Homemade,

Kuih Raya :: Popia Nestum Horlick

July 21, 2014 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum

Alhamdulillah. . Akhirnya berjaya jugak siap kan kuih raya pertama utk hari raya tahun ni..
Actually dilah wat popia ni ari khamis mlm jumaat.. 
masa org tgh sibuk2 pasal MH17 terhempas tu dilah x tau pun Sbb tgh bizi wat kuih ni la..

Nasib baik adik faris tdo awal mlm tu..
So sempat la nak menggulung popia ni..
Elok baru start goreng jer dia bangun tdo..
Nak tak nak kena menggoreng sambil layan dia. .
Dah la time tu belum potong kecik2 lagi..
Memang kelam kabut jugak la..haha..

Malas nak citer panjang.. Sape nak resepi boleh tgk kat sini Resepi popia nestum horlick
Dilah penah share resepi tu last year..
Tp kali ni dilah wat guna Horlick coklat.
Sebab time nak beli Horlick original tu semua kedai xde..Adohai. . Time ni la semua pakat habis jual ye..
Ke sbb ramai nau yg nak wat popia nestum ni jugak, tu yg habis tu.. haha.
Last2 terpaksa la guna Horlick coklat.. sbb tu je yg ada kat umah..


So bila dah guna yg kaler coklat confirm la popia Nestum Horlick ni pun kaler nye gelap sikit.. huhu...
Xpe.. Sungguh pun gelap tetap sedap hokey. 
Jangan panjang si gelap ni sebelah mata tau... hahaha..
Buat 3/4 bekas sampai arini dah tinggal separuh. . Hahaha..
Mana x nye.. banyak mulut yg makan kat umah tu.. anak2 pun suka sgt..

Tu pun nasib baik bekas tu besar..
Kalo bekas tu kecik dah abis rasanya..
Hahaha.. kalo ikut napsu ni dilah pun nak makan byk2.. tp terpaksa ku control sikit napsu serakah ni. Kalo x raya makan bekas kuih jer la.. Kihkihkih..

Nasib baik la kali ni dilah wat extra..
Ehhh. . Tetap wat 1 bungkus jugak..
Tp setiap keping popia tu dilah gunting 2 dulu.. Pastu baru gulung. .
So kalo 1 pack ada 40 keping, bila potong dua dah ada 80 keping la..
Tu belum potong kecik2 lagi.. so memang dpt double la dr yg sebelum ni..
Yang pasti bila wat camni popia goreng tu akan lebih crunchy...
Tu yg sedap jer diorg makan..
Hahaha..

Dalam hati cam nak wat sebungkus lagi..
Tp x tau ler sempat ke tak..
Bukan sbb terlampau bizi..
Tp kalo adik tu x tido mmg x jadi keje la.. huhu..tgk la cam ne nanti..

So.. korang bila lagi nak wat popia nestum ni??? Jangan lupa rujuk kat SINI tau..

Selamat mencuba!!

You Might Also Like

0 comments: