Aktiviti bersama family,

Resepi Kek Marble Mudah

January 23, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Anak sape yg jenis pemakan kat sini?? Sila angkat keybord.. hehehe... anak2 dilah memang jenis yg pemakan.. apa jer diorg boleh makan lagi2 si abg kecik faris tu.. mulut tu asyik mengunyah jer kejenye.. x lama lepas tu poopoo.. sistem penghadaman dia memang sangat baik okeh!! Jenuh ayah wan asyik nak kena cuci poopoo dia jer..

Ibu dilah?? hurmmm.. time ayah wan ada keje or tido jer dilah cebokkan faris tu.. kalau x tugas mencuci tu bagi jer kat ayah wan..hahaha.. harus lah kan..2 thn ibu dah bf faris ayah relax jer.. pas wean off pun tugas buat susu ibu dilah jugak yg buat.. bangun tengah malam buat susu.. ayah wan sedap tido jer.. so, bila tiba bab mencuci and mandi kan anak skrg dilah bagi jer kat ayah wan.. cakap kat ayahwan, tu jer la bonding time skin to skin antara ayah dan anak... hahaha.. terbaik x reason dilah?? ^__^ ala.. lagipun perut dah besar ni memang x larat nak membongkok2 nak cebok dan mandikan anak2.. sakit perut rasanya tauuu..

Ok.. tinggalkan citer pasal abg faris dan ayah wan tu.. back to topic.. disebabkan anak2 jenis yg pemakan dan makin membesar.. so dilah kena la makin rajin lagi nak memasak kan.. selain dari masak utk lunch or dinner, mesti nak sediakan makanan utk kudap-kudapan diorg.. ehhh.. abg faris tu sampai nak tido dia boleh nak mengunyah jer tauuu... 



Ok.. back to topic.. panjang nau mukaddimahnye kan.. hihi.. biasa lah.. ibu dilah kan kuat membebel... kihkihkih.. so aritu ibu dilah try wat kek marble.. alahai.. senang sgt rupanya ingatkan susah nak wat.. (padahal sblm ni x penah amik tahu pon.. haha). bila buat anak2 suka pulak makan kek marble tu.. ayah pun puji kata sedap... ai is kembang okehhh.. hihihi.. tapi kali ni dilah try masak guna pressure cooker..  sgt mudah dan cepat.. kalau guna pengukus biasa tu amik masa sejam lebih utk masak.. tp bila guna pressure cooker ni x sampai 30 minit dah siap masak.. dah tu x yah letak2 air bagai..

Okehh.. meh tepek resepi kat sini.. walaupun rupa x menarik tapi rasanya sgt sedappp okehh... x sempat nak amik gambar yg elok sikit, anak2 dah berebut nak potong n makan.. sabau jer la..




RESEPI : KEK MARBLE




Bahan2nya:
1 cawan gula
1 cawan butter/majerin
5 biji telur
1 stgh cawan tepung naik sendiri
1 sk esen vanilla



2/3 jenis pewarna



Cara penyediaan :



1) Pukul gula dan butter sehingga sebati.



2) Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang. masuk esen vanilla.




3) Masuk kan tepung sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati..




4) Bahagikan aduanan kepada 3 bahagian, dan letakkan pewarna yg berbeza.




5) Sendukkan 1 aduanan 1 warna ke dalam periuk pressure cooker, kemudian letak warna lain di atasnya.. ulang warna berselang seli sehinggan aduanan habis.




6) Set pressure cooker di "STEAM" dan set masa 27min.

7) Siap.. sedia untuk dimakan..



Sedap dimakan panas2.. terasa kelembutan dan kegebuan kek marble ni..



SELAMAT MENCUBA!!


You Might Also Like

0 comments: