Adik Baby,

Breastfeeding :: EBM Fattah Anas

May 25, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum  

Adoiii... lemau betul nak apdet blog ni la.. lagi2 bila nak apdet guna hp, memang malas bebeno la.. kalau apdet guna laptop laju la sikit nak menaip.. tp nak buka laptop tu yg malas.. lagi2 skrg ni bz sokmo.. alhamdulillah.. bisnes pun ok sebulan 2 ni kan, rezeki baby baru la ni.. tu yg bz jek.. ni pun apdet sambil pam susu tau...

Next week dah start naik keje balik.. huawaa.. malas pulak rasanya nak masuk keje.. dah syok duk rumah kan.. hihi.. so skrg ni pulun la nak wat stok susu baby fattah..


Dilah dah start pam susu dr hari ke 5 berpantang lagi.. sbb time tu baby fattah warded.. so terpaksa jugak pam awal2.. kalau ikutkan dilah nak start pam lps 2 minggu berpantang.. tp sbb baby warded terpaksa start awal..



Hari 1st baby fattah kena warded tu dilah baru start nak bengkak susu.. time tu day 4 mlm.. so sblm balik dilah marmet.. dapat la bagi sikit.. pastu mlm2 kat rumah dilah marmet lagi.. siang tu bila dah dpt pinjam pam dr kakak dilah, dilah pam lagi.. alhamdulillah dapat la bekalkan susu utk baby fattah kat hospital..



Start dari hari tu dilah akan pam at least sekali sehari sepanjang berada dinrumah bunda.. kadang2 2x.. ikut keadaan la.. bila balik rumah sendiri, dilah pam 2, 3 x sehari.. 


Skrg ni, setiap hari dlm pukul 7 lebih lepas ayah wan pegi keje, dilah mesti buat power pumping.. pastu tghari sekali or ptg sekali.. kalau ptg x sempat, mlm sebelum tido sekali.. so sekurang2nya mesti 2 or 3x sehari..

Alhamdulillah, rezeki baby fattah murah sgt.. dilah cepat sgt rasa LDR.. kadang2 2, rasa sepjg pam.. kadang2 sambil pam sambil bf baby fattah sebelah.. so sebelah tu boleh dpt 4 or 5 oz..


Last week dilah kluarkan stok ebm baby fattah.. nak kira berapa total semua.. dan nak simpan ikut bulan.. so far dah ada 200++ oz.. alhamdulillah.. insyaAllah, sblm naik keje ni dpt la kumpul 300oz.. tu dilah pam x konsisten sgt. Kalau pam secara konsisten mesti lagi byk kan..

Ni hasil pam semasa taip entry ni..

Mudah-mudahan ebm baby fattah ni cukup la utk keperluan dia.. lagi2 lps 2 minggu  naik keje nanti dah puasa kan.. risau jugak dilah.. tp so far dilah tgk baby fattah minum ebm sikit je time siang.. nnt dilah share pasal ni.. ok la.. tu je kot dulu pasal breastfeeding journey baby fattah.. nanti dilah update lagi ye..


Bye

^__^


You Might Also Like

1 comment: