Deco,

Decor :: Sudut Istimewa

June 10, 2014 Ibu Dilah 7 Comments

Assalamualaikum

Arini nak share sikit pasal rumah pulak..
Jarang kan citer pasal rumah kitorg ni..
Ada pun pasal bilik anak2 @ playroom jer kan..
Dan sikit2 pasal susunatur di dapur..

Tapi kali ni nak citer ruangan lain pulak..
Ruang antara bilik utama dan playroom anak-anak..
Kira pintu bertemu pintu la ni..
Dan ada suatu ruang dinding yg kosong..


Kalo tak kena gaya ruang dinding tu akan terbiar kosong jer..
Iyela.. ruang yg limited sgt kan..
Skali tengok macam xde apa yg boleh dibuat di situ..
Masa awal2 pindah rumah ni dulu memang kosong jer dinding tu..

Last year baru start letak shelve kat dinding tu..
Tu pun letak kosong x tau nak letak apa..
Lepas tu baru dapat idea nak letak Al-Quran dekat situ..
Sebab kalo kat letak al-Quran dan tafsir kat bilik anak2 diorg boleh capai sendiri..
Risau diorg akan wat main pulak Al-Quran dan Yasin tu..
Kan tak baik kan.. tak elok…
Dulu time diorg kecik memang diorg tak kacau pun…
Bila dah besar skrg ni, dah pandai capai2.. dah pandai nak baca buku…
Tu yg asyik nak ambil jer..  


So, inilah cara penyelesaiannya..
Letak Al-Quran dan buku2 agama yg penting2 di sini..
Rasa lebih praktikal sbb senang ibu dan ayah nak ambil bila nak guna..
Dan lagi satu kat situ jugak tempat letak songkak ayah wan dan adik faris..
Kalau tak letak elok2 kat situ memang la ntah ke mana songkok tu nanti..
Kalo nampak si kecik songkok dia tu ada kat bawah, mmg asyik nak pakai jer la..



Selain Al-Quran dan buku agama dan songkok..
Kitorg letak tabung jugak kat situ..
1 mangkuk tu tabung duit kertas…
Dan 1 lagi tabung masjid utk renovate masjid di tempat tinggal kitorg..
Motif utama letak kat situ supaya mudah utk kitorg menabung..
Dan juga melatih anak2 menabung..

Setiap hari bila balik kerja, ayah wan akan ajar anak2 menabung..
Duit syiling yg ada akan diberi pada adik dan kakak..
Dan diorg akan terus ke tempat ni untuk dapatkan tabung..
Dan terus masukkan duit kat tabung..
Dulu menabung jarang2 tapi sekali masuk berbelas2 ringgit duit syiling..
Tapi skrg ajar diorg menabung setiap hari pulak..
Alhamdulillah, kesannya skrg bila adik nampak duit syiling jer terus dia tunjuk tabung tu..
Nak masuk tabung.. kan best mcm tu..
Tanamkan amalan menabung dari kecik..


Sebagai menambah seri pula..
(ecehhh… ayat berbunga tak tahan kan.. hahaha)
Betul la.. untuk menambah kan seri ruang, kita letak la bunga kat situ..
Hahhh.. jangan tak tau, tu bunga pertama tau yg ada dalam rumah ni..
Hahaha… nanti la ibu dilah share citer pasal bunga ni…


Awal tahun aritu ada la org dtg rumah minta sedekah..
Lepas bagi sikit wang, org tu bagi ayat 3 kul ni..
Cantik sgt.. sebab 3D kan…
Dah lama cadang nak frame kan tapi tak jumpa pulak frame size dia tu..
So sementara lom ada frame lagi, dilah soletape jer la terus "ayat" tu kat dinding…
Haha.. tak tau apa nama yg sesuai utk diberi kepada "ayat" tu..
Sebab material dia bukan kertas ke apa..
Xpela.. letak situ boleh jugak dijadikan deko-deko kan..

Kalau perasan gambar ni nampak malap jer kan.. gelap...
Sebabnya kat ruang ni x de lampu..
So pengcahayaan memang tak berapa cantik la..


Nasib baik "Ayat 3 Kul" tu 
Sebabnya kat ruang ni x de lampu..
So pengcahayaan memang tak berapa cantik la..
Nasib baik "Ayat 3 Kul" tu glow in the dark..
Boleh la nampak la menyerlah sikit kan....hihi 

Hmm.. okla, tu jer kot citer pasal ruang istimewa ni..
Ruang yg dulunya diabaikan..
Kalau nak diikutkan, dilah masih belum puashati sgt dgn susunatur kat situ..
Tapi boleh la wat masa ni sbb nak jadi kan tempat tu praktikal kan..
Next time kalau ada idea lain kita tukar jer la kan..

Ok..sekian..

You Might Also Like

7 comments:

  1. Cantik dan kemas..
    Paling akk suka sbb sis letak al quran tu..
    Memang nampak menarik sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sis.. mmg sengaja letak al Quran kat situ supaya mudah nak ambil..

      Delete
  2. penggunaan ruang yg maksimum...i likeee...:))

    ReplyDelete
  3. suka..yang penting berfungsi dan kemas kan...nanti share ye entry diy dengan saya....saya sukaaaaaa sangat....tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sis O'gosh. . InsyaAllah, nnt sy share ye..

      Delete
  4. wah...suka la.tetiba mood nak ngemas umah ada lak bila tgk entry ni...haha

    ReplyDelete