Aktiviti bersama family,

Bersantai di Dataran 1Malaysia di Klebang

December 11, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

2 minggu lepas kitorg balik rumah Bunda Tokbah di melaka.. Biasa kalau balik kampung dilah malas nak keluar berjalan2 sebab kat melaka tu kalau weekend jer banyak jalan jem.. ni lagi la time musim cuti sekolah, lagi la jem.. maklum la ramai pelancong yg bercuti ke Melaka kan.. tu la sebabnya kalo balik kampung dilah lagi suka lepak2 kat rumah jer..

Tapi kadang2 boring jugak kan.. kalo asyik duk rumah jer tiap kali balik melaka, dah x tau apa perkembangan terbaru kat negeri tanah tumpahnye darah ku tu.. hihi.. kebetulan pulak, rasa mengidam nak makan mee rojak mamak yg glamer kat kg jawa tu.. ehhh... dah bape kali balik rasanya nak pi makan kat situ, tp baru kali ni dapat pegi.. so pagi ahad tu kitorg pegi la makan mee rojak kat kg jawa tu.. mujur jalan x jem tau..

Lepas makan mee rojak, rasa cam nak minum coconut shake klebang (CSK) lakkk... ehhh..dasar mak buyong betul kan..haha.. semua rasa nak makan.. ekceli yg ni xdela mengidam sgt pun.. tp dah alang2 kuar tu moh ler kite try minum coconut shake tu.. asyik dengar org cakap best jer.. beratur panjang la kalo nak beli.. so meh kite try pegi sana.. ehhh.. nama jer org melaka tau tp dilah mmg x penah rasa lagi CSK tu...

Berpandukan waze, kitorg pon pegi cari lokasi CSK.. tapi bila sampai kat lokasi tu kitorg terlajak pulak sbb  x sangka tempat tu tepi jalan jer.. patut la jalan jem nak sampai situ sebab byk kete benti tepi jalan dan kete kuar masuk kat situ.. so alang2 dah terlepas kitorg pun pegi la Dataran 1Malaysia kat klebang.. ekceli tempat ni baru lagi.. dilah pun x penah pegi.. tu yg sajer nak tengok tempat baru tu mcmana..

Dataran 1 Malaysia di Klebang ni terletak lebih kurang 3 km dari CSK tu.. kawasannya besar.. tempat ni adalah satu kawasan pantai buatan yg telah ditambak dengan pasir.. selain pantai, ada jugak pembangunan lain yg sedang dibina kat situ.. tp mmg banyak sgt la kawasan yg ditambak tu.. asalnya dulu pantai betul2 kat tepi main road, tp skrg bila dah ditambak, main road tu dah jauh dari pantai.. 


Pada dilah bagus jugak diwujudkan kawasan mcm dataran 1 Malaysia di Klebang ni.. kat situ dijadikan tempat bersantai dan beriadah bersama family.. banyak family yg datang bawa anak2 bermain layang2, main giant ballon kat situ.. ehh.. memang meriah sgt la.. padahal kitorg datang time tghari tu.. kalo petang mesti lagi ramai.. tempat parking pun banyak.. ada juga gerai2 jual makanan dan minuman dan tak kurang jugak yg menjual layang2 dan permainan budak2..


Kebetulan time kitorg datang tu ada pertandingan speed boat.. meriah la suasana... tengok anak2 seronok dapat bersantai kat situ.. ada yg siap berpicnic lagi tp sbb kitorg x plan so mmg x dela makanan utk berpicnic.. just bentang tikar (mmg sentiasa ada dlm kete) dan beli layang2 untuk anak2 main kat situ.. Jom kite layan sikit gambar yg dilah  amik kat situ..





On the way balik tu moh ler kite singgah beli CSK.. gerai ni betul2 tepi jalan besar.. yg beratur ni semua utk yg bungkus jer tau.. nak makan & minum santai2 sila masuk ke sebelah dalam lagi.. gerai dalam tu mmg utk org yg makan kat situ.. ehhh... tengok tu, yg nak tapau ni pun ramai gilos ok.. mak yong ni terpaksa gagahkan diri beratur utk beli CSK.. Ayah wan??? hurmm.. dia tunggu dalam kete jaga anak2 jer.. tahap kesabaran dia x cukup tinggi untuk menunggu beratur cam tu.. ehh.. tu pun dah tunggu dlm kete yg ber'ekon' pon masih bising lagi tau...sabo jer la.. dilah ni yg kena Q steady jer, walaupun kaki dah sakit.. tp tetap gagah.. stgh jam beratur baru sampai turn... lupa lak nak inform org yg jual tu, lain kali bukak 1 counter lagi utk ibu mengandung ye..hihi


Masa beratur tu dilah perati ler jugak cara diorg bekerja.. sorg tukang kopek kelapa, sorang tukang isi bahan untuk dikisar, sorang tukang isi CSK dalam bekas dan letak ice cream, sorang amik order, bungkus CSK dan ambil bayaran.. kalau nak ikutkan rasanya boleh cepat jer dapat beli CSK tu sebab diorg memang dah ready CSK tu at least 40~50 cup yg dah siap.. tp disebabkan yg amik order, bungkus dan ambil bayaran org yg sama, so tu yg jadi lambat sikit.. patut yg bungkus tu kena ada sorg lagi baru la laju sikit kan... hehehe



Ok.. gambo CSK x sempat nak amik.. sebab masuk kete ada org tu muke dah ketat jer.. so, lupakan la utk amik2 gambo.. dilah beli 10 cup.. 2 cup dah abis dalam kete.. haha.. mcmana rasa CSK?? hurmmm.. rasanya  coconut shake batu berendam (CSBB) lagi best kot.. sebab CSK ni tekstur dia kasar2 sikit, mcm blend x betul2 hancur.. compared ngan CSBB dia lagi sedap sebab halus jer, sedap jer masuk tekak.. so, sape yg datang melaka next time sila try CSBB yer.. gerenti terangkat.. hahaha... ni entry pasal CSBB

okla.. tu jer la citer kitorg jalan2 kat melaka... next time kalo ada jalan tempat lain nnt dilah share lagi ye.. bye...

You Might Also Like

1 comment:

  1. Kita boleh dapatkan senarai homestay di kawasan Klebang yang murah di Melaka berhampiran lokasi pelancongan di Bandar Hilir dan Klebang sila lawati;
    http://www.homestaymelaka.com.my atau http://homestaymelaka.worldheritage.com.my

    Begitu juga bagi INDAH Kembara Apartment & Hostel Klebang merupakan penginapan apartment dan hostel murah untuk rombongan di kawasan Klebang dan Bandar Hilir, Melaka boleh lawati http://www.indahkembara.com

    ReplyDelete