Cerita ibu,

Decor : Bunga Pertama ku

June 26, 2014 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Bulan puasa ni genap 3 tahun kitorg beli rumah ni..
Sejak dari masuk rumah kitorg ni dulu,
Memang tak penah ada sekuntum bunga pun dalam rumah..
Kalau kat luar rumah tu ada la bunga hidup..
Tu pun bukan la jenis yg ber'bunga'..
Lebih kepada pokok2 berdaun yg senang dijaga..
Tapi kat dalam rumah memang nan hado..
Hahaha…

Nak tau tak nape xde bunga dalam rumah??
Sebab dilah x nak bunga tu nanti jadi perangkap habok..
Haha.. boleh terima tak alas an tu??
Iyela.. kat umah mak dulu ada la bunga2 yg besar2 tu.. 
Selalu sgt berhabuk… sgt tak suka tau..


Pastu, dilah ni bukan type yg ladies2 sgt..
Tak bape suka bunga2an… 
or deko yg berbunga2 ni…
rasa rimas pulak tgk rumah penuh bunga2 yg boleh jadi perangkap habuk tu..  
nyampah tau.. 
konon baget ganas ler sgt kan.. hahaha
ntah apa2 jer kan reason dilah ni..


Tapiiii.. dilah suka tgk bunga yg simple2 jer..
Bunga kecik2… yg x serabut.. yg tak makan ruang sgt…
Bila tgk rumah org yg ada bunga cam ni..
Alahaiii.. cantiknya rumah diorg.. rasa nak jugak la..
Haha..
Tapi tak tau bila nak beli…

Sampai la satu hari tu terpikir…
Tahun ni berazam nak ada bunga kat rumah… haha.. 
Ada ke org wat azam tahun baru cam ni?? haha
So dah dekat2 nak raya ni mari lah kita mula kan misi tu..
Hihi.. puasa pun belum lagi kan..


2 minggu lepas pegi jalan2 kat Plaza Angsana..
Kebetulan pulak masuk2 jer angsana dari parking lot tu jumpa kedai bunga.. 
(parking lot kat level 4 or 5)
Wahhh… macam paham2 jer dalam hati ada bunga..
Hahaha.. mula la gesel2 kat ayah wan.. cakap nak pegi usha2 kat kedai tu..
Ayah wan pun ok jer.. masuk jer dalam..


Wahhh.. cantiknya yg ni.. yg tu pun cantikk..
Mata dah berbunga2 dah rasanya.. haha.. (drama tul la)
Ingat nak beli bunga yg dah siap susun dlm vase terus..
Tp bila tgk harga bekas bunga ngan bunga macam lagi jimat kalo wat sendiri..
Maka nya beli asing2 dan deko sendiri kat rumah…


Sebagai permulaan, beli 4 bekas bunga dan beberapa jenis bunga..
Total beli barang haritu around RM50..
Boleh dpt 4 set bunga.. kalo beli siap pun satu pasu siap bunga tu pun paling murah RM19.. (ni yg ada jual kat kedai tu la..)
Gubahan pun  simple2 jer tp mmg dilah berkenan la..
Kalo wat sendiri bajet baru RM10 utk satu set.. so better buat sendiri..



Ni la barang2 yg dilah beli aritu..
Bekas bunga kayu kaler putih..
Dan beberapa jenis bunga..
Dah tentu pilihan hati jenis bunga yg kecik2 dan simple..
Pastu bekas bunga pulak kaler putih.. memang berkenan sgt la..
Sehari lepas beli tu, mula la dilah wat gubahan bunga tu..
(gubahan ler sgt kannn…haha)
Padahal main cucuk2 jer bunga tu.. buat pun simple2 jer..
X suke gubahan yg berat sgt… 
Time buat ni pun tunggu anak2 tido baru ler mak nye boleh kuarkan barang..
Kalo x, kompem diorg pun sibuk nak kacau jugak..




Ini la hasil nya…
Boleh la kan.. 1st timer kan…
Gubahan simple setakat cucuk2 jer boleh la…Hahaha….

Dah siap nak letak kat mana ye nanti??
Plan nak letak kat meja makan 1, kat depan tv 1, kat bilik anak2 1 dan satu lagi letak kat tempat al-Quran.. yg ni penah share kat SINI

Lepas siap aritu letak la sementara kat meja makan..
Tetiba bila ayah wan lalu dia ckp "bau wangi la kat rumah ni skrg.."
Ibu dilah dah berkerut2.. "bau wangi??? Mana ada bau wangi…"
Pastu ayah wan tersengih2… 
Then dia sambung "kan dah ada bunga dalam rumah ni.. tu yg wangi.. rasa segar jer.."
Hahaha… baik punya perli kannnn.. sabo jer la…
Tu la.. dulu dia cakap nnt habuk la..
Skrg dia pun suka…


Alhamdulillah.. berseri sikit rumah ni skrg..
Mudah-mudahan anak2 tak usik la bunga2 tu nanti..
Yela.. jarang ada bunga kan.. takut jakun pulak..
Kihkihkih…
Okla.. tu jer citer pasal 1st bunga di rumah kitorg..
Bye…

You Might Also Like

3 comments: