Adik Baby,

Nama adik baby

April 24, 2015 Ibu Dilah 4 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. hari ahad lepas kitorg dah balik jb.. dan bermula la episod berpantang di rumah sendiri.. so far dah 5 hari kat rumah sendiri ni keadaan agak kelam kabut dan huru hara sikit.. hahaha.. dengan ragam anak2, dgn keadaan rumah yg mcm tongkang pecah.. memang stress jer tgk.. x tau nak mula mengemas dr mana.. ok.. will story later.. kalo rajin la kan.. haha..

Arini nak citer pasal nama baby.. hah.. aritu kan dilah ada wat entry pasal cari nama baby kan.. mmg baby kali ni kitorg x prepare langsung nama baby dr awal.. x tau la  nape x beriya2 sgt nak cari nama baby.. bukan x excited tp x tau dah nak bg nama apa..

So bila baby dah 7hari lahir, dilah paksa jugak ayah wan utk dptkan nama baby.. dan ayah wan cadangkan nama baby Fattah Anas.. mula2 tu dilah mcm nak x nak jer.. selagi x register nama baby ada peluang lagi nak tukar kan.. tp bila tiap2 ari asyik sebut je nama fattah anas rasa mcm sedap lak nama tu.. hihi.. so kira confirm la nama tu..

Memandangkan dilah kat kampung time (kat melaka) susah la sikit nak terus register kat jpn. Sbb adik baby lahir kan kat johor,so kena la register kat jpn johor jugak.. dah tu adik baby kan aritu kena kuning, so nak bg ayah wan bawak ic dilah & buku kesihatan baby balik jb utk register mcm was-was.. iyela.. takut la kot2 kena gi hospital lagi ke kan..

Makanya... register nama baby lewat.. dah lepas dr 14 hari.. so kena la denda sbb lewat. Time tu baby 18hari dah baru dpt register. Denda rm5.. nasib baik rm5 je.. sbb dilah penah baca kat mana ntah denda tu ikut hari.. sehari lewat rm5.. so kira je la bape hari lewat.. tp rupanya x, hanya rm5 je.. nasib baik kan...


So dengan ini secara rasminya nama adik baby adalah Fattah Anas bin Md Aswan.
   Fattah - penakluk  
   Anas - kemesraan, cinta, kasih, periang, mesra

Semoga anak ibu menjadi anak yg soleh, yg bijak, berjaya di dunia dan akhirat. Amin..

#rindu nak membebel kat blog ni.. tp mls nak update guna hp..



4 comments:

Adik Baby,

Kisah Pencarian Nama Adik Baby

April 14, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum  

Huawaaaa... rindunya kat blog ni.. sejak dah jadi mak beranak 3 ni, makin bizi rasanya.. tu baru 2 minggu, dah tu kat umah bunda pulak tu, kalau dah balik rumah sendiri nanti x tau la camne gayanya.. 

Tp wat masa skrg ni bizi ngan adik baby jer la.. kakak ngan abg banyak bunda ngan tokbah yg tolong uruskan budak2 tu.. makan pakai pun diorg yg jugak yg uruskan.. thanks banyak2 bunda n tokbah.. i love both of u so much.. terhutang budi byk sgt kat mak abah.. dari kecik diorg jaga kita, time bersalin pun diorg jaga juga.. terharu sgt.. dah la budak 2 beradik tu lasak  sikit.. kesian diorg selalu kena buli ngan cucu.. huhu..

Ehh.. arini adik baby dah masuk 13 hari tau.. kejap je kan dah 13 ari.. time nak tunggu baby lahir rasa lambat jer.. sekali dah kuar, ehhh.. jap je dah nak 2 minggu kan..

Dah 2 minggu tapi nama baby pun tak confirm lagi.. hahaha.. korang hado wat camni?? Aritu dah nak masuk 7 hari pun kitorg boleh relax lagi walaupun nama baby xde lagi.. bila ingatkan ayah wan, baru la dia dok sibuk cari2..

Biasanya orang baby lom lahir lagi dah excited cari nama baby kan... tp kitorg anak dah 7hari pun x confirm lagi nama baby.. hahaha.. dahsyat kan.. time 8, 9bulan ritu adalah jugak dilah cari2 jugak nama2 baby ni.. tp nama2 yg dicari tu cam ayah wan x approve jek.. ishhh.. ingat senang ke nak cari nama baby.. nak nama yg sedap, makna yg elok2 dan baik.. ni kite dah cari senang2 je dia reject tau..

Bila minta pendapat dari my family, bunda cepat je bagi idea nama ezwan lutfi.. ala nama si EL tu la.. time tu kan tengah kemaruk dengan citer teman lelaki upahan.. kebetulan pulak nama EL tu ada 'wan' belakang dia.. sama mcm nama faria zakwan b md aswan.. so cam kena je la.. tp ayah wan xnak.. dan nama ezwan tu pun xde makna..

So disebabkan semua nama ayah wan reject, so dilah suruh dia jer yg cari nama utk adik baby.. time tu hari ke 7, kitorg wassap2.. sbb time tu ayah wan kat jb.. weekdays kan.. bila suruh dia cari, x lama lepas tu dia reply nama baby.. kejap lagi dia reply lagi 1 nama baby.. ehh.. cepat nau dpt idea nama baby ni.. aritu bila tanya bukan main susah nak dapatkan idea dia.. tp kali ni cepat pulak..

Bila ditanya mana dapat idea nama tu?? Ayah wan cakap dia google jer.. hahaha.. sabo jer la.. dia terus google nama yg dah siap gabungan tu.. patut la cepat je ada idea.. at least skrg ni adik baby dah ada nama.. walaupun belum offical lagi nama tu sbb lom register lagi.. sekurang2 nya adik baby dah ber'nama'. Hehe

So nama adik baby akan diumum kemudian ye bila dah register nanti.. wat masa ni panggil baby FA jer dulu.. hihi..
K.. till then..



1 comments:

Adik Baby,

Officially, i'm mother of 3!!

April 07, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

 Alhamdulillah.. dilah telah selamat melahirkan anak ketiga pada 2 April 2015 yg lepas.. baby boy seberat 2.72kg dilahirkan secara normal di Hospital Sultan Ismail JB. Alhamdulillah, baby dan ibu dilah sihat..


InsyaAllah.. nanti dilah share experience bersalin kali ni ye.. memang lain sangat..

Now, dilah berpantang kat rumah Bunda di melaka dan baby admitted di hospital melaka sebab kuning.. dah 2 mlm dah.. hopefully hari ni boleh discharge.. doa2kan ye..

Okla.. ni je yg sempat nak update dulu.. ni pun sbb baru lps pam susu utk adik baby.. 

TQ pada semua family and friends yg mendoakan  kami.. alhamdulillah, dah jadi ibu beranak 3 dah skrg ni..


0 comments: