Adik Baby,

Pengalaman Bersalin Baby Fattah Anas

June 05, 2015 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Hari selasa lepas genap usia baby Fattah Anas 2 bulan. Alhamdulillah.. baby fattah sihat.. berat dah naik 4.7kg. dan kena inject 3 serangkai. time kena inject sedap jer dia tido.. just menangis ekk sikit je pastu tido balik.. hahaha..



Ok.. harini nak share cerita pasal kelahiran baby fattah anas.. dah 2 bulan kan.. takut kan terlupa pulak nanti.. kisah kelahiran yg sangat singkat.. ikutkan due dilah 9 April.. tp bersalin awal seminggu @ 39 weeks..

30 March 2015 (Isnin)
Sempat ajak ayah wan pegi makan2 kat luar.. maklum la lepas gajikan, dah tu tau x lama lagi dah nak bersalin.. so rasa cam nak makan sedap2.. kitorg pegi makan kat aeon taman u jer.. pastu jalan2 round aeon.. sempat la beli baju raya anak2 2,3 helai..

31 March 2015 (Selasa)
Masih belum ada tanda nak bersalin.. waktu lunch aritu pegi jalan2 sorg2 kat aeon kulaijaya pulak.. ala, kan dekat ngan opis kan.. hajat hati mmg nak beli sikit2 lagi baju raya budak2 dan barang baby sikit.. dan memang nak banyak berjalan utk mudahkan jalan terbuka nanti..  ptg tu kat opis terasa baby kerap sgt mengeras.. sampai rasa cam x selesa kan..  

Kebetulan ptg tu ada sorg member STB (Selat Tebrau Babywearer) post cakap nak let go wrap.. opismate dilah salah sorg admin STB,so dia cakap bagus wrap tu utk newborn.. so deal punya deal dgn owner tu, dilah setuju beli ngan dia.. so mlm tu nak COD la.. janji jumpa dekat area MCD dekat ngan UTM.. tp dilah cakap ngan kawan tu yg dilah x dapat dtg amik sekali sbb mcm dah rasa sakit2 sikit.. sakit mengeras yg sgt2 kerap..so ayah wan ngan anak2 je yg pegi amik.. yeahhh!!! akhirnya berjaya ada wrap sendiri utk baby before bersalin.. 

Malam tu asyik cakap ngan ayah wan, adik baby ni nak jadi baby GST kot.. iyela, kalau bersalin 1 April kan hari start GST.. hahaha.. tapi sampai ke pagi xde rasa sakit2 nak bersalin pun..

1 April 2015 (Rabu)
Baby dah x mengeras mcm hari sebelumnya.. rasa sakit2 xde.. tanda2 nak bersalin pun belum ada lagi.. so, aritu pegi keje mcm biasa... tghari pegi kuar lunch kat luar sorg2 lagi.. pastu pegi tabung haji masukkan duit.. settle kan beberapa urusan lagi.. memang 2,3 hari tu dilah memang banyakkan berjalan.. tp bila dah byk berjalan mula la penat.. hahaha... tp penat2 mcm gitu jer la.. baby mengeras cam biasa jer.. sampai ke malam pun mcm tu jugak..

2 April 2015 (Khamis)
2am - Dilah terjaga sbb mcm rasa sakit2.. kali ni mmg rasa perut memulas2.. terus check masa contraction guna app contraction time kat hp. mula2 check tu 10 minit.. 8minit.. pastu terus 5min.. 5min...



3am - kejut ayah wan.. bgtau mcm dah rasa sakit2.. padahal time tu dah 3 min sekali dah.. ayah wan pun tanya nak gi hospital ke?? nak hantar budak2 gi rumah babysitter ke?? dilah cakap nanti dulu la.. tgk keadaan mcmana.. tp dilah prepare la jugak pape yg perlu.. dekat pukul 4 tu dilah ckp kite g hospital je la dulu.. sakit mmg dah makin kerap sgt tu yg makin risau.. nak mandi dulu pun x boleh sebab sakit dah kerap sgt.. sempat gosok gigi ngan cuci muka jer.. tu pun kejap2 benti sebab sakit..

4am - hantar anak2 ke rumah babysitter.. then terus pegi hospital Sultan Ismail.. kalau ikutkan Hospital Sultanah Aminah lagi dekat.. tp dilah xnak bersalin kat sana.. otw gi spital tu sakit pun lagi kerap.. mmg dah sampai ke pinggang.. bila terlanggar lobang sikit lagi la rasa sakit.. sepanjang jalan tu memang dilah berzikir jer.. 

4.20am - sampai hospital. turun kat emergency.. time nak naik wheelchair tu sempat lagi suruh nurse tunggu kejap sbb xleh nak turun kete sbb rasa sakit tgh dtg.. haha.. sampai bilik saringan suasana malap je sebab lampu tertutup separuh.. time tu mmg x ramai org.. ada sorg je kot yg tgh tunggu nak bersalin. nurse suruh baring nak check jalan.. tp dilah dah susah nak baring betul2 sbb dah rasa sakit sgt.. so doktor nak wat VE dulu.. check2 dah FULL.... dah 10cm dahhh.. mak aiii.. terkejut dilah.. mcm x percaya time tu.. ingatkan baru 5 ke 6cm.. sbb rasa sakit tu xdela sgt2 sakit yg mcm nak bersalin dah tu rasanya.. so bila ckp dah FULL tu dilah mmg terkejut sgt.. CTG pun mmg x sempat buat lagi.. so terus doktor and nurse semua kelam kabut.. tolak ke labor room terus..

4. 35 am - dalam labor room.. minta nurse panggilkan ayah wan.. tp nurse ckp nanti diorg panggilkan.. nak siap2 kan barang utk sambut baby ni dulu..  dilah pun ok la.. doktor ckp dah boleh teran. dilah ckp jap belum rasa sakit.. tp bila dtg rasa sakit tu terus dilah ckp nak teran.. doktor pun bantu.. ajar cara teran mcmana.. alhamdulillah, 3 kali teran baby dah selamat keluar jam 4.41am... doktor terus letak baby dekat dada dilah.. bila dilah tgk baby, dalam hati berkata "alahai... keciknya anak aku ni.. patut pun senang jer nak keluar" haha,, mmg nampak kecik sgt sbb dah biasa anak dilah lahir besar2 kan..



Fattah Anas b. Md Aswan
DOB : 2 April 2015
Weight : 2.72 kg
Length : 49 cm
Venue : HSI

3 min lepas tu baru ayah wan  masuk.. dia masuk tersengih2 sambil bawak beg baby dan ibu.. time tu dia x tau lagi baby dah lahir.. haha.. bila ayah wan datang dekat dilah dia terkejut sgt bila tgk baby kat dada dilah.. hahaha.. terbayang dah muka terkejut dia tu.. ayah wan x sempat nak tengok proses kelahiran adik baby.. pastu doktor suruh azankan baby...

Lepas baby dibawa keluar, baru la doktor start menjahit tmpat yg terkoyak.. lama jugak la.. bila tanya doktor dia ckp koyak sikit jer.. tp rasa lama sgt jahitnya.. alhamdulillah.. bersalin kali ni dilah rasa mcm bertenaga sikit.. xdela lembik jer lepas bersalin.. mungkin sbb proses  kelahiran yg sgt singkat tu yg membuatkan dilah masih bertenaga.. sampai org yg kat wad tu pun mcm x pecaya dilah baru jer bersalin pagi tu.. hahaha..

Dalam kul 7 am dilah dihantar ke wad.. pagi tu makan la pape yg ada dulu.. walaupun x dalam sejam lepas tu dilah dah start bergerak2, turun berjalan ke toilet.. pastu nurse panggil utk check semula tmpt jahit tu.. kalau ok tghari tu jugak boleh discharge.. malangnya masa doktor check tu dia terasa sesuatu kat tmpt jahit.. 

Apa yg terjadi??? kite sambung lagi nanti.. hahaha..


Apapun, Alhamdulillah... Dilah bersyukur sgt Allah permudahkan segala urusan nak bersalin..  semuanya berlaku sgt pantas.. x sampai 3 jam dari start rasa sakit, dilah dah selamat melahirkan baby.. sekejap jer rasa sakit tu dan rasa sakit tu pd dilah xdela rasa yg sgt2 sakit.. berbeza sgt dari proses kelahiran abg faris.. dan mungkin juga sbb dilah banyak berjalan membuatkan 'jalan' cepat terbuka.. mana tak nye, 5 hari sblm bersalin tu adik dilah kawen kat melaka.. time tu mmg banyak la sgt berjalan tolong itu ini.. pastu time bersalin pun tak sempat nak bukak spec semua.. iyela, kalau ikut betul2 x boleh pakai spec time bersalin.. 

Okla.. nanti dilah sambung cerita selepas kelahiran adik baby ye...


  

You Might Also Like

2 comments:

  1. Fuhhh...alhamdulillah...senangnya dilah bersalin..
    Bahagian memasing kan?
    Syukur dan tahniah..
    Selamat berpantang

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sis.. memang mudah sgt bersalin kali ni.. rezeki dilah kali ni Allah permudahkan semuanya.. dilah dah abis pantang dah ni.. dah start keje pun ni

      Delete