Resepi :: Kek Batik yg Sedap dan Senang Sangat!! - Ceritera Ibu

Resepi :: Kek Batik yg Sedap dan Senang Sangat!!


Assalamualaikum 

Sedar tak sedar tak lama lagi dah nak masuk bulan ramadhan..
Kejap jer dah nak masuk bulan puasa lagi kan..
Korang dah abis ganti puasa lom??
Ibu dilah ada 2 hari lagi.. opsss… hehe
Ala.. sejak lepas kawen ni ibu dilah tak boleh kalo puasa tanpa sahur..
Maklum ler lepas kawen, pregnant, breastfeed, pregnant, breastfeed..
So mmg akan sentiasa lapar..
Skrg ni adik faris dah 1 tahun 8 bulan..
Sejak 2 bulan lepas baru la stat ganti puasa balik.. hihi..

Ok2.. arini nak share satu resepi simple lagi..
Superb simple.. semua org boleh buat..
Biasa la, bila dah nak puasa ni mood resepi mula la mai…
Hahaha… time bulan puasa nanti kompem traffic naik tinggi pasai org google cari resepi.. hahaha.. tp kalo tak puasa mmg ramai jer yg cari resepi..
Mcm ibu dilah jugak, walaupun resepi simple pun kadang2 nak usha jugak cara org lain buat.. kot2 la ada yg lagi senang dan sedap kannn… 



Sementara mood membaking ni dah mari..
Mari la kita sama2 keluarkan semula perkakasan memasak kat dapur tu..
Hahaha.. tp kali ni kita start yg paling simple dulu..
Kek batik.. hahaha.. giler senang kan masak kek batik ni..
Ntah nape 2,3 minggu ni rasa nak makan kek batik jer.. 
So.. mari la kita buat sendiri..
Motif letak gambar kek batik siap ada bunga bagai...
Saje nak fefeeling cam blog masakan..
Haha.. motif sgt kan...

RESEPI KEK BATIK



Bahan-bahannya:



1) 2 cawan milo
2) 2 sudu besar serbuk koko 
*tak letak pun xpe*
3) ½ tin susu pekat manis (tin yg biasa) *ikut tahap kemanisan masing2..
4) 1 buku buttercup
5) 1 paket biskut meri (plain)
6) 1 sk esen vanilla 
*tak letak pun xpe*

Cara penyediaan :



1) Cair kan butter dalam periuk.. bila dah cair masukkan susu pekat.. gaul sebati..api sederhana..



2) Masukkan milo dan serbuk koko ke dalam periuk.. gaul sehingga sebati..
Pastikan tiada milo yg berketul2..



3) Masukkan esen vanilla dalam periuk.. gaul sebati dan padam api..



4) Masukkan biskut yg telah di patah kan ke dalam periuk dan gaul rata..(biskut meri tu boleh patah 4.. patah 2 boleh.. tapi jangan sampai hancur okeh..)



5) Masukkan dalam bekas/Loyang yg sudah dialas dgn plastic.. (letak plastic untuk memudahkan proses nak keluarkan dari bekas nanti)



6) Padatkan kek batik di dalam bekas tadi dengan menekan2 belakang sudu ke permukaan kek batik tu..bila dah padat simpan dlm peti sejuk at least 4 jam supaya keras..

Siap.. untuk memudahkan potong boleh keluarkan 30minit before potong..
Boleh la dimakan bersama2 air kosong.. hahaha.. 

Nape air kosong?? 
Sebab kek batik ni kan dah manis.. so tak yah la minum air manis lagi.. hihi..
Tp resepi kek batik yg ibu dilah buat ni tak berapa manis sgt.. 
Sbb ibu dilah tak suka manis sgt.. lagi satu sebab ibu dilah ada letak serbuk koko vanhaunten.. serbuk koko ni kan pahit sikit..
So dpt la mengurangkan rasa manis tu.

Sedikit TIPS:

** Kalau suka kek batik yg rangup, lebih baik jgn campur biskut meri dalam campuran milo yg dah masak.. ikut kaedah susun biskut lapis coklat susun biskut lapis coklat.. 

** Kalau suka kek batik yg lembut, semasa sediakan campuran coklat tu, patah2 kan biskut dulu.. bagi biskut tu lemau sikit.. so, kek batik tu akan rasa lembut.. 

SELAMAT MENCUBA


Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..




143 comments:

  1. dah lama tak buat.. err sedapnya kek batik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dilah pun dah lama x buat.. Tetiba terasa nak makan tu yg terus buat.. nanti dah puasa asyik teringat2 pulak.. hehe

      Delete
    2. Saya baru je mencuba, alhamdulillah ibu adik adik semua suka. Heheheh ,da lame tak buat . baru hari ni rajin nak buat

      Delete
    3. selain dri biskut meri biskut ape lagi boleh?

      Delete
    4. Biskut meri coklat

      Delete
    5. Selain drpd biskut jenama meri ?

      Delete
  2. Terliur sudah. Selama ni buat xpnh jd cntik. Keras je selalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamakkkk. . Jgn terliur ieza. . Nnt boleh try lg ye.. dilah pun x suka yg keras sgt.. yg ni kalau betul2 baru keluar dari peti ais mmg keras sikit la.. tp kejap je dah lembut.. yg best nya coklat tu x melekat2 kat tgn even kek x keras.. try la buat lg nnt..

      Delete
  3. Ok thanks...nnt nak cuba ptg ni!!yeay!

    Jgn lupe lawat blog sy

    www.rehanswardrobe.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Emm..Nampak sedap sgt...
    Jangan lupe jejalan diblog saya juga http://mmama2754.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Salam kenal..hi dear
    Simple je resepi u ni..ada step by step..seronok nak tengok..hihi..btw nice tutorial..

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap la kek batik ni. Nanti nak try la. Thanks akak for the resepi. ♥

    ReplyDelete
  7. Nk try resepi ni mlm ni, request en. Somi n ank2... thanks sis...

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. ada resepi letak telur tp resepi sy wat ni x yah letak telur..

      Delete
    2. Da lmelmex x wt kek batik nie..suami nk mkn kek batik try la wt kn..tp kalo kek batik leleh lg sdap kn..cmne nk wt die pnye topping ye

      Delete
  9. Replies
    1. Saya pn nk try bt kek batik....lama sayq x bt....aummmmmmmmmm

      Delete
  10. Thanks, i baru je ikut guide sis .. Tapi takde biskut marie saya guna cream cracker jacob sbb itu je ada hehee.. Ptg kang tgk hasilnya hehee..
    Salam kenal,
    Fara
    http://amfarra.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi x klo guna biskut cracker?nk cuba..

      Delete
    2. boleh kot.. tp tekstur dan rasanya lain sikit la kot.. x penah try lagi guna biskut craccker.

      Delete
    3. Klw gne planta mcm mne plk sukatannye?

      Delete
    4. Kalau guna planta guna 250gram sbb 1 buku buttercup tu 250gram.

      Delete
  11. buttercup tu yang kecil je kan? :)

    ReplyDelete
  12. yup... guna butter cup yg kecil tu jer..

    ReplyDelete
  13. Mmg nak try buat kek batik ni...

    ReplyDelete
  14. wahh macam sedap je ni .. nnt sy nak try buat ...
    jgn lupe lawat blog saya

    http://fazirahamran1234.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Sdpnye. Nnt nk cuba resepi yg ni plak. Haritu sy dh buat. Tp melekat kt loyang Sbb ta letak plastik. Tq share resepi yg sdp ni

    ReplyDelete
  16. Terliur dah . Heheh sbnaqnyaa lupa step nak bt kek batik ni search lah google balik tu tejumpa blog kak dila ni . Tq kak share resepi

    ReplyDelete
  17. Terliur saya tengok kek batik ni. Boleh la dicuba lepas ni. Terima kasih ye sbb share resepi yg menarik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharing is caring kan.. selamat mencuba ye dear..

      Delete
  18. Saya nk minta izin share resepi nii kat blog saya ye kak dilaa. Thankyouuu.

    ReplyDelete
  19. letak buttercup tu untuk apa? Kalau letak dua sudu besar je boleh tak?

    ReplyDelete
  20. butter tu guna 250g atau 500g punya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye nur syafawani,, guna yg size kecil yg 250g

      Delete
  21. sedap sungguh nie...hihi...

    ReplyDelete
  22. Hai Dilah.. Jom tengok blog saya. dapurciktimah.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. susu tu .tin besar ke kecil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu guna 1/2 tin kecil je.. kat rumah sy biasa mmg biasa guna tin besar, so amik suku je la kalau tin besar.

      Delete
  24. Memang favourite ni. makan tak boleh stop!

    ReplyDelete
  25. kalau yg ada guna telur tu untuk apa ya?

    ReplyDelete
  26. Rahmawati RahmatSaturday, 04 July, 2015

    Dah buat bahan dah..cuma nak tunggu keras jer ni...x sabar..

    ReplyDelete
  27. Tq utk resepi :) dh beli brg tggl nk buat hehe

    ReplyDelete
  28. Cantik pula tersusun kek batiknya

    ReplyDelete
  29. Kek batik saya buat selalu melekat dan susah hendak dipotong.boleh cuba resepi ini pula.tq

    ReplyDelete
  30. Thanks for the recipe kak..husband saya mmg suka sgt makan kek batik..hehe

    Jemput lawat blog milkboostr.blogspot.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome dear... boleh la selalu buat kek batik tu kalau husband suka.. hihi

      Delete
  31. Kalau Milo dia berketul ketul tak apa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau berketul nanti makan rasa la seketul milo tu.. itu jer..

      Delete
  32. I dah try. Jadi and sedap. Thanks ibu dilah. Hihi. Sebagai student kalau bosan bosan tak ada class mencuba lah apa yg mudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome dear.. seronok kan bila dapat mencuba resepi2 yg mudah.. rasa nak makan boleh buat sendiri.. dapat makan ramai2.. hihi

      Delete
  33. terima kasih.boleh kan kalau nak campur mashmallow?saya nak buat kek batik mashmallow.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 dear.. tak pernah lagi buat letak mashmallow.. boleh ke? hehehe.. xpe, boleh try kan.. kalau sedap lain kali buat lagi.. hihi

      Delete
  34. Sedap sgt. Sy dh cuba dh resepi yg puan bg ni.

    ReplyDelete
  35. Sis klu tk letak serbuk koko bley tk ?

    ReplyDelete
  36. Projek masa cuti sebab ada biskut marie kat rumah. Tak tahu nak buat apa. Terima kasih yang bagi resipi :)

    ReplyDelete
  37. Kak, apa sebab coklat tu jadi melekit-lekit kat tangan bila dah potong ? Sebab letak banyak Milo dgn susu ke ?

    ReplyDelete
  38. Baru siap buat kek batik ikut resepi akak.. khas utk potluck di pejabat esok. Hehe

    ReplyDelete
  39. Sedapnya kak..kna cuba ni..lagi2 ank sedara nak dtg umah esk. Dah la dyorg suka mkn kek. Thanks kak..hehehe. Jom la jenguk blog saya.. https://inikataaku.wordpress.com/

    ReplyDelete
  40. enak kayaknya nih.. bikin laper hehehe

    ReplyDelete
  41. X faham bhgian yg nk buat kek ni rangup...kena tuang atas biskut tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.. tuang milo pastu susun biskut then tuang milo lagi susun biskut lagi. ulang sampai habis..

      Delete
  42. sedapnyaaaa!!! lama tak buat kek batik..tq share resipi

    ReplyDelete
  43. Ibu Dilah. Macam mana nak buat yg rangup tu? Ibu Dilah ckp kene masak milo. Kene goreng dulu ke milo tu? Minta ajarkan. Terima kasih Ibu Dilah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. milo tu masak dalam periuk.. kalau nak buat rangup, biskut tu jangan campur dlm campuran tu.. bila dah siap masak, susun lapiskan.. tuang bancuhan milo then susun biskut then ulang lagi letak bancuhan milo dan susun biskut.. ulang sampai habis..

      Delete
  44. Milo dua cawan tu brapa gram?

    ReplyDelete
  45. Milo dua cawan tu brapa gram?

    ReplyDelete
  46. 2 cawan milo bersamaan 250gram

    ReplyDelete
  47. kalau campuran butter and susu tu pekat. boleh tambah air kea ?

    ReplyDelete
  48. tq kak ats perkongsian..nk cube bgi kwn2 la balik asrama ni . hihi

    ReplyDelete
  49. Sy guna biskut mayat jerr..dn cmpur coklat bar. Kurang manis dn lbih rasa coklat

    ReplyDelete
  50. Yess.. Jumpa gak resipi simple. :D

    ReplyDelete
  51. hai sis, macam sedap resepi sis buat. :) nanti follow me back sis. hehe saya newbie in blogger.http://halimahsaifulrahim.blogspot.my/ tq sis

    ReplyDelete
  52. Salam sis.. slalunyer kek batik nie boleh tahan berapa lama ek? Tq for sharing the recipe. 😊

    ReplyDelete
  53. Kek Batik
    http://lemangpanas90.blogspot.my/2015/10/kek-batik.html

    ReplyDelete
  54. Sedapnye terlior saye
    Hihi kalo guno biskut tiger

    ReplyDelete
  55. Assalam. Nak tnya saya buat Tp milo jdi berketul ketul. End up rsa cm milo keras tu huhu. Tq. Cmna nk bg milo sebati dlm tu? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm.. sis kena sentiasa kacau baru milo tu x berketul..

      Delete
  56. Dh buat tdi . Tunggu lg 3 jam . Hehe . Bnyak lebih biskut . Nk msukkan semua tkut keras plk nnti

    ReplyDelete
  57. Macam sedap je , hehehe ... sedap je tengok .. nanti nak buat jugak laaa , mekasih untuk resepi

    ReplyDelete
  58. Kalau planta tu kurang 250g takpe ke

    ReplyDelete
  59. Kalau letak biskut boleh jadi keras ker?? Doh nok ltk brapa keping biskut???

    ReplyDelete
  60. sedapnya.. terliur je.. saya mahu cuba buat di rumah
    boleh nak tambah nestum?

    Thanks,
    Resepi Zurayda Soup

    ReplyDelete
  61. Saya penjual kek batik..alhamdulillah resepi sis buat kek batik habis dijual..thanks sis,memang sedap

    ReplyDelete
  62. Tq share resepi.. Rasa lm dah tk buat.,
    Nk try la buat ikut resepi ni plak..
    Slm perkenalan..

    Ada masa sggah la byummufayyadh.blogspot


    ReplyDelete
  63. Asslmkm sis.. Minta izin guna resepi ni ye. :)

    ReplyDelete
  64. Nape kek sy jd keras sgt cam batu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade tips tu..keluarkan dri peti ais 30 minit sebelum nk mkn barulah umpphhhh....

      Delete
  65. esen vanila bnyk mne?

    ReplyDelete
  66. Klau saya suka tabur milo lpas gaul sebati..
    Sbb rasa milo ketol2
    Sedap sgt

    ReplyDelete
  67. Saya pon baru nak buat thanks for info

    ReplyDelete
  68. Nanti nak buat la thanks for info

    ReplyDelete
  69. Sy dah cube for 1st trier ahad lepas sbb nk bw potluck masing2 utk farewell last semester, alhamdulillah lecturer n member kelas puji kek batik ni sedap, sy ckp search google je n tnjuk resepi ni hehe

    ReplyDelete
  70. sedaapnyer...teringat kt mama..yg kt kampong tu...mcm nak try bgi budak sekolah yg ambil masakan buat...

    ReplyDelete
  71. Sis letak dalam peti sejuk atas ke atau yang bawah ye..

    ReplyDelete
  72. Klu guna biskut Marie coklat,kene letak koko dgn Milo jgk ke?

    ReplyDelete
  73. Tenkiu sbb share rsepi nih! Sy celup sket marrie tu dgn coffee then ssun dlm tray n lapis2kn dgn coklat tu..xmnis sgt n osem! =)

    ReplyDelete
  74. sya da try, tp kenapa bila kluar dlm peti ais, da padat, tp bila potong coklat bawah mcm ada lebihan x keras lg

    ReplyDelete
  75. terima kasih untuk resipi ini..

    ReplyDelete
  76. kalau sejukkan xpkai frezze ltak kat luar je bole? rumah xdak p.ais.

    ReplyDelete
  77. Baru try buat. Tak tau la jadi padat ke tak, mcm xberapa padat je. Esok baru tgk hasilnya. Harap menjadi

    ReplyDelete
  78. kenapa milo tu jadi keras bila saya buat?susah nk basuh tau

    ReplyDelete
  79. Tq sis resepi nie.....dok tgh dlm peti ais nie.....xsabaq dah kami anak beranak tnggu nak ngap saja.......tq sis

    ReplyDelete
  80. Kalau resepi ni.. berapa kg eh? 1kg or 500 gm? 😊

    ReplyDelete
  81. Ingin cuba lah rwsipi yg ini pula

    ReplyDelete
  82. sis,kalau guna milo 3in1 boleh??

    ReplyDelete
  83. sis,kalau saya guna milo 3in1 boleh??

    ReplyDelete
  84. Baru try buat. Tak tau la jadi padat ke tak, mcm xberapa padat je. Esok baru tgk hasilnya. Harap menjadi

    ReplyDelete
  85. Nk alas bks tu sesuai gune plastik ape?

    ReplyDelete
  86. Terase nak makanla . Cubela. Harap menjadila saye buat. Thank you for the recepi. 😊

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum nak tanya kalau tak suka milo gantikan dengan coklat masakan dan serbuk koko boleh ke?

    ReplyDelete
  88. Assalamualaikum nak tanya kalau tak suka milo gantikan dengan coklat masakan dan serbuk koko boleh ke?

    ReplyDelete
  89. uyul pun suka buat kek batik.

    Jom ke Blog Uyul Rosli >> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  90. Wow! Sedapnya..... Dah lama tak makan kek batik & tak sabar nak buat kek ni..
    Thanks Dilah

    ReplyDelete
  91. terbaikkk. sedappp sangat!

    ReplyDelete
  92. Terima kasih kongsi resepi. Sedap..

    ReplyDelete
  93. Selain biskut meri apa lagi blh letak

    ReplyDelete
  94. Pnah buat biskut lain.. Tp cm kurang sedap

    ReplyDelete
  95. kena cari milo dan koko la nampaknya ni...teringin la plak...

    ReplyDelete
  96. Abah suka makan kek batik ni, dulu bila kami balik kampung....sure Abah minta kek batik ni...Terima kasih berkongsi resepinya...

    ReplyDelete
  97. wah sedapnya yang ibu buat,hari tu dah cuba buat guna resepi sendiri tapi tak jadi,hahaha btw jemput singgah and follow blog saya https://marblemomo.blogspot.com/

    ReplyDelete
  98. Baru try buat. Tak tau la jadi padat ke tak, mcm xberapa padat je. Esok baru tgk hasilnya. Harap menjadi

    ReplyDelete
  99. Baru cuba buat.. alhamdulillah sedap and creamy.. thankyou share resepi..

    ReplyDelete
  100. Kalau xde butter boleh guna ape ye,,minyak masak boleh?

    ReplyDelete
  101. tengok pun dah nampak sedap..apatah lagi rasanya..lama dah tak buat.terima kasih share resepi. ;-)

    www.bantalhotelhargaborong.blogspot.my

    ReplyDelete
  102. Ada tak cara buat kek batik tanpa simpan di peti sejuk

    ReplyDelete
  103. alhamdulillah, saya suka kek batik yang dicampur dengan serbuk koko, lebih sedap dan terasa coklatnya..thanks share resepi sis:) done follow ur blog sis..

    ReplyDelete
  104. yes, jumpa pun resepi kek batik...

    ReplyDelete