Anak-anak,

Kakak Imani dah nak KONVO

October 31, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Ehh.. minggu ni dah kenapa dilah rajin sgt ni?? tetiap ari update blog... jin apa yg dah merasuk dalam diri ni?? Jin baik kottttt... hahaha...apa2 jer la... dah rajin update jangan nak komplen pulak.. hahaha...ok2...

Alhamdulillah.. dah dapat surat jemputan konvo untuk kakak imani.. Wahh... baget cam anak nak pi konvo kat U pulak kan... hahaha... padahal konvo sekolah tadika jer ponnn... over la ibu ni kan... ;)


Kalau ibu nya dah excited, anaknya lagi la excited kan.. mana tidak nya, masa awal2 dia masuk sekolah dulu dah cakap nak dapat hadiah mcm abg aiman (kazen dia).. time tu dia nampak gambar abg aiman konvo tadika.. so, start dari situ dia asyik la sebut

"bila kakak dah school kakak nak belajar rajin2... nak dapat hadiah mcm abg aiman.." hahaha... budak2 kan....

So, ibu dilah x sabar nak tengok anak dara sorg tu naik atas pentas amik scroll... hahaha... camner la rupanya anak ibu tu nanti.. iyela, kakak kan kalo gi school muka nerd jer.. cikgu cakap sopan jer diyana ni ye.. (kat skolah cikgu panggil dia 'diyana').. Ibu dengar dah senyum2 jer.. ibu jawab,

"iyela cikgu... pegi sekolah sopan jer, muka nerd jer kan.. cakap sopan jer sampai tak dengar suara dia..  tapi kalo kat rumah bukan main riuh lagi, mcm nak pecah rumah bergegar dengar suara dia cikgu..."

hahaha... cikgu pun ketawa dengar ibu cakap pasal kakak imani.. tapi memang betul la.. imani ni kalo sampai sekolah jer terus muka jadi cam pemalu, nerd jer... mulut terus terkunci ko.. cakap pun slow jer... mcm bisik2.. tapi kalo kat rumah x berenti dia cakap cam bertih jagung.. penah sekali tu,  dalam bulan lepas kot.. dilah pegi jumpa guru kelas ngan guru besar dia.. nak tanya apa perkembangan sekolah dia.. sebab dulu kan masa awal2 masuk sekolah dia langsung x bercakap sampai 3bulan baru boleh bercakap kat sekolah.. dilah penah share kerisauan dilah kat sini.. 

Cikgu dia cakap dia dah ok skrg.. belajar dalam kelas pun ok.. kalo bagi keje dan cikgu suruh siapkan dalam masa setengah jam misalnya, dia boleh siapkan keje dengan cepat.. dia boleh ikut arahan dengan baik la.. kadang2 ada jugak budak yg lambat wat keje kan.. pastu skrg ni pun dia dah pandai bergaul ngan kawan2.. kalo lepas waktu sekolah tu sementara nak tunggu cikgu hantar balik, dia main ngan kawan2 dulu.. hahhh... time tu la dengar suara dia.. menjerit... dah pandai dah skrg ni.. pastu kadang2 suke test cikgu.. bila cikgu larang dia main panjat kat tembok, dia turun kejap pastu panjat balik.. pastu tengok cikgu sengih2.. hahaha.. dah pandai nak 'ngetest' cikgu kan..

Pastu, dilah citer la kat cikgu dia yg imani ni suka sgt bercerita.. mulut dia memang potpetpotpet jer kat rumah.. kalo ada buku cerita dia boleh baca buku cerita tu mcm real jer.. padahal mana la dia pandai baca lagi kan.. tapi bila dia tengok gambar dia mula la berimaginasi dan mereka cerita.. dah mcm penglipurlara gayanya tau.. dilah ada tunjuk video dia bercerita kat cikgu dia.. cikgu mcm x percaya tu dia.. padahal video yg dilah tunjuk tu masa dia belum masuk 3 thn kalo x silap.. hahaaha..

Sekarang ni jangan cakap la dia punya bising cam ne kalo kat umah.. sampai adik faris pun dah terikut2 jerit2 cam dia.. kadang2 imani boleh berlakon sorg2.. kadang2 berlakon cikgu2 la.. berlakon gadoh ngan org la.. berlakon cam org besar la.. mcm2 la.. gaya cakap memang dah mcm org besar dah...

Tu la serba sedikit citer pasal kakak imani.. rasa mcm dah lama x citer pasal kakak imani kan.. ohh yer... esok besday kakak imani 4 thn tau.. ibu x tau lagi nak wat apa besday dia.. tp dia dah request nak kek utk besday nanti.. tengok la cam ne nanti... yg penting sok dilah x boleh makan manis2 sebab ari ahad kena g klinik minum air gula.. postpone celebrate ari ahad kottttt... hehehe


You Might Also Like

0 comments: