Trip :: Cameron Highland 16~18 Nov 2014 (Day 1)

December 15, 2014

Assalamualaikum

Arini nak share pasal percutian kitorg ke Cameron Highland (CH) dengan family in law.. hampir sebulan yg lepas dah kitorg pergi.. so sebelum dilah terlupa terus nak up entry pasal holiday ni, better cepat2 update sebelum lagi basi.. hahaha.. maklum ler dah banyak percutian pendek yg x sempat nak update sebab bila dah basi dah malas dah nak tulis.. hahaha...

Tp trip pegi cameron ni harus update sebab ni tempat percutian fav family dilah tau...tp trip kali ni pegi ngan family in-law pulak.. pergi banyak kali pun x penah bosan.. bayangkan 5 tahun kawen dah 3x pergi.. nasib baik jb-cameron tu jauh, kalau dekat setahun mau 2kali naik CH.. hahaha.. over tauuuu ibu dilah ni.... Kitorg memang suke pegi tempat sejuk2 cam ni.. pastu balik tu mesti pregnant.. hahaha.... kebetulan jer.. tp kali ni x sempat pegi before pregnant.. dah pregnant 4 bulan lebih baru dapat jejak kaki kat CH..

Sebenarnya kitorg xde planning pun nak gi CH tahun ni.. ni memang percutian last minute.. kebetulan 17hb nov aritu cousin ayah wan kawen kat KL.. so alang2 dah turun KL tu konon2nya kitorg nak pegi la jalan2.. x kira la jalan ke mana tp ala2 family day ngan in law la.. 2 weeks before wedding tu, dilah saje2 la cakap jom pegi CH.. pastu masing2 bagi respon yg +ve pulak..ehh.. kalo org dah bagi green light lagi la dilah syokkkk.. so cepat2 la survey... 

DAY 1 : Ahad, 16 Nov 2014

Kitorg bertolak dari KL sebaik habis majlis malam sabtu tu.. so memandangkan kitorg gerak tengah malam, so kitorg pilih untuk lalu simpang pulai untuk naik ke CH. Laluan simpang pulai ni kan jalan dia besar sikit, so lebih selamat la untuk lalu tengah malam.. lagi2 musim hujan dan tanah runtuh kan.. kitorg sampai Brinchang lebih kurang pukul 4.30 pagi.. hahaha.. excited kan kitorg... pastu tido la dalam kete dulu dekat parking lot area bandar brinchang tu..

Pagi tu kitorg tumpang bersiap kat masjid yg ada kat tengah2 bandar brinchang tu.. ala, just salin baju jer.. x mandi pun... opssss... kantoi x mandi.. ehhh... sape berani mandi air yg sejuk gilos pagi2 tu.. kat masjid mana ada heater... dah la cuaca pagi2 tu sejuk gilos...hahaha lepas siap2 kitorg pegi pasar pagi kat brinchang dulu.. cari breakfast... [ sedih x dapat pegi pasar malam brinchang sbb kitorg sampai CH ari ahd kan.. pasar malam ada ari jumaat & sabtu jer]

Memandang kan waktu untuk check in homestay lambat lagi, so kitorg decide untuk pegi ladang teh dulu.. sebab time  tu kan musim hujan, so sementara x hujan better pegi round ladang teh dulu.. kitorg pegi teh bharat yg dekat tepi jalan tu.. before sampai tanah rata kalo lalu ikut tapah.. ehhh.. paham x ni?? x paham pun wat2 paham jer la.. haha
  
Saujana mata memandang... suka sangat tengok permandangan macam ni.. tenang jer rasanya...
 
Kakak imani dan abg faris bergambar bersama cousin2 diorg.. ni la cucu tok ma.. ada 6 org semuanya..

Gigih mak yong nak bawak budak ni turun bukit tau.. nasib baik turun, kalo naik memang x larat la ibu dik oiiii...
Suke sangat gambar ni walaupun anak2 x nak tengok kamera.. ibu ngan ayah jer yg beriya tengok camera.. tp ni la satu2nya gambar 1 family yg kitorg dapat amik.. susah beno nak amik gambar 1 family skrg ni tau..





Pandai abg kecik berlakon yer.. hahaha

Bergambar dengan cousin lagi... Kakak imani paling suke dapat jumpa kakak ya (anak sulong kaklong) sebab kakak ya rajin layan imani.. hehe..

Penat mengejor budak ni.. laju jer dia jalan.. x tengok pun ibu ayah ada ke x.. huhu

Ni time nak naik atas balikkk.. gigih nak melayan abg kecik ni.. nak jalan sendiri jer tau..

Next, kitorg pergi MARDI pulak dekat Tanah Rata.. so, satu jalan jer la kan.. alang2 cuaca elok lagi pagi tu x hujan, so kena la berjalan tempat yg tak bertutup.. nak check in pun lambat lagi.. sempat la kitorg berjalan2 dalam MARDI ni dulu.. tapi sori, gambar memang x banyak sbb mak gigih nak control si bujang tu.. panjang betul langkah dia.. penat mak pak dia ni nak mengejor.... hahaha..
Nak masuk MARDI ni dikenakan bayaran RM3 untuk dewasa dan RM1.50 untuk kanak2.
Masuk dalam MARDI singgah dulu kat kedai yg ada jual eskrim... Tok ma belanja anak cucu makan eskrem dan dadih...  tengok la budak2 ni, syok betul dia main atas replika stoberi tu.. nak amik gambo pun payah... x reti duduk diam..

Subhanallahhhh... cantiknya bunga2 ni... dilah suke sangat bunga ni.. dulu penah beli konon nak tanam kat umah.. tapiiiii, x lama pastu mati... sobs...sobssss.....
 
Petik buah anggur... ehh, sebenarnya x boleh petik buah anggur tu tau.. ayah wan saje jer nak try.. tp anggur kat cameron ni masam sgt tau.. tu sebab xde jual anggur kat cameron.. yg ada jual just pokok anggur jer..

Kiri : Bergambar ngan SIL.. ni la mama kakak ya..
Kanan : My mother in law..

Sebelum keluar singgah lagi kat kedai dalam MARDI tu.. sebab nak tumpang rehat kononnya.. mak yong dah penat jalan.. kitorg jalan paling laju sebab kejor abg kecik ni.. dia nampak stoberi ni mula la nak memanjat lagi.. sampai ada org nak  amik gambo kat stoberi ni pun dia kaco.. lari org tu.. hahah..

Selesai jalan2 kat MARDI, kitorg nak check in homestay.. before tu pegi pasar pagi lagi sekali sebab nak beli makanan sikit2 utk makan tghari dan malam kononnya..  lepas tu baru check in homestay.. tu pun lambat sebab customer sebelum tu lambat check out.. so terpaksa kitorg tunggu sekejap.. Oh ye, homestay ni terletak dekat Apartment Desa Anthurium..homestay ni terletak antara Tanah Rata dan Bandar Brinchang.. nanti dilah bagi review sikit ye..

Dah check in masing2 pun berehat la puas2.. tido dan rehat la puas2.. kaklong dah cakap petang tu diorg xnak keluar.. diorg nak lepak2 jer kat homestay.. percutian kitorg kali ni memang lebih santai.. xdela rushing nak ke sana ke mari.. sebab dah bape kali pegi CH, dah tau tempat, so kitorg target hanya beberapa tempat jer yg MESTI pegi.. yg lain x pegi pun xpe.. gitewww...

Untuk makan tengahari + makan malam, kaklong sediakan steamboat.. barang2 memang diorg dah bawak siap2.. just tambah beberapa jenis sayur jer beli kat cameron.. tempat sejuk, makan steamboat panas2 memang sedap... tu pun makan dah lewat dah, kul 4 lebih baru makan.. lepas tu kitorg nak kuar bawak MIL jalan2.. pegi 1 kete jer..

Petang tu kitorg pegi Cactus Valley.. tempat lain banyak dah nak tutup.. kebetulan pulak hujan turun.. so lepas pegi cactus valley, kitorg ingat nak terus balik homestay.. tp sebelum tu singgah kat Kampung Taman Sedia sekejap sebab dah dekat sgt dengan homestay kitorg.


Kampung Taman Sedia ni satu2 nya kawasan kebun stoberi milik bumiputera.. kebanyakan ladang stoberi kat CH ni kepunyaan org India dan Cina.. so area ni jer la yg betul2 milik org melayu kalau x silap la.. hihi.. dan diorg punya tanaman stoberi ni di tanam secara kecil-kecilan di kawasan rumah.. nanti dilah tunjuk sikit gambar ye.. masa day 1 ni memang x amik gambar.. kitorg just jalan2 jer.. pastu beli eskrem stoberi.. memang sedap sgt.. eskrem malaysia perisa stoberi kat sini dia jual dengan harga RM1 sebatang.. kalo kat tempat lain ada jual RM1.20 ada yg sampai RM1.50 sebatang..  kitorg borong banyak gak aritu..

Lepas tu kitorg terus balik homestay.. malam tu dilah wat telur masak kicap jer.. pastu masak sayur.. makan ngan nasi.. pastu makan stoberi celup coklat... wallahhhh... okla, tu jer citer untuk day 1.. day 2 bersambung nanti ye.. 

You Might Also Like

2 komen

  1. Akk dh bertahun xnaik CH...since 2009..uhuk...yaya tu umur setahun lbh..tu rasa kempunannya nak naik CH

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe sis.. next year boleh plan gi CH yer..

      Delete