Resepi :: Chocolate Meri Ball

July 24, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Hai korang..
Korang banyak tak wat kuih raya tahun ni??
Dilah sempat wat 2 jenis jer..
Plan asal nak wat 3 jenis.. tp cam x sempat jer..
Tu pun wat yg jenis simple2 jer..
Tak yah bakar-bakar..
Dengan anak kecik yg aktif, x kuasa I nak wat kuih yg leceh2..
Dah la keje kan.. time malam jer la boleh buat..

Ok.. kuih pertama yg sempat buat aritu ialah popia nestum horlick..
Dah ada share kat SINI.. Kalau nak resepi boleh tgk kat sini pulak ye.. 
Resepi Popia Nestum Horlick..
Kali ni nak share kuih raya kedua yg sempat buat..
Iaitu Choco Merie Ball..
Dilah buat 2 kali dgn 2 versi yg berbeza…
Meh kite tgk resepi nye..

Choco Merie Ball with Nestum 


Bahan-bahan (anggaran 100 pcs ball)


1 bungkus biskut Merie perisa coklat
6 sb butter dicairkan
5 sb susu pekat manis
½ tin susu cair
2 sb milo
2 sb serbuk koko
Nestum sbg hiasan

Cara membuatnya


1) Hancurkan biskut merie (blend jer senang)


2) Satukan biskut merie yg dah hancur dengan semua bahan di atas kecuali nestum.. gaul sehingga rata dan boleh dikepal2.


3) Bulat-bulatkan aduanan kecik2 sehingga padat..
Golekkan choco ball tadi dalam nestum.


4) Simpan dalam peti sejuk selama 30_40 minit.

Dah siap.. boleh simpan dalam telap or terus makan..
Hahhh.. senang sgt kan… bahan pun sikit jer…
Ok.. malam tadi sempat wat lagi sekali..
Kali ni guna biskut meri original pulak..
Jom tengok resepinya

Choco Merie Ball with Badam


Bahan-bahan (anggaran 60 pcs ball)

1 bungkus biskut Merie (original)
½ buku butter dicairkan (anggaran 8 sb)
6 sb susu pekat manis
5 sb serbuk koko
Serbuk badam sbg hiasan

Cara membuatnya
Sama jer mcm choco ball nestum.. bezanya cuma bahan jer..
Cara sama sebiji mcm kat atas tu..
Resepi ni tersangat la mudah..

So sempat lagi la kalo korang nak buat untuk raya ni..
Bahan pun x banyak..
Dan paling penting tak yah bakar2..
Boleh ler buat masa blk umah mak mentua nnt.. hehe

OK, Selamat Mencuba

1 comments:

Anak-anak,

Persiapan Raya Kami

July 24, 2014 Ibu Dilah 6 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. 
Lagi beberapa hari jer kita nak meninggalkan bulan ramadhan..
Rasa cepat jer masa bergerak kan..
Tau2 dah tinggal 3, 4 hari jer lagi nak raya..

Cerita pasal persiapan hari raya..
Rumah - kitorg xde tukar benda baru pun kat rumah.. just kemas2 kasi bersih..
Susunatur pun belum lagi.. sebab selagi x raya budak berdua tu memang asyik menyepah barang mainan jer..
Ala..lagipun umah kitorg memang simple dan kosong sgt..
Anak masih kecik lagi kan.. so kitorg xnak la ada perhiasan yg serabut dan boleh mengundang bahaya kat anak3..
Kitorg biarkan hall lapang jer, xde sekat2 supaya senang anak2 nak bermain..

Langsir pun guna yg lama punya.. 
dah 3 thn guna sejak pindah masuk rumah tu..
dah cakap ngan ayah wan, next year ingat nak tukar langsir..
hahaha.. lom raya thn ni dah cite planning thn depan punya kan..
kerlass kannn… kihkihkih..

Cuma ada satu jer yg bertambah iaitu skrg ni dah ada bunga2 dalam rumah..
Kihkihkih… baru la ceria sikit kan..
Tetiba lak cam kemaruk nak beli bunga kannn.. hehe


Baju raya - Alhamdulillah, kelengkapan baju raya untuk anak2 dan ayah wan dah siap..
Malam smlm kitorg dah amik baju melayu dan kurung Pahang yg ditempah..
Dah test dah pun.. Alhamdulillah..selesa dan cantik..
Yg lagi best, tempah baju raya kat akak ni murah sgt..
Sepasang baju kurung/kurung Pahang hanya RM30.. 
(siap span  dan tangan cerut getah tau)
Baju kakak imani RM20, ada cerut getah jugak kat tangan..
Baju melayu ayah wan RM55 dan baju melayu adik faris RM17 jer..
Hahhh.. murah sgt kan..
Tema thn ni kaler grey..

Selain dari baju kurung Pahang tu, dilah ada tempah baju nursing jubah jugak..
Tapi yg ni Bunda (mak dilah) yg jahitkan..
Untuk kakak imani pun ada dress jugak bunda buatkan..
Tp baju2 ni tunggu balik raya kat Melaka la baru amik..

Baju dilah utk raya ni kira ada 4 pasang jer.. 
2 kurung Pahang dan 2 nursing jubah..
Tapi baju anak2 banyak la pulak…
Baju ayah wan pun ada la beli 4,5 helai baju ke meja..
Amboi2.. anak beranak ni bukan main lagi yer..
Sebenarnya kitorg ni jenis jarang beli baju.. 
So time raya la baru nak beli baju/t-shirt baru..
Ni la yg akan wat tukar2 dalam setahun..
Baju adik faris pulak banyak yg dah kecik..
Ehhh.. bukan baju yg kecik, adik faris yg dah meninggi..
Kalo ikutkan baju dia muat lagi tapi singkat..
Baju dari baby sampai dah nak 2 thn ni pakai..
So thn ni belikan lebih sikit t-shirt2 dia..

Baju kakak imani pun sama..
Memandangkan skrg ni kakak memang nak pakai baju lengan panjang jer..
So pantang nampak baju lengan panjang yg murah memang beli jer..
Yg branded tu ada la selai dua belikan..
Yg murah2 tu dalam rm15~rm20 selai tu boleh la buat basahan..
Baju gaun tu ada beli 2 helai time expo baby and mom fair dulu..
Tp tu pun x sure la kakak nak pakai ke x..
Sbb skrg ni dia cuma nak pakai seluar ngan baju lengan panjang jer.. lengan pendek pun dia xnak.. tu yg terpaksa beli byk baju baru utk dia..

So secara keseluruhannya, persiapan baju raya ni lebih kepada anak2..
Anak2 tgh membesar kan, 2thn sekali mesti kena tukar baju betul2..
Sebab size dah berubah banyak kan…


Bab kuih raya pulak..
Setakat ni dilah Cuma buat 2 jenis jer..
Popia nestum horlick dan meri choco ball..
Sempat buat yg simple2 jer..
Pastu ayah wan ada beli 2 jenis biskut raya dari kwn dia..
Selebihnya nnt dekat2 raya baru kite beli la…

Tahun ni kitorg raya belah ayah wan dulu..
May be ari sabtu baru balik sedenak then raya 1st balik ayer itam pulak..
(rumah nenek ayah wan)
Raya kedua baru balik melaka..

Korang punya persiapan raya macam mana pulak?

6 comments:

Homemade,

Kuih Raya :: Popia Nestum Horlick

July 21, 2014 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum

Alhamdulillah. . Akhirnya berjaya jugak siap kan kuih raya pertama utk hari raya tahun ni..
Actually dilah wat popia ni ari khamis mlm jumaat.. 
masa org tgh sibuk2 pasal MH17 terhempas tu dilah x tau pun Sbb tgh bizi wat kuih ni la..

Nasib baik adik faris tdo awal mlm tu..
So sempat la nak menggulung popia ni..
Elok baru start goreng jer dia bangun tdo..
Nak tak nak kena menggoreng sambil layan dia. .
Dah la time tu belum potong kecik2 lagi..
Memang kelam kabut jugak la..haha..

Malas nak citer panjang.. Sape nak resepi boleh tgk kat sini Resepi popia nestum horlick
Dilah penah share resepi tu last year..
Tp kali ni dilah wat guna Horlick coklat.
Sebab time nak beli Horlick original tu semua kedai xde..Adohai. . Time ni la semua pakat habis jual ye..
Ke sbb ramai nau yg nak wat popia nestum ni jugak, tu yg habis tu.. haha.
Last2 terpaksa la guna Horlick coklat.. sbb tu je yg ada kat umah..


So bila dah guna yg kaler coklat confirm la popia Nestum Horlick ni pun kaler nye gelap sikit.. huhu...
Xpe.. Sungguh pun gelap tetap sedap hokey. 
Jangan panjang si gelap ni sebelah mata tau... hahaha..
Buat 3/4 bekas sampai arini dah tinggal separuh. . Hahaha..
Mana x nye.. banyak mulut yg makan kat umah tu.. anak2 pun suka sgt..

Tu pun nasib baik bekas tu besar..
Kalo bekas tu kecik dah abis rasanya..
Hahaha.. kalo ikut napsu ni dilah pun nak makan byk2.. tp terpaksa ku control sikit napsu serakah ni. Kalo x raya makan bekas kuih jer la.. Kihkihkih..

Nasib baik la kali ni dilah wat extra..
Ehhh. . Tetap wat 1 bungkus jugak..
Tp setiap keping popia tu dilah gunting 2 dulu.. Pastu baru gulung. .
So kalo 1 pack ada 40 keping, bila potong dua dah ada 80 keping la..
Tu belum potong kecik2 lagi.. so memang dpt double la dr yg sebelum ni..
Yang pasti bila wat camni popia goreng tu akan lebih crunchy...
Tu yg sedap jer diorg makan..
Hahaha..

Dalam hati cam nak wat sebungkus lagi..
Tp x tau ler sempat ke tak..
Bukan sbb terlampau bizi..
Tp kalo adik tu x tido mmg x jadi keje la.. huhu..tgk la cam ne nanti..

So.. korang bila lagi nak wat popia nestum ni??? Jangan lupa rujuk kat SINI tau..

Selamat mencuba!!

0 comments:

Isu semasa,

Lirik Lagu Bila Tiba - Ungu

July 21, 2014 Ibu Dilah 0 Comments


Bila Tiba - Ungu


Saat tiba nafas di ujung hela
Mata tinggi tak sanggup bicara
Mulut terkunci tanpa suara

Bila tiba saat berganti dunia
Alam yang sangat jauh berbeda
Siapkah kita menjawab semua
Pertanyaan

Bila nafas akhir berhenti sudah
Jatung hatipun tak berdaya
Hanya menangis tanpa suara
Ooo

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati


>>Bila dengar lagu ni teringat lagi pada mangsa MH17 yg telah terkorban..
Ajal mereka memang dah sampai masa tu.. mati tu mmg pasti.. 
cuma cara kematian tu yg sangat menyedihkan. . 
Mudah-mudahan biarlah kematian kita dgn cara yg baik kan..
Aminnn..

Semoga roh mereka ditempatkan dikalangan org yg beriman dan beramal soleh..
Al - fatihah buat mangsa yg terkorban. .

#pray4mh17

0 comments:

Isu semasa

Takziah MH17

July 18, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Di hari yg mulia dan bulan yg mulia, Malaysia sekali lagi diuji dengan ujian yg berat selepas kehilangan pesawat MH370 pada bulan Mac yg lalu.
Kali ni mengenai pesawat MH17 yang terhempas di Ukraine akibat ditembak..
Berita ni betul-betul mengejutkan seluruh rakyat Malaysia..

Dilah tau berita ni pun dah terlambat..Masa sahur pagi tadi baru tau.. 
Sebabnya malam tadi sibuk buat kuih raya dengan melayan anak.. hp memang off internet.. pastu tv lak bukak citer kartoon.. so memang x tau la berita pasal pesawat terhempas tu..

Sedih sangat bila baca berita ada antara penumpang yg dalam perjalanan nak balik beraya di kampong halaman..
Lagi sedih ada yg satu family sampai 6 org turut terbunuh... 
Ya Allah…tak mampu nak bayangkan betapa sedihnya ahli keluarga mangsa yg kehilangan 6 org sekaligus..  


Ya Allah.. berat sungguh ujian Mu Ya Allah di bulan yg mulia ni..
Semoga semua ahli keluarga dan sahabat handai kepada mangsa kuat dan tabah menghadapi dugaan ni..
Tak terbayang kalau perkara ni terjadi kat diri kita atau family..
Takziah kpd semua yg terlibat..
Buat mangsa nahas yg beragama Islam, Al-Fatihah..

0 comments:

Anak-anak,

Rambut Raya Saya

July 15, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Sana sini org sibuk citer pasal baju raya..
Kitorg pun dah wat persiapan baju raya jugak..
Hampir 70% dah settle…
Yg x setel lagi cuma nak cari tudung raya..
Dan baju yg ditempah belum siap..
Dan nak cari seluar adik selai dua..

Tapi arini x nak citer pasal baju raya..
Nak citer pasal aritu ayah wan gunting rambut adik..
Rambut adik Nampak dah panjang dah..
Ala.. nak kata panjang sgt tu idok ler..
Dilah tengok comel jer lagi ngan rambut gitu..
(erkkk.. puji ler anak sendiri..hehe) 

Malam khamis lepas kitorg mulakan project..
Barber malam tu ayah wan..
Ohhh.. rambut anak2 semua mmg ayah wan yg potong..
X penah gi potong kat kedai..jimat sgt kan.. hehe


Ni rambut sebelum potong..
Jambul dah panjang..
Rambut belakang dah lentikkk.. auwww..
Sebelum potong kasi bukak baju seluar..
Tinggal pampers jer…
Cekci tauuuu adik ni.. hihihi



Mula2 potong ok lagi.. boleh diam..
Lepas bape minit mula la bergerak2..
Penat agak nye berdiam diri jerrr.. haha..

Kalo dah gerak2 susah ler nak potong rambut tu dik..
Kang senget pulak kang..
Jangan ayah ko terpotong jadi cam temenggung jugah anak barieng sudah..haha


Ko tengok tu.. kejap pusing kiri.. kejap kanan..
Sat gi tengok bawah lak..
Tu lom si kakak pun yg sibuk duk dekat2 org tgh gunting..
Masing2 menyibuk jer..
Kan tak pasal2 dah kena sound ngan ayah wan..


Adik kalo kena tegur mula la cebik2..
Padahal org tegur baik2 jer.. tp sentap pulak budak kecik tu..
Terkebil2 mata dia.. aii.. geram pulak aii tgk tauu. ..
Muka nak nanges pun nampak comels.. hahaha..


Bila dah lama potong lagi la dia x selesa..
Dengan gatal2 badan kena rambut..
Dengan tak boleh gerak lagi..
Rasa kaku jer kan..


Dah tu kena sound ngan ayah wan lagi..
Apa lagi.. dari cebik2 akhirnya dia mengalir jugak air mata kasih tu..
Hahaha… berjujuran ko…drama betul la adik ni..
Nasib baik dah nak siap time tu..
Cepat2 ayah wan touch up mana2 yg perlu..
Memang kasi nipis la rambut tu..


Hasil nya.. ni la rambut baru adikkk..
Ehhh.. rambut raya la ni..
Kan dah kemas… selesa bila dah pendek…
Tp kalo panjang pun tetap nampak comels jugak..
Hahaha.. (tak abis2 puji anak sendiri kan…)


Dah siap terus mandikan.. bersih kan rambut2 semua..
Dah encem anak ibu ni..
Muka ketat jer bila kena paksa amik gambo..


"Sebokk ar ibu ni nak amik gambo adikkk"


"Adik nak tengok tibi la ibuuuuuu"

Ehh.. jangan x tau.. sejak 2 minggu lepas..
Adik dah pandai request kat ayah nak pakai minyak rambut tau..
Bila nampak ayah wan dah bersiap2 jer..
Ayah wan sikat rambut.. pastu pakai minyak rambut..
Dia perati jer dari jauh dulu..

Lama2 dia pun mintak kat ayah wannn..
Panggil ayah wan sambil tunjuk minyak rambut..
Pastu tangan dia gosok2 kat rambut ala2 gaya tgh sapu minyak rambut..
Hahhh.. guna bahasa isyarat jer tau..
Selagi ayah wan x pakaikan dia minyak rambut..
Dia merengek2 minta jugak…
Hahaha… makin bijak anak bujang ni skrg… 

0 comments:

Homemade,

Resepi :: Kuih Buah Melaka @ Onde-onde

July 14, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Sekejap jer dah 2 minggu kita berpuasa kan..
Sepanjang 2 minggu ni dilah memang belum pernah masak kat rumah untuk berbuka kecuali weekend baru2 nu..
Sebabnya balik rumah pun dah lewat so ayah wan beli siap2 kat bazar jer..
Ehhh.. tapi dilah lom jejak lagi kat bazar Ramadan sepanjang 2 minggu ni tau..

Kalau untuk sahur pulak mmg masak la..
Masak pun yg simple2 jer..
Telur masak kicap, sotong masak halia,  sotong masak hitam, ayam goreng, sotong masak tiga rasa, telur dadar dan beberapa lagi..
Ala.. masak 1 Lauk jer biasanya.. lagi bagus kalo Lauk campur sayur sekali.. lagi senang. . Tgk org lain bukan main lagi up gambar masakan sahur dan berbuka yg macam2 ye.. sedap2 belaka ye..
Dilah memang x sempat la nak amik2 gambar bagai.. ala.. Lg pun masak simple2 kan..

Eh.. dilah masak Lauk utk bersahur time malam tau..
Before tido or dlm kul 10 ke 11 mlm dilah dah masak utk sahur..
Bukan apa, takut tak terjaga awal abis la x bersahur kitorg.. lebih risau kalo mmg dah berjaga tp adik faris lak nak bf.. so sure dah terlewat nak masak nnt..
So amik langkah selamat masak malam la.. Pagi bangun tinggal panas kan jer..


Hari sabtu lepas dilah sempat wat kuih buah melaka untuk berbuka..
Ni gara2 time 1st day puasa aritu kakak ikut tok ma pegi bazar.. dia nampak kuih buah melaka tu tp tok ma x tau yg kakak nak..
So tok ma x beli la.. sampai rumah dia tanya tok ma mana kuih dia.. tp kuih tu xde.. so dari situ la terpikir nak wat sendiri ni..

Resepi asal dilah ambil dari kak noor.. tq ye kak.. 
kak noor guna 3 cwn tepung tp dilah guna 1 cwn jer..
 kononnya nak wat dua cwn sbb nak wat 2 kaler.. ni kakak imani yg request nak kaler pink.. pink pun pink la kakak.. haha
sekali bila dah dpt adunan tu tgk mcm byk lak.. nak mkn 3, 4 org jer.. 
so x jadi la nak wat 1 cwn lagi.. 
So kalau korg nak wat byk korg double or triple kan la adunan tu ye..
Bila dah try buat mmg senang sgt rupanya.. dah la sedap dan lembut jer.. xde rasa liat.. just nice jer la..
 jom kita tgk bahan2 nya..

KUIH BUAH MELAKA @ ONDE-ONDE


Bahan2 nya (anggaran 25 biji)

1 cwn tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
Gula melaka (tak sampai suku biji)
1/2 cwn air @ air secukupnya
Kelapa parut
Sedikit garam
Daun pandan
Serbuk pewarna yg dibenarkan 

Cara penyediaan

1) Gula melaka dipotong kiub kecil2.. 
2) Gaulkan kelapa kering dgn sedikit garam sehingga rata.. ketepikan..
3) Satu kan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit pewarna merah dlm satu bekas.


4) Bancuh tepung dengan air sikit demi sedikit sampai adunan sebati dan boleh digentel dan tidak melekat di tangan.. 

5) Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.


6) Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.


7) Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.


8) Angkat kuih yg dah timbul dipermukaan air dan toskan di dalam tapis.



9) Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
Sedia untuk dihidangkan.


TIPS
1) Doh di campur dengan sedikit tepung gandum supaya kurang liat semasa memakannya. Selamat untuk kanak2, tidak mudah lekat.

2) Kalau nak guna tepung pulut sahaja pun boleh.
3) Boleh juga nak guna pewarna lain2. 

3) Bancuh dengan air daun pandan lagi sedap, harum semerbak baunya...


Ok.. selamat mencuba! !

2 comments:

Cerita ibu,

Renew Road Tax di Myeg

July 11, 2014 Ibu Dilah 5 Comments

Assalamualaikum

12 Julai ni roadtax dan insurance kereta dilah tamat tempoh..
So last week pegi la renew insurans time balik Melaka..
Tapi x sempat nak renew roadtax sebab pos office dah tutup..

Oh ye.. Biasanya abah jer yg renew kan roadtax n insurance kete dilah..
Tapi kali ni try wat sendiri sbb balik kampong kan..
So semalam dilah pegi la pos office kat senai ni pulak untuk renew road tax..
Malangnye x dapat nak renew road tax tu..
Sebab kalo nak renew kat pos office kena guna geran asal..
Dilah pun baru tau.. so memang x dapat la nak buat..

Nak pegi amik geran asal dah 1 hal pulak kan..
Dah la bank kat Melaka.. memang tak dan la..
Pastu akak kaunter tu bgtau boleh buat kat myeg..
Ohh.. yeke.. sy x tau pun.. selalu jer dengar myeg..
Tapi x amik tau sgt pon…hahaha.. sabo jer la..



Dekat myeg renew road tax hanya ambil masa lebih kurang 15minit jer..
Tak perlu geran asal.. guna geran fotostat pun boleh..
Boleh jugak renew insurance sekali.. (tp dilah dah renew insurance dah)

Di johor ni ada 5 cawangan myeg, 
Pasir gudang, taman anggerik, muar, batu pahat dan kulai.
Kalo x silap la..
Tp terdapat jugak agen myeg selain dari cawangan di atas ni..
Dilah sendiri semalam buat kat agen myeg jer..
Tapi bila buat ngan agen ni ada charge yg dikenakan..
Charge nye agak mahal la pada dilah.. RM20
Mahal kan.. dah sama dgn harga renew road tax tu..
Tp sebab malas nak pikir dan pegi tempat lain..
Dilah wat ajer kat situ..



Apa yg perlu dibawa ketika renew road tax ni??
Hanya bawa geran fotostat, dan tunjuk insurance kalo dah ada..
Tu jer.. senang sgt kan.. tak sampai 5 minit dah siap..
Sangat cepat tau.. sebab xde org kat kedai tu..



Alhamdulillah.. dah setel pun renew road tax.. 
Lega sgt rasanya…
Balik dari myeg tu, sajer la google cari pasal myeg..
Nak review org yg penah renew road tax kat myeg..
Rata2 semua cakap mmg cepat wat dgn myeg..
Ehh.. boleh buat online jugak tau..
Wat arini esok sampai.. mmg cepat..
Lain kali leh wat online jer la..Jimat sikit.
Jimat duit petrol, jimat masa, tak payah nak beratur lama.. 
Kalo nak wat kat agen pun boleh tapi mahal la.. kena bayar rm20..


Korang boleh la try jugak nanti ye…
Skrg semua dihujung jari jer.. mudah dan cepat..
Okla.. ni jer perkongsian kita pada hari ni..
Selamat berpuasa semua..

5 comments: