Anniversary,

5 years Anniversary

December 10, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Seminggu dua ni memang busy sgt2... Last week my boss cuti seminggu.. pastu this week lak dia sambung MC pulak lagi seminggu.. tu yg busy sgt2.. dengan sample yg banyak nak jalan.. balik rumah pun busy jugak sbb every weekend kitorg xde kat rumah.. last weekend gi KL, cousin ayah wan kawen.. so memang penat kawww kawww 2,3 minggu ni.. ok.. cukup2 mukadimahh tu.. kate busy kan.. hahaha

Last Friday, 5 Dec 2014 adalah hari ulangtahun perkahwinan kitorg yg ke 5 tahun.. sekejap jer dah 5 tahun kan.. (okehh.. ayat yg slalu org cakap kan...) tapi siyes, dilah rasa kejap jer dah 5 tahun.. time gaduh, merajuk rasa mcm baru jer kawin, sebab macam ada yg tak paham2 lagi apa yg pasangan nak.. apa yg pasangan mahukan dalam perhubungan.. tp sedar2 sedar dah 5 tahun kawen rupanya...

Orang cakap 5 tahun pertama berumahtangga ni memang satu tempoh yg sangat mencabar.. sebab time ni la kita baru tau perangai sebenar pasangan kita.. zaman bercinta semuanya indah kan.. so bila dah kawen ni satu2 perangai buruk terbongkar.. hahaha.. x kurang jugak perangai2 yg baik yg sebelum ni tersembunyi pun telah terserlah...

Bab gaduh2 ni biasa la.. mana ada rumahtangga yg aman sentiasa.. masing2 ada perangai baik dan buruk kan.. so kena la give and take.. jangan asyik kite jer kena 'give' and dia jer nak 'take'.. or sebaliknya kan.. kena la sentiasa bertolak ansur..

kalau sorg kuat tido, sorg lagi terpaksa la berkorban tido.. hahaha.. (dilah ler tu..) terpaksa bersengkang mata menahan tido sebab melayan anak2 yg lambat tido.. ayah wan, letak kepala jer dia boleh tido tau.. nyampah ai tauuu... ^__^ 

kalau isteri x sempat kemas, suami tolong kemaskan.. yg ni ada masa2 nya la.. time mood dia tgh rajin tu memang kawww kaww dia kemas... time tu dilah tengokkan jer la.. hahaha.. (tengok sama jaga anak la supaya x kaco ayah dia tgh mengemas)

kalau isteri x sempat nak masak, suami tolong tapau kan kat luar.. hehehe... x pun suami tolong masak.. x pun kite order jer la dominos pizza.. hikhikhik.. ayah wan ni jenis yg high taste pasal makanan.. tp dia boleh consider lagi kalo isteri balik keje penat.. lagi2 dilah tgh pregnant ni kan.. kalo dia balik awal kadang2 dia yg masak.. x pun dia dah siap tapau kat luar time balik keje.. 

tapi bab kain baju, semua mmg dilah dah kena setel kan.. dari membasuh, menyidai, mengangkat dan melipat semua dilah uruskan.. dilah memang x harapkan ayah wan sbb dia kalo basuh baju main campur jer baju anak2 ke, baju kitorg ke, tuala, cadar semua dia main basuh sekali.. pastu sidai baju pun asal boleh jer.. dilah x suke cam tu so better dilah jer yg buat sendiri.. kalo minta tolong dia pun just minta tolong angkat kain baju yg baru siap basuh tu masuk dlm rumah utk dilah sidai.

Planning dan Bajet
Bab planning dan bajet pulak biasanya ibu dilah yg uruskan.. contohnya ada planning nak bercuti ke mana2 ke, semuanya dilah yg uruskan, dari bab booking tempat, bajet percutian, baju2 dan semuanya la.. dilah cuma kena selalu remind dia tarikh bila nak pegi.. sbb bab tarikh dan amount ni ayah wan mmg selalu lupa.. bab belanja rumah pun dilah yg uruskan.. kalo ada benda baru yg nak beli utk rumah, dilah just inform dia nape perlu beli dan bila nak beli.. nanti dia try sediakan duit utk beli..

Keperluan vs penjagaan anak2
Keperluan untuk anak2 ayah wan yg sediakan tp bab membelanjakan dan penjagaan anak2 ibu dilah yg uruskan.. biasanya bab nak melayan anak2 bermain ni dilah biarkan diorg ngan ayah wan.. ayah wan rajin la melayan anak2.. ayah wan ni jenis yg tegas ngan anak2 tp dalam masa yg sama suka manja kan anak2 dengan layanan dia.. si kakak tu asal nampak ayah free sikit jer mula la dia minta ayah wan dukung dia.. dah 4 thn tu... kalo time x penat memang dilayan la budak2 tu betul2.. riuh rumah diorg main bertiga.. ibu dilah tengokkan jer.. tp bab makan anak2, bab susu anak2, pakaian anak2 semua dilah yg uruskan.. tp ada 1 tugasan wajib utk ayah wan, iaitu bab cebok kan adik faris... hahaha.. ni tugas utama dia.. kadang2 dia saje jer la cakap yg busuk2 semua bagi ayah.. dah tu bila kite suruh watkan susu anak malas la, banyak alasan la, malas nak bangun malam la.. so tu jer la tugas yg wajib dia buat cebokkan dan mandikan anak2.. sebab dilah dah x larat nak bongkok2 cebokkan dan melayan diorg mandi dengan perot yg dah besar ni.. so dia x leh nak elak la kan..


Alhamdulillah.. 5 tahun kawen kitorg dikurniakan sepasang anak, kakak imani 4 thn dan abg faris 2 thn.. dan adik baby yg bakal lahir ni (lom tau jantina lagi). kadang2 rasa cam ramainya anak, 5 thn anak dah nak masuk 3 org.. tp bila fikir2 balik semua tu kan rezeki dari Allah.. ada org yg kawen dah 4 thn pun lom ada rezeki dapat anak.. so, bersyukur la dengan rezeki yg Allah bagi ni kan.. lagipun setiap anak tu kan pembawa rezeki.. belum 2 tahun kawen dah dapat beli rumah sendiri (masa ni kakak imani 10bln). Time abg faris pulak ayah wan naik pangkat.. dan kemungkinan time adik baby lahir nanti ayah wan naik pangkat lagi.. mudah2an..

See.. setiap pasangan ada kelebihan dan kekurangan masing2 kan.. so kelebihan dan kekurangan tu la yg akan saling melengkapi pasangannya.. yg penting sabar dan saling bertolak  ansur.. GIVE AND TAKE.. semoga ikatan perkahwinan kitorg akan kekal lagi 5thn, 10 thn,15 tahun dan bertahun2 akan datang.. sehingga akhir usia kitorg...

So, sempena anniversary kitorg aritu, kitorg celebrate la kat luar.. ehhh.. ekceli celebrate awal sehari.. tapi tu pun ayah wan x ingat tau... dilah terpaksa berkias2 kat dia tau.. nyampah aii tau.. ^__^ nasib dah 5 tahun, dah masak ngan perangai terlupa dia tu, kalo x nanges tepi bucu katil tau... hahaha

Alang2 dia ajak kuar malam 4 dec tu, dilah ajak ler pegi makan tempat special sikit.. so kitorg pegi makan kat THE CAVE.. bersebelahan dengan restoren MALAY VILLAGE dekat ngan dataran bandaraya johor baru..

Ok.. nanti dilah review pasal THE CAVE tu ye.. 


Ucapan utk ayah wan:
Semoga ikatan perkahwinan kita ni diberkati dan dirahmati oleh Allah swt. 
Semoga kekal hingga ke jannah...
Semoga kita sama2 tabah dan bersabar dalam mengharungi dugaan dan cabaran dalam rumahtangga kita ni..
Semoga kita dapat membesarkan dan mendidik anak2 kita menjadi anak2 yg soleh dan solehah..
I love u so muchhhhhhh darling....


You Might Also Like

0 comments: