Deco,

Swing Chair :: New Design

January 31, 2015 Ibu Dilah 5 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Sempena tahun baru ni, dilah ada pengumaman sikit..
Kepada peminat dan pencinta dekorasi rumah, dilah ada design terbaru untuk swing chair dengan lebih pilihan corak cushion.. hahhh.. mesti korang suka kannnn... Meh kite tengok design swing chair yg baru..



1) SWING CHAIR -  HOLU

PRICE : RM 650
SIZE : 117x87x60cm

2) SWING CHAIR - MOON

PRICE : RM 640
SIZE : 83x128x78cm


3) SWING CHAIR - OVAL


PRICE: RM 650
SIZE : 117x87x60cm 


4) SWING CHAIR TWIN


PRICE : RM 1050
SIZE : 130x125x78cm

POSTAGE :
RM80 for EM (for SC Oval, Holu and Moon)
RM90 for EM (for SC Twin seat)
RM250 for WM


Seperti sebelum ni, pilihan warna untuk swing chair hanya 3 warna sahaja..
BLACK, WHITE and BROWN

PRODUCT SPECIFICATION 

Material : PE Rattan
Can sit up to : 200 kgs++
Product Life : 10 years
Product Weight : 30 kgs


DESIGN CUSHION

OK..untuk corak cushion pulak, terkini terdapat 25 pilihan corak2 yg sangat2 menarik..
Plain ada, corak inggeris ada, corak abstrak pun ada... hahhhh... cantik2 kan design skrg ni...


 
So.. apa tunggu lagiiii????? Kepada yg berminat boleh whatsapp dilah : 012-7275531

5 comments:

3rd pregnancy,

3rd Pregnancy :: Ubat ohhh ubattt!!!

January 30, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Pregnant kali ni dilah memang jarang sgt makan ubat!! tak tau nak cakap sebab malas ke or sebab lupa.. hahaha.. tp lebih pada lupa kottttt.. even botol ubat dah letak kat atas table kat opis ni.. tp asyik lupa jer nak makan....


Kalo ubat yg klinik bagi tu lagi la.. rasanya pack yg utk 1 bulan pun x penah abis lagi.. kan biasa nurse or doktor bg 2 pack utk bekalan 1 bulan.. so, 1 pack letak kat opis, 1 lagi letak dalam handbag.. tp bekalan yg utk 1 bulan tu pun x penah abis lagi tau.. then bila pegi klinik, bila nurse tanya ubat ada lagi x, dilah cakap jer ada lagi.. kadang2 cakap ada lagi sikit.. kononnya x cukup la bekalan utk sebulan lagi.. so nanti diorg bagi la lagi.. hihi.. tp makan nye idok jugakkkk..

Selain dari tu konon2nya nak amik suppliment tambahan la.. makan calcium.. calsium ni dulu memang rajin dilah makan.. time pantang dan bf pun rajin jugak la makan walaupun kadang2 skip jugakkk.. tp abis la beberapa botol.. kalo dlm pantang tu 2bln tu boleh abis 1 botol.. tp la ni payah betul la nak makan... padahal dah tau diri sendiri ni memang perlukan sgt calcium.. maklum la dilah ni kalo time pregnant memang x boleh berdiri lama2 or berjalan byk sgt.. cepat penat.. tp still malas nak makan jugak.. oppsss.. bukan malas tp lupa.. ngehhh..ngehhhh...


Pastu ada hati lagi nak amik VCO (Virgin Coconut Oil).. punya la semangat beli VCO ni.. anak2 sblm ni xde pun mkn VCO.. Konon2 kali ni nak la makan.. tp x bergerak2 jugak.. time ingat jer mkn... kalo lupa selamat la....

Nape ekkk kali ni rasa malas @ asyik lupa jer nak makan?? time anak 1st ngan 2nd dulu rajin makan ubat.. kadang2 jer terlupa.. tp kali ni... MasyaAllahhhh.... teruk sgt penyakit 'M' and 'L' tu tau... faktor usia ke??? or sebab urat dah byk putus sbb anak nak masuk 3??? Hahahaha...

Minta2 baby xde pape la.. hope baby sihat selalu even ibu slalu skip makan ubat...
Ubattt ohhhh ubattttt....

0 comments:

Anak-anak,

Wordless Thursday : Anak-anak

January 29, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Arini malas nak bebel banyak2... kalau cite pasal nak2 x penah abis.. ada jer perangai diorg yg menggugat kesabaran ibu dia ni.. Ni time mood tgh baik nak ler amik gambar sama2.. peluk2.. tp x reti diam.. gambar gegar jer..  





La ni suka amik gambo guna hp ibu pulak.. abis memory kat hp ni diorg dok amik gambar banyak2.. dah pandai nak amik gambo sendiri skrg ni.. adik ngan kakak sama naik perangainya.. ibu dilah x leh wat ape dah.. redho jer la kena amik masa delete balik semua gambo yg ntah pape.. so, meh layankan gambo yg diorg amik..kakak amik gambo adik yg tgh sibuk nak amik gambo jugak.. hahaha.. berlawan2 korang ye.. ni pun malas nak tepek byk2..





1 comments:

3rd pregnancy,

3rd Pregnancy :: Check Up 29 weeks

January 27, 2015 Ibu Dilah 4 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Actualy dilah sepatutnya buat check up last 2 weeks @ 28weeks.. Time tu kena minum air gula untuk kali kedua.. so malam before tu dah kena start puasa la pukul 10mlm.. tp malangnya, sepanjang malam tu dilah tak boleh tido... puas dicuba mcm2 cara x boleh tido jugak.. dah penat baring x mau tido dilah bangun ngadap laptop jugak.. dah buat itu ini pun still x boleh jugak..

Bila x bleh tido mula la rasa lapar kan.. tp x boleh makan sebab puasa.. lepas subuh kononnya nak tido la.. tp still x boleh tido jugak... mata dah macam mata panda.. pastu dah start rasa mual2 nak muntah sebab dah lapar sgt... ohhhh... x boleh tahan dah.. so dilah decided untuk cancel check up aritu.. takut pitam pulak nanti lepas amik darah.. iyela.. dah la puasa, rasa nak muntah.. kepala dah ting tong.. pastu kena amik dah then minum air gula lagi, memang kompem la muntah nanti.. blood pressure pun mesti low.. so.. dilah cancelkan diri sendiri untuk pergi check up aritu..


Sebagai ganti, ari Ahad lepas pegi la klinik.. amik darah, minum air gula.. check up perut dengan nurse.. alhamdulillah, baby sihat.. minggu ni jugak dah start kena tanda pergerakan adik baby dalam perut.. pastu berat lak naik 3 kg.. mak aiii... banyak pulak naik.. padahal makan dah control abis.. tp perut dilah memang dah besar sgt dah.. dah mcm besar perut opismate yg tgh tunggu hari jer ni.. hahaha.. kompius jappp..sape yg tgh tunggu ari ni.. hihihi...


Lepas tu kena enjet kancing gigi pulak... adoiii.. sakit sikit jer la.. tp kat tempat injet tu ada rasa sakit2 lagi.. ada org cakap lepas kena injet tu tangan akan sengal2 sampai 2 hari.. risau gak la.. tp alhamdulillah, tangan dilah x kebas & x sengal2 pun..

Next appointment 8/2 pulak.. nurse cakap dah start check up 2 minggu sekali.. ehh.. yeke??? 30 weeks dah start 2minggu skali ek?? bukan masuk 8bulan lebih ke 9 bulan ke baru check up 2 minggu skali??? hahaha... dah lupa dah.. mcm la lama nau x pregnant kan.. padahal baru 2 thn lepas jer.. tu pun dah lupa.. urat banyak dah putus da.....hihi

Alhamdulillah, pregnant kali ni HB dilah sentiasa ok.. bacaan semua atas 11.. awal2 aritu sampai 13.. hope sampai bersalin nanti cam tu la jugak.. Minta2 jugak keputusan minum air gula aritu ok la.. dah dekat hujung2 ni jangan la sangkut pulak..



Okla... tepek sikit gambar perut dilah yg dah nak cecah stereng ni.. hihi..
senak nak drive tiap2 ari pegi balik keje.. untung la sape yg pegi balik ada org drive kat sebelah kan.. mem boleh relax2 jer...hehe

^____^



 

4 comments:

Giveaway,

Giveaway by Little Bambam

January 26, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Sebagai permulaan tahun 2015 ni, dilah dan Little Bambam mengadakan Giveaway by Little Bambam sebagai menghargai pelanggan2 kami.. sebelum ni pelanggan ramai dari pembaca blog ni jugak.. so, insyaAllah, tahun ni dilah akan lebih aktif di fb Little Bambam jugak.. dilah akan mempelbagaikan produk2 yg akan dijual di Little Bambam.

So, sebagai permulaan dan menghargai customer kami, kami anjurkan lah GA.
Readers semua pun dijemput join GA ni.. ala, senang jer nak join. just Like, Share and Win...


Cara menyertai GA;
1) LIKE fb Little Bambam
2) SHARE post di Little Bambam (as public) di fb anda dan tag 5 org rakan anda.
3) WIN.. hadiah misteri menanti anda..


Hah.. senang sgt kan.... so, apa tunggu lagi, jom la join.. mana tau korang boleh menang.. oh ye... hadiah misteri tu merupakan salah satu dari product yg dijual di Little Bambam yg tgh hot skrg ni tau.. iaitu botol susu besi.. tapi design mana, model mana tu rahsia la kan.. hihi...

Jom ajak kawan2 semua join GA ni...
ni link fb Little Bambam


Thanks a lot korang sebab sudi support bisnes kecik ibu dilah ni..
Love uolls so muchhhh...
^__^

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Resepi Kek Marble Mudah

January 23, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Anak sape yg jenis pemakan kat sini?? Sila angkat keybord.. hehehe... anak2 dilah memang jenis yg pemakan.. apa jer diorg boleh makan lagi2 si abg kecik faris tu.. mulut tu asyik mengunyah jer kejenye.. x lama lepas tu poopoo.. sistem penghadaman dia memang sangat baik okeh!! Jenuh ayah wan asyik nak kena cuci poopoo dia jer..

Ibu dilah?? hurmmm.. time ayah wan ada keje or tido jer dilah cebokkan faris tu.. kalau x tugas mencuci tu bagi jer kat ayah wan..hahaha.. harus lah kan..2 thn ibu dah bf faris ayah relax jer.. pas wean off pun tugas buat susu ibu dilah jugak yg buat.. bangun tengah malam buat susu.. ayah wan sedap tido jer.. so, bila tiba bab mencuci and mandi kan anak skrg dilah bagi jer kat ayah wan.. cakap kat ayahwan, tu jer la bonding time skin to skin antara ayah dan anak... hahaha.. terbaik x reason dilah?? ^__^ ala.. lagipun perut dah besar ni memang x larat nak membongkok2 nak cebok dan mandikan anak2.. sakit perut rasanya tauuu..

Ok.. tinggalkan citer pasal abg faris dan ayah wan tu.. back to topic.. disebabkan anak2 jenis yg pemakan dan makin membesar.. so dilah kena la makin rajin lagi nak memasak kan.. selain dari masak utk lunch or dinner, mesti nak sediakan makanan utk kudap-kudapan diorg.. ehhh.. abg faris tu sampai nak tido dia boleh nak mengunyah jer tauuu... 



Ok.. back to topic.. panjang nau mukaddimahnye kan.. hihi.. biasa lah.. ibu dilah kan kuat membebel... kihkihkih.. so aritu ibu dilah try wat kek marble.. alahai.. senang sgt rupanya ingatkan susah nak wat.. (padahal sblm ni x penah amik tahu pon.. haha). bila buat anak2 suka pulak makan kek marble tu.. ayah pun puji kata sedap... ai is kembang okehhh.. hihihi.. tapi kali ni dilah try masak guna pressure cooker..  sgt mudah dan cepat.. kalau guna pengukus biasa tu amik masa sejam lebih utk masak.. tp bila guna pressure cooker ni x sampai 30 minit dah siap masak.. dah tu x yah letak2 air bagai..

Okehh.. meh tepek resepi kat sini.. walaupun rupa x menarik tapi rasanya sgt sedappp okehh... x sempat nak amik gambar yg elok sikit, anak2 dah berebut nak potong n makan.. sabau jer la..




RESEPI : KEK MARBLE




Bahan2nya:
1 cawan gula
1 cawan butter/majerin
5 biji telur
1 stgh cawan tepung naik sendiri
1 sk esen vanilla



2/3 jenis pewarna



Cara penyediaan :



1) Pukul gula dan butter sehingga sebati.



2) Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang. masuk esen vanilla.




3) Masuk kan tepung sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati..




4) Bahagikan aduanan kepada 3 bahagian, dan letakkan pewarna yg berbeza.




5) Sendukkan 1 aduanan 1 warna ke dalam periuk pressure cooker, kemudian letak warna lain di atasnya.. ulang warna berselang seli sehinggan aduanan habis.




6) Set pressure cooker di "STEAM" dan set masa 27min.

7) Siap.. sedia untuk dimakan..



Sedap dimakan panas2.. terasa kelembutan dan kegebuan kek marble ni..



SELAMAT MENCUBA!!


0 comments:

Aktiviti bersama family,

Happy Birthday Ayah Wan

January 20, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah.. semalam genap usia ayah wan 30 tahun... Welcome to 30 series ayah wan.. hihi... walaupun baru masuk 30 tahun, tp ibu dilah dah lama rasa umur dia dah 30an... opsssss... (matik kalo ayah wan baca entry ni..hahaha)

Siyes ni.. dulu masa mula2 kenal ingat umur lebih 2 thn dari dilah.. pastu lama2 ingat umur dia dah awal 30an.. sebab dia nampak serius dan matured sgt.. lagi2 bila bekerja kan.. memang ramai opismate dan supplier dia ingat dia dah 30an.. dengan kematangan dan keseriusan dia bila bekerja dan jugak kecekapan dia dalam bekerja tu yg org ingat dia dah 30 series.. padahal time tu umur baru 26~28 thn.. dalam company dia pun cepat jer dia naik pangkat.. 

Ibu dilah tau dia time bekerja memang serius gilerrr... sebab penah keje sama tempat keje ngan dia.. 1st tempat keje dilah yg menemukan kitorg dan tmpt kitorg cintan cintun... awwww.. tp bila sama2 benti keje kat company tu, dilah memang x nak dah keje 1 tempat ngan dia.. sebab tau seriusnya dia time bekerja.. tobat xnak keje sama2.. hahahaha...

ok.. back to topic.. semalam kitorg xde celebrate pape pon lagi.. balik keje pun kononnya nak ajak ayah wan kuar makan.. tp dia xnak pulak.. xpela, kita postpone hujung bulan ye..boleh makan besar sikit..  hihi.. so, semalam time ibu dilah tengah layan anak2 kat dalam bilik, ayah wan pulak kat hall tgh tengok tv.. ibu dilah terpikir la sesuatu.. nak suruh kakak imani nyanyi lagu besday utk ayah.. 1st time dah record tp time tu dia nyanyi sorg.. 2nd time record abg kecik faris join sekali.. s

So, ini lah lagu special happy besday untuk ayah wan from anak2 with love..

video

Untuk suami tersayang,
Happy birthday to you darling...
Semoga ayah wan diberikan kesihatan yg baik,
dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki..
hidup dibekerti dan dirahmati Allah,
Semoga terus maju dalam kerjaya..
Semoga menjadi suami dan ayah yg terbaik untuk kami semua..

Ibu, kakak dan adik love u so muchhhh...
muahciked....

p/s : hadiah dah dapat bulan lepas.. so celebrate lewat sikit pun xpe kan.. hihi   



0 comments:

Deco,

Cadar Patchwork yg Cantik dan Selesa

January 16, 2015 Ibu Dilah 2 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Sebelum ni selalu nampak org jual online cadar Patchwork Cotton.. bila tengokkk, alahaiiiii... cantiknyer cadar tu.. design pun cantik2 belaka... dah la material dia cotton, mesti selesa giler kan... mula la hati berbelah bahagi.. rasa mcm tertarik2 jer hati ni.. tp dilah sabo lagi.. tunggu bonus baru boleh beli.. hihi

Tapiiii.. bila mommy gojes Ciknaa cakap nak buat kutu untuk cadar ni, ai is x boleh tahannn... terus booked untuk 1 slot... padahal time tu belom bonus lagi.. hihi.. tp xpe, wat kutu utk 3 bulan jer kan.. so x terasa sgt la..

So, bulan ni giliran dilah dapat cadar tu.. tp boleh pulak terlupa nak pilih design tu cepat2 kan.. bukan apa, time nak tunjuk ayah wan, time tu la line internet slow kan.. so nak tengok gambar stock yg ada pun asyik tergendala jer... tp bila ciknaa dah whatsapp tanya nak design mana, mlm tu jugak cepat2 ajak ayah wan pilih design..  rambang mata ko... banyak design yg cantik2.. dilah suka yg ni, ayah wan suka yg tu.. ehhh... juling mata tengok design cantik2.. tp last2 kitorg sepakat pilih design yg niii..


Hari Rabu inform ciknaa pilihan kitorg.. hari rabu jugak ciknaa pos cadar.. semalam dah dapat.. wahhh... memang terbaik la service dari Double Rainbow Shoppe.. oh yerr.. Double Rainbow Shoppe ni la fb utk cadar quilt patchwork ni..

Balik semalam anak2 dah teruja.. berebut2 diorg nak bukak plastik cadar tu.. bila dah bukakkkk... wahhhh... melting sgttttt...memang design ni betul2 kena design citarasa dilah yg suka bunga kecik2 gitewww.. iyela, kadang2 tengok dlm gambar cantik, tp bila dpt barang biasa2 jer kan.. tp yg ni tengok gambar dah cantik, bila tengok sendiri cadar tu lagi la cantikkkk...


Bila pegang kain dia pun rasa best sgt... pastu ayah wan ngan anak2 pasang kat tilamm.. ibu dilah jadi mem jerrr..  tengok diorg pasang..  hihi.. siap pasang, masing2 terus lompat kat atas katil.. nak try cadar baru... wahhhhhh... sedapnyerrrrrr..... rasa selesa sangatttt..


Masing2 berebut nak tido kat katil tu malam tadi... nak tido 4 org memang la muat tp sempit ler.. ngan perut ibu dilah yg dah beso ni.. eiii... x sanggup ai kena tendang perut ngan budak berdua yg tido lasak tu.. xpela.. ibu mengalah tido tilam satu lagi.. nampak gaya cam kena order cadar patchwork cam ni lagi nanti.. hihi...

Sape2 yg nak jugak cadar patchwork ni boleh la visit fb Double Rainbow Shoppe ye..
bye...

2 comments:

3rd pregnancy,

3rd Pregnancy :: Scan Adik Baby 3D / 4D

January 14, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillahhhh.. bersyukur ke hadrat Ilahi atas segala kurniaannya.. akhirnya masa yg dinanti2 tiba jugak.. opsss... korang jangan salah pk k!! dilah lom bersalin lagi.. hahaha... masa yg dinanti tu maksudnya masa untuk scan  adik baby...

Untuk scan kali ni memang rasa excited sangat.. walaupun dah ada anak sepasang, tapi tetap rasa excited jugak mcm anak2 yg sebelum ni.. lagi excited sbb kali ni nak wat scan 4D.. time kakak imani ngan abg faris dulu wat scan 2D jer tau.. rezeki utk adik baby kali ni ibu 1st time teruja nak wat 4D. Dulu tu bukan x mampu nak scan 4D, tapi rasa cam xde perasaan excited sgt.. wat 2D pun dah nampak.. kira ok la tu.. x yah membazir duit... gitewww...

Tapi kali ni rasa excited sgt tu sbb nak tunjuk kat kakak dan abg.. nak tengok respond diorg bila dapat tengok adik baby dalam perut ibu.. mcm kakak dah 4 tahun kan, dia dah paham dah bila kita cakap pasal adik baby dalam perut ibu ni.. so memang excited la dia..

Lagi satu nak tau jantina anak supaya senang nak prepare barang2.. Walaupun xdela banyak barang yg perlu beli baru.. tp at least kalo dah tau senang kan... senang nak basuh dan bersihkan barang2 kakak or abg yg lama tu..

So.. ari ahad lepas, selepas amik kakak dr rumah babysitter, kitorg terus pegi ke klinik Dr Anis di Kempas.. kalau nak pegi scan ari Ahad kena buat appointment  dulu.. sbb biasa ari ahad ramai org sbb byk klinik x bukak kan.. pastu ari ahad klinik tu bukak dr jam 12 tgh sampai 5 ptg jer..

Appointment kitorg pukul 1 tghari.. tapi bila sampai sana, mak aiiii.. ramainya org... even dah wat appointment pun still kena tunggu giliran jugak.. time tu ada dekat 10 patient tau.. nurse tu siap cakap kalo nak kuar jalan2 dulu boleh.. dlm sejam boleh dtg balik.. alahaii.. dah wat appointment pun kena tunggu lama..  tp dilah xdela kisah sgt sbb paham situasi time tu.. lagipun dlm klinik tu ada tempat mainan utk budak2, so xdela kakak & abg boring sangat.. cuma kesian kat ayah wan la.. sebab time tu dia demam...

Dalam kul 2.15 ptg baru la sampai turn kitorg.. wahhh.. excited sungguh ni.. laju jer masuk bilik doktor.. pastu nurse terus suruh baring atas katil.. selak baju siap2 dan sapu jel.. x lama tu doktor masuk.. bermula la sesi scan adik baby.. bagitau adik dan kakak suruh tengok kat screen komputer atas tu untuk tengok adik baby..

Mula2 doktor scan 2D dulu.. scan berat baby dulu.. skrg adik baby dah 960g.. doktor ckp berat baby ok cuma besar sikit jer dr usia.. biasa kalau 27w berat dlm 800++gram jer tp  ni baby dah 960gram.. tp doktor cakap ok jer.. pastu doktor check panjang baby, ukur lilit kepala, panjang kaki dan tulang2 yg lain.. alhamdulillah.. baby sihat dan xde masalah...

Dari 2D, doktor buat 3D pulak.. dia just convert jer picture tu dari 2D to 3D.. so nampak la muka adik baby clear sikit.. tu pun mula2 masa kedudukan dilah baring x nampak sgt muka adik baby sbb terlindung dengan uri.. doktor suruh dilah mengiring pastu bila scan lagi baru nampak muka baby.. Ya Allah.. tembam nye adik baby.. pipi dia bambam sgt tau.. hihi.. pastu tangan letak kat area mata gitu.. kadang2 mulut ternganga2.. haha.. comel sgt...

Bambam nya baby ibu ni...
Tangan letak kat dahi/mata... pening ke dik?? pikior masalah negara ke?? haha


Mulut muncung2... selfie ke dikkk?? hahaha

Apa reaksi abg dan kakak?? Hurmm.. abg kecik tu x paham sgt la.. bila cakap tengok adik baby dia just bising jer "bibi..bibi..." sambil tunjuk screen komputer tu.. hehehe.. kakak pulak kejap2 tanya " mana baby ibu??" " ooo... tu baby...baby tembam kan ibu...." hahaha.. seronok pulak tengok reaksi anak2 kan..

Sekarang ni kepala baby kat bawah.. kaki kat atas.. tp doktor kata baby still boleh pusing2 lagi.. masih ada ruang lagi untuk dia bermain pusing2.. patut pun aktif semacam baby ni.. asyik menendang2 ibu jer yer...

Sebelum ni kan dilah penah wat scan 2D kat Klinik Dr Anis ni.. so kali ni try wat 3D/4D pulak.. kalau ikutkan skrg ni dah ada scan 5D kat Klinik Dr Anis ni.. tp kitorg pilih wat 4D jer.. so dapat la 1 keping gambar print, 1 CD yg ada banyak sgt gambar dan juga video ada dlm 10 video kalo x silap.. Harga untuk 4D ni RM150.. Untuk scan 5D pulak RM180.

Hurmmmm... agak2 baby kali ni boy ke girl???? time check tu mmg dah nampak clear sgt dah... time check 2D pun dah clear.. doktor siap cakap ni tengok 2D pun dah confirm dah boy ke girl.. hehehe

Tungguuuuuuuu!!!!!

  

0 comments:

Ayah Wan,

Resepi :: Ayam Masak Kicap Versi Ibu Dilah

January 13, 2015 Ibu Dilah 4 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Sape suka makan ayam masak kicap?? sila angkat keyboard!!!
hahaha.. ok2.. actually arini dilah nak share resepi ayam masak kicap.. menu ni adalah menu fabret ayah wan.. sangat fav tau.. anak2 pun sama.. kalo dah x tau nak masak lauk apa, mmg lauk ni jer la yg dia akan request.. yg boleh menambah selera makan dia.. al-maklum la, tekak ayah wan tu kan high taste sgt.. ada masa mmg payah dia nak makan... tp kalo dilah wat ayam masak kicap ni, kejap2 dia dah menjengah ke dapur tau.. hahaha...

ok.. x mau bebel banyak2.. meh dilah share resepi dilah.. ni ayam masak kica versi ibu dilah ye.. lain org lain caranya kannn..

AYAM MASAK KICAP


Bahan untuk menggoreng:
5-6 ketul ayam
serbuk kunyit
garam
sebiji kentang
minyak untuk menggoreng/menumis

Bahan untuk menumis :
* sebiji bawang besar
* 3 ulas bawang kecil
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1 btg kayu manis
* 3,4 cili api (kalau nak pedas letak lebih)
3 sudu kicap pekat / manis
1/2 cawan air
1 sudu besar gula
1 keping asam keping

Cara penyediaan :
1) Goreng ayam bersama garam dan kunyit. jangan garing sangat.
2) Goreng kentang separuh masak. jangan sampai garing.
3) Kurangkan minyak. Tumis bahan2 bertanda * sampai naik bau.. 
4) Masukkan kicap dan air.. kemudian masukkan gula dan asam keping.
5) Bila dah mendidih, masukkan ayam dan kentang yg telah digoreng.
6) Tunggu dalam 2 minit then tutup api. Siap!!

# Kalau rasa kurang masin baru tambah sedikit garam.. 

Alhamdulillah.. kalau dilah masak ayam masak kicap ni memang bertambah2 ayah wan dan anak2 makan.. memang selera sangat...

SELAMAT MENCUBA!! 


4 comments:

Nur Diyana Imani,

Hari Pertama ke Sekolah Sesi 2015

January 12, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Semalam hari Ahad, hari pertama bersekolah bagi tahun 2015 untuk negeri Johor, dan negeri2 pantai timur. Kakak imani pun start pegi sekolah semalam.. walaupun ada sekolah tadika lain yg dah start seminggu awal, tp sekolah kakak imani follow kerajaan sebab under JKM kan.. tahun ni sekolah tadika untuk 5 tahun..

Alhamdulillah.. semalam semuanya berjalan lancar.. kakak imani boleh bangun awal.. ehh.. belum pukul 7 lagi dia dah bangun tau.. bangun sendiri lak tu.. pastu terus pegi bilik dia sbb dia perasan ibu dilah xde.. time tu ibu dilah tgh tulis nama kat baju sekolah dan tudung.. hahaha... malas giler nak tulis awal2.. pagi nak gi sekolah baru teringat nak tulis nama anak kan.. ape punya ibu la kan..

Padahal baju sekolah tu dah amik 2 minggu awal.. cuma keperluan lain jer yg lambat beli.. tudung tu pun ari sabtu baru beli lagi selai..beg sekolah pun sama.. tu pun mula2 ingat xnak belikan beg baru, guna jer beg sekolah yg sekolah bg tahun lepas.. tapi rasa cam kesian lakkk.. tengok org lain ada beg baru cantik2, tp dia pakai beg buruk yg kaler hijau tu.. hahaha.. mmg nampak buruk sgt.. lagi pun saje beli kan beg baru supaya dia excited nak pegi sekolah.. maklum ler dah lama cuti, mesti lemau kan nak start sekolah balik.. kira umpan la ni.. hihi..

Nampaknya umpan dah menjadi.. pagi2 boleh bangun awal.. bangun sendirik lak tu.. terkejut ibu tau tgk anak dara tu bangun awal.. ntah2 mlm tu dia x lena tido sbb teringat sekolah jer kan.. tu pun nasib baik mlm tu dia boleh tido awal.. dilah dah risau dah sbb dah sebulan lebih tido lewat kul 2,3 pagi jer.. nasib baik mood dia baik pagi tu.. nak mandikan pun senang even mandi air sejuk.. mulut potpetpotpet jer sepanjang siapkan dia.. haha..


Walaupun bangun awal, tp kitorg xdela pegi sekolah awal.. hantar kakak tu pun dah dekat pukul 8 pagi.. hahaha.. sbb dah 2nd year kan, dah tau la sikit2.. kalo 1st time masuk sekolah memang ler terlebih excited.. awal2 dah terpacak depan pintu pagar sekolah.. konon dah otai sikit la ni.. hahaha...


Macam tahun lepas.. tahun ni lagi senang hantar kakak imani.. sampai sekolah terus hantar kakak kat depan pintu masuk.. salam kakak dan cium.. bagi pesanan sikit.. pastu ibu terus balik.. ehhh.. kakak imani x takut tau.. paling teruk pun dia just x bercakap jer kat sekolah.. hahaha.. tp sebelum balik tu sempat pesan kat ticer dia supaya hantar balik kat rumah kitorg utk hari tu.. tapiiiiii.....

Habis sekolah pukul 11 pagi.. biasa kakak balik rumah umi (babysitter) dalam kul 11.30 ke 12 tghari.. tunggu punya tunggu x sampai2 lagi.. dah la pukul 1 tu ada appointment jumpa dr untuk scan adik baby... tp dah pukul 12 lebih pun kakak x sampai2 lagi.. call teacher dia 2,3x tak dapat.. kali ke 4 baru dapat.. bila tanya imani dah balik ke belum, dia cakap dah balik dah.. cikgu pun terkejut bila cakap anak x sampai rumah lagi.. rupa2nya diorg hantar kakak ke rumah babysitter.. sabo jer la...

So kitorg siap2, terus pegi rumah 'umi'. Sampai sana umi sambut kat pintu.. dia cakap call dilah x dpt nak inform yg kakak imani ada kat situ.. dilah call umi x dpt, umi call dilah pun x dapat.. haha.. tengok2 kakak imani tengah baring tengok tv.. bila perasan ibu dilah, dia terus tanya dilah

" ehhh... nape ibu amik awal arini????"

Hahaha.. mesti dia terlupa yg ari tu ibu dilah x keje.. tu sebab dia boleh rilex jerrr.. tanya umi masa balik sekolah tu dia nangis x?? umi cakap ok jer.. x nangis pun.. alhamdulillah.. pastu terus salin kan baju dia dan terus gerak ke klinik..

Dalam kete tanya la dia macamana sekolah aritu.. dia kata ok.. best.. kakak ada belajar lagu baru ibu.. pastu aritu cikgu ajar abc.. tp buku cikgu x bagi lagi.. iyela.. baru suai kenal kot.. lupa nak tanya dia, ada kawan baru x tahun ni.. nanti balik la dilah tanya dia..

So far.. semuanya berjalan lancar semalam...
Alhamdulillah.. Allah permudahkan segala...
semoga anak ibu berjaya di dunia dan akhirat..
belajar rajin2 ye sayang...

1 comments:

3rd pregnancy,

Diary 3rd Pregnancy : Senak & Pedih Ulu Hati @27 Weeks

January 09, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah.. lagi seminggu jer lagi kandungan dilah nak masuk trimester ke-3. Sepanjang trimester ke-2 ni selera makan dilah dah kembali seperti sediakala.. semua benda boleh makan... badan un rasa aktif sikit dari sebelumnya..

Tapi dah hujung2 trimester ke2 ni dilah dah start sakit2 kat dada balik.. pastu rasa senak kat bawah dada tu.. rasa pedih ulu hati.. semuanya sebab baby makin besar kan.. dan dah mula menolak2 kat dada.. memang x selesa sangat...

Sepanjang masa keje rasa senak perut.. rasa nak baring jer utk release kan rasa sakit tu.. time nak balik keje lagi teruk rasanya.. rasa cam nak nangis jer time drive tu sebab menahan sakit.. bila rasa senak kite x lalu nak makan sebab takut lagi senak.. tp dalam masa yg sama time2 mcm tu dah mula rasa lapar.. tu yg rasa pedih ulu hati tu..

Untuk mengurangkan rasa senak tu, dilah kena control makan time lunch.. jangan makan banyak sgt dan jangan kenyang sgt.. ambil portion yg sikit jer.. kalo makan banyak akan rasa senak yg teruk sgt.. pagi utk  breakfast pun dilah makan sikit jer.. makan kuih2 jer.. kalo makan makanan berat mmg confirm sepanjang hari tu rasa x selesa sgt bila senak..

Di bawah ni pula perkembangan baby dalam kandungan untuk 27 minggu..


Bayi anda sekarang seberat 875g dan berukuran 36.6sm dari kepala ke jari kaki. Matanya membuka dan menutup, dan dia tidur dan jaga mengikut jarak masa yang teratur dan mungkin menghisap jari dan ibu jarinya.

Si kecil anda juga mungkin sudah mula bermimpi! Sebilangan pakar percaya yang bayi mula bermimpi menjelang minggu ke-28. Apakah yang mereka mimpikan? Tiada siapa yang tahu dengan pasti tetapi otak mula aktif pada minggu ini juga. Jejalur unik atas permukaan otak mula timbul dan tisu otak bertambah dengan lebih banyak.

Apa yang menyebabkan pergerakan beritma yang anda rasakan sebenarnya ialah bayi anda sedang mengalami sedu. Perkara ini kerap berlaku pada minggu ini dan sepanjang kehamilan. Bayi anda mengalaminya tetapi menyedut cecair amnion, bukan udara. Sudah tentu benang di dahi tidak akan menghilangkan sedunya, namun sedu-sedu itu hanya berlanjutan untuk seketika sahaja. Sensasi itu mungkin agak aneh bagi anda, tetapi ia bukanlah sesuatu yang tidak menyenangkan.

Oleh kerana uterus anda sekarang sudah naik dan hampir dengan sangkar rusuk anda, anda mungkin rasa susah bernafas atau anda sudah merasa kesesakan ini lebih awal lagi. Bermula sekarang dan sepanjang tiga bulan terakhir kehamilan, anda mungkin mengalami kejang betis, buasir, urat simpul dan gatal-gatal pada perut. Adakah ketidakselesaan kehamilan membuatkan anda kurang gembira? Cubalah beberapa cara pemulihan natural untuk menceriakan anda.

Sekiranya anda didapati Rh-negatif di awal kehamilan, anda mungkin diuji untuk antibodi Rh pada minggu ini atau minggu hadapan dan menerima suntikan anti-D untuk melawan ketakserasian yang ada. Anda mungkin ditawarkan suntikan ulangan pada minggu ke-36 kehamilan.
  • Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Laman-laman di bahagian ini bertujuan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

Sumber : http://www.babycenter.com.my/a1044609/perkembangan-fetus---hamil-27-minggu#ixzz3OHooFgKN 

Kalau ikut perkembangan baby skrg ni pun, baby memang dah naik ke sangkar rusuk.. menolak2 kat rusuk tu.. tu yg buat kita rasa senak dan sakit dada.. kadang2 mmg ada rasa susah nak bernafas..

Selain dari tu, baby pun sangat aktif skrg ni.. kejap2 tendang.. memang rasa ketara sangat pergerakan baby skrg ni.. tu yg wat kitorg x sabar nak gi scan weekend ni.. nak tengok budak kecik yg aktif sgt dalam tummy ibu dia ni.. hehe..

Bila malam pulak kaki kadang2 kejang.. ohhh.. azabnye rasa time tu.. tp nasib baik x kerap kena kejang tu.. baby ppun time tgh malam aktif sgt.. mcm tau2 jer kakak & abg slalu tido lewat... hihi..

Okla.. tu jer perkembangan dilah dan baby utk minggu ke 27 ni.. update utk diri sendiri jer ponnn.. hihi..
Nanti dilah share pasal scan baby pulak next week ye..
Agak2 adik baby boy ke girl?????

^__^


0 comments:

3rd pregnancy,

Persiapan Untuk Adik Baby # 1

January 08, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah, arini kandungan dilah dah masuk 27 weeks.. sekejap jer rasanya dah nak masuk 7 bulan.. bermakna dilah pun dah nak masuk 3rd trimester la... memang lepas fasa mabuk2 aritu rasa mcm cepat jer masa berjalan.. alhamdulillah, baby pun sihat...

Dilah planning nak pegi scan 4D dalam minggu ni or minggu depan.. ni 1st time nak wat 4D tau.. time kakak imani ngan abg faris dulu mmg x buat.. padahal time tu kan mmg musim scan 4D kan.. tp dilah x terasa pun nak wat scan 4D tu.. tp yg kali ni mcm excited pulak nak buat.. mungkin sebab dilah excited nak tunjuk kat kakak imanni dan faris kotttt.. nak tunjuk baby dalam perut ibu niiii.. hehehe.. Dilah dah booking nak scan kat Klinik Dr Anis ari Ahad ni.. minta2 adik baby x malu2 la nak beraksi nanti ye.. hehehe

Last 2 weeks dilah balik melaka.. tetiba rasa cam nak beli baju baby.. hahhh.. dah 26w mmg xde beli pape pon lagi... tp baru2 ni baru terasa nak beli.. kononnya sbb hujung tahun kan ada sale... mesti dapat beli murah2 kan.. so weekend tu dilah pegi Baby Manja ku dekat belakang tesco kat melaka..

Dilah masuk dengan kakak imani jer.. ayah wan ngan faris tunggu dalam kete.. belek2 baju and seluar... harga xdela murah sgt.. tp kebetulan tgh ada duit kan.. beli la yg ok sikit.. lagipun, anak dah 2 kan.. dah ada experience sikit la.. tau la mana baju yg sedap dipakai or tak.. xnak la sebab nak murah jer tp kualiti kurang kan.. hehhee.. dulu penah beli baju fiffy tp kejap jer kain dia dah berbulu.. pastu cam x serap peluh sgt.. so kali ni beli brand pigeon dan cluddies pulak.. mmg mahal sikit la tp puas hati.. lagi pun anak2 dilah ni jenis pakai baju sampai umur setahun lebih.. sbb jenis badan halus kan... hihihi


Alhamdulillah.. dapat beli 5 pasang baju.. tu pun pusing2 ntah bape round dah.. x tau nak amik yg mana satu.. hehehe.. nasib baik boleh kawal napsu lagi.. kalo x mau banyak jugak kena rembat tu..hih.. tp cukup la dulu 5 pasang baju ni..

Weekend lepas dah start punggah balik kotak2 berisi baju2 lama kakak dan abg.. nak check mana yg elok boleh pakai lagi asing kan.. so nnt baru boleh estimate nak beli bape pasang  lagi kan.. barang2 baby yg lain pun sama.. dah boleh start wat checklist betul2.. so far dari 4 boxes adalah beberapa  baju yg betul2 elok yg boleh dipakai balik.. ada jugak baju yg ada tp seluar ntah ke mana.. hahaha... so dah boleh bajet la nak beli bape pasang lagi.. utk bedung & barut x yah beli kot.. guna mana yg ada jer.. 


Baju yg dilah beli aritu pilih kaler yg unisex jer.. sebab x tau lagi gender baby kan.. pasni bila dah scan baru lah excited nak beli ikut gender kan.. eeeeiii.. x sabar pulak nak pegi scan baby la.. nanti dilah share yer.. pastu beli aritu byk lengan pendek jer.. cuma sepasang jer baju malam.. bila dah check balik baju2 lama nasib baik ada baju jumper utk pakai mlm ni.. ada 5 helai yg elok lagi.. kira ok la tu kan boleh wat tambah2 utk basahan..

So far, ni jer la preparation utk baby yg baru dilah sempat buat.. bulan 3 nanti ada baby fair kat jb.. target nak beli lagi sikit time tu.. harap2 bila dah masuk trimester ke 3 nanti dilah masih kuat dan sihat.. kalo x penat gak nak gi meredah baby fair time dah 35w tu..hihi.. doakan dilah & baby sihat yer... tq

^______^



0 comments:

Big Family,

Bajet Percutian Ke Cameron Highland from JB

January 07, 2015 Ibu Dilah 10 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Seperti yg dilah dah janjikan sebelum ni, dilah nak share bajet percutian ke cameron highland kan.. bajet ni dikira dari JB tau.. memandangkan JB ni terletak paling selatan tanahair.. so dah tentu lah kosnya lebih tinggi kan.. tp korang boleh tolak la kos perjalanan tu dan diganti dgn kos perjalanan dari tempat korang.. ehh.. sebelum tu sape yg nak refer percutian kitorg ke CH aritu boleh refer kat sini..

Cameron Highland - Day 1
Cameron Highland - Day 2
Cameron Highland - Day 3

Actually percutian ke CH ni boleh dikatakan antara tempat percutian yg murah jugak.. sebab apa dilah cakap murah??? kebanyakan tempat yg dilawati di sini tidak memerlukan yuran masuk.. that's why la murah.. kalo ada pun paling mahal hanya RM5 untuk dewasa.. hah.. murah kan.. selain dari tu cuma kos makan minum dan survenir jer la..

Jom kita tengok bajet percutian dilah haritu..

SABTU (15/11) - (kitorg bergerak awal sbb singgah KL)
1) Petrol  - RM50
2) Tol Skudai - Sg Besi - RM41.60
3) Jajan - RM20

AHAD (16/11)
1) Tol Sompang Pulai - RM 24.50
2) Tiket MARDI - RM22.50
3) Makan (Pasar pagi) - RM72 (beli sweater kakak)
4) Homestay - RM350

ISNIN (17/11)
1) Tiket Lavender Cameron - RM 43
2) Kea Farm - RM 35
3) Petrol - RM50
4) Agro Tourism - RM20
5) Kedai runcit - RM10

SELASA (18/11)
1) Kea Farm RM118
2) Kaktus - RM 46
3) Makan - RM23
4) Petrol - RM 20
5) Tol Tapah - Skudai - RM 60.70

TOTAL
1) Petrol - RM 120 (pergi-balik JB-CH)
2) Tol - RM 126.80
3) Belanja Makan/minum, survenir - RM 344
4) Tiket - RM 65.50
5) Homestay - RM 350

GRAND TOTAL = RM 1006.30

OK...grand total RM 1006.30
Memang bajet dilah RM 1k untuk percutian 3H2M ke CH ni.. sebab dulu time pegi honeymoon pun bajet RM 1k jugak.. mencukupi untuk percutian ke CH.. Tp kalau diikutkan mungkin boleh jimat lagi sbb untuk harga tiket dan homestay tu kitorg dah cover utk 1 big family tau.. (7 dewasa + kanak2) bukan hanya family kecik dilah saje tau.. kitorg memang xde beli survenir sgt kecuali beli sweater kakak.. yg lain tu beli makanan, sayur2 or buah2 kat kea farm jer time dah nak balik..

Diharap sape2 yg nak bercuti ke CH ni boleh la rancang percutian korang baik2.. ni namanya percutian bajet.. korang boleh tolak bajet perjalanan dan ganti dgn anggaran jarak tempat korang ye..

Selamat Bercuti-cuti Malaysia.. 


10 comments: