Anak-anak,

Kakak Imani :: Demam Panas yg Berlarutan

March 13, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum  

Bersiaran dari hospital KPJ Abdul Samad JOhor.. arini masuk 7 hari kakak imani demam.. ni entry yg ada dlm draft masa ari rabu.. edit sikit2 jer.. 

 Selepas 5 hari demam panas on off, alhamdulillah, arini kakak imani dah beransur sihat.. dan dah 2 hari (Isnin & Selasa) dilah EL sebab terpaksa menjaga kakak yg demam panas.. sampai ibu nye pun dah ting tong x cukup rehat ni..
JUMAAT
Al kisah ari jumaat mlm aritu rasa badan kakak imani macam dedor jer.. dalam hati cakap mesti nak demam ni.. nasib baik la esoknya tu ari sabtu dilah x keje.. tp ayah wan keje.. memang sah malam tu kakak demam panas.. mencecah 39°C ++ jugak... dilah lap2 badan dia sepanjang mlm..


SABTU
Hari sabtu tu ayah wan kena OT. So dilah kat rumah jaga anak2.. demam kakak time siang tu kejap reda kejap panas..  kakak pun lemah jer.. ingat malam tu nak bawak gi hospital tp x jadi sbb suhu dia turun kejap..

Tapi tengah malam ari sabtu tu panas balik.. kitorg dilema nak bawak gi spital ke x.. sbb company dilah baru tukar insurans yg baru, medical card yg baru x dpt lagi.. so susah la sikit nak berurusan nanti.. kalo card dah dpt senang, tunjuk jer kad tu dah boleh admit kan..

AHAD
So tunggu la sampai siang.. alhamdulillah siang tu tengok kakak mcm dah sihat.. dah boleh main2 ngan abg kecik lagi.. memang cergas la dia main2 berdua.. melompat2 bagai semua boleh.. so kitorg ingat dia dah betul2 sihat..
ISNIN
Tapi rupanya siang jer dia sihat.. tengah malam tu panas balik.. so ari isnin tu dilah terpaksa EL. So pagi smlm bwk kakak pegi klinik.. mintak masuk ubat bontot skali.. doktor ckp kalo demam x baik2, suruh bawak kakak pegi hospital. amik darah.. nak check takut kena denggi ke... so, kitorg decide ari selasa kalo x sihat jugak nak bawak pegi hospital. kat rumah paksa dia makan ubat.. tapi budak sorg tu memang jenis payah makan ubat.. kena marah kena paksa pun tetap susah nak makan.. last2 dari 5 jenis ubat, dia makan 2 jenis jer.. ubat demam ngan antibiotik.



SELASA
Macam biasa bila time malam memang badan kakak imani panas.. mencecah 39.4 deg.. tu pun dilah sentiasa lap2 badan kakak.. pagi tu dalam kul 8 pagi bagi makan ubat lagi. dia xnak tapi kena jugak paksa makan.. ayah wan pulak ada course kat luar 2 hari (isnin dan selasa) so boleh kuar rumah lewat sikit.. tp sebab dia ada course tu, planning kitorg nak bawak kakak pegi hospital terpaksa tunda ke tghari..

Lepas ayah wan hantar abg faris ke rumah babysitter, kitorg sarapan berdua.. pastu, kakak baring sambil tengok tv.. dilah pun kemas rumah sikit2, basuh baju then cakap ngan kakak ibu nak baring kat bilik.. x tahan sangat dah.. mengantuk dan letih semalaman menjaga anak2 yg sakit.. memang dah bape ari tidur tak menentu.. dengan badan yg makin sarat ni, dah tentu la tido malam pun susah.. plus anak x sihat, lagi double triple la x boleh tido.. so siang tu mmg dilah rest betul2.. tido jer sampai tghari.. kakak pun dari tido kat luar dah berpindah tido dalam bilik..

Alhamdulillah, sebab penat sgt kot, dapat la dilah tido lena.. lepas 2 jam bangun check kakak.. tengok panas dia dah turun.. so inform ayah wan, x jadi pegi hospital tghari tu.. alhamdulillah, sampai petang dan ke malam suhu badan kakak makin turun.. tinggal cam dedor2 jer.. dia pun dah nak mintak makan nasi.. 2 kali makan nasi + telur + kicap.. walaupun x abis makan, tp banyak jugak la dia makan ari tu..

Kakak imani dah nak baik, abg faris pulak yg dedor.. balik dari rumah babysitter rasa badan dia dah dedor.. dilah dah tarik napas panjang.. jangkit kat adik pulak..tp nasib sepanjang mlm tu abg faris aktif jer.. walaupun xdela seaktif main lompat2 bagai sbb xde geng, tp mulut bising, sama baring pun ada jer dia nak buat.. tp dekat2 kul 11 tu dia dah mula lembik.. nak baring jer.. badan pun mula panas.. tak lama lepas tu dia tido.. kakak pun sama...

RABU
pukul 2 pagi rasa suhu badan abg faris panas lagi.. check 38deg ++.. kakak imani pulak terbatuk2 jer.. sampai muntah2.. pukul 4 pagi, rasa badan kakak panas balik... check 39.2 deg... abg faris pulak rasa suhunya dah turun sikit.. macam pas baton pulak diorg ni.. maknye yg x boleh tido.. kejap pusing kiri ngadap kakak, kejap pusing  kanan ngadap adik.. dah macam doktor pulak kejap2 check suhu diorg.. 

Alhamdulillah, pagi tu rasa badan abg faris dah tak panas lagi.. kakak pulak masih panas dedor2 gitu.. cakap ngan kakak "arini ibu kena keje, kakak kena pegi rumah umi" dia seboleh2 tak nak.. alahai anak, kalau boleh memang ibu nak jaga jer.. tp cuti ibu pun tinggal 5 ari jer nak.. standby nak bersalin lagi, nak cuti time auntie kawen lagi hujung bulan ni.. tp dah pesan kat ayah wan suruh bgtau babysitter, kalau badan kakak panas lagi, bgtau cepat2.. memang nak balik dia pegi hospital.. tp alhamdulillah.. siang tu dia x panas sgt..

Tapi mlm tu dia demam panas balik.. suhu cecah 40 deg.. now dah warded 2mlm kat hospital KPJ.. adaperkara lain lagi yg menduga kami.. cerita kat hospital will update later.. dah pjg beno ni.. 

Tq so much pada semua saudara mara dan kwn2 yg mendoakan kesihatan kakak dan adik.. semoga kakak cepat sembuh..
  


Gambar ni masa baru masuk hospital hari mlm rabu aritu..



You Might Also Like

1 comment: