Diary 3rd Pregnancy :: 14 Weeks - Scan Adik Baby

October 14, 2014

Assalamualaikum

Hai korang... arini excited sikit nak update kat blog.. pasai apa tu???
hah... malam tadi kitorg pegi scan adik baby... yeayyyy!!!
Walaupun belom bukak buku merah lagi, tp kita stanby scan adik baby dulu..
buat back up time jumpa nurse nanti.. kalau dah ada scan baby xdelah nurse bising sgt bila lambat bukak buku kan... hehehe..

Time nak g scan ni ibu dilah memang la excited...
sebab selagi x nampak adik baby dalam perut ni selagi tu rasa cam x percaya yg ibu dilah ni tgh pregnant lagi.. hehehe.. boleh gitu pulak kan...   *__*
tapi dalam masa yg sama ibu dilah lagi excited nak tgk reaksi kakak imani dan abg faris bila tengok adik baby dalam perut nanti.. hehehe

Sebelum tu meh ibu dilah bagitau kat mana ibu dilah wat scan utk anak ketiga ni..
Kali ni kitorg pegi ke KLINIK DR. ANIS di Taman Kempas Utama..

Senang sgt nak cari klinik ni.. kalau kuar tol kempas dr arah Skudai ke JB tu, turun2 exit tu je ada traffic light kan.. then susur ke kiri.. lepas tu dah jumpa Taman Kempas Utama.. ada traffic light tu masuk kiri.. hah.. cari la klinik Dr Anis ni.. Papan tanda kaler pink gitu... Masuk je klinik ni korang mesti suka.. sbb tgk decoration dia menarik dan lain dari yg lain.. rasanya mesti dr anis ni suka sgt kaler pink.. sebab kebanyakan barang dan dinding semua dicat kaler pink.. nampak ceria jer.. then ada 1 tempat tu dia buat play area untuk anak2.. so budak2 xdela boring tunggu dalam tu kan.. memang menarik sgt la...


Service kat klinik ni pun bagus dan cepat.. serta moden.. maklum la, klinik ni baru jer bukak dalam 2thn.. so, mesti la gunakan peralatan terkini dan moden kan.. 1st time datang dan register pun xde nak isi2 borang bagai.. nurse tu terus jer key in dalam komputer.. siap amik gambar lagi tau..
Dr Anis pulak jenis yg friendly dan baik sgt.. dan of kos masih muda lagi tau.. time scan adik baby tu, kite x perlu tanya banyak tp dia dah explain dulu.. tp kalau kite tanya lagi la dia banyak explain kan..

Agak2nya macamana reaksi kakak bila tgk adik baby??
hurmmm... mula2 tu kakak x paham sgt la.. tp bila ibu, ayah dan doktor suruh dia tgk screen monitor  yg kat atas tu dan doktor terangkan sikit2 kat dia, dia pun paham la sikit2..  berlainan ngan abg faris.. dia kan kecik lagi.. langsung x paham.. cuma time mula2 masa dr tu nak scan  perut tu dia mcm x bagi la.. mungkin dia rasa ntah dr tu nak wat apa la kat ibu dilah kan.. hahaha..  abg faris tgk kejap jer, pastu dia ajak ayah wan kuar dari bilik dr sebab nak main2 kat play area tu.. sabo jer la...

Tapi kakak xnak ikut abg faris.. dia setia nak tunggu dan teman ibu.. nak tgk dr check adik baby..
tp bila dr tanya kakak, dia senyap jer.. malu2 nak jawab.. hahaha.. kakak kan lambat panas... 

Ehhh.. dah cakap banyak lupa lak nak cakap pasal adik baby... alhamdulillah.. adik baby sihat..
degupan jantung pun ok, normal.. besar dan due date pun sama.. oh ya.. sekarang adik baby dah 14weeks++.. due date 8 April 2015 insyaAllah...


Alhamdulillah.. semua yg dirancang berjalan lancar. lepas ni tinggal buat buku merah pulak.. tgk la hari khamis ni ke ahad baru pegi klinik desa pulak utk bukak buku..

"Kemabukan" pun beransur kurang.. tp still  ada lagi.. sejak pregnant ni dah x boleh minum air panas.. pagi2 pun minum air sejuk jer.. ehh.. ibu dilah ni bukan jenis yg suka minum air sejuk or berais tau.. kalo kuar makan pun biasanya minta air suam jer.. tp pregnant kali ni mmg lain macam sikit.. pagi2 kena bawak bekal air sejuk.. dan kalo boleh air berperisa.. air kosong xleh minum.. kalo nak minum gak kena sejuk.. ngada2 kennnn... makan pun masih memilih-milih lagi..

Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan semasa pregnant kali ni.. 

You Might Also Like

12 komen

  1. Alhamdulillah sis..wahh..teruja akk baca dairi2 ibu mengandung ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sis.. insyaAllah.. kali ni sempat kot nak share sikit2 cerite time pregnant.. yg 2 org dulu x sempat.. hihi

      Delete
  2. Replies
    1. rindu jer cikna?? jom la join skali.. hihi

      Delete
  3. tahniah!! masa 2nd pregnancy aritu suke gak minum air sejuk..pg2 pn berais..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kina.. tula, lain anak lain ragamnya time pregnant kan.. yg kali ni mmg suka yg sejuk2 jer.. huhu

      Delete
  4. Tahniah kak. Kebetulan cari info tentang klinik dr.anis, jumpa EDD akak. Arini ye. 8 April 2015.
    Moga dipermudahkan semuanya. Selamat untuk mummy & baby~

    ReplyDelete
  5. Mcm nk g la klinik Dr Anis ni...thnks bg review ek

    ReplyDelete
  6. berape ek scan mcm sis buat ni? ? saya bru pindah ke skudai..skrg tgh prgnt 12weeks. . misi kk mntk sscan kt lua sbb mesin scan kk rosak. . saya xtahu range hrga kt sni. . sebab biasa di kedah shaja. . tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak.. dah lupa pulak.. kalau tak silap 4D RM180 kot.. 3D rm150. Kalau tak silap la.. kalau salah sori ye.. x ingat sangat dah.. huhu

      Delete