Selamat berpuasa..

July 07, 2014

Assalamualaikum

Salam ramadhan buat semua..

Alhamdulillah.. harini dah masuk hari ke 9 kita semua berpuasa..
Kejap jer dah seminggu lebih kan..
Rasanya belum terlambat lagi kan untuk ucapkan selamat berpuasa kat semua..
Hehehe…

Ala.. seminggu dua ni xde apa nak update sgt…
Mood pun swing2 jer…hahaha..
Tu yg malas benonya nak update blog.. hehe
Mana tak nye asyik mengantuk jerk at opis..
Mak anak dua ni asyik la x cukup tido..
Tp arini cam segar sikit.. so cepat2 la update blog ni dulu.. hihi

So far, Alhamdulillah.. kitorg dapat menjalani ibadah puasa dgn baik..
Setakat ni belum pernah masak untuk berbuka lagi.. huhu
Kat rumah sendiri la.. kalo blk kg tu ada la jugak masak. .
Dasat x ibu dilah ni??? Hehehe..
Ala.. kitorg balik pun dah lewat.. 
Pastu ayah wan dah cakap.. dia balik keje terus pegi beli makanan kat bazaar..
Dilah pulak terus amik anak2..
Sampai rumah babysitter pun dah 6.40~ 6.45 ptg..
Sampai rumah terus buat air untuk berbuka..
Lepas tu berperang dengan anak2 yang nak susu..
Terpekik2 budak 2 org tu berebut tau..

Kalau bukan bulan puasa pun memang mcm tu rutin hariannya..
Masuk rumah terus letak2 barang.. simpan susu adik dalam peti ais..
Time tu kakak dah bising2 mintak buatkan dia susu..
Adik pun sama.. dah mengekor jer ibu dia ni bergerak ke sana sini..
Mintak perhatian.. dan mintak susu…
Memang bising la budak 2 org ni biasanya..
Masing2 berebut mintak kehendak diorg dipenuhi dengan segera..
Kadang2 stress jugak la bila xde yg nak mengalah..
Memang laju2 la wat itu ini..

So kalo dah gitu keadaan nye time bila masa pulak nak masak kan.. 
Tau2 jer dah azan magrib dan dah berbuka..
Tu sebab ayah wan cakap biar dia beli jer..
Makan pun simple2 jer…
Nasib baik kitorg memang jenis yg simple..
Xde heran nak buka puasa makanan penuh semeja..
Lauk banyak2.. kuih banyak jenis…
Memang tak la macam tu. 

Hari kedua aritu, ayah wan Cuma beli mee goreng jer..
Tu jer makanan berbuka kitorg..
Ibu dilah dah siap wat air..
Pastu makan kurma..
Simple sgt kan..
Tapi sahur ibu dilah masak la nasi..
Kadang kalo ada beli makanan lebih sikit bawak ler Lauk tu ke sahur pulak..

Last week time rehat kuar g bank kejap..
Nak gi kuar duit untuk renew roadtax insuran kete beno nya..
Dah tu sempat tanya kat akak kaunter tu lagi..
"Kak, dah boleh tukar duit raya tak?"
Ammmboiii.. baru puasa ke-5 kot dah nak tukar duit raya dah..
Hahaha… semangat tu…
Bukan apa2.. kalo boleh tukar awal x yah la berebut ramai2 nanti kan..
Dah alang2 kuar katanya kan.. ngehhngehhngehhh..



Weekend lepas kitorg balik kg melaka..
Seronok la dpt berbuka ngan family ramai2. .
Anak2 pun seronok jumpa kazen diorg sampai kakak xnak balik tau..
Meraung-raung dia menanges dlm kete.. haha..



Adik ngan kakak pun asyik berebut nak main basikal jer..
Maklum ler, kat umah sendiri main basically 3 roda jer.. tu pun main dlm rumah..
Kat kampung bebas diorg nak main..
Tu yg seronok tu..



Balik kg sempat lagi gi cari kain utk buat baju raya..
Dah kena hasut ngan adik ngan bunda..
Kebetulan skrg ni bunda tgh ada mood nak men jahit. .
So apa lagi.. kite cari jer la kain..
Kali ni nak try wat nursing jubah pulak..
Walaupun adik dah nak 2 thn tp still kena pakai baju yg senang utk menyusu jugak..
Senang nanti utk adik2 dia yg lain..
Opsssssss. .. hihi


Okla.. pada semua.. selamat berpuasa ye..


You Might Also Like

0 komen