Homemade,

Resepi : Jemput-jemput Udang @ Cokodang

November 25, 2014 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum

Pernah tak korang bila balik keje mula la termenung duk terpikir nak masak apa untuk makan malam?? pernah tak??? Sape yg x penah dilah salute la sbb korg mmg banyak idea.. dilah ni slalu jer berpikir nak masak apa malam ni.. kadang2 lom balik keje dah terpikir2 menu untuk makan malam tau.. padahal bukan ler tetiap ari masak.. tu pun nak kepoh cam la rajin nau nak masak2 bagai kan... hahaha..

Ok.. antara menu simple kesukaan ayah wan dan kitorg semua adalah jemput2 udang.. dulu time duk ngan bunda asyik tau wat jemput2 kentang jer.. bila dah kawin pun rajin gak wat jemput2 kentang.. letak kentang banyak2.. best nye.. tp problem lain ayah wan x suke pulak letak kentang dlm jemput2.. penah sekali tu kebetulan ada udang kat rumah, so dilah pun  tukar la letak udang pulak utk ayah wan punya..

Rasa jemput2  udang ni memang best.. ada rasa manis2 udang tu mmg sedap.. tp dilah xdelah letak sekor udang untuk setiap jemput2 tu.. sekor udang tu bahagi 3.. Udang mahal kan.. tu pun seploh ekor rm5 ok.. hihi.. so kecik2 jer la dalam jemput2 tu kan.. tp stil terasa manis udang tu.. aritu dilah wat lagi.. time buat tu si kakak tu sibuk la bertanya ibu wat apa.. ibu wat apa.. so cakap la kat dia ibu wat cekodok udang.. cekodok udang.. last2 dapat idea cakap kat dia ibu wat 'cokodang'.. hahaha.. tu la nama baru untuk jemput2 udang kitorg..

Buat ni dpt 1 pinggan lebih kejap jer licin.. makan panas2.. laju jer ayah wan makan.. budak2 tu jer la slow sikit sebab panas kan.. last2 si kakak ngan abg dok korek2 cari udang jer.. sabau jer la.. Ayah wan cakap kalau nak meniaga ni bolah jual RM10 ni.. hahaha.. mana taknye, udang jer dah RM10.. plus bahan2 lain lagi.. kira ok la tu kan.. ok, jom tgk resepi simple 'cokodang' versi ibu dilah..



JEMPUT2 UDANG @ COKODANG

Bahan2nya :
2 cawan tepung gandum
sebiji bawang besar
10 ekor udang
sedikit daun bawang
secubit garam
air untuk bancuhan
minyak utk menggoreng

Cara memasak / penyediaan :

1) Buang kulit udang.. dan potong udang kecil2.. (dilah wat sekor potong 3)
2) Bancuh tepung gandum bersama air dan sedikit garam.. gaul sehingga sebati.. jangan terlalu cair or terlalu pekat..
3) Masukkan udang dan daun bawang (dipotong kecil2). Gaul rata bancuhan.
4) Boleh la digoreng dalam minyak yg panas.
5) Siap..
Boleh dimakan cicah dengan sos/ sambal or makan begitu saja.. lawan pulak dengan air nes O.. memang terangkat.. hihi..
Wat sarapan pagi or minum petang pun sodap!!
SELAMAT MENCUBA!!

You Might Also Like

0 comments: