Faris Zakwan,

TIPS Mengajar Anak Kecil Minum Air Masak/kosong

December 02, 2014 Ibu Dilah 10 Comments

Assalamualaikum



Anak sape  suka minum air masak?? sila angkat keyboard..
Ada ibu-ibu yg mengeluh anak susah nak minum air masak.. alhamduliilah, anak2 dilah xde masalah langsung untuk minum air masak.. memang senang sgt.. dan kerap minum..



Macamana nak ajar anak2 minum air masak ye?? Senang sangat.. dengan kata lain ajarlah dari anak kecik lagi lebih mudah.. "Meluntur buluh biarlah dari rebungnya".. dan tunjukkan lah contoh kepada anak2..



Dilah start ajar anak2 minum air masak seawal umur diorg 6 bulan.. tapi time tu minum sikit jer la.. lepas makan bubur ke... puri ke.. tu standard la kan.. time tu baby lagi minum sikit jer.. baby berusia bawah 6 bulan JANGAN beri mereka minum air masak ye sebab bahaya.. bila umur anak2 masuk 10 bulan, dilah dah start sediakan botol air untuk isi air masak.. ajar anak minum air guna botol yg ada straw.. lepas makan apa2 suruh anak minum air masak..  Seawal usia  kakak imani dan faris satu tahun, diorg dah pandai minum air masak sendiri..



Jom dilah share sikit TIPS Mengajar Anak Kecil Minum Air Masak;



1) Ajar anak minum air masak dari kecil
    Ni macam yg dilah cakap tadi, dilah ajar dari anak kecil lagi.. bila diorg dah biasa dari kecil minum air masak, so bila besar dah xde masalah.. diorg lagi suka minum air masak dari air manis2..



2) Sediakan air yg secukupnya






Yang ni sangat mudah.. sediakan air dalam botol dan letak air tu ditempat yg mudah diorg ambil.. letak kat meja makan ke, meja study ke.. so x payah la setiap kali diorg nak air baru kite nak pegi ambil.. kan leceh.. tp kalo uolls rajin xpela.. lagi pun bila kita dah sediakan air siap2, diorg x perlu cakap ngan ibu ayah lagi bila nak air.. diorg penat main terus ambil air dan minum.. senang kan..


Sekarang ni nak tido malam pun kena bawak bekal air tau..
botol air kena letak sebelah bantal.. sebab bila tgh malam abg faris terjaga jer dia mesti minta air.. kalau x dapat dia merengek2 suh kita pegi ambil jugak.. air tu pengganti susu  la sbb faris kan xnak minum susu botol sgt..


3) Bawa bekal air masak bila keluar berjalan






Bila nak keluar ke mana2, bawa lah bekal air masak untuk anak2.. sediakan botol diorg sendiri senang.. Budak2 kan kalo kuar berjalan cepat penat.. dah tu kalo nak air time tu dia nak time tu jugak kite kena adakan.. kalo dilah terlupa bawak bekal air, memang panas la telinga ni kena bebel ngan kakak imani.. hahaha.. anak sound mak sebab lupa bawak air.. ko hado???

Kalau malas nak bawak botol diorg, bawak jer la 1 botol besar terus.. mcm gambar kat atas tu dilah bawak 1 botol, dilah punya tu.. so semua boleh minum.. time tu g main layang2 kat pantai.. bentang tikar jer ala2 nak picnic, tp xde bawak makanan pun.. bawak air jer 1 botol.. kejap2 budak dua org tu dtg minum air..



4) Tunjuk contoh yg baik
Ehhh.. yg ni pun senang.. korang nak ajar anak minum air masak tp korang sendiri asyik minum air manis.. so macamana anak2 nak ikut kalo korang sendiri x tunjuk contoh yg baik kat diorg kan.. cam tu la maksudnya.. cam dilah memang x suka minum air manis..so kalo makan kat luar dilah akan order air suam jer.. even ada order air manis pun air suam tetap ada jugak.. bila kita sendiri kerap minum air kosong, secara x langsung anak2 akan ikut.. si kakak tu selalu jer habiskan air suam dilah.. dah jadi cam air dia pulak.. hahaha..

Ok.. tu la sedikit TIPS yg boleh dilah kongsikan dengan korang mcmana nak melatih anak2 kecil untuk minum air masak.. macam faris yg baru berumur 2thn 1 bulan tu sendiri dah pandai minta air masak.. selain botol air yg dilah sediakan.. kadang2 bila kitorg kat dapur dia dah pandai amik cawan dia sendiri dan mintak air kat dilah..


" Buuuu.... airrrrr... airrrrrr"


Selagi tak dapat selagi tu dia merengek.. kadang2 dia tarik tangan kita bawak pegi amik air.. kalo air dalam botol dah abes pun dia dah pandai inform dilah cakap air dah abes.. suruh top up air lagi.. hihihi...

Hope dengan TIPS yg dilah share ni dapat la membantu ibu2 yg sedang tercari2 cara macamana nak ajar anak2 minum air masak... Ajar lah anak minum air masak lebih baik dari ajar anak minum air manis... air masak kan baik untuk kesihatan...

SELAMAT MENCUBA!!




You Might Also Like

10 comments:

  1. sy selalu standby kan botol air untuk anak saya..
    suh dia habiskan sehari, tak paksa pun dia minum. tapi make sure, 1 botol untuk 1 hari.

    jom follow blog saya
    www.mayanorhawati.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kite maya.. tia2 sure kena top up air.. kadang2 sehari 2 botol kalo time weekend la..

      Delete
  2. btol tu...Medina pun aien dh start ajar dia mnum air masak.
    botol airabg faris sama mcm Medina pnye la =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama mcm medina punya yer.. tp penutup nye dah pecah dah.. kakak dia punya pun sama.. mediana punya ok lagi x?

      Delete
  3. so far double RM suka minum air masak..tapi dalam botol la.bagi dalam cawan dicelupnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la ciknaa.. faris tu dia boleh minum guna cawan tp bila dah siap minum last2 mesti nak main air tu dicelup2.. tu ok lagi.. tp awal2 aritu lepas minum jer dia curah air yg lebih tu kat lantai.. urut dada jer maknye ni tengok tau.. ^__^

      Delete
  4. ha guna botol menarik...memang berkesan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear, bila kita dah sedia kan botol air siap2 diorg lagi senang nak minum kan.. kalo x memang susah nak latih diorg minum air masak..

      Delete
  5. Darwish pn sma. Klu nk air, dia amik botol bg kt kte suruh bukakn penutup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la cam tu kan ieza.. sekurang2nya diorg dah pandai amik sendiri pun dah ok.. cuma buka botol tu jer la.. kalo nak senang cari botol yg mudah diorg bukak sendiri.. dilah ajar gak faris bukak sendiri tp kadang2 boleh, kadang2 susah nak bukak.. xpela.. janji dia nak minum air kan..

      Delete