Anak-anak,

Ragam Abg Faris yg Susah Nak Tido

June 24, 2015 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Arini sangat la mengantuk.. mau nye tak ngantuk kalau dah  tido pukul 3, 4 pagi.. dah tu dekat pukul 5 pagi nak bangun sahur pulak... pastu terus siap2kan barang untuk bawak pegi rumah babysitter pulak.. mananye tak ngantukkkkk kann...

Ni semua gara2 abam faris yg taknak tido... x tau la sejak sebulan yg lepas ni faris slalu sangat tido lambat.. senang cakap tiap2 ari la.. pukul 2 lebih baru boleh tido... dah tu nak tido bukannya senang.. nak kena ibu dilah garu2 badan dia dulu.. bukan kejap tau.. kadang2 mau 2, 3 jam menggaru tak tido2 tauuu... huawaaaa... pitam mak ko ni tau... setiap hari mcm tu...

2 hari lepas lagi teruk.. sampai pukul 3 lebih tak tido lagi.. dilah dah hangin dah... kite ni dah la nak bukak mata pun x boleh, penat toksah cakap la kan.. dah seharian mcm2 keje dah buat.. pastu anak wat perangai pulak taknak tido.. dilah dah bape kali marah pun x jalan jugak.. kejap suruh garu sini.. kejap kat sana.. heiii... tengah2 malam ibu jadi 'hijau' dah tau...


Last2 dekat pukul 4 pg tu ayah wan bangun.. marah dia.. acah dia kalau xnak tido ayahwan letak kat luar.. abam nangis2 tapi tak leh tido jugak.. last2 ayah wan angkat abam betul2 bawa keluar rumah.. luar pintu pagar rumah tu ayah wan tinggal kan dia.. pastu mencicit dia lari masuk rumah sambil nangis2... dilah memang la kesian, tp dilah sendiri pun dah x larat nak bukak mata dah.. lastly lepas masuk rumah semula, ayahwan ajak faris tido kat hall berdua.. ntah pukul bape dia tertido x pasti la... bangun sahur tengok lena dia tido..

Keesokan harinya, balik dari rumah babysitter rasa badan faris dedor.. pastu nenek tu ckp faris berak hijau2 sikit najis dia.. dilah terpikir mesti dia terkejut tu.. sbb tgh2 malam kena keluar rumah... kesian anak ibu... otw balik rumah tu dilah tanya faris pasal kejadian mlm tu..

Ibu : Abg.. malam tadi abg kena keluar rumah ehhh?
Faris : A'ahh... abam kena duk uaaarr.. (abg kena duduk luar)
Ibu : Nape abg kena duduk luar??
Faris : syebab abam angisss la.. (sbb abg nangis la..)
Ibu : Nape abg nangiss?
Faris : syebab ayah arah abam... (sebab ayah marah abg)
Ibu : Nape ayah marah abg??
Faris : syebab abam taknak tido (sbb abg taknak tido..)

Dia ingat lagi kejadian malam tu yg menyebabkan dia kena duduk luar.. pastu sambung lagi..

Ibu : Abg takut tak kena duduk luar??
Faris : Abam atuttt... (abg takut..)
Ibu : Nape abg takut??
Faris : syebab abam ampak antuuuu.. (sbb abg nampak hantu)
Ibu : ehhh.. yeke abg nampak hantu??
Faris : iyeee... abam ampak antu.. (iye..abg nampak hantu)
Ibu : Abg nampak hantu kat mana??
Faris : kat syituuu... (kat situ..) 

Kebetulan time tu dah nak sampai rumah, so dia tunjuk la kat mana dia nampak hantu.. mula2 dilah terpikir jugak, anggaknya memang betul kot dia nampak hantu.. tu yg sampai demam terkejut tu kotttt... tp bila citer ngan ayahwan, dia ckp mana ada hantu bulan2 puasa ni.. hahaha.. betul jugak tu.. kesian anak ibu demam terkejut.. tp alhamdulillah, mlm tu tu dah kurang dah panasnya..

Tapi malam tadi rutin harian yg sama jugak.. susah nak tido.. mak kena garu sepanjang malam.. agak2 kalo dah kena melayan si abam  tu, menggaru sepanjang malam tu mak ni boleh ke tido?? kompem2 la tak kan... sehari dpt tido 1, 2 jam jer... gi keje pun dah mcm mata panda.. menguap toksah ckp la.. dah 100x agaknye ni.. hahaha..

tapi syukur alhamdulillah, adik baby sangat baik.. sgt mudah dijaga.. mlm pun bangun sekali dua je  utk menyusu.. pastu menyusu pun kejap je... dilah bersyukur sgt.. kalau tak mesti pitam dilah terpaksa melayan karenah 2 org sekali x tdo malam...

hmmm.. macamana ye nak bagi faris senang tido malam?? minum susu dah 2,3 botol pun xnak tido jugak.. ada petua tak mcmana nak bagi dbam  faris tido awal?? 
dilah rasa letih sgt sbb x cukup rehat dan tido skrg ni...


2 comments:

Aktiviti bersama family,

Cerita 1st Ramadhan

June 18, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, arini dah masuk 1 Ramadhan 1436H.. 
Sana sini org duk sibuk citer pasal sahur la.. pasal terawikh la... dilah??      
macam2 yg berlaku semalam dan pagi ni..

Semalam ayah wan pegi solat terawikh kat mesjid.. dilah memang x dapat nak ikut la sbb ada baby fattah kan.. teringin sangat benonya nak pi solat terawikh kat mesjid.. sejak kawen ni mmg susah nak ikut.. mana xnye, tiap2 tahun ada anak kecik jer.. rindu betul nak solat kat masjid mcm kat asrama dulu.. kat matrik solat dekat dataran.. kat utm pun sama.. huawaaa.. rindunya..

Ok.. lepas ayah wan gi solat, yg dua beradik ni bergaduh.. time tu dilah nak solat isyak.. kakak pun nak ikut solat sekali.. dah pakai telekung ikut dilah solat kat sebelah.. tuptup.. datang si faris kaco dia.. tarik2 telekung.. pukul2 kakak.. mula2 dia boleh tahan lagi, tp lama2 sakit jugak kena beduk ngan faris tu.. last2 dia nangis... bukak telekung gaduh ngan faris.. beduk faris pulak.. cakau muka faris... hahaha.. ganaz budak berdua tu bergaduh tau... tak kusyuk betul ibu dilah nak solat tau.. ada jer budak berdua ni tau..

Lepas solat pun mcm tu jugak.. asyik bergaduh jer kejenya.. dilah tgh masak dapur asyik terjerit2 nak redakan diorg gaduh.. kejap kakak kaco abg.. abg kaco kakak.. nasib baik baby jenis yg cool jer.. kalau dia pun jenis yg meragam mmg pengsan ibu ni tauuu... hihi..



Masak malam tu lebih sikit utk sahur sekali.. ala, masak simple jer pong.. goreng ayam ngan masak sayur.. anak2 dah makan lebih dulu.. selera diorg bukan main lagi skrg ni tau.. kalau dilah yg suap ni mau 2 pinggan diorg makan.. ibu makan sikit2 je yg dapat.. hahaha.. dasat kan...

Kul 11 dilah baru siap wat  semua keje.. masak, basuh pinggan mangkuk, basuh botol susu baby yg banyak, buatkan diorg susu siap2, siapkan barang keperluan anak2 utk keesokkan harinya... pastu baru dapat baring dan rehatkan badan jap.. tu pun sambil menyusukan baby fattah anas... abg & kakak confirm tido lambat.. kul 12 lebih dilah x larat dah.. tertido jugak..

Tapi dekat kul 2 pg faris datang.. nak tido.. nak gosok.. nak itu.. nak ini.. faris ni memang macam2 sikit perangainya bila nak tido.. nasib  baik la baby fattah jenis yg senang tido dan tak menangis.. kalau tak huru hara ibu dilah tau.. ada masa yg baby fattah meragam sikit memang kelam kabut dilah.. mana nak pujuk baby dan bf dia.. sebelah tangan lagi nak melayan si abg nak tido, nak kena gosok2.. belum lagi si kakak yg merajuk x dapat tido kat ibu sekali.. memang huru hara betul time tu..



Di sebabkan x cukup tido dah rehat, makan sahur utk hari pertama ramadhan pagi tadi dilah dah terbabas.... hahaha... kul 5.48am baru terjaga.. tu pun sebab biasa baby menyusu time tu.. padahal baby dah terjaga awal dah.. tp disebabkan dia jenis yg x menangis.. makanya dilah pun x sedar.. hahaha...

Dah tu bangun pam susu, bf baby fattah.. nak solat faris pulak dah terjaga.. nak ibu jugak.. layankan kejap je pastu dilah pujuk dia sbb nak solat jap.. bila dilah tinggalkan lagi dia mengamukk... menangis2 sampai bengkak mata.. memang urut dada 100x la nak melayan kerenah dia pagi2 ari ni.. dah tu ngan x sahur lagi.. makanya pukul 7.30am perut dah bunyi.. hahaha...

Dilah ni kalau x makan ok lagi.. boleh tahan.. tp air tu yg penting kat dilah.. jenis yg kuat minum air masak tau.. tu kalau berbuka x makan sampai sampai kul 10 pun ok lagi janji dapat minum air dulu.. kali ni still bf sepanjang bulan puasa kan.. so kena kuat la sikit kan..

Arini nak buka apa?? hurmmm.. ayah wan beli kat pasar ramadhan jer nanti.. kitorg walaupun beli kat PARAM tapi beli ala kadar jer.. xdela jenis yg membazir beli banyak2 pastu x makan.. tp kali ni kena beli lebih sikit la sbb anak2 dah kuat makan kan.. hihi.. tengok la apa yg ayah wan beli arini nanti..

Okla.. tula cerita huru hara dilah harini..
apa2 pun still puasa lagi sampai skrg ni.. nasib baik x buat keje berat.. kalo x melepek jugak kat opis ni.. hihi..

Selamat Berpuasa Semua...





0 comments:

Adik Baby,

WW41 :: Cinta Hati Ibu; Kakak , Abang dan Adik

June 17, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Cinta hati ibu sekarang ni dah 4 org 
(ayah wan dan anak2..)
Ni la anak2 syurga ibu dilah.. 
walaupun tiap2 ari ibu rasa nak bertukar jadi 'HIJAU', 
tapi mereka ni jugak la yg menyerikan family kecil kitorg..
bila sorg tido mesti rasa sunyi..
semoga anak2 ibu menjadi anak yg soleh dan solehah.. 
aminnnn..







Bukan main suka lagi kakak bila ibu bangi chance pegang adik baby.. time tu jugak abam faris datang nak amik gambo sama2..hahaha...


0 comments:

Adik Baby,

Kisah Selepas Kelahiran Fattah Anas

June 10, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Jom nak sambung citer lepas bersalin baby Fattah Anas aritu kat  SINI ..  kalau lambat sambung takut lupa dah nanti nak sambung.. hahaha... sindrom mak2 memang asyik lupa jer... mcm citer bersalin abam Faris Zakwan dulu sampai ke sudah tak continue citer lps bersalin tu.. hahaha... ok2, jom sambung.....



Pagi tu lepas masuk wad, dalam kul 8 pg gitu, nurse datang tanya ok ke x? mmg dilah nampak ok sgt la.. muka pun x lesu.. cuma lapo jer.. hahaha.. so nurse pun suruh pegi bilik belakang utk doktor check jalan.. kalau semua ok, baby pun dah berak kencing, boleh ler kitorg kuar awal.. x yah la bermalam kat hospital kan... tapiiiiii....

Dilah pun pegi bilik tu utk check jahitan.. bila doktor yg 1st ni check muka dia mcm cuak2.. dia inform doktor lagi satu mcm ada benda yg tak kena.. dilah dah mula risau.. ape pulak yg x kena.. then doktor sorg lagi pulak check.. dia ckp dia pun rasa apa yg doktor 1st tu rasa.. then diorg pun explain kat dilah.. diorg rasa mcm ada terlebih jahit kat tmpt koyak tu.. betul2 dekat tmpt buang air besar.. (ehh.. sopannya bahasa..hihi). effectnya takut nanti lubang tu dah sempit.. nanti lagi sakit kalau nak berak.. hahhh.. lebih kurang cam tu la kesnya.. 

So diorg decide utk 'REPAIR' balik... hahh kau..kena repair balik tmpt jahit tu.. maknanya, diorg akan bukak jahitan tu dan jahit balik.. mula2 dengar tu dilah mmg dah cuak.. tp lepas tu diorg ckp dilah akan masuk OT utk utk repair balik.. maknanya bukan la kena jahit hidup2 tanpa bius.. so dilah pun lega dan boleh rilex2..

Siyes, bersalin kali ni dilah rasa cergas jer.. mungkin sebab rasa sakit tu kejap je, so dilah xdela kehilangan tenaga yg banyak.. dan cepat boleh bergerak ke sana sini.. cuma nya, lps dari jumpa doktor tu diorg suruh dilah puasa sbb nak masuk OT.. dah la sarapan sempat minum air milo je tadi, makanan yg ayah wan beli pun x sempat makan lagi.. pastu diorg dah suruh puasa.. nurse tu ckp lagi lambat dilah start puasa lagi lambat la kena wat operation tu nanti.. So dilah pun puasa la.. tp mmg lapar sgt.. nasib baik baby behave jer.. x nanges pun..

Dilah dijangka masuk OT dalam pukul 4 or 5 ptg.. so tghari tu ayah wan mmg x dpt tgk, dia uruskan hal kat rumah dan rehat dulu.. ptg baru dtg bawak barang sikit.. dekat pukul 4 ptg nurse suruh dilah bersiap nak ditolak masuk OT.. dilah inform ayah wan suruh dia tunggu kat wad nanti..  bila nak mauk OT tu baru la rasa berdebar2.. teringat masa bersalin kakak imani dulu kena czer.. kali ni kena masuk OT lagi walaupun dah bersalin normal.. redha jer la..

Situasi lebih kurang sama.. dengan kesejukan yg amat sgt.. mula2 doktor bius kat tulang belakang.. proses nak tu yg amik masa sikit.. proses jahit menjahit tu kejap je.. dlm 15 minit je.. siap semua dlm kul 5.20ptg.. dilah ckp sempat la nanti jumpa ayah wan.. doktor tu ckp kena rest kejap kat situ dlm stgh ke sejam utk stabilkan balik dan monitor patient kejap.. tapi lagi 5 min pukul 7 baru diorg hantar pegi wad balik.. time tu dah abis waktu melawat.. ayah wan pun dah keluar.. tp dilah call dia suruh masuk kejap.. hantar barang yg dipesan.

Lepas operation tu, dilah kena tunggu lagi 3, 4 jam baru boleh makan dan minum.. mak aiii... ni dah lebih dr puasa sebenar ni.. perut mmg dah x tahan sgt dah.. lapar dan haus sgt.. kaki kebas pun lepas 3 jam dah boleh rasa semula.. then, sampai masa boleh makan cepat2 makan.. minum air panas 1 mug, makan roti, makan bubur hospital bagi.. hahaha.. mcm dah seminggu x makan... hahaha



Lepas masuk wad tu nurse hantar baby semula.. baby ibu sgt baik, jenis yg x menangis dan kurang menyusu.. puas ibu tonyoh2 pun dia tutup mulut jugak.. hahaha... alhamdulillah.. malam tu boleh tido dengan tenang.. kejap2 bangun tengok baby..

Alhamdulillah.. walaupun buat minor operation utk repair, tp dilah x rasa pape pun.. boleh bergerak mcm biasa.. dan jauh beza lepas bersalin faris dulu, kali ni dilah lebih mudah bergerak dan bertenaga..

Keesokan harinya dilah dan baby dah boleh discharge.. balik tu kitorg singgah rumah amik barang dan amik anak2 kat rumah babysitter.. then terus balik melaka.. tp singgah rumah MIL kat Sedenak sekejap.. sebelum Magrib kitorg sampai rumah Bunda..
Alhamdulillah..

Dilah percaya setiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnya..
Allah permudahkan urusan dilah semasa nak bersalin tp dia bagi ujian dilah kena minor operation pulak..
ALLAH berikan anak yg mudah dijaga seperti Fattah Anas yg jenis x meragam dan x menangis tp Allah uji Fattah kena 'kuning' sampai kena tahan wad.. 

Dilah redha atas apa yg berlaku.. Ujian yg Dia berikan mungkin hanya sedikit jika nak dibandingkan dengan org lain yg diduga dgn penyakit yg teruk..
Bila kita redha dan ikhlas, kita x kan rasa terbeban dan akan rasa kuat.. 
InsyaAllah..

Next, dilah akan share citer pasal Fattah Anas yg kena admitted sebab kuning dan 'kencing berdarah'.. yg ni mmg dilah nak share sgt sebagai ingat dan panduan pd ibubapa yg lain..
Tunggu yer...


0 comments:

Adik Baby,

Pengalaman Bersalin Baby Fattah Anas

June 05, 2015 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Hari selasa lepas genap usia baby Fattah Anas 2 bulan. Alhamdulillah.. baby fattah sihat.. berat dah naik 4.7kg. dan kena inject 3 serangkai. time kena inject sedap jer dia tido.. just menangis ekk sikit je pastu tido balik.. hahaha..



Ok.. harini nak share cerita pasal kelahiran baby fattah anas.. dah 2 bulan kan.. takut kan terlupa pulak nanti.. kisah kelahiran yg sangat singkat.. ikutkan due dilah 9 April.. tp bersalin awal seminggu @ 39 weeks..

30 March 2015 (Isnin)
Sempat ajak ayah wan pegi makan2 kat luar.. maklum la lepas gajikan, dah tu tau x lama lagi dah nak bersalin.. so rasa cam nak makan sedap2.. kitorg pegi makan kat aeon taman u jer.. pastu jalan2 round aeon.. sempat la beli baju raya anak2 2,3 helai..

31 March 2015 (Selasa)
Masih belum ada tanda nak bersalin.. waktu lunch aritu pegi jalan2 sorg2 kat aeon kulaijaya pulak.. ala, kan dekat ngan opis kan.. hajat hati mmg nak beli sikit2 lagi baju raya budak2 dan barang baby sikit.. dan memang nak banyak berjalan utk mudahkan jalan terbuka nanti..  ptg tu kat opis terasa baby kerap sgt mengeras.. sampai rasa cam x selesa kan..  

Kebetulan ptg tu ada sorg member STB (Selat Tebrau Babywearer) post cakap nak let go wrap.. opismate dilah salah sorg admin STB,so dia cakap bagus wrap tu utk newborn.. so deal punya deal dgn owner tu, dilah setuju beli ngan dia.. so mlm tu nak COD la.. janji jumpa dekat area MCD dekat ngan UTM.. tp dilah cakap ngan kawan tu yg dilah x dapat dtg amik sekali sbb mcm dah rasa sakit2 sikit.. sakit mengeras yg sgt2 kerap..so ayah wan ngan anak2 je yg pegi amik.. yeahhh!!! akhirnya berjaya ada wrap sendiri utk baby before bersalin.. 

Malam tu asyik cakap ngan ayah wan, adik baby ni nak jadi baby GST kot.. iyela, kalau bersalin 1 April kan hari start GST.. hahaha.. tapi sampai ke pagi xde rasa sakit2 nak bersalin pun..

1 April 2015 (Rabu)
Baby dah x mengeras mcm hari sebelumnya.. rasa sakit2 xde.. tanda2 nak bersalin pun belum ada lagi.. so, aritu pegi keje mcm biasa... tghari pegi kuar lunch kat luar sorg2 lagi.. pastu pegi tabung haji masukkan duit.. settle kan beberapa urusan lagi.. memang 2,3 hari tu dilah memang banyakkan berjalan.. tp bila dah byk berjalan mula la penat.. hahaha... tp penat2 mcm gitu jer la.. baby mengeras cam biasa jer.. sampai ke malam pun mcm tu jugak..

2 April 2015 (Khamis)
2am - Dilah terjaga sbb mcm rasa sakit2.. kali ni mmg rasa perut memulas2.. terus check masa contraction guna app contraction time kat hp. mula2 check tu 10 minit.. 8minit.. pastu terus 5min.. 5min...



3am - kejut ayah wan.. bgtau mcm dah rasa sakit2.. padahal time tu dah 3 min sekali dah.. ayah wan pun tanya nak gi hospital ke?? nak hantar budak2 gi rumah babysitter ke?? dilah cakap nanti dulu la.. tgk keadaan mcmana.. tp dilah prepare la jugak pape yg perlu.. dekat pukul 4 tu dilah ckp kite g hospital je la dulu.. sakit mmg dah makin kerap sgt tu yg makin risau.. nak mandi dulu pun x boleh sebab sakit dah kerap sgt.. sempat gosok gigi ngan cuci muka jer.. tu pun kejap2 benti sebab sakit..

4am - hantar anak2 ke rumah babysitter.. then terus pegi hospital Sultan Ismail.. kalau ikutkan Hospital Sultanah Aminah lagi dekat.. tp dilah xnak bersalin kat sana.. otw gi spital tu sakit pun lagi kerap.. mmg dah sampai ke pinggang.. bila terlanggar lobang sikit lagi la rasa sakit.. sepanjang jalan tu memang dilah berzikir jer.. 

4.20am - sampai hospital. turun kat emergency.. time nak naik wheelchair tu sempat lagi suruh nurse tunggu kejap sbb xleh nak turun kete sbb rasa sakit tgh dtg.. haha.. sampai bilik saringan suasana malap je sebab lampu tertutup separuh.. time tu mmg x ramai org.. ada sorg je kot yg tgh tunggu nak bersalin. nurse suruh baring nak check jalan.. tp dilah dah susah nak baring betul2 sbb dah rasa sakit sgt.. so doktor nak wat VE dulu.. check2 dah FULL.... dah 10cm dahhh.. mak aiii.. terkejut dilah.. mcm x percaya time tu.. ingatkan baru 5 ke 6cm.. sbb rasa sakit tu xdela sgt2 sakit yg mcm nak bersalin dah tu rasanya.. so bila ckp dah FULL tu dilah mmg terkejut sgt.. CTG pun mmg x sempat buat lagi.. so terus doktor and nurse semua kelam kabut.. tolak ke labor room terus..

4. 35 am - dalam labor room.. minta nurse panggilkan ayah wan.. tp nurse ckp nanti diorg panggilkan.. nak siap2 kan barang utk sambut baby ni dulu..  dilah pun ok la.. doktor ckp dah boleh teran. dilah ckp jap belum rasa sakit.. tp bila dtg rasa sakit tu terus dilah ckp nak teran.. doktor pun bantu.. ajar cara teran mcmana.. alhamdulillah, 3 kali teran baby dah selamat keluar jam 4.41am... doktor terus letak baby dekat dada dilah.. bila dilah tgk baby, dalam hati berkata "alahai... keciknya anak aku ni.. patut pun senang jer nak keluar" haha,, mmg nampak kecik sgt sbb dah biasa anak dilah lahir besar2 kan..



Fattah Anas b. Md Aswan
DOB : 2 April 2015
Weight : 2.72 kg
Length : 49 cm
Venue : HSI

3 min lepas tu baru ayah wan  masuk.. dia masuk tersengih2 sambil bawak beg baby dan ibu.. time tu dia x tau lagi baby dah lahir.. haha.. bila ayah wan datang dekat dilah dia terkejut sgt bila tgk baby kat dada dilah.. hahaha.. terbayang dah muka terkejut dia tu.. ayah wan x sempat nak tengok proses kelahiran adik baby.. pastu doktor suruh azankan baby...

Lepas baby dibawa keluar, baru la doktor start menjahit tmpat yg terkoyak.. lama jugak la.. bila tanya doktor dia ckp koyak sikit jer.. tp rasa lama sgt jahitnya.. alhamdulillah.. bersalin kali ni dilah rasa mcm bertenaga sikit.. xdela lembik jer lepas bersalin.. mungkin sbb proses  kelahiran yg sgt singkat tu yg membuatkan dilah masih bertenaga.. sampai org yg kat wad tu pun mcm x pecaya dilah baru jer bersalin pagi tu.. hahaha..

Dalam kul 7 am dilah dihantar ke wad.. pagi tu makan la pape yg ada dulu.. walaupun x dalam sejam lepas tu dilah dah start bergerak2, turun berjalan ke toilet.. pastu nurse panggil utk check semula tmpt jahit tu.. kalau ok tghari tu jugak boleh discharge.. malangnya masa doktor check tu dia terasa sesuatu kat tmpt jahit.. 

Apa yg terjadi??? kite sambung lagi nanti.. hahaha..


Apapun, Alhamdulillah... Dilah bersyukur sgt Allah permudahkan segala urusan nak bersalin..  semuanya berlaku sgt pantas.. x sampai 3 jam dari start rasa sakit, dilah dah selamat melahirkan baby.. sekejap jer rasa sakit tu dan rasa sakit tu pd dilah xdela rasa yg sgt2 sakit.. berbeza sgt dari proses kelahiran abg faris.. dan mungkin juga sbb dilah banyak berjalan membuatkan 'jalan' cepat terbuka.. mana tak nye, 5 hari sblm bersalin tu adik dilah kawen kat melaka.. time tu mmg banyak la sgt berjalan tolong itu ini.. pastu time bersalin pun tak sempat nak bukak spec semua.. iyela, kalau ikut betul2 x boleh pakai spec time bersalin.. 

Okla.. nanti dilah sambung cerita selepas kelahiran adik baby ye...


  

2 comments:

Adik Baby,

WW40 :: Kakak Buli Adik Baby

June 03, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Cian adik baby Fattah kena buli dengan kakak imani..
kakak cakap teringan nak pakaikan headband ni kat baby.. nak tau sape punya headband?? tu 'baby botak' dia yg punya.. baby botak tu patung baby kakak..



Saya nampak mcm gugurl tak?? hihi



Adik redha jer kena buli ngan kakak.... 
sabo ye dik.. nanti dah besar buli kakak balik yerrr..
hahaha...


0 comments:

Cerita ibu,

Dah Naik Keje Semula

June 01, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Hari ni dah masuk bulan baru.. bulan june.. dan hari ni jugak dilah dah start masuk kerja semula.. huawaaa... malas sangat rasanya.. dah syok duduk rumah.. mengulit baby bambam ibu tu..

Semalam pulak hari yg paling busy dan sangat memenatkan.. balik dari rumah MIL sambung packing robocar utk dipos kepada customer.. pastu rushing pegi pos barang.. then pergi tesco pulak (unplanned gi shopping barang rumah). tengah cari barang kat tesco, ada customer call pulak nak cod robocar. dah tunggu lama.. kesian customer tu.. sekali bila kitorg sampai rumah, rupa2nya husband kpd customer tu kawan ayah wan time belajar dulu.. so ajak masuk rumah dan bersembang.. lepas diorg balik cepat2 jemur baju baby yg x sempat nak jemur.. pastu mandikan baby dan bf baby.. layankan kejap baby yg meragam nak tido.. pastu mandikan anak2.. basuh botol storage baby.. prepare barang2 untuk ke rumah babysitter dan barang2 utk bawak ke ofis.. then packing baju anak2 pulak... 

huawaaaaa... nak nanges rasanya semalam.. exhausted sgt2... mata dah x larat nak bukak tp keje mcm2 benda kena buat.. ngan si abang yg macam2 ragam nya pulak... stress sgt weiii.. sampai kena halau abg tu keluar dari bilik ibu.. cian sgt kat dia.. time nak tido pun asyik wat hal jer.. nasib boleh tido jugak akhirnya, tu pun dah pukul 1 lebih kot.. dekat pukul 4 terjaga lagi nak ibu.. ngan baby bangun nak menyusu.. ehh.. nanti la citer pasal si abg yg macam2 ragam sejak dapat adik ni..

So.. arini just nak inform yg dilah dah back to work.. no more relax2 kat rumah.. ehhh.. relax ke??? xde nya relax bila dah ada anak 3 ni.. lagi2 ngan handle small bisnes lagi.. mmg xde rehat rasanya...

okla.. target macam nak keje lagi setahun 2 jer lagi.. pastu nak benti, tu pun kena pastikan ada bisnes sendiri dulu sbg back up.. dan plannye bila si kakak start darjah 1 dilah dah benti keje.. boleh hantar anak pegi sekolah dan buat bisnes kecik2 dari rumah.. tu planning nya.. mudah2an tercapai...aminnn..

nanti kite bebel lagi ye..
bye..
^___^


P/S : Pre-order robocar untuk 2nd batch telah dibuka.. berminat boleh whatApp dilah 012-7275531

1 comments: