Big Family,

Bajet Percutian Ke Cameron Highland from JB

January 07, 2015 Ibu Dilah 10 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Seperti yg dilah dah janjikan sebelum ni, dilah nak share bajet percutian ke cameron highland kan.. bajet ni dikira dari JB tau.. memandangkan JB ni terletak paling selatan tanahair.. so dah tentu lah kosnya lebih tinggi kan.. tp korang boleh tolak la kos perjalanan tu dan diganti dgn kos perjalanan dari tempat korang.. ehh.. sebelum tu sape yg nak refer percutian kitorg ke CH aritu boleh refer kat sini..

Cameron Highland - Day 1
Cameron Highland - Day 2
Cameron Highland - Day 3

Actually percutian ke CH ni boleh dikatakan antara tempat percutian yg murah jugak.. sebab apa dilah cakap murah??? kebanyakan tempat yg dilawati di sini tidak memerlukan yuran masuk.. that's why la murah.. kalo ada pun paling mahal hanya RM5 untuk dewasa.. hah.. murah kan.. selain dari tu cuma kos makan minum dan survenir jer la..

Jom kita tengok bajet percutian dilah haritu..

SABTU (15/11) - (kitorg bergerak awal sbb singgah KL)
1) Petrol  - RM50
2) Tol Skudai - Sg Besi - RM41.60
3) Jajan - RM20

AHAD (16/11)
1) Tol Sompang Pulai - RM 24.50
2) Tiket MARDI - RM22.50
3) Makan (Pasar pagi) - RM72 (beli sweater kakak)
4) Homestay - RM350

ISNIN (17/11)
1) Tiket Lavender Cameron - RM 43
2) Kea Farm - RM 35
3) Petrol - RM50
4) Agro Tourism - RM20
5) Kedai runcit - RM10

SELASA (18/11)
1) Kea Farm RM118
2) Kaktus - RM 46
3) Makan - RM23
4) Petrol - RM 20
5) Tol Tapah - Skudai - RM 60.70

TOTAL
1) Petrol - RM 120 (pergi-balik JB-CH)
2) Tol - RM 126.80
3) Belanja Makan/minum, survenir - RM 344
4) Tiket - RM 65.50
5) Homestay - RM 350

GRAND TOTAL = RM 1006.30

OK...grand total RM 1006.30
Memang bajet dilah RM 1k untuk percutian 3H2M ke CH ni.. sebab dulu time pegi honeymoon pun bajet RM 1k jugak.. mencukupi untuk percutian ke CH.. Tp kalau diikutkan mungkin boleh jimat lagi sbb untuk harga tiket dan homestay tu kitorg dah cover utk 1 big family tau.. (7 dewasa + kanak2) bukan hanya family kecik dilah saje tau.. kitorg memang xde beli survenir sgt kecuali beli sweater kakak.. yg lain tu beli makanan, sayur2 or buah2 kat kea farm jer time dah nak balik..

Diharap sape2 yg nak bercuti ke CH ni boleh la rancang percutian korang baik2.. ni namanya percutian bajet.. korang boleh tolak bajet perjalanan dan ganti dgn anggaran jarak tempat korang ye..

Selamat Bercuti-cuti Malaysia.. 


You Might Also Like

10 comments:

  1. bagusnya buat bajet.. nak buat gak la pasni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jangan x buat ciknaa.. dilah biasa kalo nak gi bercuti mmg dah setkan bape bajet utk percutian tu.. supaya x over bajet la.. kang balik bercuti makan nasi ngan telur letak kicap jer tiap2 ari.. hahaha

      Delete
  2. Eeeeee sukanya entri ni.bajet 1k eh...molek sangat tu.boleh pegi ni....tq tau...

    ReplyDelete
  3. Myk jb ch 120 je eh.. Mcm murah.. Kt sana masak, mmg bawak siap2 bahan2 dri umh ye..

    ReplyDelete
  4. hotel bajet banyak ek kat sane??nak bawak wife nanti ni..

    ReplyDelete
  5. hari tu kami kesana dan kami tempah hotel copthorne. nasib kami baik, kami dapat bilik di tingkat paling atas :) memang cantik

    ReplyDelete
  6. Bape jam perjalanan jb ke cameron ye??

    ReplyDelete
  7. Kak dilah, akak dari jb ke ch minyak rm120 ru naik kereta apa ya? Kite nak p CH jugak nak bajet2 nih hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak naik honda city dear.. plan la betul2 ye.. mmg best pegi CH..tmpt fav akak tu.. hihi.. btw, selamat bercuti dear..

      Delete