Breastfeeding,

Breastfeeding : BF journey 20 bulan yg semakin mencabar!!

June 23, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Dah lama tak update pasal breastfeeding kan..
Alhamdulillah.. adik faris masih menyusu badan dengan ibu dilah..
Dah 1 tahun 8 bulan dan 16 hari breastfeeding journey kitorg..
Dan masih belum campur susu formula secara officially..
(nanti ibu dilah citer pasal ni)
Masih direct feeding bila kat rumah..
Masih ngempeng sepanjang malam..
Hahaha

Bila di rumah babysitter pulak, adik faris HANYA minum 1 or 2 botol jer sehari..
Ye.. memang sikit sgt… dah lama dah macam ni..
Memang start adik faris 1 tahun lagi, bekalan ebm ke rumah babysitter berkurangan..
Sebabnya… adik faris ni jenis yg pemakan sangat..
Semua jenis makanan dia makan..


Rasanya mulut dia tu asyik nak mengunyah jer..
Kitorg pulak yg risau tgk mulut dia tak benti2 nak mengunyah..
Hahaha.. (org lain risau anak tak makan.. tp kitorg risau anak mcm terlebih makan.. hehe)
Tapi badan tak naik jugakkk….
Slim jer anak bujang ibu tu..
Nak tau berat dia bape??
Last month ada check up..
Berat adik Cuma 9.4 kg je kalo x silap..
Ringan tak ringan budak kuat makan tu..
Memang ikut genatik ayah wan betul la…haha

Selain dari kuat makan.. adik faris jugak kuat minum air masak..
Alhamdulillah.. memang ibu dilah train anak2 minum air masak bila diorg dah masuk setahun.. mcm kakak imani dulu jugak..
Hasil nya sampai skrg diorg memang kerap minum air masak..
Air manis sekali sekala boleh la..

Disebabkan kuat makan dan kerap minum air masak ni la yg menyebab adik faris kurang minum susu di rumah pengasuh..
Dan disebabkan kurang DEMAND ni la maka nya SUPPLY dari ibu dilah pun semakin berkurangan..


Ye susu badan ibu dilah semakin kurang dah sekarang ni..
Pam sehari dpt untuk 2 botol bekalan ke rumah babysitter jer..
Kadang2 tak sampai 2 botol pun..
Dapat 1 botol or 1 botol setengah jer time bekerja..
Selebihnya kena top up kat rumah.. 
Pam la kat rumah balik keje tu..
Dpt 1 oz pun xpe wat top up untuk cukupkan bekalan 2 botol untuk keesokkan harinya…
Sejak 3,4 bulan yg lepas memang pam hari ni utk esok jer..
Dah xde stock dah…

Ok berbalik pasal issue susu formula tadi..
Memang la secara rasminya adik faris belum minum susu formula mcm kakak imani..
Sebab belum ada beli susu formula khas utk adik pon..
Tapiiii.. ada tapi jugak…
Tapi kalo air kotak susu dutch lady tu dia dah biasa jer minum..
Or apa2 air susu dalam kotak la..
Kadang2 susu kakak pun dia kacau minum jugak..
So kira adik bukan la fully breastfeeding lagi.. hihi..
Cuma atleast adik belum officially minum susu formula.

Ehhhh.. apa ibu dilah cakap ni?
Kejap lom official susu formula, kejap bukan fully bf…
Hahaha… ni namanya mak yg belom fully ready nak bagi anak minum susu formula la…
Kahkahkahhh.. mcm ni pun ada kan..
Iyela.. tak sanggup tau nak wean off skrg.. 
Atleast tunggu la dia 2 thn nanti baru pk nak wean off..
Tak puas lagi nak manja2 time bf.. hehehe
Ala.. lagipun wat masa skrg ni adik faris lom terdesak sgt nak minum susu formula…
Tu yg ibu dilah tak kisah sgt.. lagipun dia kan pemakan kan…
Kalo kat rumah pun dia dah kurang nak ngempeng..
Sbb leka main jer…kalo haus pun dia biasa minum air masak jer..


Tapi dah nak masuk bulan puasa ni risau la jugak..
Iyela, time ibu dilah ganti puasa aritu pun susu segan2 je nak keluar..
Ni kan pulak sebulan puasa kan...
Tak tau la mcmana nanti..
Hope adik minum mcm biasa je la..
So kalau dpt sehari 1 or 2 botol pun cukup la lagi..

Hmm. . Itu la breastfeeding journey ibu dilah ngan adik faris..
Hope sempat la sampai adik 2 thn baru betul2 boleh wean off..
Semoga adik faris dpt membesarkan dgn sihat dan menjadi anak yg soleh.. Aminnn. .

You Might Also Like

0 comments: