Homemade,

Resepi :: Puding Cream Cracker

November 27, 2014 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Tak tau nape this week rajin sgt share resepi.. hahaha... ala, resepi simple2 jer pun.. resepi org malas.. kalau org rajin masak sure resepi nye panjang2 dan banyak bahan kan.. hahaha.. so kalau resepi cam tu sure x kan jumpa kat belog dilah ni.. kihkihkih..

Dah bape ari asyik nampak org post gambar puding cream cracker ni kat fb resepi ringkas.. ehhh.. ai pun terlior tengok tau.. so nak x nak kena try buat jugak.. kalo x kang baby ngences pulak x dapat makan.. hihihi.. over tau ibu ni..



Ok.. moh kiter tengok apa bahan2 nya.. resepi yg sgt mudah, ringkas, cepat dan sedap.. yer..itu trademark masakan kite hari ni yer.. hihihi..

PUDING CREAM CRACKER




Bahan2nya

10 keping biskut cream cracker
2 biji telor
1/3 cawan susu pekat manis
2 sudu besar milo/koko


Hahhh.. sikit jer kan bahan2 nya.. tp sayangnya utk bahan kat atas ni kita hanya dpt puding yg sikit jer.. dilah guna bekas tippuware 5"x5" jer.. so kalau nak buat banyak, korang double or triple kan la bahan2 tu yer....



Cara penyediaan:

1) Rendam biskut dalam air suam sampai biskut kembang. then tos dan buang airnya..



2) Masukkan biskut yg dah kembang tadi, telur dan susu ke dalam blender.. blend sampai sebati..



3) Bagi adunan kepada 2 bahagian.. 1 bahagian campurkan dengan milo/koko.. gaul sebati.. 1 aduanan lagi biar plain..



4) Tuang aduanan dalam bekas yg sesuai dan kukus.. kalau nak buat warna selang seli, kukus 5 minit pastu lapiskan dengan adunan colour yg satu lagi.. buat sampai siap.

5) Dah siap kukus, biarkan sejuk kejap. Then, masukkan dalam peti sejuk sekurang2 sejam sebelum makan..



6) Siap!! Selamat menjamu selera..

Tapiiiiiii... dilah x sempat nak tunggu puding tu sejukkkk... 2 org budak kecik kat umah ni sibuk nak makan dah.. kejap2 diorg bukak peti ais.. skodeng puding tu.. eiii... geram betul ibu tau.. so, dlm setengah jam gitu dilah dah potong.. tak sempat nak sejuk tau.. berebut budak berdua tu makan.. tu pun dilah cakap, kita sambung esok tunggu sejuk okeh..  kalau x mau abis diorg makan.. haha..

Weekend ni nak wat lagi.. nak triplekan aduanan tu.. baru puas makan.. kihkihkih..

SELAMAT MENCUBA!!


Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..



You Might Also Like

3 comments:

  1. salam kenal...sedap kan lemak lemak manis...yan pun dah cuba..tapi malas nak buat belang... :-))

    ReplyDelete
  2. ekin dah cuba hihihi nk share kat blog gak ni

    ReplyDelete