3rd pregnancy,

Wishlist for Adik Baby

November 20, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Asalamualaikum

Org cakap bila nak tambah ahli keluarga baru ni banyak duit nak pakai.. memang betul sgtttttt. . Monthly expences pun akan banyak berubah.. so kena la pandai adjust mana yg perlu di 'potong' dan perlu di'tambah'..

Tapi bila dapat anak yg rapat2 ni banyak jugak dapat dijimatkan.. x banyak barang anak2 yg perlu dibeli baru.. skrg ni dilah dah 20weeks.. memang belum buat persediaan pape pun lagi.. tunggu dah tau jantina baby nanti baru boleh start beli barang sikit2.. tu pun cuma nak beli baju jer sikit2.. pastu nnt check baju kakak dan abg yg mana elok lagi boleh basuh...

Selain dari baju2, dilah ada wishlist untuk baby kali ni.. hahaha.. wishlist la sgt kan.. padahal bukan semua barang tu utk baby tp lebih kepada keperluan seisi keluarga bila nak tambah baby lagi..

1) Water Heater
    Nak beli heater utk bilik air.. Memandangkan nnt dilah akan berpantang sendiri lagi, mmg heater ni mmg perlu sgt supaya mudah dilah nak mandikan baby dan ibu nak mandi jugak.. time faris dulu jenuh nak masak air kat dapur pastu kena angkat masuk bilik air lagi.. memang penat dan bahaya la.. lagi2 skrg ni kakak pun dah skolah.. tiap2 ari gi skolah nak mandi air panas.. so mmg penting sgt la heater ni.. ayah wan pun dah bg green light utk beli.. tunggu bonus nnt baru leh beli..


2) Wrap
Masuk anak 3 ni dah x larat nak bawak stroller rasanya.. so dilah decide utk beli wrap jer.. or ssc or ring sling.. tp maybe nak beli wrap kot.. aritu dilah ada join bengkel babywearing (x srmpat lg nak update pasal ni).. so dilah dah try wrap mmg best..

3) Rocker
Yg ni baru plan jer.. x confirm lagi nak beli ke x.. maybe tunggu baby dah lahir baru decide nak beli ke x.. tgk keadaan time tu mcmana..

4) Babycoat
Yang ni baru terpikir macam nak beli jugak.. tp baru terpikir jer.. sebab bila ada baby nanti abg faris tu baru 2 tahun lebih.. risau gak dia kaco adik bila ibu xde.. so kena pikirkan solution terbaik elakkan adik kena kaco ngan  abg.. time faris kecik dulu guna babycoat along.. actually babycoat tu tiap2 tahun bertukar2 rumah.. sape dapat baby lagi dia akan guna.. memang dah puas berpindah randah babycoat tu..dah 6 org yg guna.. huhu

So far baru ni jer kot yg terpikir.. yg no.1 tu memang confirm kena beli.. no. 3 dan 4 tu tak wajib beli.. untuk barang2 breastfeeding cam pam ke botol storage ke semua boleh pakai lagi.. botol storage pun dilah ada byk lagi..
nanti kalo ada lagi dilah add dalam wishlist ni ye..


You Might Also Like

1 comment:

  1. salam perkenalan & salam singgah =)

    sama la kite ni..sy pun dlm planning beli brng2 baby for 2nd baby....brng2 keperluan baby mcm blh je gune semula je tp bab baju tu la kene beli lain =)

    ReplyDelete