Persiapan Raya Kami

July 24, 2014

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. 
Lagi beberapa hari jer kita nak meninggalkan bulan ramadhan..
Rasa cepat jer masa bergerak kan..
Tau2 dah tinggal 3, 4 hari jer lagi nak raya..

Cerita pasal persiapan hari raya..
Rumah - kitorg xde tukar benda baru pun kat rumah.. just kemas2 kasi bersih..
Susunatur pun belum lagi.. sebab selagi x raya budak berdua tu memang asyik menyepah barang mainan jer..
Ala..lagipun umah kitorg memang simple dan kosong sgt..
Anak masih kecik lagi kan.. so kitorg xnak la ada perhiasan yg serabut dan boleh mengundang bahaya kat anak3..
Kitorg biarkan hall lapang jer, xde sekat2 supaya senang anak2 nak bermain..

Langsir pun guna yg lama punya.. 
dah 3 thn guna sejak pindah masuk rumah tu..
dah cakap ngan ayah wan, next year ingat nak tukar langsir..
hahaha.. lom raya thn ni dah cite planning thn depan punya kan..
kerlass kannn… kihkihkih..

Cuma ada satu jer yg bertambah iaitu skrg ni dah ada bunga2 dalam rumah..
Kihkihkih… baru la ceria sikit kan..
Tetiba lak cam kemaruk nak beli bunga kannn.. hehe


Baju raya - Alhamdulillah, kelengkapan baju raya untuk anak2 dan ayah wan dah siap..
Malam smlm kitorg dah amik baju melayu dan kurung Pahang yg ditempah..
Dah test dah pun.. Alhamdulillah..selesa dan cantik..
Yg lagi best, tempah baju raya kat akak ni murah sgt..
Sepasang baju kurung/kurung Pahang hanya RM30.. 
(siap span  dan tangan cerut getah tau)
Baju kakak imani RM20, ada cerut getah jugak kat tangan..
Baju melayu ayah wan RM55 dan baju melayu adik faris RM17 jer..
Hahhh.. murah sgt kan..
Tema thn ni kaler grey..

Selain dari baju kurung Pahang tu, dilah ada tempah baju nursing jubah jugak..
Tapi yg ni Bunda (mak dilah) yg jahitkan..
Untuk kakak imani pun ada dress jugak bunda buatkan..
Tp baju2 ni tunggu balik raya kat Melaka la baru amik..

Baju dilah utk raya ni kira ada 4 pasang jer.. 
2 kurung Pahang dan 2 nursing jubah..
Tapi baju anak2 banyak la pulak…
Baju ayah wan pun ada la beli 4,5 helai baju ke meja..
Amboi2.. anak beranak ni bukan main lagi yer..
Sebenarnya kitorg ni jenis jarang beli baju.. 
So time raya la baru nak beli baju/t-shirt baru..
Ni la yg akan wat tukar2 dalam setahun..
Baju adik faris pulak banyak yg dah kecik..
Ehhh.. bukan baju yg kecik, adik faris yg dah meninggi..
Kalo ikutkan baju dia muat lagi tapi singkat..
Baju dari baby sampai dah nak 2 thn ni pakai..
So thn ni belikan lebih sikit t-shirt2 dia..

Baju kakak imani pun sama..
Memandangkan skrg ni kakak memang nak pakai baju lengan panjang jer..
So pantang nampak baju lengan panjang yg murah memang beli jer..
Yg branded tu ada la selai dua belikan..
Yg murah2 tu dalam rm15~rm20 selai tu boleh la buat basahan..
Baju gaun tu ada beli 2 helai time expo baby and mom fair dulu..
Tp tu pun x sure la kakak nak pakai ke x..
Sbb skrg ni dia cuma nak pakai seluar ngan baju lengan panjang jer.. lengan pendek pun dia xnak.. tu yg terpaksa beli byk baju baru utk dia..

So secara keseluruhannya, persiapan baju raya ni lebih kepada anak2..
Anak2 tgh membesar kan, 2thn sekali mesti kena tukar baju betul2..
Sebab size dah berubah banyak kan…


Bab kuih raya pulak..
Setakat ni dilah Cuma buat 2 jenis jer..
Popia nestum horlick dan meri choco ball..
Sempat buat yg simple2 jer..
Pastu ayah wan ada beli 2 jenis biskut raya dari kwn dia..
Selebihnya nnt dekat2 raya baru kite beli la…

Tahun ni kitorg raya belah ayah wan dulu..
May be ari sabtu baru balik sedenak then raya 1st balik ayer itam pulak..
(rumah nenek ayah wan)
Raya kedua baru balik melaka..

Korang punya persiapan raya macam mana pulak?

You Might Also Like

6 komen

  1. 80% je baru setel..
    ada la lagi sikit2 yang tak setel..
    biasala selagi tak raya..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sis.. selagi tak raya selagi tu rasa ada je yg x setel lagi.. hihi

      Delete
  2. syoknya..upah jahit murah snagat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula.. murah sgt kan.. dah la duk kat bandar, bila dpt tailor yg amik uppah mcm ni murah, mmg confirm tahun depan hantar kat dia lagi.. hihihi

      Delete
  3. maya pun dlm 50% baru siap..
    lagipun baru pindah, terabur lg umah..
    persiapan baju raya hanya beri tumpuan kat anak2 jer..
    tahun ni takr aya pasal suami keje..maya pun tak amik cuti.

    ReplyDelete
  4. Biasa la maya, bila dah ada anak persiapan lebih kpd anak2 kan.. ibu ayah x kesah sgt dah.. janji anak2 hepi.. thanks maya singgah sini..

    ReplyDelete