Aktiviti bersama family,

Cuti2 Malaysia :: Short Vacation to Kluang, Johor

February 16, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Bulan ni memang lemau betul nak update blog la.. taip kejap pastu save.. last2 draft jer yg melambak kat post list tu.. yg published sikit jer.. hahaha... tapi arini taip kena terus post.. ni aktiviti fresh, x mau update lambat2 nanti terlupa... hihihi..

Ok.. 1st aktiviti bercuti2 malaysia pada tahun 2015 dengan family in law.. percutian pendek yg tak dirancang langsung tapi sangat best dan menyeronokkan... actually, aktiviti ni SIL yg suggestkan.. kebetulan last weekend diorg balik kampung sedenak, so cari la aktiviti yg boleh dibuat bersama2 family kan..

Planning asal nak wat BBQ jer kat umah MIL. Tetiba ari jumaat tu diorg whatsapp cakap nak gi berjalan2 kat kluang.. tido homestay kat sana.. yg menariknya, homestay tu ada pool.. wahhh... mcm menarik jer... kitorg pun on jer la.. sabtu pagi tu balik sedenak. pastu petang tu baru gerak ke kluang lepas adik ipar balik keje..

Kitorg sampai homestay tu dalam kul 5.30 ptg gitu.. sampai2 jer budak2 dah teruja tengok pool.. x menyabar2 nak mandi.. pool tu pun memang sesuai untuk budak2 jer.. kedalaman pool tu paras leher abg faris tu jer.. Yang menariknya, homestay tu siap provide pelampung dan bola sekali. pastu siap ada slide lagi.. wahh... dapat la merasa ala2 mandi pool kat bayou lagoon aritu.. hahaha... pandai betul owner homestay ni tarik perhatian customer kan...

Malas nak citer banyak, jom kita layan gambar anak2 mandi pool dulu..




Kawasan homestay ni besar luas jugak.. kalau pandai susun boleh muat 4, 5 bijik kete.. Actually homestay ni ada 2 bilik jer.. bukan lah sebuah rumah yg ada 2 bilik, tapi homestay ada 2 pintu, 1 pintu tu kira 1 bilik.. Kitorg amik 1 bilik yg ada 1 katil queen + 1 katil single. tapi bilik tu luas.. boleh bentang 2 set toto lagi.. cukup la utk tido 8 dewasa + 6 kanak2 mcm family kitorg.. ada TV + kettle jer.. dapur xde yer..



Homestay : Homestay Kolam Comel
Lokasi : Kluang Johor
Harga : 1 mlm RM130 (1 bilik)

Ok, continue aktiviti kitorg.. malam tu kitorg kuar jalan2 kat bandar kluang.. pusing2 tengok bandar tu jer.. pastu nak pi makan.. tp dah pusing2 tu last2 pegi jalan kat AEON BIG kluang.. x jauh pun dari homestay tu.. siap bershopping lagi tau.. hahaha.. konon2nya just nak beli barang makanan jer sikit2 wat breakfast untuk keesokan harinya, tp last2 mcm2 pulak yg dishoppingkan.. hahaha...

Kul 10 lebih siap shopping, kitorg gi cari kedai makan pulak.. pusing punya pusing last2 makan kat kedai makan yg betul2 dekat ngan homestay tu.. makanan dia not bad la.. tp bab menunggu tu yg malas.. dah tu kat situ ada karaoke pulak.. memang bising la... siap makan dah pukul 11.30mlm, terus balik homestay.. pastu suruh budak2 tido terus.. nasib baik la diorg boleh terus tido, kalau x jenuh jugak nak melayan budak2 time mlm2 tu..

Keesokan harinya (ari ahad), budak2 bangun awal.. boleh pulak diorg ni bangun awal ek time ari cuti, biasanya bukan main liat lagi nak bangun awal.. ni mesti sebab tak sabar nak mandi pool lagi ni.. hahaha.. penangan betul kan... belum pukul 8 pagi dah masuk pool.. sementara melayan anak2 mandi manda, yg dewasa ni breakfast kat tepi pool tu.. ada disediakan meja dan kerusi tp x byk la.. sambil2 tu suap la anak2 yg dlm pool tu.. hahaha...




Dalam kul 9 lebih gitu, sorang2 dah keluar dari kolam.. kitorg pun dah bersiap2 nak checout kul 12 tghari tu.. masing2 mandi dan bersiap.. nasib baik senang nak ajak budak2 ni kuar kolam.. tapiiii... boleh pulak dah siap2 mandi dan pakai baju, pastu nak masuk pool balik.. ni gara2 nampak tokma dia masuk pool la ni.. hahaha.. tokma pun xnak lepaskan peluang mandi pool.. tapi kejap jer la... hihi..

Kul 12 kitorg checkout.. balik lalu ayer hitam sebab nak singgah makan tghari kat area ayer hitam tu..kat restoren asam pedas.. boleh tahan sedap dan memang glamer tempat tu.. lepas makan, kitorg terus balik sedenak.. SIL lak terus ke air itam muar, singgah tumah atok kitorg sebelum terus balik KL..

Tula cerita percutian singkat kitorg yg sangat menyeronokkan.. kat kluang tu xde tempat yg menarik sgt pun.. so memang menghabiskan masa lepak bersama family tu dekat homestay saje... yg penting semua org hepi kan... Lepas ni jumpa lagi mesti adik baby dah keluar.. hihi...

^__^



You Might Also Like

0 comments: