Anak-anak,

Good Bye 2014

December 31, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Apa khabar korang semua?? ecehhh.. xpenah2 mukadimah tanya khabar korang kan.. hihi... iyela.. seminggu ni kan semua berita kat tv ke fb ke semua org cerita pasal banjir teruk yg melanda Pantai Timur dan negeri2 lain di semenanjung dan juga kisah pesawat Air Asia yg hilang tu kan... semoga mereka semua tabah menghadapi ujian daripada Allah swt ni..

Tahun ni memang tahun yg paling mencabar kan.. dengan kehilangan pesawat MH370 dan juga MH17 yg ditembak jatuh.. kemudian, banjir teruk yg melanda pantai Kelantan, Terengganu dan Pahang, juga negeri2 lain di semenanjung. Lepas tu kehilangan pesawat Air Asia pulak.. bertimpa2 ujian yg Allah turunkan kepada kita semua kan.. tapi kejadian tu semua sebagai peringatan kepada kita semua.. tandanya Allah masih sayangkan kita.. Dia ingatkan kita sebelum kita terlambat..

Mari lah sama2 kita membantu mereka yg memerlukan.. Banyak pusat bantuan yg dibuka samada dari kerajaan dan NGO.. Kita bantu la mana yg termampukan.. masa ni ujian untuk mereka, mana tau akan datang masa kita pulak kan.. Kalau x mampu memberi sumbangan berbentuk barangan dan wang tunai, boleh bantu dari segi lain pulak.. mungkin jadi sukarelawan ke atau kalau semua x boleh, kita berdoa jer la agar bebanan mereka dikurangkan.. 

Bagi diri dilah dan family, alhamdulillah, tahun ni kitorg x banyak sgt menghadapi cabaran yg besar.. awal2 aritu ada la juga isu kewangan.. tp alhamdulillah, kitorg dpt uruskan dengan baik.. dan bulan ni dapat wat full settlement untuk 2 loan.. loan kereta dilah pulak tinggal setahun jer lagi.. x sabar nak habiskan..

Dari segi anak2 pulak, alhamdulillah, anak2 membesar dengan baik.. masa bulan april aritu faris demam panas sampai warded 5 hari.. tp alhamdulillah, lepas demam tu dia dah ok terus.. kakak pulak masalah kat sekolah..  dia xnak bercakap time kat sekolah.. masuk bulan ke 4 baru dia boleh bercakap2 kat sekolah.. dan kitorg dapat berita gembira jugak tahun ni bila dilah disahkan mengandung kali ke-3.. alhamdulillah... semoga anak2 kami membesar dengan sempurna..

Tahun 2014 dah sampai ke penghujungnya.. esok dah masuk tahun baru.. semoga tahun 2015 memberi sejuta kebaikan kepada kita semua.. x mau cakap pasal azam.. yg pasti tahun 2015 mesti berubah kepada yg lebih baik dalam segala segi.. hahhhh..senang kan.. 1 misi boleh guna pakai untuk semua.. hahaha..

 GOOD BYE 2014!!!

0 comments:

Aktiviti bersama family,

TRIP :: Cameron Highland - Day 3

December 26, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

OK..nak abis kan cepat2 citer pasal cuti2 cameron highland aritu.. kalo x masuk tahun baru x abis update lagiii... hahaha... so, cepat2 taip untuk entry hari ketiga.. nasib baik x banyak citer.. nak tgk DAY 1 and DAY 2 kat bawah ni k..

DAY 3 :: 18 November 2014 (Tuesday)

Pagi-pagi bangun packing2 barang untuk balik.. sediakan sarapan serba sikit then yg lain packing siap2.. ayah wan mandikan anak2 pastu ibu dilah siapkan diorg.. sementara tu ayah wan angkat barang sikit2 bawah turun.. siap setel semua kitorg kuar dalam kul 10 lebih kalo x silap.. tp x bg kunci lagi kat owner..

Destinasi sebelum balik haruslah pegi Kea Farm... yer... kitorg pegi kea farm lagi untuk beli sayur2 dan stoberi lagiii... memang hantu stoberi betul kitorg time kat CH tau... macam2 sayur dilah beli.. nak bg kat babysitter sikit.. pastu beli teh stoberi 2 kotak jer.. survenir lain memang kitorg xde beli kali ni... memang  makanan semata yg dibeli.. hahaha...


Lepas gi kea farm kitorg pegi cactus point lagi skali.. target nak beli pokok bunga dan kaktus.. kitorg spend RM50 jer utk beli tanaman.. alhamdulillah.. pilih2 pokok bunga ngam2 cukup RM50... Sebelum balik nak bergambar kejap berlatar belakangkan udara sejuk kononnyerr.. tapi as usual anak2 memang payah nak bagi kerjasama.. geram ai tauuu....

Next destinasi before balik adalah Taman Sedia lagi sekali.. sebab ayah wan nak beli aiskrim stoberi byk2... sebelum tu call owner homestay bgtau nak checkout.. owner cakap just tinggalkan kunci kat guard house jer.. laaa.. kalo tau dah tinggal awal2... lepas bagi kunci terus ke Taman Sedia...

Sepanjang jalan tu nampak banner Nasi Lemak Sambal Strawberry.. Wahhh.. macam best jer... meh kiter try.. lagipun dah nak tghari, dah lapar.... so, meh kita singgah makan nasi lemak pulak...

Agak2 macamana rasanya sambal strawberry ni?? Hurmmm.. ofkos la rasa sambal.. pastu sambal tu ada la rasa stoberi jugak.. xdela best sgtttt...  opsssss... to me la... tp dah kata kat CH, ada sesuatu yg baru nak la jugak try.. but.. ok ok la rasanya.. at least dah cuba kan.. ayam goreng dia sedap jugak... order skali air stoberi yogurt.. yummm..yummm.. sedap sgt..sejuk kat tekak...


pastu jalan2 kejap kat kebun stoberi dia kat belah belakang tu... geram tengok stoberi merah2 tau... rasa cam nak ngapppp jerrr.. hahaha.. niat hati nak beli aiskrim stoberi kat situ x kesampaian sebab kat situ xde jual.. so nak singgah cafe sebelah2 dia, tempat yg kitorg beli hari sebelum tu tp tutup pulak.. pegi pulak kedai yg mula2 masuk.. yeahhh... dapat jugak akhirnya... tp kat situ harga RM1.20 pulak... xpela.. janji ada kannnn...

Tepat jam 12.30 tghari kitorg pun gerak turun dari CH..kali ni kitorg lalu tapah pulak.. laluan CH-Tapah ni memang agak merbahaya.. jalan kecik dan sempit.. pastu selekoh tajam.. dan banyak kesan tanah runtuh kecil2.. kawasan tanah runtuh yg besar ada lah jumpa 2,3 tempat... fuhhhh.. memang bahaya kalo time lalu tu berlaku tanah runtuh.. mesti x sempat nak elak kannnn...

Alhamdulillah.. sepanjang jalan balik JB cuaca elok jer, redup.. x  panas langsung.. mendung dan hujan rintik kejap2.. jalan pun x jemmm.. pukul 2 kitorg sampai kat Tapah.. sampai JB pukul 8.30mlm kalo x silap aritu.. tu pun ada singgah makan kat Bukit Gambir...

okla.. sekian jer citer percutian santai kitorg kat Cameron Highland.. lepas ni x tau bila nak pegi CH lagiii.. tempat percutian yg x pernah bosan pada kitorg... hurmm.. kalo rajin nanti dilah share budget percutian ni yer... kalo rajin laaa.. hahah..
^___^


 

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Birthday Celebration @ Secret Recipe

December 24, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Last week kan birthday dilah.. so malam rabu aritu ayah wan ajak keluar makan... sajer jer bagi hint tanya nak makan mana?? ke nak makan kek ker?? padahal x wish pun kat ibu dilah lagi.. hahaha.. boleh gitu?? Lagipun ayah wan dapat bonus aritu kan...

So kitorg decided untuk pegi makan secret recipe jer... nama pun birthday kan, mesti la nak makan kek... kitorg pegi makan secret recipe dekat AEON Taman Universiti jer.. malas nak gi yg jauh2...


Tapi bila sampai SR rasa macam malas lak nak makan berat2 sbb masing2 macam kenyang lagi.. so kitorg just order 2 slices of cake, hot chocolate and air apa lagi satu dah lupa.. hahaha... ice blended apa ntah.. x brape sedap tu yg x ingat kotttt... *__^





Pastu order 2 jenis kek kan.. cakap kat kakak imani ni satu kek birthday ibu dilah dan satu kek lagi untuk birthday kakak... ehhh.. bukan main suka lagi dia.. nak tau sebab apa dia suka sgttt?? sebab time birthday dia aritu belum ada potong kek lagi.. so dia ingat birthday dia belum sampai lagi.. cian anak ibu.. ibu cakap nak beli kek untuk kakak tp x beli2.. sampai birthday ibu kita potong kek sama2 ye.. budak2 kan, dia ingat kalo birthday mesti ada kek... hehehe




Pastu moh kiter amik gambo sikit... but as usual kalo nak amik gambo anak2 memang hazab... ada jer yg x kena.. kakak dah ok adik lak gerak2.. adik ok pandang camera kakak lak terlompat2.. so sampai ke sudah xde gambo yg cantikkk..  ingat nak amik gambar anak2 ni berdua untuk dicuci nanti.. tapiiiiii... kalo dah cam ni mmg payah la....
nak gambar berempat??? lagi la susahhhh.... sabar jer la....




okla.. tu jer update ringkas pasal birthday aritu.. hadiah dari ayah wan??? hurmmm... dia x bagi pape hadiah pun... tapiiii dia bagi duit bonus utk dilah... yehaaaaa... so kalo nak beli hadiah sendiri beli la guna duit tu... kahkahkahhhh... tq ayahhh.. i lap u so much la.....
^ __ ^


# Yeahhh... kali ni xde gambo ayah wan.. bagi chance kat tuan blog pulak tepek gambo sendiri.. ehhh... dah nama besday kite kan.. harus la ada gambo kite.. hahaha


0 comments:

Aktiviti bersama family,

Trip :: Cameron Highland - Day 2

December 22, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Sambung pasal cuti2 malaysia di Cameron Higland last month.. sebelum tu, ni citer Cameron Highland - Day 1

DAY 2 : 17 November 2014 (Monday)

Actualy trip pegi CH ni 3H2M utk family kitorg jer.. Family SIL, MIL and SIL yg lain tu just tido 1 mlm jer.. so day 2 ni diorg dah balik la.. so pagi tu diorg bersiap2 kemas barang untuk dibawa balik sekali.. planning dalam kul 10 or 11 pagi tu diorg dah kuar la..


Bergambar bersama cousin before gi jalan2 lagi..

Memandangkan kete SIL ada masalah sikit, so hubby dia suh kitorg gerak dulu bawak yg lain2 pegi round2 dulu.. dia stay kat homestay tu utk repair kete kejap.. so, kitorg gerak 2 kereta jer.. destinasi nya Cameron Lavender..

Cameron Lavender ni tempat baru.. baru bukak tahun 2012.. so, dilah memang dah aim nak pegi situ la sbb last time pegi time 2012 belum bukak lagi.. tgk kat blog org lain cam cantik jer tempat tu.. so harus la pegi... tp tempat dia sangat la jauh.. adalah dalam 15 ~ 20km dari Tanah Rata.. kalau korang naik ikut Simpang Pulai, akan jumpa Lavender Cameron ni dulu..

Nak masuk Lavender Cameron ni dikenakan bayaran tau.. Dewasa RM5 dan Kanak2 (above 6 yo) RM3.. bila tau ada bayaran, diorg macam x nak masuk pulak.. yela, tempat lain xde kena bayar pun kecuali MARDI, tp kat situ kena bayar.. mcm x berbaloi pulak kan.. lagi2 kitorg dtg ramai... kena charge RM42 kot kalo x silap.. kalo kitorg jer maybe x terasa sgt kan setakat nak bayau RM10 jer.. tp dah alang2 dah sampai sana xkan x nak masuk pulak.. dah la 1st time pegi.. so dilah ckp ngan ayah wan, xpela, kita masuk jer, tgk tempat dia mcmana.. so lain kali kalo dtg lagi x yah pegi pun xpe sbb kita dah tau.. so kitorg pun masuk la...

Suke sangat tengok pemandangan ni.. cantik sgt kan.. nampak warna warni bunga2 tu..

 
Bergambar ngan kakak ipar and adik ipar..

 
Marah betul abg kecik ni bila kena dukung.. iyela, kalo x bukan main laju lagi dia jalan.. makyong ni dah la x larat nak kejo.. tengok perut tu bukan main besar lagi.. padahal time tu baru 22 weeks tau..

 
Cantik sangat bunga2 ni... kalau la ada kebun bunga kat rumah kann......

 

 
Niat hati nak amik gambar berempat tp kakak imani ntah mana menghilang ngan cousin2 dia...

 






Tempat ni xdela besar mana pun.. MARDI lagi besar dari Lavender ni tau.. Sayang kitorg x sempat nak amik gambar kat pintu masuk Lavender tu sbb hujan dah start turun renyai2.. so masuk kete teruskan destinasi ke 2 hari tu.. kitorg pegi KEA FARM pulak.. sebab  diorg nak beli sayur2 sebelum balik KL. so ler, xde gambar kat Kea Farm.. sebab hujan kejap2 kan time tu, kitorg rushing la sikit.. Lepas tu diorg yg lain terus bergerak balik...

Heiiii... memang menggoda betul tengok stoberi merah2 ni tauuuu... dah telan ailio dah ni... huawaaaaa....

 
Sedapppp nyerrr..

 
Slamber jer budak ni makan stoberi.. sebab manis kan... tp kalo kena part yg masam sikit tu berkerut2 jugak muka dia.. hahaha

 
Lepas diorg balik kitorg pun berpikir2 nak pegi mana lagi.. sambil pikir sambil makan stoberi cicah coklat dalam kete... syok sangat la.. memang puas hati dapat makan stoberi banyak2...ayah wan beli 3 bekas besar yg penuh stoberi tu RM25 utk 3 bekas.. perghhhh.. dengan merah2 yg dah masak sgt tu, x rasa masam langsung... memang heaven la makan.. abis 1 bekas tu dalam kete jer tau.. tgh makan tu hujan turun dengan lebatnya... so kitorg decide balik homestay terus la.. malas pulak nak jalan2 time hujan kan..
Memang heaven sangat dapat makan stoberi cicah coklat kat cameron.... macam makan jajan jer gaya nyer bila makan stoberi kat CH kan.. kalo kat sini nak beli 1 pack kecik yg ada 8 biji tu pun berkira sbb mahal.. hahaha..

 
Kat homestay sambung makan stoberi lagi... lunch kitorg aritu stoberi cicah coklat jer la... pastu ada lebih nasi goreng pagi tadi kitorg makan tu jer.. pas makan ayah wan tido.. dilah nak tido gak tp anak2 xnak tido.. sebuk nak main jer.. rugi betul x dapat tido lama2time hujan dan sejuk2 kan.. hihihi.. kul 3 lebih cam tu baru diorg nak tido.. so dapat la tido kejap... kul 4 lebih tu dah bangun siap2 nak keluar lagi.. kali ni kitorg pegi ladang stoberi lagi kat Agro , dekat brinchang.. 


Di agro park ni bukan sekadar ada ladang stoberi jer.. sayur2, buah2 dan bunga2 pun ada jugak ditanam kat situ.. dilah memang suka sgt pegi sini sebab dapat tengok sayur segar2 dan gebu2.. geram sgt weiii.. rasa cam nak petik2 jer.. hahaha...



Pastu kitorg pegi kat cafe dia.. sebelum2 ni kalo dtg tempat ni xdela nak makan2 kat situ tp kali ni kitorg terasa nak makan kat cafe tu pulak.. order strawberry yogurt, hot chocolate dan waffle.. perghhh.. sedap sgt.. ayah wan siap order waffle lagi sekali tau... ayah wan tu kan jenis yg high taste sikit bila bab makan2 ni.. so kalo dia dah repeat order tu memang best sgt la rasanya.. ehhh.. siap request dilah wat waffle sendiri bila balik tu tau.. hahaha.. i will try ye bangggg.. hahaha




Lepas makan2 tu, jalan2 kejap pastu balik... rehat2 lagi kat homestay.. malam2 releks2 jer ngan anak2... boleh pilih nak tido bilik mana2 pun sebab dah tinggal family kitorg jer.. hahaha.. memang santai habis la holiday kali ni.. layan cuaca sejuk lepak kat umah jer best.. pastu malam dilah wat sup sayur jer.. dah perabih kan bahan2 yg tinggal.. malas nak angkut bawak balik byk2.. 

okla.. tu jer citer DAY 2.. nanti sambung lagi untuk DAY 3 pulak yer..
rasanya xdela banyak sgt amik gambar aritu.. tp time nak wat entry ni cam banyak pulak gambarnyer.. nasib la korang kalo boring tengok gambo banyak2..
^__^


0 comments:

Anak-anak,

Kisah Wean Off / Cerai Susu Abg Faris Zakwan

December 18, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Hari ni genap sebulan abg kecik wean off... Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan untuk faris cerai susu.. tak sesusah nak wean off kakak imani dulu sampai syahdu2 ibu dan anak.. mungkin situasi time tu tak sama macam masa wean off faris. Sebab time tu susu dilah tengah meriah sgt, maklum la dilah kan wat tandem nursing faris ngan kakak imani.. so mungkin kakak imani terkejut bila terpaksa benti menyusu.. tu yg banyak drama sikit... macam2 cara try baru berjaya.. dilah ada share sikit tips time tu..

TIPS :: Bercerai Susu Part II
TIPS :: Bercerai Suau Part I


Berbeza dengan time nak wean off faris aritu.. time tu susu dilah memang dah xde.. kan dilah dah stop pam susu time faris 1 thn 10 bulan sebab susu dah kurang sgt bila dilah pregnant lagi.. lama2 susu pun xde.. tp faris still ngempeng lagi bila nak tido malam.. tp lama2 dilah makin x tahan sebab rasa pedih sgt bila faris isap sbb susu dah xde kan.. so balik dari cameron aritu dilah tekad untuk wean off faris.. 

Apa yg dilah buat untuk benti menyusukan faris?? Senang jer.. dilah just letak asam jawa jer kat nipple sebelum faris nak menyusu.. biasanya balik dari keje jer kan faris terus nak menyusu.. so, sebelum dia mintak dilah dah get ready la letak asam jawa sikit kat kedua2 belah.. so bila dia nak menyusu dia nampak asam jawa tu dia wat muka pelik... dilah pun apa lagi, dilah cakap la "eeerkkk... apa tu dik??? gelinya.... erkkkk... tek ibu sakit la dikkkkk" hahhh..    lebih kurang gitu la.. bila dia tengok yg sebelah pun sama jugak.. dilah bagitau yg tek dilah sakit.. dia terus x jadi nak menyusu dan tutup baju..

Dilah cuma letak asam jawa tu 2 hari jer tau... memang faris terus benti menyusu.. tapi walaupun dah x letak asam jawa lagi, tiap kali faris request nak menyusu dilah akan cakap tek dilah sakit.. kalo dia nak tengok pun tengok la tp pastu dilah wat muka geli2 dan sakit.. terus dia tutup balik.. hahaha... 

Dalam masa yg sama dilah try ajar faris minum susu time kat rumah.. sebab before this faris refuse minum susu botol time kat rumah.. dia cuma boleh minum susu fm kat rumah babysitter jer.. tu pun macam kena paksa nak minum.. hahaha.. tp sejak dah benti bf ni dia dah nak minum susu kat rumah babysitter 3x sehari.. 

Dan sekarang ni pulak dilah try bagi faris minum susu dugro vege & fruits pulak.. nampaknya dia dah boleh terima minum susu tu.. time malam kat rumah dia boleh minum sampai 3 or 4x.. tengah malam pun bangun merengek minta susu.. alhamdulillah.. tp buat susu dia kena campur susu coklat kakak sikit.. nak bagi kaler coklat sikit.. kalo dia tengok kaler putih plain tu dia x nak minum... try wat susu dugro coklat terus dia xnak minum pulak.. macam2 betul la abg kecik ni kan..

Tapiiiiii.... sejak dah wean off ni timbul masalah lain pulakkkkk... faris susah nak tido malam... resah gelisah jer... tido pun lewat.. kul 1 or 2 pagi baru leh tido.. tu pun lepas dipaksa2 suruh tido... pastu kul 4 or 5 pagi dia dah bangun.. mintak susu lagi.. tp kadang2 lepas minum susu x boleh tido sampai kul 7 pagi... huawaaaaa... nak nanges ibu ko ni dikkkk.. rabak mata ibu melayan anak yg x nak tido..  ok.. tu nanti kite citer lain.. dilah kena cari solution cam ner nak atasi masalah tu.. dah dapat nanti dilah share yer..



Habit terbaru skrg ni.. duduk bertenggek atas sofa.. tu slamber jer makan atas tu.. sejak benti wean off, makin kuat makan faris ni.. sepanjang masa nak makan.. kejap2 minta "kut..kutttt".. kejap2 minta roti.. ada skali tu dia x bleh tido dia asyik sebut "tiii....tiiii.." ibu x paham apa dia nak.. tetiba ayah wan cakap "roti" .. pastu dia terus angguk kepala dan sebut "tiiii.." sampai terjaga dari tido pun terus mintak roti... sabo jer la budak ni..

okla.. tu la kisah serba sikit mengenai proses nak bercerai susu faris zakwan... dilah dah ada 2x experience dah... yg ketiga nanti macamana pulak???? opsssss

0 comments:

Birthday,

Happy Birthday to Me...

December 17, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah... hari ni 17 disember genap lah usia dilah 31 tahun... dah masuk 30 series dah... dah rasa macam mak2 sangat bila dah masuk zone 30-an ni kan.. iyela, biasa umur 20-an kan ramai yg baru kawen, anak pun kecik2 baru sorang or 2 org.. ni bila dah masuk umur 30-an ni, dengan anak pun dah nak masuk 3 org dah rasa macam mak2 sgt la.. lagi2 bila anak dah sekolah kan... fuhhhh.....

Alhamdulillah.. terima kasih banyak2 pada Bunda tercinta yg melahirkan, menjaga dan mendidik dilah sehingga berjaya seperti apa yg dilah kecapi arini.. dilah terhutang budi sangat2 pada bunda.. ehhh.. kalo nak tau dulu time kecik2 org slalu cakap dilah ni anak angkat tau sebab rupa dilah lain dari adik beradik yg lain.. xde rupa mak dan abah.. sedih tau time tu... iyela, time tu kite kecik lagi kan, bila org cakap mcm tu mesti la sedih sgt kan.. sampai terpikir nanti bila kawen mesti sibuk nak cari ibu dan ayah kandung.. hahahaha... over sgt kannnn..... nasib baik x terjadi semua tu..

Apa azam sempena umur dah meningkat ni??
Hurrmmmm... mesti la nak menjadi insan yg lebih baik dari semua segi..
Anak yg baik kepada mak abah tersayang..
Isteri yg solehah kepada suami tercinta..
Ibu yg baik kepada anak2 tersayang...
Pekerja yg baik kepada majikan..
insan yg berguna kepada bangsa dan agama...

Lepas tu nak improve segala yg kurang sebelum ni..
nak rajin2 masak... opsss.. bukan apa, anak2 makin membesar skrg ni, so diorg ni jenis pemakan.. so kena la rajin2 masak dan buat kudapan2 untuk keluarga kan.. biarlah diorg makan hasil dari air tangan ibu sendiri kan.. sejak dah berumahtangga ni dilah macam dah minat nak masak2 cam kek2 yg simple2, kuih2.. tp ayah wan jenis x berapa makan sangat, so bila buat kebanyakannya dilah yg makan sendiri.. tp lately ni bila anak2 makin membesar, tengok diorg makan jer apa yg dilah masak.. wat puding kejap jer abis.. masak itu ini cepat jer diorg nak makan.. tu yg wat semangat berkobar2 nak membaking tu.. hehe.. sebab dah ada tukang makan kan..



Ehhh... korang penah baca x artikel ni? betul ke artikel ni?? kalau betul, arini dilah dah cantikkkk  sempurna la kan... hahahah... [muntah hijo sape yg dengor.. perasaan sgt wehhh] xpela, x cantik di mata org lain tp cantik di mata suami sendiri dah cukup la kan.... hihi

Agak2 ada pape suprise x dari ayah wan arini???? hurmmm... dilah x mengharap punnnnn... sebab dah tau ayah wan tu jenis cam nerrr... xde nak romantik2 bagai ni.. sampai saat dilah tulis entry ni pun dia belum wish lagi tauuu... sabo jer la.. [redho jer dalam hati] Apa yg dia ingat arini dia dapat bonussss.. yg tu jer dia sebut lagi semalam.. hahaha.. moga2 ada la tempias bonus tu kat isteri comel dia ni.. hahaha...

okla... wish untuk diri sendiri...
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!!




1 comments:

3rd pregnancy,

Bengkel Babywearing 101 By Selat Tebrau Babywearers

December 16, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

#Harap maklum.. ini cerita yg dah basi sebab dah lama duk dalam draft.. tapi dilah rasa perlu jugak dikongsi bersama korang semua.. sebabnya ada sedikit info yg perlu dilah kongsi ngan korang.#

Dua lepas dilah ada mengikuti bengkel babywearing 101 di UTM Skudai anjuran SELAT TEBRAU BABYWEARERS (STB) pada 18hb Oktober 2014. Dah hampir 2 bulan berlalu bengkel tersebut tapi baru ni sempat nak update pasal bengkel tu.. hihi.. sebelum tu mari dilah kenalkan apa itu STB.


Selat Tebrau Babywearers ni adalah satu pertubuhan/ group yg berdaftar tau.. bermula dari sebuah close group dekat facebook pada tahun 2013. STB ni adalah pertubahan untuk ibu2 yg bekerja/surirumah yg mempunyai minat terhadap babywearing (gendong bayi) yg berasal/bekerja/menetap di negeri JOHOR. STB ni sgt aktif di facebook dan juga selalu mengadakan perjumpaan diluar.. Jika ada ahli or sesiapa sahaja yg ingin mencuba pelbagai jenis babycarrier,  mereka boleh buat temujanji.. bukan la appointment secara formal.. tp ahli2 STB sedia membantu mereka bila2 masa sahaja.. set masa dan tempat, sesiapa yg free boleh join..


Ni adalah pengasas / pengerusi STB iaitu Dr Nyazirah Abdul Wahab.

So far dilah belum pernah lagi join gathering dengan diorg untuk try carrier.. tp dilah penah join AGM dan yg terbaru join bengkel babywearing.. Siapa yg bertanggungjawab memperkenalkan STB ni pada dilah??? Hurmmm... siapa lagi kalo bukan opismate dilah yg merupakan salah sorang AJK STB iaitu kak Rafidah Mohd Tahar. Kak Fidah ni memang aktif dalam STB sebab selalu join gathering or apa2 event yg STB amik bahagian.. 

Berbalik pada event bengkel babywearing tadi, bengkel ni diadakan selama satu hari bermula jam 8.30 pagi dan berakhir jam 6 petang. Terdapat beberapa slot ceramah dan penerangan mengenai babywearing, jenis2 carrier, langkah keselamatan dan beberapa isu lagi yg telah dibincangkan.. selain dari tu, terdapat slot yg sangat dinanti2kan oleh semua peserta iaitu tunjuk ajar dari fasilitator bagaimana cara menggunakan carrier.. semua peserta berpeluang untuk mencuba jenis2 carrier yg disediakan..  

Perkenalkan model babywearer dari STB iaitu Kak Rafidah...
Gambar di atas ni menunjukkan beberapa jenis carrier yg ada; ring sling, SSC, Wrap dan Mei Tai..

Ini jer la serba sedikit info yg boleh dilah kongsi bersama.. kalau diikutkan banyak lagi nak share tp sebab event ni dah 2 bulan lepas kan, banyak yg dah lupa.. haha..
pada sesiapa yg berminat dengan gendong bayi yg berasal dari johor, menetap di johor atau bekerja di johor boleh la join STB ni..


Jom kita layan gambar yg ada.. gambar ni semua dilah perolehi dari group STB.. 

Bengkel babywearing dimulakan dengan persembahan tarian dari AJK2 STB.. Hahhh.. jangan x caya, tgh gendong anak pun mak boleh bergelek2 lagi tau.. hihi

Salah seorang penceramah semasa bengkel tersebut.. Puan Asha Hasnimy. beliau ni merupakan seorg pensyarah di UTM dan sedang buat kajian mengenai gendong bayi..
Tengok la.. ni antara carrier yg telah disediakan oleh STB untuk para peserta mencuba merasai sendiri jenis2 carrier yg terdapat dipasaran.
Peserta sedang mencuba memakai wrap.
Fasilitator menunjuk ajar peserta..

Tadaaaa... dilah  pun dapat mencuba memakai wrap.. hahaha.. semangat ko nak mencuba.. nasib baik abg faris ada, dapat la dilah mencuba memakai wrap betul2.. gigih kan makyong dengan perut berisi pun nak try jugak.. ehhh... harus la kan... x kan nak lepaskan peluang yg diberikan... InsyaAllah, nanti dilah nak beli wrap untuk adik baby..
Bergambar bersama semua peserta dan ajk STB yg terlibat..

0 comments: