Adik Baby,

Baby Fattah Anas dah sebulan

May 07, 2015 Ibu Dilah 6 Comments

Assalamualaikum  

Alhamdulillah, 2 mei yg lepas baby fattah anas dah cukup sebulan.. rasa sekejap sangat dah sebulan kan.. ala, xyah tunggu sebulan, baru 3,4 hari pun dilah rasa mcm dah lama je baby lahir sbb nya dah lupa dah rasa sakit nak bersalin tu mcmana.. lol..

So, ari selasa aritu kitorg pegi klinik utk check up adik baby sebulan.. nasib aritu baik sbb x ramai org sgt.. ayah wan pun ikut sekali sbb ada check up abam faris sekali..

Alhamdulilah, berkat minum susu ibu berat baby fattah naik dekat 1.2kg.. dilah x sangka sgt byk betul kenaikkan nya.. patut tengok baby dah bambam.. tp naik byk pun masih belum boleh lawan berat kakak imani time lahir... hihi

Berat baby fattah


Lahir  - 2.72kg  


4days  - 2.45kg (warded)
10days  - 3.01kg  


1month  - 3.9kg  

Masa baby fattah 4 hari, baby kena warded kat hospital melaka.. time tu berat turun byk.. warded 2 mlm sebab kuning dan kurang air.. nanti dilah share ye mcmana baby boleh warded.


Masa baby fattah 9 hari, ayah wan botak kan kepala baby.. actually  nak botak kan massa 7 hari mcm kakak ngan abg dia.. tp time tu ayah wan keje.. kitorg pulak kat kg.. so bila balik weekend tu baru la dpt botak kan kepala baby.



Selain dari berat yg semakin bertambah, panjang aka tinggi baby pun bertambah byk jugak.. lahir 49cm, sebulan dah 58cm.. dekat 10cm dah tambah panjang kan.. ni esok besar mesti tinggi mcm ayah dia..huhu


Dari segi perkembangan pulak, bila dah sebulan ni baby baru start menangis.. sebelum ni mmg susah nak dengar suara baby menangis tau.. baby fattah mmg senang nak dijaga masa sebulan tu.. skrg ni ni baru ada nangis2 sikit sbb bila dia dah berjaga dia x nak baring dlm gelap (cthnya time mlm). Mesti nak bukak lampu.. maybe sbb baby pun dah start tgk keliling, dah boleh nampak byk sikit.. tu yg xnak baring je..

Pastu skrg ni kaki dah start nak menendang, kalau mandi tu kaki dah tolak2 kuat.. kepala pun dah angkat2 dah.. badan dah boleh mengiring sikit2.. 

Tu je kot wat masa ni. Ni pun terpaksa update laju2 pakai hp.. x suke update guna hp sbb lambat nak taip.. so citer bersalin tu tunggu naik keje kot baru boleh share.. haha..

Ok.. 7 days to go.. x sabo nak abis pantang
^____^






You Might Also Like

6 comments:

  1. kejap je besar kan.. alalala.. minum susu ibu tau adik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah cikna.. cepat je dah besau.. hihi

      Delete
  2. alhamdulillah semoga makin sihat membesar ye sayang

    ReplyDelete
  3. Tahniah sis! Semoga Fattah menjadi anak yang soleh....

    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/

    ReplyDelete