Cerita ibu,

Renew Road Tax di Myeg

July 11, 2014 Ibu Dilah 5 Comments

Assalamualaikum

12 Julai ni roadtax dan insurance kereta dilah tamat tempoh..
So last week pegi la renew insurans time balik Melaka..
Tapi x sempat nak renew roadtax sebab pos office dah tutup..

Oh ye.. Biasanya abah jer yg renew kan roadtax n insurance kete dilah..
Tapi kali ni try wat sendiri sbb balik kampong kan..
So semalam dilah pegi la pos office kat senai ni pulak untuk renew road tax..
Malangnye x dapat nak renew road tax tu..
Sebab kalo nak renew kat pos office kena guna geran asal..
Dilah pun baru tau.. so memang x dapat la nak buat..

Nak pegi amik geran asal dah 1 hal pulak kan..
Dah la bank kat Melaka.. memang tak dan la..
Pastu akak kaunter tu bgtau boleh buat kat myeg..
Ohh.. yeke.. sy x tau pun.. selalu jer dengar myeg..
Tapi x amik tau sgt pon…hahaha.. sabo jer la..



Dekat myeg renew road tax hanya ambil masa lebih kurang 15minit jer..
Tak perlu geran asal.. guna geran fotostat pun boleh..
Boleh jugak renew insurance sekali.. (tp dilah dah renew insurance dah)

Di johor ni ada 5 cawangan myeg, 
Pasir gudang, taman anggerik, muar, batu pahat dan kulai.
Kalo x silap la..
Tp terdapat jugak agen myeg selain dari cawangan di atas ni..
Dilah sendiri semalam buat kat agen myeg jer..
Tapi bila buat ngan agen ni ada charge yg dikenakan..
Charge nye agak mahal la pada dilah.. RM20
Mahal kan.. dah sama dgn harga renew road tax tu..
Tp sebab malas nak pikir dan pegi tempat lain..
Dilah wat ajer kat situ..



Apa yg perlu dibawa ketika renew road tax ni??
Hanya bawa geran fotostat, dan tunjuk insurance kalo dah ada..
Tu jer.. senang sgt kan.. tak sampai 5 minit dah siap..
Sangat cepat tau.. sebab xde org kat kedai tu..



Alhamdulillah.. dah setel pun renew road tax.. 
Lega sgt rasanya…
Balik dari myeg tu, sajer la google cari pasal myeg..
Nak review org yg penah renew road tax kat myeg..
Rata2 semua cakap mmg cepat wat dgn myeg..
Ehh.. boleh buat online jugak tau..
Wat arini esok sampai.. mmg cepat..
Lain kali leh wat online jer la..Jimat sikit.
Jimat duit petrol, jimat masa, tak payah nak beratur lama.. 
Kalo nak wat kat agen pun boleh tapi mahal la.. kena bayar rm20..


Korang boleh la try jugak nanti ye…
Skrg semua dihujung jari jer.. mudah dan cepat..
Okla.. ni jer perkongsian kita pada hari ni..
Selamat berpuasa semua..

You Might Also Like

5 comments:

  1. Next time blhla cuba online plak..hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyela sis.. lain kali nak try online pulak..

      Delete
  2. sis...thu x agen myeg yg kt muar spe....sy pn nk idup roadtax gk nie...tp geran asal kt bank lg....nie bru second year nk idup roadtax

    ReplyDelete
  3. I renew road tax kat Myeg, dah 4 hari road tax tak sampai lagi. Alamat kat johor Kota tinggi. Klu call pun tada org jawap kat HQ. Line bc bc...

    ReplyDelete