar anak2 menabung..
Duit syiling yg ada akan diberi pada adik dan kakak..
Dan diorg akan terus ke tempat ni untuk dapatkan tabung..
Dan terus masukkan duit kat tabung..
Dulu menabung jarang2 tapi sekali masuk berbelas2 ringgit duit syiling..
Tapi skrg ajar diorg menabung setiap hari pulak..
Alhamdulillah, kesannya skrg bila adik nampak duit syiling jer terus dia tunjuk tabung tu..
Nak masuk tabung.. kan best mcm tu..
Tanamkan amalan menabung dari kecik..


Sebagai menambah seri pula..
(ecehhh… ayat berbunga tak tahan kan.. hahaha)
Betul la.. untuk menambah kan seri ruang, kita letak la bunga kat situ..
Hahhh.. jangan tak tau, tu bunga pertama tau yg ada dalam rumah ni..
Hahaha… nanti la ibu dilah share citer pasal bunga ni…


Awal tahun aritu ada la org dtg rumah minta sedekah..
Lepas bagi sikit wang, org tu bagi ayat 3 kul ni..
Cantik sgt.. sebab 3D kan…
Dah lama cadang nak frame kan tapi tak jumpa pulak frame size dia tu..
So sementara lom ada frame lagi, dilah soletape jer la terus "ayat" tu kat dinding…
Haha.. tak tau apa nama yg sesuai utk diberi kepada "ayat" tu..
Sebab material dia bukan kertas ke apa..
Xpela.. letak situ boleh jugak dijadikan deko-deko kan..

Kalau perasan gambar ni nampak malap jer kan.. gelap...
Sebabnya kat ruang ni x de lampu..
So pengcahayaan memang tak berapa cantik la..


Nasib baik "Ayat 3 Kul" tu 
Sebabnya kat ruang ni x de lampu..
So pengcahayaan memang tak berapa cantik la..
Nasib baik "Ayat 3 Kul" tu glow in the dark..
Boleh la nampak la menyerlah sikit kan....hihi 

Hmm.. okla, tu jer kot citer pasal ruang istimewa ni..
Ruang yg dulunya diabaikan..
Kalau nak diikutkan, dilah masih belum puashati sgt dgn susunatur kat situ..
Tapi boleh la wat masa ni sbb nak jadi kan tempat tu praktikal kan..
Next time kalau ada idea lain kita tukar jer la kan..

Ok..sekian..

7 comments:

Homemade,

Resepi :: Kek Batik yg Sedap dan Senang Sangat!!

June 09, 2014 Ibu Dilah 129 Comments


Assalamualaikum 

Sedar tak sedar tak lama lagi dah nak masuk bulan ramadhan..
Kejap jer dah nak masuk bulan puasa lagi kan..
Korang dah abis ganti puasa lom??
Ibu dilah ada 2 hari lagi.. opsss… hehe
Ala.. sejak lepas kawen ni ibu dilah tak boleh kalo puasa tanpa sahur..
Maklum ler lepas kawen, pregnant, breastfeed, pregnant, breastfeed..
So mmg akan sentiasa lapar..
Skrg ni adik faris dah 1 tahun 8 bulan..
Sejak 2 bulan lepas baru la stat ganti puasa balik.. hihi..

Ok2.. arini nak share satu resepi simple lagi..
Superb simple.. semua org boleh buat..
Biasa la, bila dah nak puasa ni mood resepi mula la mai…
Hahaha… time bulan puasa nanti kompem traffic naik tinggi pasai org google cari resepi.. hahaha.. tp kalo tak puasa mmg ramai jer yg cari resepi..
Mcm ibu dilah jugak, walaupun resepi simple pun kadang2 nak usha jugak cara org lain buat.. kot2 la ada yg lagi senang dan sedap kannn… 



Sementara mood membaking ni dah mari..
Mari la kita sama2 keluarkan semula perkakasan memasak kat dapur tu..
Hahaha.. tp kali ni kita start yg paling simple dulu..
Kek batik.. hahaha.. giler senang kan masak kek batik ni..
Ntah nape 2,3 minggu ni rasa nak makan kek batik jer.. 
So.. mari la kita buat sendiri..
Motif letak gambar kek batik siap ada bunga bagai...
Saje nak fefeeling cam blog masakan..
Haha.. motif sgt kan...

RESEPI KEK BATIK



Bahan-bahannya:



1) 2 cawan milo
2) 2 sudu besar serbuk koko 
*tak letak pun xpe*
3) ½ tin susu pekat manis (tin yg biasa) *ikut tahap kemanisan masing2..
4) 1 buku buttercup
5) 1 paket biskut meri (plain)
6) 1 sk esen vanilla 
*tak letak pun xpe*

Cara penyediaan :



1) Cair kan butter dalam periuk.. bila dah cair masukkan susu pekat.. gaul sebati..api sederhana..



2) Masukkan milo dan serbuk koko ke dalam periuk.. gaul sehingga sebati..
Pastikan tiada milo yg berketul2..



3) Masukkan esen vanilla dalam periuk.. gaul sebati dan padam api..



4) Masukkan biskut yg telah di patah kan ke dalam periuk dan gaul rata..(biskut meri tu boleh patah 4.. patah 2 boleh.. tapi jangan sampai hancur okeh..)



5) Masukkan dalam bekas/Loyang yg sudah dialas dgn plastic.. (letak plastic untuk memudahkan proses nak keluarkan dari bekas nanti)



6) Padatkan kek batik di dalam bekas tadi dengan menekan2 belakang sudu ke permukaan kek batik tu..bila dah padat simpan dlm peti sejuk at least 4 jam supaya keras..

Siap.. untuk memudahkan potong boleh keluarkan 30minit before potong..
Boleh la dimakan bersama2 air kosong.. hahaha.. 

Nape air kosong?? 
Sebab kek batik ni kan dah manis.. so tak yah la minum air manis lagi.. hihi..
Tp resepi kek batik yg ibu dilah buat ni tak berapa manis sgt.. 
Sbb ibu dilah tak suka manis sgt.. lagi satu sebab ibu dilah ada letak serbuk koko vanhaunten.. serbuk koko ni kan pahit sikit..
So dpt la mengurangkan rasa manis tu.

Sedikit TIPS:

** Kalau suka kek batik yg rangup, lebih baik jgn campur biskut meri dalam campuran milo yg dah masak.. ikut kaedah susun biskut lapis coklat susun biskut lapis coklat.. 

** Kalau suka kek batik yg lembut, semasa sediakan campuran coklat tu, patah2 kan biskut dulu.. bagi biskut tu lemau sikit.. so, kek batik tu akan rasa lembut.. 

SELAMAT MENCUBA


Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..




129 comments: