Big Family,

'Makwek' dah takde

July 31, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Hari Selasa lepas, 28 Julai 2015 bersamaan 12 syawal 1436H, nenek dilah telah meninggal dunia. petang tu time nak balik keje dapat wassap dari Bunda kat group Family Hj Ramtan (group family keluarga belah bunda la ni) yg mengatakan 'makwek'a.k.a nenek dah takde. time tu pukul 6.15 ptg.. Innalillahiwainnalillahirahjioun...

Nenek dilah tu dah tua dah, 77 tahun.. arwah ni dah lupa2 dah mcm dah nyanyuk.. tapi walaupun keadaan beliau mcm tu tapi zikir2 ni x penah lekang dari mulut dia.. raya aritu masa salam ngan 'makwek' ni, lepas dilah minta maaf, dengar la dia menjawab cam kumat kamit mulutnya.. ingatkan dia membalas ucapan dilah, rupanya dia tgh berzikir.. Allahuakhbar... sejuk hati dengar dia sentiasa berzikir..

Cara kematiannya pun mudah.. sebab sakit tua.. masa tu dalam jagaan makcik dilah.. dia rasa nenek tak bergerak.. cepat2 dia telefon adik beradik mak, suruh cepat2 datang rumah dia.. pastu call ambulans.. bila  ambulans sampai, check nenek dulu.. dia cakap nenek dah xde.. bila check guna alatan dlm ambulan tu pun tgk dah line lurus jer.. means memang dah meninggal dunia..

Dalam sebulan dua ni memang nampak kesihatan nenek tu makin merosot.. makin lupa dan makin lemah.. tapi nenek xde masalah kesihatan yg lain2.. so badan nenek ni berisi sikit..makan still boleh makan suap sendiri.. mandi biasanya anak2 mandikan.. bukan sebab dia tak larat tp sebab dia dah nyanyuk.. jadi bila anak2 yg mandikan rasa bersih la kan..

So  malam tu jugak dilah balik melaka.. sampai melaka pukul 1 pagi.. sampai lambat bukan sebab jem tapi sebab banyak kali benti sbb ayah wan mengantuk.. pagi tu dalam pukul 9.30 pagi, jenazah selamat dikebumikan..alhamdulillah, 1st time jugak dilah tengok proses kebumikan  jenazah dari mula sampai habis.. sebelum ni xde peluang nak tengok betul2 dari mula.. malam tu kitorg balik lepas majlis tahlil selesai.. 

Sekarang dilah tinggal sorang jer atok yg ada.. suami pada nenek dilah ni la.. nenek belah abah dilah dah lama meninggal. atok pula tahun lepas meninggal. belah ayah wan pun tinggal sorang jugak.. nenek belah mak mentua dilah (mak kpd mil la)..


Mohon kawan2 semua sedekahkan bacaan Al-Fatihah untuk arwah nenek dilah, Hjh Senipah bt Taat. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan org2 yg beriman dan beramal soleh.. aminnn    


1 comments:

Adik Baby,

WW43 :: Senyummm.. senyum selalu....

July 29, 2015 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum..


Melting hati ibu dilah bila tengok anak bujang sorg ni senyum...



Tapi bila dengan ayah wan lagi baby fattah pandai ketawa sampai bunyi2 mengekek2.. ngan ibu dilah ssenyum sweet2 jer.. jeles ibu tau.. hihi





2 comments:

Adik Baby,

Bila Anak2 Tak Nak bergambar

July 24, 2015 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Salam Jumaat semua.. semua org tgh sibuk up entry pasal raya yer.. ibu dilah dah setel dah aritu.. hahaha.. maklum ler, raya kitorg simple jer.. dan sederhana.. gambar pun x banyak.. so sekali up 1 entry jer dah cukup untuk cover cerita dr sebelum raya sampai raya ke 3.. hihi.. 


            Sebenarnya jeles gak tgk org lain ada banyak gambar ngan family.. tp family dilah ada sikit jer gambar raya.. mana x nye, bila ada baby kecik ni agak terbatas sikit la pergerakan dilah untuk ambil gambar.. nak harap ayah wan mmg tak ler dia nak amik2 gambo ni.. hahaha.. tu pun kalo amik gambo mcm nak tak nak je tau.. kite punya la ambik gambar dia cantik2  tp bila turn minta dia tolong ambikkan gambar dilah ngan anak2 asal boleh jer diambilnya.. sabar jer la...


              Niat hati nak amik gambar 3 beradik tu pun x dapat bila si kakak asyik taknak ambik gambar.. last2 ambik la la gambar ayah wan ngan abam faris dan baby fattah anas dan sepupu diorg..



Tapi tengok la tu.. bila amik gambar tak penah nak dapat yg elok.. ada jer yg wat perangai.. hahaha.. dah la yg amik gambar ni amatur jer.. guna hp cikai jer.. pastu org yg diambil gambarnye pun tak bagi kerjasama gak.. so dapat la gambar yg asal boleh jer.. hihi.. 
syukur la ada juga kenangan kan..haha



Takpe, weekend ni nak gi beraya lagi.. nanti paksa budak2 tu ambil gambar jugak.. hahaha... minta2 dapat la ambil gambar yg cun sikit sbb dilah nak frame kan gambar diorg adik beradik..

tengok jer la nanti...
sob sob...
^___^




2 comments:

Aktiviti bersama family,

Cerita Raya Kami

July 21, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. arini  dah masuk 5 Syawal.. kejap jer dah 5 hari kita semua berhari raya kan... orang lain tgh seronok masih bercuti raya lagi.. tapi dilah dah naik keje arini.. sedihhhh... mood keje xde.. rasa kejap jer dapat beraya bersama family.. sob..sob.. xpela.. nak wat camne kan cuti kitorg tinggal sikit jer.. so kena la masuk keje awal...

Ok.. mari dilah citer sikit raya kitorg.. tahun ni turn beraya di Melaka.. raya rumah family sendiri sure la best kan.. hihi...kitorg balik 2 hari before raya.. memang aje balik awal sbb dah 3 bln x balik kampung kan.. so dapat la spent time lama sikit ngan family.. pastu tolong2 kemas dan masak utk raya.. 

Oh ya.. lagipun tahun ni dilah amik tender mengayam ketupat.. hihi.. dalam family dilah cuma dilah ngan bunda jer yg boleh mengayam ketupat.. angah boleh la mengayam sikit2 tp bunda kata lambat sikit la.. hihi.. so sampai2 jer umah bunda kul 4 ptg ari rabu tu, rehat2 jap.. pastu terus start mengayam ketupat.. hampir kul 2.30 pagi baru siap mengayam 110 biji.. fuhhh... siap jugak dengan bantuan bunda... so hari last day puasa tu dah dapat makan ketupat.

Pastu keesokkan harinya dilah menghiris daging pulak utk masak rendang.. pastu tolong sikit2 sediakan bahan utk masak.. yg masak kite bg pada yg expert bunda, angah dan kakak ipar dilah.. hihi.. dilah dah sibuk melayan anak2 pulak.. pastu malam tu siap2 gosok baju untuk dipakai di pagi raya..


Di pagi raya seperti biasa selepas balik sembahyang raya, kitorg pun bersalam-salaman memohon kemaafan.. (ecehhh.. ayat x tahan kan.. hihi) tapi kali ni x sempat nak ikut turn sangat.. sbb along pagi raya baru balik keje.. pastu masing2 berkejo2 jaga anak kecik.. adik yg bawah dilah yg baru kawen tu jer yg xde raya pertama tu sbb beraya rumah mentua dulu.. lepas bersalaman, sesi ambil gambar pulak.. tp amik gambo asal boleh jer la...


Bila anak2 masih kecik bawah 7 thn ni memang payah sikit nak bergambar.. ada jer ragam diorg.. so gambar asal boleh jer la.. hahaha.. ada jer yg buat hal.. ehh.. tu belum si kakak imani lagi.. dari start bersalaman dia duk menyorok kat belakang langsir.. sabo jer la.. rasanya mmg tiap kali raya dia mcm tu.. xnak salam org.. pastu bila nak bergambar mula la muncung jer... 


Pastu niat hari nak amik gambar 1 family yg cun2 sikit pun terbantut.. baru ingat nak frame kan gambar raya kali ni.. bila dapat amik gambar berlima, muka muncong pulak.. pastu gambar pun x clear sgt.. bila gambar clear tp x complete pulak kakak imani xnak amik gambar sekali.. tension mak tauuuuu... grrrrrrr.... ntah bila la dapat amik gambar yg cantik sikitttt...





Siap bergambar, bergerak ke rumah nenek pulak.. ala, belakang rumah bunda jer pun.. hahaha... kat sana adik beradik mak semua dah berkumpul.. meriah sangat bila ramai2 dah berkumpul.. makan ramai2.. berborak2... sampai pukul 12 camtu.. pastu balik rumah bunda balik, tunggu tetamu datang rumah... Lepas solat jumaat baru kitorg kuar rumah beraya rumah atok2 sedara dan makcik pulak.. dapat la beraya 3 rumah...


Raya kedua pulak pagi2 sarapan nasi lemak lawan serunding rendang.. memang best sgt bila rendang tu di panaskan semula dan digoreng garing sampai jadi cam serunding.. dilah memang suka.. Raya kedua beraya rumah atok sedara, makcik (adik bunda) dan rumah Angah.. 




Kat rumah makcik (kitorg panggil mama) memang akan lama sbb kat rumah diorg ada swimming pool.. so budak2 mmg excited la kalo nak  gi rumah tok ma.. sementara budak2 mandi, mak bapak dan anak2 dara yg dah besar2 pun berborak sesama sendiri.. memang syok sgt kalau beraya rumah mama sbb mcm santai2 jer.. sambil tengok anak2 / cucu2 mandi, yg lain berborak dan makan2.. memang meriah sgt..


Pastu beraya rumah Angah pulak.. kat rumah angah pun meriah jugak.. duduk santai2 kat luar rumah tu sampai makan kuih raya pass2 kat org sebelah sambil borak2 mmg best sgt.. dekat 2 jam jugak la kat rumah angah.. pastu kitorg terpaksa balik rumah dulu utk packing barang untuk ke rumah nenek ayah wan pulak... 


Hari Ahad kitorg dah gerak balik jb.. jalan jemmmm... kitorg cancel lalu highway.. lalu jalan kampung, batu pahat, pontian... sekali lalu jalan kampung pun jemmm kat certain area... dah la lagi pusing jauh bila lalu jalan kampung.. last2 kitorg sampai rumah pukul 10mlm.. lepas 5 jam stgh dalam perjalanan.. biasa dari rumah atok dia balik jb dalam 2 jam jer... pitam mak nak layan kerenah anak2 dalam kete.. hahahaha

okla.. tu la cerita raya kami tahun ni.. raya korang mcmana pulak???

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua...
Maaf Zahir dan Batin




1 comments:

Aktiviti bersama family,

Persiapan Raya Kami

July 14, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Tinggal 3 hari jer lagi nak hari raya.. masing2 bukan main lagi citer pasal persiapan hari raya yer... lagi2 last minute punya persiapan raya.. shopping raya... amboi sgt yerrr.. dilah x suke shopping raya last minute.. biasa baju2 kurung dan melayu mmg dah siap awal2.. baju anak2 pun biasa beli awal2.. cuma kalo ada nak tambah sikit2 tu boleh la beli kendian...

Persiapan raya kitorg biasa2 jer.. bersederhana.. Rumah xde tukar pape yg baru pun.. just bersih2 kan jer.. kuih raya pun xde sgt.. buat 1 jenis je, popia nestum.. pastu order maruku ngan kerepek pedas kat family.. pastu ada beli cookies kat Angsana 4 botol.. tu je la.. tu pun 2 botol nanti bagi kat bunda dan MIL..so kira kuih raya kitorg just 5 jenis je la.. tu pun dah kira ok dah,, janji habis kuih2 tu kan...

Persiapan raya kitorg lebih pada baju anak2 jer..  sbb baju2 diorg ni akan pakai sepanjang tahun.. setahun beli sekali or 2 kali jer baju jalan diorg.. so, utk raya ni tahun ni setiap org ada 6 pasang baju raya cam t-shirt2 dan blouse.. baju jubah dan baju melayu sorg sepasang jer.. Weekend aritu dah siap basuh baju anak2.. so malam tadi lipat siap2 konon nak packing terus tapi x larat dah.. tapi dah siap lipat siap2 senang la.. ada 6 set untuk warna yg sama.. hahaha.. oren, merah, hijau, grey, kuning.. asingkan siap2, nnt time nak pakai tinggal amik 1 set.. haha.. gitu konsepnya..


Tahun ni mmg kena keluar lebih sikit sebab baby fattah anas sure la semua baju baru.. abam faris pulak sblm ni asyik pakai baju dan seluar jeans dari umur setahun dia tu.. so semua dah singkat.. tula, rasa macam abam tu kecik jer lagi, padahal dah besar dan tinggi dah.. tu yg time beli seluar baget anak muat la beli size 2 thn sbb tgk mcm besar dah tp bila balik rumah test singkat pulak.. baru sedar dah beso rupanya anak ibu.. hahaha.. baju kakak biasa la nak yg long sleeve jer.. pastu belikan kakak kasut raya sbb last year dia x beli kasut raya.. kasut dulu tu dah x muat dah..

Ayah wan pulak baru beli t-shirt dan kemeja dia ari sabtu lepas.. tu pun kalo x dipaksa dia cakap nanti dulu la.. kang last2 x beli.. pastu cakap xde baju la.. baju dah lama la... geram tauuu... dilah pulak aritu beli baju nursing jubah 2 helai je.. beli online.. tinggal nak cari tudung jer lepas ni..

Ehh.. skrg ni dah masuk mood raya dah.. nak keje dah xde mood dah.. ari rabu ni dah nak balik melaka dah.. yeahhh.. x sabar sgt sbb tahun ni turn raya umah family dilah dulu.,.. kakak imani asyik tanya jer bila nak balik rumah bunda,.. tiap2 ari bertanya tu.. sabo ye nakkk... (tp ibu pun dah x sabo jugak) huhu..

Ok.. arini last day keje.. so malam ni dah kena packing baju masuk dalam luggage.. tahun ni dah berlima, pening mak nak susun semua baju.. mesti banyak beg nanti.. adoiii....
 pastu nak kemas rumah sikit2 lagi.. macam banyak jer x siap kemas lagi.. lagi2 semua keje kena kemas dan wat sorg2.. memang pitam la mak ni.. mak kemas sini, anak terabur mainan tempat lain.. ehh.. menan diorg semua dilah dah simpan, tinggalkan bape ketul jet set robocar tu utk abam faris main.. kalau x simpan memang pitam mak asyik nak kemas jer..

tazabar nak balik raya esok...
Ni entry terakhir before hari raya.. so dilah nak minta ampun maaf zahir dan batin pada korang semua.. mana tau ada benda yg dilah tulis wat korang x suke ke or terasa ke.. (walaupun almost my entry pasal family dilah jer..) kira 0-0 yer... hati2 balik raya nanti.. 

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN




1 comments:

Adik Baby,

1st time Baby Fattah Anas Demam

July 10, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Sana sini org sibuk bercerita tentang puasa dan raya... cerita menu berbuka puasa, menu sahur.. . persiapan hari raya, baju anak2, deko hari raya dan macam2 lagi.. tapi dilah xde pun.. tahun ni xde cerita pasal ramadhan sangat.. pasal raya apa tah lagi kan.. sebab bulan puasa tahun ni mcm banyak pulak dugaan dalam family dilah.. family besar la maksud nya.. yg meninggal, yg sakit, yg accident dan mcm2 lagi.. so kita sambut secara besederhana la kan.. 

Tapi persiapan baju raya anak2 tetap dilah dahulukan.. nanti la kalau sempat dilah share ye... utk diorg je la meriah sikit.. utk ibu dilah ngan ayah wan ni asal ada jer la.. hehe...


ok2.. back to topic.. ari selasa aritu, dilah bawak baby fattah anas check up 3 bulan.. so far perkembangan baby fattah ok.. berat naik sikit jer dlm 500 gram jer.. tapi ok la for me, sbb anak dilah semua mmg jenis yg halus2.. xde yg chubby pun.. kalau chubby pun time ni je la sampai usia 5 bulan gitu.. pastu maintain jer berat.. hahaha...


Pastu masa kat klinik tu fattah mcm x leh duduk diam sgt.. sebab  kan dia baru pandai meniarap.. so tgh kemaruk nak mengiring dan meniarap jer la.. so dilah bawak la fattah masuk nursing room.. kat situ selesa sikit.. boleh letak dia kat bawah.. xdela dia merengek.. letak kejap je dah pusing badan.. layan dia borak2 kejap.. pastu bf fattah... pastu dia nak meniarap balik.. last2 dilah meniarap kan dia atas pangku dilah dan letak bantal.. tepuk2 fattah tak lama tu dia tido... ehhh... fattah anas dah pandai tido meniarap skrg ni tau.. tp tido meniarap ni memang selesa la kan...

Bila sampai turn, fattah anas kena injet.. nangis sikit je time kena cucuk tu.. pastu x nangis lagi dah...mmg good boy sgt la fattah anas ni.. siap2 terus kitorg balik.. hantar  rumah babysitter terus.. before tinggalkan fattah dia bf dia puas2 dulu..


Malam tu kat rumah dilah macam rasa badan fattah dah start dedar2.. tp x nak inform ayah wan... malam tu fattah tido awal sikit la dari biasa.. dalam 10.30 mlm tu dah tido.. tp pukul 12 lebih dia tersedar.. dilah rasa panas badannya.. alahai.. cian baby ibu betul2 demam... check suhu 38degree.. dilah lap2 badan dia... alhamdulillah, fattah mmg anak yg baik.. dia x meragam pun.. setakat merengek sikit2 je sbb x selesa agaknya.. tp dia x nangis.. dilah memang x bg fattah makan ubat..


Semalam masa kat rumah babysitter pun masih demam lagi.. tp x sampai 38 degree la.. babysitter pun lap2 kan badan fattah.. dan tak meragam jugak.. dia merengek sikit2 pun sebab dia tgh kemaruk nak meniarap.. bila tangan x lepas tu yg ekkk...ekkkk ... minta org tolong.. hihi... alhamdulillah.. fattah memang jenis yg x banyak ragam.. malam tadi fattah dah baik demam.. syukur sgt...


Tapi... abam faris pulak yg demam.. actually faris yg demam dulu ari isnin.. selasa fattah demam.. rabu faris demam balik.. ehhh.. ini budak kalo demam meragam jugak.. bangun tgh malam menangis merengek.. tanya nak apa x jawab..muntah dah 2, 3x dah sepanjang malam.. tula, makan macam2 sangat... tp dilah perasan lately ni faris kurang makan nasi.. tp benda lain cam biskut2 banyak dia makan.. susu pun banyak minum jugak.. 


Hope arini faris baik demam.. dan fattah jangan la demam balik.. kalau x tingtong ibu tiap2 malam tak cukup tido.. ehh.. sejak anak 3 org ni dilah mmg x penah cukup tido tau.. penah tu sejam je dpt tido.. esoknya dah keje pulak.. mmg pitam la mak.. masing2 semua nak maknya jugak...


okla,. tu je nak share 1st time baby fattah demam.. hope lepas ni jangan demam2 lagi ye dik.. risau kalau anak kecik demam kan...





0 comments:

Adik Baby,

Baby Fattah dah mengiring dan meniarap

July 06, 2015 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Minggu lepas baby fattah anas baru start mengiring.. 3,4 ari  sebelum masuk 3bulan.. mula2 mengiring sikit jer.. pastu lepas 2 ari dia mengiring terus sampai nak terlangkup dah.. dalam 2 hari tu memang kerap la dia nak telangkup..


Dilah cakap ngan ayah wan mesti raya ni baby fattah dah meniarap.. sekali tup tup ari jumaat tu dia dah meniarap dah.. dia telangkup2 sambil ekkk...ekkkk... sekali tetiba tgk lagi sekali tangan dia dah berjaya dilepaskan / dikeluarkan... wahhhhh... ibu super excited dikkk.. x sangka cepat betul dari mengiring 2,3 aritu terus berjaya meniarap..


Tapi dia jarang2 la dapat meniarap betul2.. telangkup tu memang dah kerap sgt.. semalam siang baby fattah anas banyak tido.. so bila malam tu dia mcm susah nak tido dah.. ibu paksa2 nak bagi tek dia xnak.. betul2 dia refuse.. pastu bila dalam bilik gelap dia xnak.. dia merengek jer.. so bila bawak keluar, tengok tv, lampu terang terus dia senyap... ehhh.. pandai betul dia yerr..


Pastu dilah bawak masuk bilik lagi.. dia merengek2 lagi.. baringkan xnak.. tek xnak.. dilah tepuk2 dia atas bantal.. dia mengiring sikit.. lepas tu dilah letak je kat atas tilam terus dia pusing mengiring dan telangkup... pastu ekkk... ekkkk... nak lepaskan tangan... gigih dia berusaha nak kuarkan tangan... last2 berjaya jugak... hahaha.. lepas tu muka tersembam... kesian sgt tengok mcm x larat nak angkat muka, dilah terus angkat dia..

then dilah baringkan dia dan nak bf dia sambil baring.. baru dia nak.. tu pun kejap je..sambil tepuk2.. x lama lepas tu terus dia tido.. laaaa.. rupanya nak meniarap dulu baru boleh tido... sabo jer la nak oiii..


Nampak gayanya raya nanti dah laju la meniarap kot.. dan dah boleh angkat kepala tu.. skrg ni kalau kite meniarapkan dia kepala dia mmg dah boleh angkat tegak dah.. tp kadang2 toinkkk.. toinkk.. jugak kepala dia... hahaha.. tp bila dah pandai meniarap sendiri ni kepala belum boleh tegakkan lagi.. takpe dikk.. amik la masa yer...

Esok check up fattah anas 3 bulan.. kena enjet jugak... ehhh.. x sabar nak tau panjang dia dah bape.. rasa mcm dah tinggi je dia.. nanti dilah update lagi ye..
^__^




3 comments:

Adik Baby,

Baby Fattah Anas dah 3 bulan

July 03, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. .semalam anak syurga ibu dah genap 3 bulan.. cepatnye la hai masa berjalan kan.. time nak tunggu baby kuar aritu rasa lama sangat kan.. skrg ni tup tup dah 3 bulan... dah lupa dah rasa sakit time nak beranak aritu.. hahaha.. tp siyes kan, bila baby dah kuar jer terus hilang rasa sakit.. 2,3 ari lepas bersalin dah x ingat sangat dah rasa sakit tu camne.. haha..


Ok2.. short update untuk perkembangan baby fattah anas.. skrg ni adik baby dah pandai nak diajak berborak.. dah pandai nak senyum2 dan ketawa.. tp xdela ketawa besar sampai terkekek tu.. hihi.. isap jari tu masih jadi fav dia lagi skrg ni.. kadang rasa mcm nak bagi dia isap puting, tapi bila tgk dia xde masalah nak tido rasanya x perlu kot bagi dia isap puting tu..


 Pastu dalam minggu ni tengok baby fattah dah start mengiring betul2.. bila baringkan jer terus dia mengiring.. dalam masa yg sama x nak baring lama2.. nak suruh org angkat.. bila angkat senyap la dia.. pandai dia nak tarik perhatian ibu ngan ayah ye...


Check up untuk 3 bulan ni appoinmentnye next week.. tak sabar nak tau berat baby naik ke tak.. tengok bambam dah.. tp dilah tak harap la naik banyak sgt pun.. as long as ada peningkatan cukup la.. sbb dilah risau kalau berat dia x naik sbb aritu kan dah 2 kali dia kencing berdarah @ kristal.. (pasal ni nanti ada masa dilah share ye). tu yg harap sgt berat tu naik.. tp dalam seminggu ni pun tengok baby fattah anas dah makin kerap nak bf.. maybe sebab cuaca skrg panas kot.. baby cepat haus...

okla.. nanti ada masa dilah update lagi ye.. pasal baju raya pulak ke.. kalau rajin la.. hihi.. bye..






0 comments:

3rd pregnancy,

Selamat Pengantin Baru Auntie Zaza dan Reza

July 02, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Arini nak update citer yg dah lama basi.. hahaha.. lama x lama sgt la.. dari pengantin baru dah jadi pengantin suam2 kuku.. kihkihkih...

Ingat tak sebelum bersalin aritu dilah cakap adik dilah nak kawen.. hujung bulan 3 aritu, 28hb Mac, hari Sabtu.. dah 3 bulan dah berlalu dah.. arini pun baby fattah dah 3 bln.. hahaha... lambat betul nak update kan.. tp kalau x update x best pulak sbb time dia bertunang aritu pun x sempat nak update sbb time tu tgh mabuk masa awal2 pregnant.. hihi.. 

Masa majlis kat rumah kitorg ni dilah dah 38 weeks dah.. memang tunggu masa jer baby fattah anas nak keluar.. perut pun memang besar sangat la... memang x larat dah.. dapat tolong wat keje yg mudah2 jer la.. dan keje yg duduk jer.. kitorg balik 2 hari sebelum majlis.. so dapat la tolong2 mana yg patut kan...




Akad nikah dan majlis bersanding berlangsung dalam 1 hari jer.. pagi pukul 9.30 kalau x silap la majlis akad nikah.. (hahaha.. nampak sgt urat byk putus.. lupa dah..) pastu majlis bersanding kul 12.30 tghari.. mmg saje buat awal...


Gambar?? dilah memang x sempat la nak amik2 gambar kali ni.. dgn hp yg sentiasa dibawa lari si kakak tu, memang x dan la nak amik2 gambar.. pastu dgn sibuk tolong2 pengantin... so mmg x sempat la nak jadi cameraman.. huhu.. lagipun lepas akad nikah tu mak mentua dilah dah datang, so layan diorg jer la..


Bila dah tengahari tu, orang dah mula ramai.. sedara mara pun dah datang.. masa bersanding tu dilah x sempat nak tengok sangat sbb sibuk tolong makcik2  prepare makanan untuk makan beradap.. ehh.. bukan tolong masak tau tapi tolong sedia2 pinggan mangkuk, cawan  dan kuih muih.. tp benonya lebih kepada mengarah jer.. hahaha... tolong cari2kan barang then suruh kazen2 yg anak2 dara tu tolong angkat dan hantar ke meja beradap.. kalau dilah yg buat nanti kang dah mcm pengantin pulak jalan selow2.. tp pengantin mcm peguin la... hahahaha...


Tapi bila kelam kabut tu dilah terpaksa jugak la tolong hantar2 barang.. mula la terjalan laju sikit.. bila org nampak masing2 tegur dilah jangan jalan laju sangat.. jangan wat keje berat2... tengok perut dah jatuh sangat dah time tu.. dilah pun memang berdoa byk2 kalau nak bersalin pun biar la lepas majlis..


Bila sedara mara nak balik. dilah la yg sebuk uruskan 'berkat' untuk diorg.. goodies bag memang dah sediakan  utk sedara mara, tapi ada tambahan lagi macam bungkusan makanan nasi2 dan kuih2.. so dilah la yg  sibuk uruskan dan arahkan kazen2 tolong sediakan.. pastu hantar bungkusan pada bunda tokbah pulak.. penat toksah cakap la.. umah bunda tokbah tu dah la besar.. dari belakang nak berjalan sampai ke depan tu dah beratus2 meter tau.. rumah kampung kan, memangla  besar dan memanjang...



Alhamdulillah.. majlis pun berjalan lancar.. makanan pun boleh dikatakan habis semuanya.. tinggal sikit2 je yg family kitorg mkn mlm dan pagi tu.. memang puas hati sangat la, makanan sedap sangat.. pastu tak membazir sbb makanan byk terbuang.. kali ni memang xde terbuang la.. 


maybe disebabkan dilah banyak berjalan ni jugak la dilah senang bersalin kali ni.. jalan cepat sgt terbuka.. x sampai 3 jam dari start rasa sakit sampai bersalin...


Okla.. selamat pengantin baru adikku Fiza @ kakcik @ auntie zaza dan pasangan saiful reza.. semoga kalian berbahagia hingga ke jannah.. semoga cepat2 dapat anak...


p/s : nanti kalau dah dapat gambar kawin diorg dila share sikit ye..

0 comments:

Adik Baby,

WW42 :: Alhamdulillah.. rezeki untuk baby Fattah Anas

July 01, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. rezeki untuk baby Fattah.. walaupun berpuasa susu masih mencukupi untuk baby Fattah Anas.. sbb baby minum 3 botol jer..

 

Ni hasil pam pagi tadi utk sesi pertama dapat 8.5oz.. sesi kedua ptg tadi dapat 5oz.. alhamdulillah..susu tak berkurang di bulan puasa ni.. dan dilah pun masih belum ponteng lagi.. harap2 dapat la puasa penuh lagi tahun ni...

Syukur Ya Allah...


0 comments: