Cerita ibu

Target untuk Tahun 2015!!

January 06, 2015 Ibu Dilah 3 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Hai korang.. happy new year 2015!!! Wahhh... dah 6 hari masuk tahun 2015 ni baru arini dilah sempat up entry... entry pertama utk tahun baru la ni.. mana x nye, arini baru naik keje... dah 5 hari bercuti.. so, paham2 jer la kan, kalo tgh bercuti tu mana ada masa nak jengok blog.. hihi..

Sempena tahun baru ni, harap2 semangat pun baru la kan.. tp kennn... arini baru naik keje rasa cam lemau pulak tauuuu.. hahaha... apa hal?? kate nak semangat baruuuuu... baru 1st day keje dah lemauuu.. hahahaha.. iyela, teringat anak2 kat umah.. si kakak tu bila cakap ibu dilah dah start keje arini, dia suruh ibu dilah cuti panjang lagi.. amboiiii... ingat ni company ayah wan keje suke suki jer ibu dilah nak bercuti panjang.. hahahaha.. dilah cakap kat kakak, tunggu nanti adik baby lahir dulu.. nnt ibu dilah boleh cuti panjang.. hahaha..

Bila masuk tahun baru mesti org tanya apa azam tahun baru kennnn...
seperti tahun2 yg lepas, dilah xde tetapkan azam tertentu.. yg pasti dilah cuba nak jadi yg lebih baik dalam segala hal.. cukup 1 azam boleh merangkumi semua sudut kan... tapi untuk tahun ni dilah nak tetapkan target pulak.. Hurmm.. apa target tahun ni???

1) Lebih berjimat cermat
As uolls know kan tahun ni dijangka ekomomi negara akan jatuh lagi.. so, kita kena la amik langkah berjaga2.. cuba cut mana yg x perlu.. berjimat mana yg boleh.. lagipun, tahun ni kitorg akan bertambah ahli keluarga baru.. so kena la reschedule balik monthly expences utk kitorg suami isteri.. kitorg memang dah tetap berapa peruntukkan perbelanjaan untuk setiap bulan supaya bajet x lari.. monthly expences ni biasa nye kitorg review balik bila ada increment or ada penambahan loan or perbelanjaan baru secara tetap setiap bulan.. dan mcm tahun ni kitorg kena review lagi bulan mac or april nanti sbb adik baby lahir bulan april, ibu dilah increment bulan 3 dan ayah wan bulan 4. 

2) Langsaikan hutang kereta
Hopefully tahun ni berjaya habiskan bayar loan kereta.. kalo ikut total outstanding, maybe awal tahun depan baru leh setel bayar.. tapi.. dilah try by end of this year dilah boleh settle bayar semua.. baru lega dah xde hutang dah.. nnt tinggal hutang PTPTN jer..

3) Lebih rajin turun ke dapur
Apa maksud target ni ekkkk??? Hahahaha... bukan la nak kate sebelum ni malas sgt nak masak.. tp anak2 kan makin membesar.. dan diorg ni jenis yg pemakan.. so, sebagai ibu mesti lah kita nak berikan yg terbaik untuk anak2 kan.. kalau diorg suka makan, ibu dilah pun excited la nak masak bila ada org yg makan kan.. jimat pun lebih jimat kan...

Hurmm.. rasanya itu jer kot... kalau ada yg lain tu semua yg biasa2 jer kot...
okla... semoga tahun baru ni memberi kehidupan yg lebih baik untuk kita semua..
Amiinnn...

You Might Also Like

3 comments:

  1. Replies
    1. chaiyokkk cikna... chaiyokkk!!! Dilah xleh target nak kurus lagi tahun ni sbb nanti nak bf adik baby pulak kan.. hope dpt kurus secara semulajadi la bila bf baby.. hehehe

      Delete
  2. eh sama laaa... iols pun target nak rajin ke dapur ekeke..
    http://amfarra.blogspot.com

    ReplyDelete