3rd pregnancy,

3rd Pregnancy :: Check Up 29 weeks

January 27, 2015 Ibu Dilah 4 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Actualy dilah sepatutnya buat check up last 2 weeks @ 28weeks.. Time tu kena minum air gula untuk kali kedua.. so malam before tu dah kena start puasa la pukul 10mlm.. tp malangnya, sepanjang malam tu dilah tak boleh tido... puas dicuba mcm2 cara x boleh tido jugak.. dah penat baring x mau tido dilah bangun ngadap laptop jugak.. dah buat itu ini pun still x boleh jugak..

Bila x bleh tido mula la rasa lapar kan.. tp x boleh makan sebab puasa.. lepas subuh kononnya nak tido la.. tp still x boleh tido jugak... mata dah macam mata panda.. pastu dah start rasa mual2 nak muntah sebab dah lapar sgt... ohhhh... x boleh tahan dah.. so dilah decided untuk cancel check up aritu.. takut pitam pulak nanti lepas amik darah.. iyela.. dah la puasa, rasa nak muntah.. kepala dah ting tong.. pastu kena amik dah then minum air gula lagi, memang kompem la muntah nanti.. blood pressure pun mesti low.. so.. dilah cancelkan diri sendiri untuk pergi check up aritu..


Sebagai ganti, ari Ahad lepas pegi la klinik.. amik darah, minum air gula.. check up perut dengan nurse.. alhamdulillah, baby sihat.. minggu ni jugak dah start kena tanda pergerakan adik baby dalam perut.. pastu berat lak naik 3 kg.. mak aiii... banyak pulak naik.. padahal makan dah control abis.. tp perut dilah memang dah besar sgt dah.. dah mcm besar perut opismate yg tgh tunggu hari jer ni.. hahaha.. kompius jappp..sape yg tgh tunggu ari ni.. hihihi...


Lepas tu kena enjet kancing gigi pulak... adoiii.. sakit sikit jer la.. tp kat tempat injet tu ada rasa sakit2 lagi.. ada org cakap lepas kena injet tu tangan akan sengal2 sampai 2 hari.. risau gak la.. tp alhamdulillah, tangan dilah x kebas & x sengal2 pun..

Next appointment 8/2 pulak.. nurse cakap dah start check up 2 minggu sekali.. ehh.. yeke??? 30 weeks dah start 2minggu skali ek?? bukan masuk 8bulan lebih ke 9 bulan ke baru check up 2 minggu skali??? hahaha... dah lupa dah.. mcm la lama nau x pregnant kan.. padahal baru 2 thn lepas jer.. tu pun dah lupa.. urat banyak dah putus da.....hihi

Alhamdulillah, pregnant kali ni HB dilah sentiasa ok.. bacaan semua atas 11.. awal2 aritu sampai 13.. hope sampai bersalin nanti cam tu la jugak.. Minta2 jugak keputusan minum air gula aritu ok la.. dah dekat hujung2 ni jangan la sangkut pulak..



Okla... tepek sikit gambar perut dilah yg dah nak cecah stereng ni.. hihi..
senak nak drive tiap2 ari pegi balik keje.. untung la sape yg pegi balik ada org drive kat sebelah kan.. mem boleh relax2 jer...hehe

^____^



 

You Might Also Like

4 comments:

  1. rindu pulak moment camni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula cikna.. time x pregnant rindu kan saat2 cam ni.. tp time tgh pregnant ni, cepat2 la kuar baby ni.. jenuh nak mengadap klinik tiap2 bulan.. hihi

      Delete
  2. heheh teringat jugak time2 sy peknen and driving.Gesel2 perut dgn stereng heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. gesel2 perut ngan stereng kan.. pastu safety belt asyik la kena tarik jer nak bg loose sikit.. kalo x senak perut kena jerut ngan safety belt tu.. hahaha

      Delete