Anak-anak,

Kakak Imani dah nak KONVO

October 31, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Ehh.. minggu ni dah kenapa dilah rajin sgt ni?? tetiap ari update blog... jin apa yg dah merasuk dalam diri ni?? Jin baik kottttt... hahaha...apa2 jer la... dah rajin update jangan nak komplen pulak.. hahaha...ok2...

Alhamdulillah.. dah dapat surat jemputan konvo untuk kakak imani.. Wahh... baget cam anak nak pi konvo kat U pulak kan... hahaha... padahal konvo sekolah tadika jer ponnn... over la ibu ni kan... ;)


Kalau ibu nya dah excited, anaknya lagi la excited kan.. mana tidak nya, masa awal2 dia masuk sekolah dulu dah cakap nak dapat hadiah mcm abg aiman (kazen dia).. time tu dia nampak gambar abg aiman konvo tadika.. so, start dari situ dia asyik la sebut

"bila kakak dah school kakak nak belajar rajin2... nak dapat hadiah mcm abg aiman.." hahaha... budak2 kan....

So, ibu dilah x sabar nak tengok anak dara sorg tu naik atas pentas amik scroll... hahaha... camner la rupanya anak ibu tu nanti.. iyela, kakak kan kalo gi school muka nerd jer.. cikgu cakap sopan jer diyana ni ye.. (kat skolah cikgu panggil dia 'diyana').. Ibu dengar dah senyum2 jer.. ibu jawab,

"iyela cikgu... pegi sekolah sopan jer, muka nerd jer kan.. cakap sopan jer sampai tak dengar suara dia..  tapi kalo kat rumah bukan main riuh lagi, mcm nak pecah rumah bergegar dengar suara dia cikgu..."

hahaha... cikgu pun ketawa dengar ibu cakap pasal kakak imani.. tapi memang betul la.. imani ni kalo sampai sekolah jer terus muka jadi cam pemalu, nerd jer... mulut terus terkunci ko.. cakap pun slow jer... mcm bisik2.. tapi kalo kat rumah x berenti dia cakap cam bertih jagung.. penah sekali tu,  dalam bulan lepas kot.. dilah pegi jumpa guru kelas ngan guru besar dia.. nak tanya apa perkembangan sekolah dia.. sebab dulu kan masa awal2 masuk sekolah dia langsung x bercakap sampai 3bulan baru boleh bercakap kat sekolah.. dilah penah share kerisauan dilah kat sini.. 

Cikgu dia cakap dia dah ok skrg.. belajar dalam kelas pun ok.. kalo bagi keje dan cikgu suruh siapkan dalam masa setengah jam misalnya, dia boleh siapkan keje dengan cepat.. dia boleh ikut arahan dengan baik la.. kadang2 ada jugak budak yg lambat wat keje kan.. pastu skrg ni pun dia dah pandai bergaul ngan kawan2.. kalo lepas waktu sekolah tu sementara nak tunggu cikgu hantar balik, dia main ngan kawan2 dulu.. hahhh... time tu la dengar suara dia.. menjerit... dah pandai dah skrg ni.. pastu kadang2 suke test cikgu.. bila cikgu larang dia main panjat kat tembok, dia turun kejap pastu panjat balik.. pastu tengok cikgu sengih2.. hahaha.. dah pandai nak 'ngetest' cikgu kan..

Pastu, dilah citer la kat cikgu dia yg imani ni suka sgt bercerita.. mulut dia memang potpetpotpet jer kat rumah.. kalo ada buku cerita dia boleh baca buku cerita tu mcm real jer.. padahal mana la dia pandai baca lagi kan.. tapi bila dia tengok gambar dia mula la berimaginasi dan mereka cerita.. dah mcm penglipurlara gayanya tau.. dilah ada tunjuk video dia bercerita kat cikgu dia.. cikgu mcm x percaya tu dia.. padahal video yg dilah tunjuk tu masa dia belum masuk 3 thn kalo x silap.. hahaaha..

Sekarang ni jangan cakap la dia punya bising cam ne kalo kat umah.. sampai adik faris pun dah terikut2 jerit2 cam dia.. kadang2 imani boleh berlakon sorg2.. kadang2 berlakon cikgu2 la.. berlakon gadoh ngan org la.. berlakon cam org besar la.. mcm2 la.. gaya cakap memang dah mcm org besar dah...

Tu la serba sedikit citer pasal kakak imani.. rasa mcm dah lama x citer pasal kakak imani kan.. ohh yer... esok besday kakak imani 4 thn tau.. ibu x tau lagi nak wat apa besday dia.. tp dia dah request nak kek utk besday nanti.. tengok la cam ne nanti... yg penting sok dilah x boleh makan manis2 sebab ari ahad kena g klinik minum air gula.. postpone celebrate ari ahad kottttt... hehehe


0 comments:

3rd pregnancy,

Kebaikan badam untuk ibu mengandung

October 30, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah... dilah dah dapat stok kacang badam.. sejak tau diri ni pregnant lagi, dilah dah mula tercari2 kacang badam.. kalau nak beli kat kedai or pasaraya kan mahal.. paket kecik 100g dah bape ringgit kan..

Sejak mengandung kan faris lagi dilah dah amalkan makan kacang badam ni.. mula2 saje jer kirim opismate yg nak balik perlis.. kirim dia beli kacang badam ni utk saje2 makan jer.. kat sana senang nak dapat dan harganya murah.. tapi kawan tu dah benti keje dan dah tinggal kat Perlis skrg ni ngan mak mentua dia.. so dah x dapat kirim lagi.. So, bila dah makan tu, dilah try la google nak tau kebaikan kacang badam ni... rupa2nya badam ni memang bagus sgt dimakan oleh ibu mengandung..

Tapi disebabkan dilah nak jugak makan badam time pregnant kali ni, dilah msg la kawan dilah ni minta tolong dia belikan dan pos.. alhamdulillah.. dia sudi nak nak tolong.. nak dijadikan citer, belum sempat dia nak beli, MIL dilah pulak ada pegi padang besar.. actually, mil ikut rombongan ke langkawi.. balik tu diorg singgah padang besar pulak.. so dah alang2 tu kirim la kat mil utk belikan.. alhamdulillah... dapat la apa yg diidamkan... kacang badam dah dapat..
Sumber : Google

So, arini dilah nak share kebaikan kacang badam untuk ibu mengandung.. Actually terdapat 3 makanan yg sangat digalakkan untuk dimakan oleh ibu yg sedang mengandung iaitu, kurma, badam dan susu.. kurma dan susu tu rasanya semua org dah tau kebaikannya kan.. cuma badam ni jer jarang org tau.. meh dilah share sikit apa kebaikan kacang badam ni..
1) Kajian menyatakan protein kacang terutama badam amat baik untuk merangsang pertumbuhan otak bayi.
2) Badam mempunyai pelbagai khasiat yang tinggi dan kandungan proteinnya 20 kali lebih banyak berbanding bijirin yang lain.
3) Badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak taktepu (unsaturated fat) yang badan anda perlukan. Kandungan lemak dan karbohidratnya tinggi, oleh itu ia mengandungi gula yang tinggi berbanding dengan buah-buahan yang lain. Kandungan vitamin B dalam badam mengatasi kandungan vitamin itu di dalam telur, begitu juga niasin yang dimilikinya melebihi gandum.
4) Kandungan kalsium juga mengatasi kandungan elemen itu dalam susu dan kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus dalam keju
5) Badam dapat mengurangkan paras kolestrol, merendahkan risiko darah tinggi, sakit jantung dan kencing manis.
6) Badam mempunyai kandungan folat yang tinggi. Folat sangat penting bagi ibu mengandung untuk mengelakkan kecacatan pada bayi ketika hamil. Selain itu kanak-kanak juga amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang dan gigi.

Sumber : Majalah PA&MA 

1 comments:

Faris Zakwan,

WW33 :: Gaya 'PEACE' Abang Faris

October 29, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Mari belajar buat 'peace' dengan abg faris..

Mula-mula kita amik mood dulu...
Then, cuba gerakkan jari jemari anda..

Cuba masukkan 2 jari anda (ibu jari dan jari telunjuk) ke dalam.. kalau x boleh, anda boleh guna jari sebelah lagi untuk menolak 2 jari tersebut ke dalam..
Kalau tak boleh jugak, biarkan ke lima2 jari tegak.. katakan  kepada dunia inilah gaya 'peace' anda..

Selamat mencuba...
Sekian terima kasih..
^___^



0 comments:

3rd pregnancy,

Diary 3rd Pregnancy :: Yeahhh..Dah Buka Buku Pink!!

October 28, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Setelah 16 minggu pregnant, akhirnya semalam baru dapat bukak buku pink.. kali ni memang lambat bukak buku.. 19hb aritu dah pegi klinik dah nak bukak buku, tp ramai sgt org.. sebab ari ahad kan, so memang ramai sgt org wat appointment ari tu.. so, nurse watkan appointment utk datang semalam 27hb..

Biasanya kalau bukak buku lambat ni nurse  slalu bising kan.. iyela, dah nak masuk trimester kedua baru nak terhegeh2 bukak buku.. memang la diorg marah.. tp alhamdulillah, semalam nurse langsung x marah.. nurse yg check pon ok jer.. layan baik2 jer.. siap boleh borak2 lagi.. haha.. mungkin sbb semalam jadual utk check up kanak-kanak kan.. so org pun x ramai sgt.. kalau time check up ibu mengandung memang dah ramai sgt org.. tu yg diorg pun stress kot..


Bila dah bukak buku ni, bermula la episod menjengah ke klinik tiap2 bulan.. eh, bukan takat every month, tapi ari ahad ni dah kena pegi klinik lagi tau.. sebabnya nak kena minum air gula.. huawaaaaa.. ni la yg paling ngeri nak kena minum air gula, x tahan wei dia punya manis... jangan muntah sudah.. dah la skrg ni muntah2 tu still ada lagi.. pagi tadi pun dah muntah dah.. ingatkan dah lepas 16w ni dah ok la kan.. rupanye idok jugakkk...

Sebulan lagi kena check up kat Klinik Kesihatan pulak sbb kena jumpa doktor.. tp yg tu appointment kena ari rabu.. kalo kat KD dapat la request ari ahad.. (johor kan cuti jumaat sabtu). dilah lak cuti sabtu ahad.. so x yah la nak apply cuti utk gi check up..

Alhamdulillah.. urusan check up semalam berjalan lancar.. eh, semalam kitorg bawak abang faris check up 2 thn sekali.. dapat ubat cacing.. tp x sempat lagi nak bagi dia makan malam tadi.. tgk la balik nanti kita bagi dia makan.. nurse tu cakap, tersengih2 jer faris masa jumpa nurse.. kebetulan pulak time tu dilah tgh jumpa nurse lain utk bukak buku.. so, ayah wan yg bawak abg faris jumpa nurse.. 1st time rasanya ayah wan bawak anak check up.. sampai bila nurse tanya faris minum susu apa pun dia x tau nak jawab apa.. hahaha... sebab faris kan dah campur fm tp susah sgt nak minum.. so, ayah wan pun x tau la nak cakap dia minum susu apa..

Smlm lepas balik klinik sakit pinggang sampai ke malam.. dari half day terus wassap bos cakap amik leave full day jer.. dapat ler rehat2 kejap kat umah.. tp lepas tu dalam sakit2 pun sibuk duk basuh baju 2 trip.. pastu dapat siapkan lipat kain yg bergunung.. kemas umah lagi, masak lagi... fuhhh.. mana la x sakit pinggang tu.. tu pun selang seli wat keje duduk ngan berdiri.. maklum ler, dilah kan x boleh berdiri lama2 sgt, duduk lama2 pun sakit pinggang jugak.. yg okeh kalau dapat baring jerrr. . baru la lega sikit sakit2 tu.. huuhuhu..

Okla.. tu je update arini.. byeeee....

1 comments:

3rd pregnancy,

Diary 3rd Pregnancy : Pengalaman morning sickness sepanjang 1st trimester..

October 24, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum...


Salam jumaat semua.. penghulu segala hari... moga kita semua sentiasa diberi keberkatan oleh Nya... Wahhh... ari jumaat, mukaddimah bukan main lagi mcm ostajah yer.. hehe... saje amik aura cam ostajah sikit arini... kihkihkih...

Hurmm... arini nak share ngan korang pasal pengalaman 1st trimester mengandungkan adik baby... pregnant kali ni memang jauh beza sgt dari pregnant kakak dan abg dulu.. betul la org kata, setiap kali pregnant tu rasa dan pengalaman nya memang berbeza-beza. Masing2 ada ragamnya sendiri..

So kali ni nak share pengalaman sepanjang 16 minggu mengandung adik baby.. Morning sickness kali ni agak teruk berbanding yg dua org dulu.. Dulu xde muntah2, setakat loya2 jer..  makan pun awal2 tu memilih jugak, tp bila masuk 2nd trimester dah ok dah...

1) Muntah-muntah
Tapi kali ni sampai arini masih ada muntah2 lagi.. walaupun x teruk sgt compared ngan org lain sampai kena masuk air bagai.. tapi for me dah kira teruk la ikut pengalaman diri sendiri kan.. kalo x kena makan, mula la perut x selesa.. senak.. berangin.. dan last sekali mula la muntah2..  kadang tu lepas muntah ok kejap.. lepas 2,3 jam perut sebu balik.. rasa nak muntah balik...

2) Takde selera makan
Sampai skrg ni masih memilih makan.. x boleh makan pedas sikit mula la perut sebu.. x boleh makan terlebih kenyang sikit, mula la perut senak sepanjang hari.. lambat makan sikit mula la loya2.. x boleh makan berminyak sikit mula loya2 dan muntah.. senang cakap sampai la ni masih memilih -milih nak makan apa.. kadang2 sampai x tau apa nak makan.. tiap kali nak rehat mula la pikir nak makan apa, nak makan kat mana?? memang ni masalah terbesar dilah wat masa ni...

3) Tak boleh masak/bau tumis2
Bukan setakat kat opis, kat umah pun  sama.. sampai arini lom dapat masak2 lagi.. ayah wan asyik beli kat luar jer.. tapi skrg ni nak makan kat luar pun dah x tau nak makan apa.. kadang2 ayah wan masak, bab tumis2 bagi kat dia sbb dilah memang x boleh bau tumis2.. memang lari jauh2 duk terperap dalam bilik.. setakat goreng kopok ke yg xde berbau tu boleh la buat.. kesian betul kat ayah wan dan anak2.. sampai ayah wan pun dah xde selera nak makan skrg ni.. kalo g kedai makan pun sama, jangan la bau tumis2 tu.. memang loya jer tekak ni..

3) Sakit pinggang
Pregnant kali ni lagi kerap sakit pinggang.. mana x nye, dah sakit pinggang kena dukung si abg faris tu pulak.. kadang2 kalo terlupa bawak selipar kakak imani time anta rumah babysitter, balik tu kena dukung dia lagi bawak masuk kete.. mana x sakit pinggang ni kan... tambahan pulak time bersalin kakak imani dulu tu czer, kena amik epidural kan.. tu la effect nya skrg ni.. time pregnant makin menjadi2 pulak..

4) Cepat penat dan x boleh berdiri lama2..
Ok, bab yg ni rasanya setiap kali  pregnant memang cam ni.. dilah memang jenis x boleh jalan banyak sgt dan berdiri lama2.. nanti cepat penat.. cepat mengah.. pastu rasa nak pitam.. mmg azab betul.. so, time pregnant jangan berangan la nak pi berjalan2 jauh dan pegi tempat2 yg bizi dan ramai org.. memang tak kan la... kalo gi opis pun sama, time nak naik tangga tu ntah bape kali stop.. mengah sgt...

Apa yg ibu dilah boleh makan sepanjang 1st trimester ni??
- makanan yg light2 jer rasanya.. kalau sup pun, sup kosong gitu.. x mo sup pekat yg bau semerbak tu..
- makan ayam goreng jer boleh.. tp kalo ayam letak dlm nasi goreng ke mmg asingkan ke tepi..
- makanan berkuah2 lemak2 yg berat2 rasanya tolak tepi.. amik kuah bening ke.. ok la..yg rasa kosong..kosong..kosong..  hihi
- western food.. yeahhh.. sbb biasanya masakan western food ni xde tumis2 sgt, dan rasanya x berat dan berlemak2..

- Nasi arab : Nasi kudaibah, mandi lamb..


Kalau dapat makan nasi nya je pun dah cukup best.. kenyang sgt.. dapat lagi makan ngan lamb stick tu.. pergghhhh.. walllaahhh... heaven sgt rasanya.. sepanjang 1st trimester ni rasanya ada dalam 6,7 x kot makan nasi arab ni..

- Dessert.. ohh.. memang suka makan dessert skrg ni.. kek2.. makanan yg sejuk2.. minuman yg sejuk2..

Kerlasss adik baby ni kan.. high taste betull... masakan kampung xmo makan yerrrr... hehehe.. nak makan western and arab jer... hihi..

Hope masuk 2nd trimester ni everthing back to normal..  ada selera nak makan.. makan x yah memilih.. boleh masak.. dan dah x sakit2 lagi..

Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan dilah sepanjang pregnant kali ni.. aminnn...

1 comments:

Aktiviti bersama family,

Mandi Manda di Air Terjun Gunung Pulai Pulak

October 21, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Nak share cerita yg diperam lagi.. hihi.. kalau sebelum ni kitorg pegi mandi  manda di Bayou Lagoon time cuti merdeka aritu.. boleh tgk entry SINI .. tapi kali ni nak share citer kitorg pergi air terjun pulak.. time cuti hari malaysia 16 Sept aritu.. ehhh.. actually kitorg pegi before cuti hari malaysia tu, pegi ari ahad.. ari isnin selasa cuti.. so boleh la rehat2 kat umah..

Air terjun yg  kitorg pegi xdela fames pun.. ramai lagi yg x tau kot.. tempatnya di kaki Gunung Pulai di Kulai Johor.. hahhh.. dekat jugak ngan umah kitorg beno nya.. tp jalan kena pusing sikit la.. tu je jalan yg ada.. 

Tapi kalo kuar exit Tol Kulai tu dah dekat je.. kuar2 je ada simpang masuk kanan.. masuk situ straight jer sampai jumpa kampung apatah nama dia.. tp ada signboard la.. masuk kiri..
air terjun tu dalam kawasan kampung tu jer.. so korg bayangkan la air terjun dalam kampung.. xde chalet2 ok.. ni bukan tempat komersil. Parking pun depan umah org jer.. tp still kena bayar jugak..

Dah parking, moh ler kite panjat bukit untuk mencari tempat yg strategik.. Penat mak aiii.. toksah cakap ler.. dengan dilah yg baru pregnant 10 weeks time tu... memang semput gak ler nak mendaki.. dah tu pulak, air terjun tu pulak kat bahagian bawah cerun bukit.. memang kena berhati2 sgt la.. tu yg ayah wan pegi survey dulu tmpt mana yg ok untuk kitorg..


Dah jumpa tempat yg ok sikit, meh ler kite turun sorg2.. kena berhati2 sbb tebing curam.. ngan bawak anak2 kecik lagi.. dah turun, ayah wan sediakan tempat picnic lak.. ecehhh.. ecehhhh.. bukan main berpicnic lagi ye.. kebetulan tempat kitorg tu byk batu, tempat landai kecik jer.. so ayah wan susun2 batu dan tanah, bagi tmpt landai tu besar sikit.. boleh la bentang tikar..


Sambil2 tu, anak2 dah turun masuk dalam air.. ehhh.. kakak imani penakut.. sikit2 menjerit tau.. geram pulak omak kau ni.. adik jugak yg hero.. berani betul dia.. x yah pakai pelampung pun dia berani tau.. caya la aaadikkk...  



Time  ni ayah wan baru nak meniup pelampung.. huaawaaa... semput dibuatnya bila kena buli ngan anak2.. masing2 x sabo nak guna pelampung tu.. tp last2 kakak sorg jer yg guna.. adik berani main air x guna pelampung.. nasib baik air kat situ cetek jer.. tapi sejukkk nnyeeee... nyamannnn  sgt ko... lagi2 time hari panas kan... dilah yg xnak masuk dlm air pun akhirnya terjebak jugak... huawaaaa... x tahan godaan ko.. sejuk sgt.. berendam la lama sikit dlm tu..

Dah puas mandi, moh ler kite kemas2 utk balik.. hari pun dah nak gelap.. kang nak daki bukit 1 hal pulak kan... siapkan anak2 dulu pastu maknye pulak. last sekali baru ayah wan.. pastu mula la mengangkut barang dan anak2 naik ke atas satu persatu..

Sementara menunggu ayah wan angkut barang yg lain, meh kite amik gambo sikit.. wat kenang-kenangan la... tengok muka anak yg seronok.. tapi sayang rambut x sikat.. hahaha... cari sikat dah x jumpa..  redho jer la rambut kusut masai..

Adik pun xnak ketinggalan.. nak jugak bergambar ngan kakak.. paling x tahan, nak amik gambar pastu berebut pelampung... adehhh.. tu pun korg nak berebut kan... last2 amik ler gambo ngan pelampung sama2... hahaha

Last sekali, amik gambar ngan ayah wan pulak.. ibu dilah cam biasa, x suke nak enterprem... biarla ku abadikan gambar anak2 dan suami terchinta sahaje.. hihi... sila abaikan rambut kusut masai mereka ye..

0 comments:

3rd pregnancy,

Diary 3rd Pregnancy :: 14 Weeks - Scan Adik Baby

October 14, 2014 Ibu Dilah 12 Comments

Assalamualaikum

Hai korang... arini excited sikit nak update kat blog.. pasai apa tu???
hah... malam tadi kitorg pegi scan adik baby... yeayyyy!!!
Walaupun belom bukak buku merah lagi, tp kita stanby scan adik baby dulu..
buat back up time jumpa nurse nanti.. kalau dah ada scan baby xdelah nurse bising sgt bila lambat bukak buku kan... hehehe..

Time nak g scan ni ibu dilah memang la excited...
sebab selagi x nampak adik baby dalam perut ni selagi tu rasa cam x percaya yg ibu dilah ni tgh pregnant lagi.. hehehe.. boleh gitu pulak kan...   *__*
tapi dalam masa yg sama ibu dilah lagi excited nak tgk reaksi kakak imani dan abg faris bila tengok adik baby dalam perut nanti.. hehehe

Sebelum tu meh ibu dilah bagitau kat mana ibu dilah wat scan utk anak ketiga ni..
Kali ni kitorg pegi ke KLINIK DR. ANIS di Taman Kempas Utama..

Senang sgt nak cari klinik ni.. kalau kuar tol kempas dr arah Skudai ke JB tu, turun2 exit tu je ada traffic light kan.. then susur ke kiri.. lepas tu dah jumpa Taman Kempas Utama.. ada traffic light tu masuk kiri.. hah.. cari la klinik Dr Anis ni.. Papan tanda kaler pink gitu... Masuk je klinik ni korang mesti suka.. sbb tgk decoration dia menarik dan lain dari yg lain.. rasanya mesti dr anis ni suka sgt kaler pink.. sebab kebanyakan barang dan dinding semua dicat kaler pink.. nampak ceria jer.. then ada 1 tempat tu dia buat play area untuk anak2.. so budak2 xdela boring tunggu dalam tu kan.. memang menarik sgt la...


Service kat klinik ni pun bagus dan cepat.. serta moden.. maklum la, klinik ni baru jer bukak dalam 2thn.. so, mesti la gunakan peralatan terkini dan moden kan.. 1st time datang dan register pun xde nak isi2 borang bagai.. nurse tu terus jer key in dalam komputer.. siap amik gambar lagi tau..
Dr Anis pulak jenis yg friendly dan baik sgt.. dan of kos masih muda lagi tau.. time scan adik baby tu, kite x perlu tanya banyak tp dia dah explain dulu.. tp kalau kite tanya lagi la dia banyak explain kan..

Agak2nya macamana reaksi kakak bila tgk adik baby??
hurmmm... mula2 tu kakak x paham sgt la.. tp bila ibu, ayah dan doktor suruh dia tgk screen monitor  yg kat atas tu dan doktor terangkan sikit2 kat dia, dia pun paham la sikit2..  berlainan ngan abg faris.. dia kan kecik lagi.. langsung x paham.. cuma time mula2 masa dr tu nak scan  perut tu dia mcm x bagi la.. mungkin dia rasa ntah dr tu nak wat apa la kat ibu dilah kan.. hahaha..  abg faris tgk kejap jer, pastu dia ajak ayah wan kuar dari bilik dr sebab nak main2 kat play area tu.. sabo jer la...

Tapi kakak xnak ikut abg faris.. dia setia nak tunggu dan teman ibu.. nak tgk dr check adik baby..
tp bila dr tanya kakak, dia senyap jer.. malu2 nak jawab.. hahaha.. kakak kan lambat panas... 

Ehhh.. dah cakap banyak lupa lak nak cakap pasal adik baby... alhamdulillah.. adik baby sihat..
degupan jantung pun ok, normal.. besar dan due date pun sama.. oh ya.. sekarang adik baby dah 14weeks++.. due date 8 April 2015 insyaAllah...


Alhamdulillah.. semua yg dirancang berjalan lancar. lepas ni tinggal buat buku merah pulak.. tgk la hari khamis ni ke ahad baru pegi klinik desa pulak utk bukak buku..

"Kemabukan" pun beransur kurang.. tp still  ada lagi.. sejak pregnant ni dah x boleh minum air panas.. pagi2 pun minum air sejuk jer.. ehh.. ibu dilah ni bukan jenis yg suka minum air sejuk or berais tau.. kalo kuar makan pun biasanya minta air suam jer.. tp pregnant kali ni mmg lain macam sikit.. pagi2 kena bawak bekal air sejuk.. dan kalo boleh air berperisa.. air kosong xleh minum.. kalo nak minum gak kena sejuk.. ngada2 kennnn... makan pun masih memilih-milih lagi..

Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan semasa pregnant kali ni.. 

12 comments:

Aktiviti bersama family,

Jom Mandi Manda di Bayou Lagoon..

October 13, 2014 Ibu Dilah 5 Comments

Assalamualaikum

Dah lama x share citer pasal jalan2 kan.. kan.... so kali ni dilah nak share sikit citer aktiviti kitorg time cuti merdeka aritu.. whattttt???? cuti merdeka 31 Ogos tu???
iyela.. merdeka mana lagi?? tu je tarikh malaysia merdeka kannn...
iye.. iye.. sy tau, dah lama dah tarikh tu.. ni memang citer yg dah basi dah pon...
tapi tetap nak share jugak ngan korang.. x kira.. nak jugak... hahaha.. ngada tau....
^___^

Time cuti merdeka tu, kitorg pegi Bayou Lagoon...
Sape tau Bayou Lagoon tu kat mana? sila angkat keybord.. hihi
ye, betul.. bayou lagoon tu kat melaka... negeri ku terchintaaaaa...
kira boleh balik kampung skali la ni.. jimat duit poket tau, x yah tido kat hotel.. hihi..
tapi kitorg x pegi ngan family belah dilah.. kali ni kitorg pegi ngan family ayah wan pulak..


Harga tiket
Dewasa - RM20
Kanak-kanak - RM15
Warga Emas - RM10
Kanak-kanak ketinggian bawah 90cm - Free

Memandang kan kitorg datang time public holiday, so org memang ramai la.. tp xdela padat sangat waterpark ni ngan org.. still boleh mandi puas2 lagi..
Actually, waterpark ni xde la besar pun.. sederhana la.. ada 1 pool besar, dan 3 pool kecik... ada slide pusing2.. ada slide biasa.. kira puas jugak la mandi manda kat sini..



Kebetulan pulak hari tu ada UPIN IPIN kat Bayou Lagoon ni.. so, bertambah2 meriah la suasana di bayou lagoon tu.. paling syok budak2 la kan.. ada maskot Upin Ipin jugak.. kedai upin ipin pun ada.. kakak imani suka sgt kat upin ipin tp bila suruh amik gambar ngan maskot upin ipin tu dia takut.. larikk.. adik faris pun sama jugak..


Macam2 aktiviti yg team upin ipin sediakan.. ada game.. teka-teki.. pertandingan mewarna pun ada jugak.. anak SIL rajin masuk pertandingan mewarna, so diorg nak join la pertandingan mewarna tu utk sesi ke2.. so, saje2 la ajak kakak imani join sekali.. ingatkan dia x nak tp rupa2nya dia nak join jugak.. syok la diorg bertiga duduk sama dan mewarna.. anak buah yg 1st tu umur dah 8thn, dia menang dpt no. 2. anak buah yg ke2 tu umur 6thn..




Kazen kakak imani ni dah biasa masuk pertandingan mcm ni.. kakak imani je la yg baru 2nd time masuk pertandingan.. lepas ni kalau ada pertandingan mcm ni lagi dilah nak kakak imani join lagi.. saje nak bagi pendedahan kat dia.. dan supaya dia berani.. walaupun dia belum pandai mewarna sgt, tp bg dia expose dgn pertandingan mcm ni boleh tingkatkan semangat dan keyakinan dia.. jangan jadi cam mak dia ni yg low confident.. hehe.. lagipun tengok dia sendiri pun rasa happy bila dapat join, x kira la menang ke kalah.. bila balik rumah siap cakap lagi kat ibu dilah yg dia nak masuk pertandingan lagi.. nak menang dapat hadiah..


Tadi citer kakak masuk pertandingan mewarna.. yg si adik ni pulak lain cerita nye.. budak ni memang suka sgt mandi pool.. berani tu.. dah tu xnak naik walaupun dah menggigil2.. tido tak nak.. makan pun sikit jer.. bila dah pukul 2 lebih gitu dah penat main air baru dia nak makan.. tu pun makan nugget jer.. pastu dah ngantuk sgt.. makan sampai tertido2 pulak.. hahaha.. lawak betul ngope nya..

Sebelum balik, sempat amik gambar kakak imani ngan buku upin ipin.. nasib baik ibu dilah sempat belikan buku komil dan botol air upin ipin utk kakak imani, kalo tak mesti dia jeles bila kazen dia menang dpt barang upin ipin tp dia x dapat.. hehehe.. 
Begitulah cerita aktiviti cuti merdeka kitorg..  anak2 happy ibu ayah pun happy.. dapat menggembirakan anak2 suatu kepuasan untuk kita sebagai ibu bapa kan...



5 comments:

Aktiviti bersama family,

Happy Birthday Abg Faris Zakwan!!

October 07, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. hari ni 7 Oktober 2014, genap la usia adik Faris Zakwan 2 thn..
cepat betul masa berlalu.. tup..tup.. faris dah 2 thn hari ni..
masih teringat2 lagi saat bersalin kan faris 2 thn lepas..
macam x percaya jer, sbb 1st time bersalin normal kan..
kakak imani dulu czer.. so debaran dan kesakitan tu mmg sangat la berbeza..
Kalau nak tau pengalaman bersalin adik faris boleh tengok kat
Pengalaman Bersalin Faris Zakwan Part I
Pengalaman Bersalin Faris Zakwan Part II

Tahun ni kitorg xde perancangan utk buat sambutan besday adik mcm tahun lepas kat KFC..Citer besday party last year boleh tgk kat link bawah ni..
Birthday Party Faris-Imani Part I
Birthday Party Faris-Imani Part II
kita sambut kecil-kecilan sajok...
lagi2 ibu dilah skrg ni masih dlm 1st trimester lagi..
mabuk2.. sakit2.. x tentu masa..
so kite sambut anak beranak je la ye..

Actually, masa raya haji lepas kitorg pergi bercuti ke mersing dgn family in law..
ye.. masa 1st day raya haji tu kitorg gi berjalan tau..
xde masak2 lauk raya macam org lain..
pagi2 buat bihun goreng, ketupat segera ngan ayam masak kicap dan sambal..
tu jer makanan raya haji kitorg...
Ehh.. nanti la dilah citer pasal jalan2 ke mersing ni..
tapi time kat mersing tu dah cakap ngan ayah wan, mlm ahad tu nak ajak ayah wan cari kek  untuk abam faris.. bolah la celebrate in advance ngan tokma dan yg lain2..
tp malangnya, sebijik kedai kek pun kitorg x jumpa..
yg jumpa kedai bahan wat kek... xkan la ibu dilah nak wat kek time tu jugak..
memang tak la kan.. so.. ku pendamkan sebuah duka utk celebrate besday abam faris kat mersing... haha.. sedih tau... 
-___*

So, semalam balik dari mersing kitorg terus singgah kedai kek season kat Pulai Perdana tu.. dapat la beli seketui kek chocolate mud kat situ dgn rege RM40..
Kira ok la tu.. kalo ikut hati cam ibu dilah nak wat sendirik jer cake chocolate moist..
tp takut x terlarat jer x buat.. sbb badan dah penat sgt kan..

Sampai rumah kakak imani pulak yg sibuk ekcited nak potong kek..
asyik dok berzikir dekat telinga ibu bila nak potong kek besday adik...
tuan punya badan x kesah pon.. x paham benda ponn...
kakak jer yg lebih tau.. siap cakap xnak potong kek malam..
kakak nak potong kek time siang..
hahaha.. over tau kakak ni.. cam besday dia pulak..


So, dalam kul 8.30 mlm tu kitorg pun mulakan acara potong kek..
ecehh.. cehhh... mcm ada byk nau acara kan..
nak senang guna meja study diorg jer, bagi kusi sorang satu..
pastu duk la mengadap kek tu dulu..
sebelum potong snap picture dulu..
tp x sempat nak snap gambo kek adik dah suit kek tu dulu..
adehhh... comot dah sikit..



Selesai nyanyi lagu happy birthday dan potong kek,
ibu potong kan sikit kek tu utk diorg makan..
ekcited kakak ngan adik makan kek tu...
lagi2 adik la.. sampai comot2 semua kena coklat..
yg x tahan tu nak makan sendiri.. xnak ibu suapkan...
comel sgt rasanya.. hehehe


Dah besar kan anak ibu ni..
Cerita perkembangan adik faris nak masuk 2 tahun ni nanti2 la ibu dilah share lagi ye..
banyak perkembangan terbaru yg x sempat nak share lagi..
so next2 entry jer la ye..

Untuk anak ibu yg tersayang, Faris Zakwan bin Md Aswan,
Semoga faris menjadi anak yg soleh dan taat perintah Allah,
Anak yg berbudi pekerti mulia, anak yg penyabar, yg menghormati ibu bapa dan org tua..
semoga faris berjaya di dunia dan akhirat..
Dipermudahkan dan diterangkan hati dalam menuntut ilmu..
dan yg penting semoga faris sentiasa dilindungi dan diberkati oleh Allah swt.
aminnnn...

Ibu, ayah dan kakak imani sayang sgt dekat adik tau..
muahhh...muahhhhh..
 

0 comments:

Birthday,

Bulan Oktober yg dinantikan..

October 01, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah... bulan oktober dah menjelma lagi..
bulan yg penuh bermakna sekali..
bulan yg ditunggu2 sekali..
sebab bulan ni adik faris masuk 2 tahun..
ehhh.. adik pulakkkk, abg faris la.. hihi..
lagi seminggu jer abg faris dah nak 2 tahun...


Selain besday abg faris, besday Bunda aka mak dilah pun bulan ni jugak..
7 oktober - besday faris
11 oktober  - besday bunda
tapi tahun ni kitorg xde perancangan nak wat besday party faris cam  tahun lepas..
tp mesti la ada sambutan jugak..
sambutan kecil-kecilan bersama family jer kot..
dapat potong kek.. mesti diorg seronok..
paling seronok kakak la nanti..
dia asyik duk sebut2 je kek upin  ipin diorg last year..

Minggu ni pulak dah raya haji..
kitorg x sure lagi nak balik mana..
sbb next week dilah nak balik melaka sbb best friend masa kat UTM dulu kawen..
so rasanya raya haji kali ni kitorg sambut ngan family in law jer..

18 oktober pulak ada seminar babywearing kat UTM..
Ni 1st time dilah nak join tau..
kira nak wat preparation utk adik baby ni..
hihihi..
iyela.. anak dah 3org nanti, rasanya ber'babywearing' lagi memudahkan urusan bila keluar ke mana2 nanti..

Wahhh.. dah berderet aktiviti kitorg..
tu lom lagi citer planning nak g mersing..
ni MIL la yg plan kononnya raya haji nak gi jalan2 kat sana..
tapi x tau la jadi ke tak...

Ni nak gi wat buku pink pun x sempat lagi..
ingat time check up abg faris 2 thn nanti boleh la wat buku pink sekali..
minta2 nurse x marah la lambat bukak buku tu..
tp before tu rasa cam nak g scan dulu pulak..
sbb mesti nurse minta scan jugak nanti kan..
selagi x scan selagi tu cam rasa x caya dlm perut ni ada baby lagi tau..
hahaha... dasat ko...
dah muntah2.. loya2... lesu.. malas... xde selera makan...
macam2 dah lalui lagi x mau pecaya yg diri tu dah ber'isi' kan..
hihihi...

Okla... harap2 lepas ni rajin la nak update belog ni lagi..
jangan hangat2 tahik ayam jer update nanti sudah la..
hahaha...
maklum la.. 'pembawakan' kan...
hahaha... malas x nak cakap kan...
ok bye..
-____-

1 comments: