3rd pregnancy,

Diary 3rd Pregnancy : Pengalaman morning sickness sepanjang 1st trimester..

October 24, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum...


Salam jumaat semua.. penghulu segala hari... moga kita semua sentiasa diberi keberkatan oleh Nya... Wahhh... ari jumaat, mukaddimah bukan main lagi mcm ostajah yer.. hehe... saje amik aura cam ostajah sikit arini... kihkihkih...

Hurmm... arini nak share ngan korang pasal pengalaman 1st trimester mengandungkan adik baby... pregnant kali ni memang jauh beza sgt dari pregnant kakak dan abg dulu.. betul la org kata, setiap kali pregnant tu rasa dan pengalaman nya memang berbeza-beza. Masing2 ada ragamnya sendiri..

So kali ni nak share pengalaman sepanjang 16 minggu mengandung adik baby.. Morning sickness kali ni agak teruk berbanding yg dua org dulu.. Dulu xde muntah2, setakat loya2 jer..  makan pun awal2 tu memilih jugak, tp bila masuk 2nd trimester dah ok dah...

1) Muntah-muntah
Tapi kali ni sampai arini masih ada muntah2 lagi.. walaupun x teruk sgt compared ngan org lain sampai kena masuk air bagai.. tapi for me dah kira teruk la ikut pengalaman diri sendiri kan.. kalo x kena makan, mula la perut x selesa.. senak.. berangin.. dan last sekali mula la muntah2..  kadang tu lepas muntah ok kejap.. lepas 2,3 jam perut sebu balik.. rasa nak muntah balik...

2) Takde selera makan
Sampai skrg ni masih memilih makan.. x boleh makan pedas sikit mula la perut sebu.. x boleh makan terlebih kenyang sikit, mula la perut senak sepanjang hari.. lambat makan sikit mula la loya2.. x boleh makan berminyak sikit mula loya2 dan muntah.. senang cakap sampai la ni masih memilih -milih nak makan apa.. kadang2 sampai x tau apa nak makan.. tiap kali nak rehat mula la pikir nak makan apa, nak makan kat mana?? memang ni masalah terbesar dilah wat masa ni...

3) Tak boleh masak/bau tumis2
Bukan setakat kat opis, kat umah pun  sama.. sampai arini lom dapat masak2 lagi.. ayah wan asyik beli kat luar jer.. tapi skrg ni nak makan kat luar pun dah x tau nak makan apa.. kadang2 ayah wan masak, bab tumis2 bagi kat dia sbb dilah memang x boleh bau tumis2.. memang lari jauh2 duk terperap dalam bilik.. setakat goreng kopok ke yg xde berbau tu boleh la buat.. kesian betul kat ayah wan dan anak2.. sampai ayah wan pun dah xde selera nak makan skrg ni.. kalo g kedai makan pun sama, jangan la bau tumis2 tu.. memang loya jer tekak ni..

3) Sakit pinggang
Pregnant kali ni lagi kerap sakit pinggang.. mana x nye, dah sakit pinggang kena dukung si abg faris tu pulak.. kadang2 kalo terlupa bawak selipar kakak imani time anta rumah babysitter, balik tu kena dukung dia lagi bawak masuk kete.. mana x sakit pinggang ni kan... tambahan pulak time bersalin kakak imani dulu tu czer, kena amik epidural kan.. tu la effect nya skrg ni.. time pregnant makin menjadi2 pulak..

4) Cepat penat dan x boleh berdiri lama2..
Ok, bab yg ni rasanya setiap kali  pregnant memang cam ni.. dilah memang jenis x boleh jalan banyak sgt dan berdiri lama2.. nanti cepat penat.. cepat mengah.. pastu rasa nak pitam.. mmg azab betul.. so, time pregnant jangan berangan la nak pi berjalan2 jauh dan pegi tempat2 yg bizi dan ramai org.. memang tak kan la... kalo gi opis pun sama, time nak naik tangga tu ntah bape kali stop.. mengah sgt...

Apa yg ibu dilah boleh makan sepanjang 1st trimester ni??
- makanan yg light2 jer rasanya.. kalau sup pun, sup kosong gitu.. x mo sup pekat yg bau semerbak tu..
- makan ayam goreng jer boleh.. tp kalo ayam letak dlm nasi goreng ke mmg asingkan ke tepi..
- makanan berkuah2 lemak2 yg berat2 rasanya tolak tepi.. amik kuah bening ke.. ok la..yg rasa kosong..kosong..kosong..  hihi
- western food.. yeahhh.. sbb biasanya masakan western food ni xde tumis2 sgt, dan rasanya x berat dan berlemak2..

- Nasi arab : Nasi kudaibah, mandi lamb..


Kalau dapat makan nasi nya je pun dah cukup best.. kenyang sgt.. dapat lagi makan ngan lamb stick tu.. pergghhhh.. walllaahhh... heaven sgt rasanya.. sepanjang 1st trimester ni rasanya ada dalam 6,7 x kot makan nasi arab ni..

- Dessert.. ohh.. memang suka makan dessert skrg ni.. kek2.. makanan yg sejuk2.. minuman yg sejuk2..

Kerlasss adik baby ni kan.. high taste betull... masakan kampung xmo makan yerrrr... hehehe.. nak makan western and arab jer... hihi..

Hope masuk 2nd trimester ni everthing back to normal..  ada selera nak makan.. makan x yah memilih.. boleh masak.. dan dah x sakit2 lagi..

Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan dilah sepanjang pregnant kali ni.. aminnn...

You Might Also Like

1 comment:

  1. singgah baca
    rindu nya saat ni.
    seronok baca pengalaman ibu2 hamil lain

    ReplyDelete