Aktiviti bersama family,

Raya 2014 : Raya di Melaka Pulak

August 11, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Sambung citer pasal raya..
Raya kedua malam kitorg balik kampung dilah di Paya Dalam Melaka pulak..
Kampung dilah ni dekat sgt dgn Medan Ikan bakar Umbai. . Dlm 4km jer tau..

Ok.. Memandangkan tahun ni dilah dan kakak (aka cik ngah) beraya di Kg husband dulu, so adik beradik yg lom kawen tu pun x kuar beraya lagi sejak dari raya pertama..
Biasa nya kitorg akan keluar beraya bersama2 1 family.. diorg cuma pegi rumah atok jer pagi raya tu.. tu pun sebab kat belakang umah kitorg jer.. huhu..

So, raya ke-3 adalah masa utk kitorg semua keluar beraya!! Yeahhhh! !!
Tp tu pun keluar dah lepas zohor sbb tunggu cik ngah sampai dari labis. ..
Lepas tu baru la kitorg berjalan beraya bersama... Target nak pegi 6 buah rumah.. ni semua rumah adik beradik atok dilah.. (sebelah mak).. tp dapat pegi 4 rumah jer..
Yg dua lagi xde org kat umah...
Pastu last rumah petang tu pegi rumah adik bunda pulak.. Rumah pak ngah. ..Kat taman dalam kg tu jugak.

Ni la family dilah..
Dari belakang kiri : fiqa (aka ciksu, adik bongsu), dilah, along, angah (cik ngah), pipi(aka auntie zaza)
Depan : Bunda (mak) dan Tokbah (abah)

Malam tu kuar lagi beraya rumah mak cik dilah (adik bunda) yg ni kitorg panggil dia mama..
Kalau sebut nak gi rumah mama memang masing2 teruja.. ehh.. budak2 la yg lebih teruja sebab kat rumah mama ni ada kolam renang. ..Hahhh. .mana budak2 x suka kan...

Ni la family mama.. diorg mmg sporting. .

Dah tu mama pulak pandai masak.. selalu masak sedap2 time tetamu dtg.. uncle pulak pandai masak char kueh tiaw sedap sgt..
Memang best la kalo beraya rumah diorg ni.. Kalo nak pegi x boleh singgah kejap jer.. mesti menjadi destinasi terakhir utk kitorg relax santan dan berborak. .
Anak2 mama pun dah besar2.. ada yg dah sambung belajar dan perempuan lak tu.. 
Memang best la borak2 ngan diorg..  kira antara kazen yg rapat la kat sini..
Diorg 1 keluarga ni mmg sporting sgt tau..

Okla.. Malas nak membebel byk2, jom kite layan gambar ye..

 Abah n along : apsal la diorg ni??? Haha

 Rajin bunda n Tokbah melayan anak2 kan..

 Selfie adik beradik. . Haha.. yg pompuan semua pakai spec...


Cik ngah dan dilah dengan baby boy masing2. . Baby ler sgt adik faris tu kannn. .. hehehe...

Gambar anak2 mana?? Ni ni diorg dah selamat masuk dalam kolam.. tinggal budak berdua yg kecik ni je x masuk.. nasib sbb diorg ni kecik lagi, kalo x kompem dah masuk jugak.. adik faris tu pun dah meronta2 merajuk nak masuk gak.. tp dilah wat dekkk jer.. kesian dia tgk abg2 dan kakak2 dpt mandi kolam..

Oh ye.. cucu bunda dan Tokbah skrg ni dah 8 org tau.. Bulan 10 nanti tambah lagi sorg..
Dari 8 org tu cuma 2org je pompuan, yg lain semua heroes... so byg kan lah cam ne riuh nya rumah bunda.. yg paling besar baru darjah 1.. memang setiap tahun dpt sorg cucu..

3 org adik..
Yg depan skali tu anak along yg ke 3. . Kira adik la sblm adik baby kuar..
Tgh tu adik faris..
Blkg skali tu muaz anak cik ngah.. tp dia bahasa kan diri dia adik walaupun dah ada adik baby.. hehe..

Ni pulak fav adik bila balik rumah bunda.. 
Main basikal.. Pantang nampak pintu rumah terbuka kejap jer mesti budak ni hilang.. senyap dia keluar sorg2 nak main basikal..
Duk kat kampung kan.. Seronok la nak berjalan n main basikal.. kawasan luar. ..
Kalo kat umah main basikal dlm rumah jer la.. Pagi,  ptg siang mlm budak kecik ni nak main basikal tau. ..

Tu la cerita raya kitorg di Melaka. .
Next year turn raya melaka pulak utk 1st raya.. mesti meriah kannn...

You Might Also Like

0 comments: