3rd pregnancy,

3rd Pregnancy :: Scan Adik Baby 3D / 4D

January 14, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillahhhh.. bersyukur ke hadrat Ilahi atas segala kurniaannya.. akhirnya masa yg dinanti2 tiba jugak.. opsss... korang jangan salah pk k!! dilah lom bersalin lagi.. hahaha... masa yg dinanti tu maksudnya masa untuk scan  adik baby...

Untuk scan kali ni memang rasa excited sangat.. walaupun dah ada anak sepasang, tapi tetap rasa excited jugak mcm anak2 yg sebelum ni.. lagi excited sbb kali ni nak wat scan 4D.. time kakak imani ngan abg faris dulu wat scan 2D jer tau.. rezeki utk adik baby kali ni ibu 1st time teruja nak wat 4D. Dulu tu bukan x mampu nak scan 4D, tapi rasa cam xde perasaan excited sgt.. wat 2D pun dah nampak.. kira ok la tu.. x yah membazir duit... gitewww...

Tapi kali ni rasa excited sgt tu sbb nak tunjuk kat kakak dan abg.. nak tengok respond diorg bila dapat tengok adik baby dalam perut ibu.. mcm kakak dah 4 tahun kan, dia dah paham dah bila kita cakap pasal adik baby dalam perut ibu ni.. so memang excited la dia..

Lagi satu nak tau jantina anak supaya senang nak prepare barang2.. Walaupun xdela banyak barang yg perlu beli baru.. tp at least kalo dah tau senang kan... senang nak basuh dan bersihkan barang2 kakak or abg yg lama tu..

So.. ari ahad lepas, selepas amik kakak dr rumah babysitter, kitorg terus pegi ke klinik Dr Anis di Kempas.. kalau nak pegi scan ari Ahad kena buat appointment  dulu.. sbb biasa ari ahad ramai org sbb byk klinik x bukak kan.. pastu ari ahad klinik tu bukak dr jam 12 tgh sampai 5 ptg jer..

Appointment kitorg pukul 1 tghari.. tapi bila sampai sana, mak aiiii.. ramainya org... even dah wat appointment pun still kena tunggu giliran jugak.. time tu ada dekat 10 patient tau.. nurse tu siap cakap kalo nak kuar jalan2 dulu boleh.. dlm sejam boleh dtg balik.. alahaii.. dah wat appointment pun kena tunggu lama..  tp dilah xdela kisah sgt sbb paham situasi time tu.. lagipun dlm klinik tu ada tempat mainan utk budak2, so xdela kakak & abg boring sangat.. cuma kesian kat ayah wan la.. sebab time tu dia demam...

Dalam kul 2.15 ptg baru la sampai turn kitorg.. wahhh.. excited sungguh ni.. laju jer masuk bilik doktor.. pastu nurse terus suruh baring atas katil.. selak baju siap2 dan sapu jel.. x lama tu doktor masuk.. bermula la sesi scan adik baby.. bagitau adik dan kakak suruh tengok kat screen komputer atas tu untuk tengok adik baby..

Mula2 doktor scan 2D dulu.. scan berat baby dulu.. skrg adik baby dah 960g.. doktor ckp berat baby ok cuma besar sikit jer dr usia.. biasa kalau 27w berat dlm 800++gram jer tp  ni baby dah 960gram.. tp doktor cakap ok jer.. pastu doktor check panjang baby, ukur lilit kepala, panjang kaki dan tulang2 yg lain.. alhamdulillah.. baby sihat dan xde masalah...

Dari 2D, doktor buat 3D pulak.. dia just convert jer picture tu dari 2D to 3D.. so nampak la muka adik baby clear sikit.. tu pun mula2 masa kedudukan dilah baring x nampak sgt muka adik baby sbb terlindung dengan uri.. doktor suruh dilah mengiring pastu bila scan lagi baru nampak muka baby.. Ya Allah.. tembam nye adik baby.. pipi dia bambam sgt tau.. hihi.. pastu tangan letak kat area mata gitu.. kadang2 mulut ternganga2.. haha.. comel sgt...

Bambam nya baby ibu ni...
Tangan letak kat dahi/mata... pening ke dik?? pikior masalah negara ke?? haha


Mulut muncung2... selfie ke dikkk?? hahaha

Apa reaksi abg dan kakak?? Hurmm.. abg kecik tu x paham sgt la.. bila cakap tengok adik baby dia just bising jer "bibi..bibi..." sambil tunjuk screen komputer tu.. hehehe.. kakak pulak kejap2 tanya " mana baby ibu??" " ooo... tu baby...baby tembam kan ibu...." hahaha.. seronok pulak tengok reaksi anak2 kan..

Sekarang ni kepala baby kat bawah.. kaki kat atas.. tp doktor kata baby still boleh pusing2 lagi.. masih ada ruang lagi untuk dia bermain pusing2.. patut pun aktif semacam baby ni.. asyik menendang2 ibu jer yer...

Sebelum ni kan dilah penah wat scan 2D kat Klinik Dr Anis ni.. so kali ni try wat 3D/4D pulak.. kalau ikutkan skrg ni dah ada scan 5D kat Klinik Dr Anis ni.. tp kitorg pilih wat 4D jer.. so dapat la 1 keping gambar print, 1 CD yg ada banyak sgt gambar dan juga video ada dlm 10 video kalo x silap.. Harga untuk 4D ni RM150.. Untuk scan 5D pulak RM180.

Hurmmmm... agak2 baby kali ni boy ke girl???? time check tu mmg dah nampak clear sgt dah... time check 2D pun dah clear.. doktor siap cakap ni tengok 2D pun dah confirm dah boy ke girl.. hehehe

Tungguuuuuuuu!!!!!

  

You Might Also Like

0 comments: