Homemade,

Resepi :: Puding Cream Cracker

November 27, 2014 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Tak tau nape this week rajin sgt share resepi.. hahaha... ala, resepi simple2 jer pun.. resepi org malas.. kalau org rajin masak sure resepi nye panjang2 dan banyak bahan kan.. hahaha.. so kalau resepi cam tu sure x kan jumpa kat belog dilah ni.. kihkihkih..

Dah bape ari asyik nampak org post gambar puding cream cracker ni kat fb resepi ringkas.. ehhh.. ai pun terlior tengok tau.. so nak x nak kena try buat jugak.. kalo x kang baby ngences pulak x dapat makan.. hihihi.. over tau ibu ni..



Ok.. moh kiter tengok apa bahan2 nya.. resepi yg sgt mudah, ringkas, cepat dan sedap.. yer..itu trademark masakan kite hari ni yer.. hihihi..

PUDING CREAM CRACKER




Bahan2nya

10 keping biskut cream cracker
2 biji telor
1/3 cawan susu pekat manis
2 sudu besar milo/koko


Hahhh.. sikit jer kan bahan2 nya.. tp sayangnya utk bahan kat atas ni kita hanya dpt puding yg sikit jer.. dilah guna bekas tippuware 5"x5" jer.. so kalau nak buat banyak, korang double or triple kan la bahan2 tu yer....



Cara penyediaan:

1) Rendam biskut dalam air suam sampai biskut kembang. then tos dan buang airnya..



2) Masukkan biskut yg dah kembang tadi, telur dan susu ke dalam blender.. blend sampai sebati..



3) Bagi adunan kepada 2 bahagian.. 1 bahagian campurkan dengan milo/koko.. gaul sebati.. 1 aduanan lagi biar plain..



4) Tuang aduanan dalam bekas yg sesuai dan kukus.. kalau nak buat warna selang seli, kukus 5 minit pastu lapiskan dengan adunan colour yg satu lagi.. buat sampai siap.

5) Dah siap kukus, biarkan sejuk kejap. Then, masukkan dalam peti sejuk sekurang2 sejam sebelum makan..



6) Siap!! Selamat menjamu selera..

Tapiiiiiii... dilah x sempat nak tunggu puding tu sejukkkk... 2 org budak kecik kat umah ni sibuk nak makan dah.. kejap2 diorg bukak peti ais.. skodeng puding tu.. eiii... geram betul ibu tau.. so, dlm setengah jam gitu dilah dah potong.. tak sempat nak sejuk tau.. berebut budak berdua tu makan.. tu pun dilah cakap, kita sambung esok tunggu sejuk okeh..  kalau x mau abis diorg makan.. haha..

Weekend ni nak wat lagi.. nak triplekan aduanan tu.. baru puas makan.. kihkihkih..

SELAMAT MENCUBA!!


Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..



3 comments:

Homemade,

Resepi : Jemput-jemput Udang @ Cokodang

November 25, 2014 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum

Pernah tak korang bila balik keje mula la termenung duk terpikir nak masak apa untuk makan malam?? pernah tak??? Sape yg x penah dilah salute la sbb korg mmg banyak idea.. dilah ni slalu jer berpikir nak masak apa malam ni.. kadang2 lom balik keje dah terpikir2 menu untuk makan malam tau.. padahal bukan ler tetiap ari masak.. tu pun nak kepoh cam la rajin nau nak masak2 bagai kan... hahaha..

Ok.. antara menu simple kesukaan ayah wan dan kitorg semua adalah jemput2 udang.. dulu time duk ngan bunda asyik tau wat jemput2 kentang jer.. bila dah kawin pun rajin gak wat jemput2 kentang.. letak kentang banyak2.. best nye.. tp problem lain ayah wan x suke pulak letak kentang dlm jemput2.. penah sekali tu kebetulan ada udang kat rumah, so dilah pun  tukar la letak udang pulak utk ayah wan punya..

Rasa jemput2  udang ni memang best.. ada rasa manis2 udang tu mmg sedap.. tp dilah xdelah letak sekor udang untuk setiap jemput2 tu.. sekor udang tu bahagi 3.. Udang mahal kan.. tu pun seploh ekor rm5 ok.. hihi.. so kecik2 jer la dalam jemput2 tu kan.. tp stil terasa manis udang tu.. aritu dilah wat lagi.. time buat tu si kakak tu sibuk la bertanya ibu wat apa.. ibu wat apa.. so cakap la kat dia ibu wat cekodok udang.. cekodok udang.. last2 dapat idea cakap kat dia ibu wat 'cokodang'.. hahaha.. tu la nama baru untuk jemput2 udang kitorg..

Buat ni dpt 1 pinggan lebih kejap jer licin.. makan panas2.. laju jer ayah wan makan.. budak2 tu jer la slow sikit sebab panas kan.. last2 si kakak ngan abg dok korek2 cari udang jer.. sabau jer la.. Ayah wan cakap kalau nak meniaga ni bolah jual RM10 ni.. hahaha.. mana taknye, udang jer dah RM10.. plus bahan2 lain lagi.. kira ok la tu kan.. ok, jom tgk resepi simple 'cokodang' versi ibu dilah..



JEMPUT2 UDANG @ COKODANG

Bahan2nya :
2 cawan tepung gandum
sebiji bawang besar
10 ekor udang
sedikit daun bawang
secubit garam
air untuk bancuhan
minyak utk menggoreng

Cara memasak / penyediaan :

1) Buang kulit udang.. dan potong udang kecil2.. (dilah wat sekor potong 3)
2) Bancuh tepung gandum bersama air dan sedikit garam.. gaul sehingga sebati.. jangan terlalu cair or terlalu pekat..
3) Masukkan udang dan daun bawang (dipotong kecil2). Gaul rata bancuhan.
4) Boleh la digoreng dalam minyak yg panas.
5) Siap..
Boleh dimakan cicah dengan sos/ sambal or makan begitu saja.. lawan pulak dengan air nes O.. memang terangkat.. hihi..
Wat sarapan pagi or minum petang pun sodap!!
SELAMAT MENCUBA!!

0 comments:

Cuti-cuti Malaysia,

Salad Sayur Simple dan Sedap

November 24, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Last week kan kitorg gi holiday kat cameron highland. . So balik tu sure la ada beli sayur-sayuran.. murah2 kan.. 8 jenis RM10.. ada 4 jenis RM10.. boleh campur2..

Seminggu ni puas la kitorg makan sayur2 fresh kan.. mmg heaven la rasanya.. haha.. so arini nak share sikit salah 1 menu kitorg aritu.. menu paling mudah dan sehat.. iaitu salad sayur..

SALAD SAYUR


Bahan2:


Brokoli
Salad purple
Tomato
Kentang
Sosej (optional.. xnak letak pun xpe)


Mayonis thousand island
Serbuk lada sulah
Serbuk black pepper

Cara penyediaan:

1) Rebus kentang sehingga empuk. Celur brokoli dan sosej sekejap.


2) Potong semua jenis sayur ikut size yg korg suke..

3) Masukkan semua bahan dlm 1 bekas dan gaulkan bersama mayonis thousand island, serbuk lada sulah dan serbuk black pepper. .
4) Simpan dlm peti sejuk sekejap sebelum dihidangkan..



Siap!!! Hah.. mudah jer kan.. dah ler sedap.. makanan yg sihat pulak tu.. laju jer kitorg makan..

Selamat mencuba!!

^_____^



1 comments:

3rd pregnancy,

Ragam Anak-anak

November 21, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Salam jumaat semua.. yeahhh!! arini dah ari jumaat.. syok nye esok cuti... tapi dlm syok cuti banyak keje menanti kat rumah tu.. baju kotor 2 bakul besar menanti untuk dibasuh... bila teringat pasal baju kotor tu cam x nak cuti pulak!! hahaha.. boleh gitu..
time gi holiday memang syok.. tp lepas balik holiday, penat yg amatttttt...

So plan utk esok basuh baju jer.. tp arini bunda tokbah datang rumah.. esok nak gi jemputan.. so sempat ke nak basuh baju banyak2 tu??? hurmmm.. kite buat la mana yg terlarat dulu..

Dah la arini rasa lesu.. lemah.. x larat.. sakit pinggang.. sakit perut.. semua ada.. maybe sebab semalam masa nak balik keje hujan mula turun.. so terlari la sikit utk cepat sampai kete... balik rumah dah terasa cam sakit2 sikit.. pastu pagi ni pulak kena mengangkat 2 beradik tu masuk dalam kete pulak.. lambat pulak diorg bangun arini.. terpaksa la dilah gagahkan diri angkat diorg.. adik tu 2 thn 10kg.. yg kakak pulak 14-15kg ada kot.. mana x sakit pinggang ni..


Pastu perkara wajib kalo ibu dilah yg hantar diorg pegi rumah babysitter pagi2 adalah beli kuih.. ehhh.. time masuk kete sedap tido.. dah start jalan tau lak dia bangun.. pastu minta beli kuih.. kalo lambat pun terpaksa singgah beli jugak.. kalo x melalak la diorg tu...


Skrg ni diorg suka makan karipap pagi2.. tapau kan RM3 kuih.. makan la diorg kat umah babysitter tu nanti.. tp dilah baru masuk kete dua2 dah berebut nak kuih.. heiii.. ailio basi pun ada kat pipi lagi... taik mata pun x kesat lagi.. dah nak makan ekkkk.. x maluuuu.. hehehe...


Kalo time mood x elok, time beli kuih tu dia nak ikut sekali.. kalo kakak sorg ok lagi la kan sbb dia boleh kuar sendiri.. tp dengan si abg kecik tu lagi.. penat tau  nak mendukung dia dengan perut yg makin beso ni.. mana nak pilih kuih... mana nak pegang duit.. mana nak melayan kerenah diorg nak yg itu nak yg ni.. tu pun dah siap pilih kuih dilah antar diorg masuk dalam kete dulu pastu baru bayar.. memang kelam kabut dibuatnya..

OKla.. x sabar nak tunggu bunda ngan tokbah sampai.. dah sebulan lebih x balik kampung.. budak2 pun dah rindu ngan bunda tokbah.. ntah mcmana la reaksi diorg bila tgk bunda tokbah nanti.. mesti terkejut dan malu3.. sebab dilah x sempat cakap ngan kakak lagi yg bunda nak datang.. hope.. esok dapat rehat2 sikit.. penat sgt ni.. bye..
^___*



0 comments:

3rd pregnancy,

Wishlist for Adik Baby

November 20, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Asalamualaikum

Org cakap bila nak tambah ahli keluarga baru ni banyak duit nak pakai.. memang betul sgtttttt. . Monthly expences pun akan banyak berubah.. so kena la pandai adjust mana yg perlu di 'potong' dan perlu di'tambah'..

Tapi bila dapat anak yg rapat2 ni banyak jugak dapat dijimatkan.. x banyak barang anak2 yg perlu dibeli baru.. skrg ni dilah dah 20weeks.. memang belum buat persediaan pape pun lagi.. tunggu dah tau jantina baby nanti baru boleh start beli barang sikit2.. tu pun cuma nak beli baju jer sikit2.. pastu nnt check baju kakak dan abg yg mana elok lagi boleh basuh...

Selain dari baju2, dilah ada wishlist untuk baby kali ni.. hahaha.. wishlist la sgt kan.. padahal bukan semua barang tu utk baby tp lebih kepada keperluan seisi keluarga bila nak tambah baby lagi..

1) Water Heater
    Nak beli heater utk bilik air.. Memandangkan nnt dilah akan berpantang sendiri lagi, mmg heater ni mmg perlu sgt supaya mudah dilah nak mandikan baby dan ibu nak mandi jugak.. time faris dulu jenuh nak masak air kat dapur pastu kena angkat masuk bilik air lagi.. memang penat dan bahaya la.. lagi2 skrg ni kakak pun dah skolah.. tiap2 ari gi skolah nak mandi air panas.. so mmg penting sgt la heater ni.. ayah wan pun dah bg green light utk beli.. tunggu bonus nnt baru leh beli..


2) Wrap
Masuk anak 3 ni dah x larat nak bawak stroller rasanya.. so dilah decide utk beli wrap jer.. or ssc or ring sling.. tp maybe nak beli wrap kot.. aritu dilah ada join bengkel babywearing (x srmpat lg nak update pasal ni).. so dilah dah try wrap mmg best..

3) Rocker
Yg ni baru plan jer.. x confirm lagi nak beli ke x.. maybe tunggu baby dah lahir baru decide nak beli ke x.. tgk keadaan time tu mcmana..

4) Babycoat
Yang ni baru terpikir macam nak beli jugak.. tp baru terpikir jer.. sebab bila ada baby nanti abg faris tu baru 2 tahun lebih.. risau gak dia kaco adik bila ibu xde.. so kena pikirkan solution terbaik elakkan adik kena kaco ngan  abg.. time faris kecik dulu guna babycoat along.. actually babycoat tu tiap2 tahun bertukar2 rumah.. sape dapat baby lagi dia akan guna.. memang dah puas berpindah randah babycoat tu..dah 6 org yg guna.. huhu

So far baru ni jer kot yg terpikir.. yg no.1 tu memang confirm kena beli.. no. 3 dan 4 tu tak wajib beli.. untuk barang2 breastfeeding cam pam ke botol storage ke semua boleh pakai lagi.. botol storage pun dilah ada byk lagi..
nanti kalo ada lagi dilah add dalam wishlist ni ye..


1 comments:

Aktiviti bersama family,

WW35 :: Teaser Cuti2 Malaysia

November 19, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum


Alhamdulillah.. dah selamat pulang dari bercuti dengan family tersayang..
ni bagi tunjuk gambar dulu.. hehehe... detail update kendian k...
Arini dah start keje.. malas yer rasa..
masih dalam mood holiday lagi..
^___^


0 comments:

3rd pregnancy,

Parking lot untuk preggy mom

November 14, 2014 Ibu Dilah 4 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. sejak ari rabu aritu dah tak payah nak g parking kete jauh2 kat opis ni.. jenuh wey tiap2 ari nak menapak jauh dari parking lot ke bangunan opis ni.. pastu naik tangga lagi...

Masa 1st trimester dulu lagi teruk.. time tu memang jalan sikit dah penat.. kaki cepat lenguh.. dari parking ke bangunan ni ada la seploh kali benti kot.. pastu nak menapak naik tangga yg cuma 1 level tu pun 6 kali benti.. tak ke teruk sgt tu..

Tapi alhamdulillah, sejak 2 minggu lepas dilah rasa diri ni dah kembali gagah... hahaha.. ayat gagah tu x tahan kan.. ^___^
skrg ni rasa dah bertenaga sikit.. xdelah cepat penat sgt.. jalan dr parking lot tu ke bangunan pun dah boleh jalan non-stop..


Sejak ari isnin aritu lagi la senang sebab company dah sedia kan parking lot bahagian depan2 utk preggy mom.. x payah dah nak menapak jauh2.. alhamdulillah, dapat company yg prihatin... (chewaahhh.. time ni bukan main puji lagi ye..) hahaha... tak salah kan kite puji benda yg memang betul baik...

Mula2 aritu company sediakan 3 parking lot jer.. time tu dilah x dpt parking lagi.. sebab bilangan staff yg pregnant ni lebih dari 3 org sebenarnya.. so start ari rabu aritu dah tambah parking lot lagi, so dilah dah dapat la parking depan2.. hehe.. sukeee...sukeeee...

Thanks HID Global sebab prihatin terhadap kebajikan pekerja..

4 comments:

Faris Zakwan,

WW34 :: Gaya belajar abg Faris

November 12, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Ni gambar last week.. ke last 2 weeks gitu..
Mood orang nak study.. time tu kan musim budak2 tgh final exam..so abg kecik ni pun konon2 nya bizi ngan study jugak ler... macam2 gaya dia study.. hehe


Tula.. ibu suruh study awal2 xnak.. sibuk nak main jer...
Bila study last minute macam ni la gaya nya...
hahahahahaha..
^____^



0 comments:

Kakak Diyana,

Majlis Konvo Kakak Imani

November 11, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Arini nak share citer pasal majlis konvo kakak imani hari sabtu lepas.. Majlis ni diadakan di perkarangan Tadika Jamiah Al Insan di Pulai Perdana.. Actually, majlis ni sekali dengan majlis khatam Quran dan penyampaian sijil untuk pelajar2 tadika Jamiah..

Majlis bermula pukul 8.30 pagi.. dimulakan dengan majlis khatam Quran oleh para pelajar tahun 6 yg belajar di tadika tu.. tadika ni bukan setakat tadika utk anak2 bawah 7thn tapi ada kelas mengaji Al Quran sekali.. dan ada juga pelajar2 transit yg belajar di situ..


Okla.. terus citer pasal kakak imani jer la yek.. actually budak2 ni dah siap ambil gambar konvo awal2.. x ingat bulan bape aritu, diorg ambil gambar.. bulan 9 kot.. so masa majlis ari sabtu lepas tu, diorg dapat la gambar yg dah diambil aritu..


Sebelum penyampaian sijil tu ada la persembahan nasyid dan nyanyian lagu patriotik.. tengok persembahan budak2 kecik ni memang seronok.. setiap pergerakan nnt 'ketua' dia akan kira '1, 2, 3' .. dah tu kira kuat2 guna microfon.. rasa kelakar pulak kan.. hihi... dah la suara budak2 kecik kan comel jer...

Untuk penyampaian sijil tu dimulakan dengan pelajar 6 tahun, 5 tahun dan akhir sekali 4 tahun.. dah nama pun majlis untuk budak2 tadika kan, so ada jer la gelagat yg mencuit hati.. dengan topi nak jatuh la bila tunduk.. kalo budak 6 tahun dan 5 tahun ok la.. sampai turn budak 4 tahun, lagi cuak.. mana tak nye turn kakak imani la.. ibu dia pulak yg over.. hahaha..

Kawan2 kakak imani ni x ramai.. sekelas ada dalam 13 org jer kot.. kalo budak 6thn dan 5 thn ramai.. so, bila turn pelajar 4 tahun nak ambil sijil, dilah pun pegi la dekat sikit ngan stage untuk ambil gambar.. ada pelajar yg steady jer naik pentas, ambil sijil dan tersenyum bila ambil gambar.. sweet sangat... ada sorg pelajar tu, dah naik pentas ok lagi.. bila suruh salam dengan penyampai sijil tu muka dia dah mula cuak2.. bila nak ambil gambar terus dia menangis... huawaaaa... mesti dia takut..

Bila tengok keadaan cam tu, ibu dilah lagi cuak.. camner la kakak imani ni nanti.. dia tu dah la ngan org susah sikit.. kat rumah jer suara bukan main kuat, potpetpotpet.. hu ha hu ha.. tp bila kat luar ibu ayah xde dia memang pendiam org nyer.. ibu dilah pun tercari2 mana kakak imani.. tengok budak2 tu nampak cam kecik sgt sebab pakai jubah konvo tu labuh sampai ke kaki.. rasanya kakak imani xdela kecik sgt mcm tu..


Cari punya cari rupa2nya kakak imani beratur last sekali.. alahai.. kecik jugak anak ibu ni.. labuh sampai ke kaki jubah tu.. bila turn nama dia dipanggil, tiba2 dia diam jer kat atas tangga.. x bergerak.. suruh naik pentas xnak.. huawaaaa... anak aku pun wat drama jugak rupanya.. cikgu suruh dia naik dia xnak.. pastu ibu dilah panggil2 dia pun dia xnak naik.. last2 cikgu terpaksa angkat dia naik atas pentas pegi kat penyampai tu.. pastu ibu dilah panggil2 dia bg dia nampak muka ibu supaya dia x nangis.. nak ambil gambar pun x dapat sgt..

Bila dia turun, ibu dilah cepat2 pegi kat dia.. cakap2 kat dia kejap sebelum dia masuk dalam tadika untuk buka baju jubah tu..  lepas tu dilah balik kat tempat dilah.. lepas 10 minit gitu dilah masuk balik dalam tadika tu untuk ambil kakak imani.. time tu nampak kakak imani tgh jalan sorang2 sambil menangis teresak2.. dia blur2 kot... so dilah pun bawak dia pegi kat ayah wan ngan abg faris.. tunjuk gambar dia.. pujuk2 dia kejap..


Tak lama lepas tu kitorg pun balik.. tak tunggu pun sampai abis sebab ayah wan pun x sihat sgt aritu.. balik rumah konon2nya nak amik la gambar kakak lagi tp dia dah sibuk nak salin baju.. dah sibuk nak main2.. last2 ni jer la yg dapat amik gambar dia..

Ibu dilah ni saje je la mengusik dia tanya nape dia xnak naik atas pentas.. dia jawap " ntah la.. kakak pun x tau nape kakak xnak naik pentas tu..." hahaha.. ayat cover line... takut xnak cakap kan... padahal malam sebelum tu bukan main lagi dia tunjuk kat kitorg camne cikgu ajar naik pentas, pastu kena tunduk.. pastu salam.. pastu amik scroll pusing tangan..hah.. bukan main lagi dia wat demo kat kitorg.. hahaha.. tapi bila betul2, naik pentas pun xnak.. sabo jer la anakkkk....

OKla.. tu jer citer pasal konvo kakak imani..
Semoga kakak imani berjaya di dunia dan akhirat..
aminnn..
bye...
^__^ 

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Update Untuk Seminggu

November 07, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Malas betul nak update blog minggu ni.. dah masuk hari ke 7 bulan november tapi xde entry lagi.. so arini kite wat entry rojak la sikit... sekali harung update untuk seminggu... elehhh... ada org kesah ke ko update ke idok kan.. heehehe..

1 November, Sabtu
ok2.. kite mulakan dengan 1 nov.. besday kakak imani pada 1 november.. alhamdulillah.. anak ibu dah masuk 4 tahun dah.. cepat jer masa berlalu (chehhh.. ayat skema). so far kitorg lom celebrate pape lagi.. sebab ari sabtu aritu ayah wan keje.. ibu dilah lak malam tu kena puasa sebab ari ahad tu kena minum air gula kat klinik.. so, kite postpone la celebrate besday kakak..

Yang  paling x tahan, ibu dilah wish dia lambat2 aritu.. dah petang2 baru wish.. sebabnya tau aritu xde kek kan.. so cam kesian lak kat dia.. pastu boleh pulak dia cakap cam ni..

Ibu : Kakak, happy besday kakak.. arini kakak dah 4 tahun..
Kakak : eh.. arini bukan besday kakak lagi la..
Ibu : eh.. nape pulak?? arini besday kakak la..
Kakak : Iyela.. besday kakak kan lom siap lagiiii...
Ibu : %%@@!!

Mungkin pada kakak bila sebut besday tu mesti ada kek.. kalo xde kek tu maknanya bukan besday dia la.. gitu la konsep nye.. mana tak nye, last year celebrate ramai2.. this year xde wat pape pon.. actualy, celebrate yg ramai2 tu dia x heran sgt, cuma konsep dia besday ada potong kek.. gitu... xpela, aritu dah cakap ngan kakak kalo ibu rajin ibu watkan kek untuk kakak.. kalo x kite beli je la nnt..

2 November, Ahad
Pagi2 dah menapak gi klinik desa.. kena minum air gula... eee... part minum air gula ni la yg paling azab sekali time pregnant.. dah la pregnant kali ni asyik muntah2.. risau gak takut lepas minum air gula tu termuntah... tp alhamdulillah.. berjaya habiskan jugak walaupun amik masa yg lama utk habiskan.. sendawa pun dah bau air gula tau... x suke aii tau.. tp demi mu adik baby, ibu telan kan jugak air manis tu.. huk..huk..

3 November, Isnin
Balik keje amik anak2.. rasa abg faris macam dedo jer..  risau pulak bila anak dah start demam.. tp malam tu kitorg berjalan ke pesta konvo utm.. saje jalan2 cari makan dan bawak anak2 berjalan keluar.. suke la diorg.. belikan belon.. abg faris yg mula2 rasa dedo tu pun tgk mcm dah sihat..


4 November, Selasa
Pagi2 check faris demam lagi x. alhamdulillah, dah x panas.. sebab mlm tu dah bg dia makan qaseh.. so, senang hati ibu.. tp bila balik keje amik anak, rasa abg faris dedo balik.. dalam kul 11 gitu tetiba suhu naik mendadak..  38.5 deg.. dah start risau dah.. tampal kan cool fever.. makan qaseh.. pastu tido kan dia.. tp bila budak x sihat ni mmg sesah la nak tido kan.. asyik berjaga jer.. memang 1 mlm faris ngan dilah x tido.. pukul 4 pagi, bangun kejut ayah wan.. cakap panas sgt ni..check suhu 39.5 deg.. Ya Allah.. tinggi nya.. pikir nak g hospital ke camne.. teringat ubat bontot faris ada lagi.. so bagi dia ubat bontot tu.. alhamdulillah, lepas tu suhu terus turun.. pagi tu dah x panas lagi..

5 November, Rabu
Siang tu dilah pulak dah ting tong... sebab sepanjang malam x tido.. so msg boss ckp nak EL.. jaga anak.. faris pun kadang2 meragam jugak..  merengek nak ibu jer.. kakak pun terpaksa ponteng sekolah sbb ibu x sempat nak siapkan.. so, sepanjang hari tu kitorg bertiga kat umah...

6 November, Khamis
Keje macam biasa.. faris dah sihat sikit tp selsema dan batuk pulak.. selsema la yg teruk.. malam tadi dilah wat garlic oil.. sapu kat dada dan belakang dada.. sapu kat tapak kaki jugak.. alhamdulillah, nampak dah berkurangan selsema faris.. dah xde meleleh2.. rasa mcm x kuar lagi..

7 November, Jumaat
Harini faris genap 2 thn  1 bulan.. ehh..sebab ni ke faris demam jer.. alih bulan.. hahaha.. cam baby2 pulak rasanya.. hopefully anak2 ibu dah sihat arini..

8 November, Sabtu
Esok kakak konvo.. x sabar nak tengok anak ibu amik scroll.. hehehe

Ok.. tu jer update panjang lebar sepanjang seminggu ni..

0 comments: