Nur Diyana Imani,

Hari Pertama ke Sekolah Sesi 2015

January 12, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Semalam hari Ahad, hari pertama bersekolah bagi tahun 2015 untuk negeri Johor, dan negeri2 pantai timur. Kakak imani pun start pegi sekolah semalam.. walaupun ada sekolah tadika lain yg dah start seminggu awal, tp sekolah kakak imani follow kerajaan sebab under JKM kan.. tahun ni sekolah tadika untuk 5 tahun..

Alhamdulillah.. semalam semuanya berjalan lancar.. kakak imani boleh bangun awal.. ehh.. belum pukul 7 lagi dia dah bangun tau.. bangun sendiri lak tu.. pastu terus pegi bilik dia sbb dia perasan ibu dilah xde.. time tu ibu dilah tgh tulis nama kat baju sekolah dan tudung.. hahaha... malas giler nak tulis awal2.. pagi nak gi sekolah baru teringat nak tulis nama anak kan.. ape punya ibu la kan..

Padahal baju sekolah tu dah amik 2 minggu awal.. cuma keperluan lain jer yg lambat beli.. tudung tu pun ari sabtu baru beli lagi selai..beg sekolah pun sama.. tu pun mula2 ingat xnak belikan beg baru, guna jer beg sekolah yg sekolah bg tahun lepas.. tapi rasa cam kesian lakkk.. tengok org lain ada beg baru cantik2, tp dia pakai beg buruk yg kaler hijau tu.. hahaha.. mmg nampak buruk sgt.. lagi pun saje beli kan beg baru supaya dia excited nak pegi sekolah.. maklum ler dah lama cuti, mesti lemau kan nak start sekolah balik.. kira umpan la ni.. hihi..

Nampaknya umpan dah menjadi.. pagi2 boleh bangun awal.. bangun sendirik lak tu.. terkejut ibu tau tgk anak dara tu bangun awal.. ntah2 mlm tu dia x lena tido sbb teringat sekolah jer kan.. tu pun nasib baik mlm tu dia boleh tido awal.. dilah dah risau dah sbb dah sebulan lebih tido lewat kul 2,3 pagi jer.. nasib baik mood dia baik pagi tu.. nak mandikan pun senang even mandi air sejuk.. mulut potpetpotpet jer sepanjang siapkan dia.. haha..


Walaupun bangun awal, tp kitorg xdela pegi sekolah awal.. hantar kakak tu pun dah dekat pukul 8 pagi.. hahaha.. sbb dah 2nd year kan, dah tau la sikit2.. kalo 1st time masuk sekolah memang ler terlebih excited.. awal2 dah terpacak depan pintu pagar sekolah.. konon dah otai sikit la ni.. hahaha...


Macam tahun lepas.. tahun ni lagi senang hantar kakak imani.. sampai sekolah terus hantar kakak kat depan pintu masuk.. salam kakak dan cium.. bagi pesanan sikit.. pastu ibu terus balik.. ehhh.. kakak imani x takut tau.. paling teruk pun dia just x bercakap jer kat sekolah.. hahaha.. tp sebelum balik tu sempat pesan kat ticer dia supaya hantar balik kat rumah kitorg utk hari tu.. tapiiiiii.....

Habis sekolah pukul 11 pagi.. biasa kakak balik rumah umi (babysitter) dalam kul 11.30 ke 12 tghari.. tunggu punya tunggu x sampai2 lagi.. dah la pukul 1 tu ada appointment jumpa dr untuk scan adik baby... tp dah pukul 12 lebih pun kakak x sampai2 lagi.. call teacher dia 2,3x tak dapat.. kali ke 4 baru dapat.. bila tanya imani dah balik ke belum, dia cakap dah balik dah.. cikgu pun terkejut bila cakap anak x sampai rumah lagi.. rupa2nya diorg hantar kakak ke rumah babysitter.. sabo jer la...

So kitorg siap2, terus pegi rumah 'umi'. Sampai sana umi sambut kat pintu.. dia cakap call dilah x dpt nak inform yg kakak imani ada kat situ.. dilah call umi x dpt, umi call dilah pun x dapat.. haha.. tengok2 kakak imani tengah baring tengok tv.. bila perasan ibu dilah, dia terus tanya dilah

" ehhh... nape ibu amik awal arini????"

Hahaha.. mesti dia terlupa yg ari tu ibu dilah x keje.. tu sebab dia boleh rilex jerrr.. tanya umi masa balik sekolah tu dia nangis x?? umi cakap ok jer.. x nangis pun.. alhamdulillah.. pastu terus salin kan baju dia dan terus gerak ke klinik..

Dalam kete tanya la dia macamana sekolah aritu.. dia kata ok.. best.. kakak ada belajar lagu baru ibu.. pastu aritu cikgu ajar abc.. tp buku cikgu x bagi lagi.. iyela.. baru suai kenal kot.. lupa nak tanya dia, ada kawan baru x tahun ni.. nanti balik la dilah tanya dia..

So far.. semuanya berjalan lancar semalam...
Alhamdulillah.. Allah permudahkan segala...
semoga anak ibu berjaya di dunia dan akhirat..
belajar rajin2 ye sayang...

You Might Also Like

1 comment:

  1. Sweetnya Imani... sebaya ngan anak saya 5 tahun.. saya yg teruja nk tgk dia gi sekolah... :-)

    http://amfarra.blogspot.com

    ReplyDelete