Aktiviti bersama family,

Cerita Raya Kami

July 21, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. arini  dah masuk 5 Syawal.. kejap jer dah 5 hari kita semua berhari raya kan... orang lain tgh seronok masih bercuti raya lagi.. tapi dilah dah naik keje arini.. sedihhhh... mood keje xde.. rasa kejap jer dapat beraya bersama family.. sob..sob.. xpela.. nak wat camne kan cuti kitorg tinggal sikit jer.. so kena la masuk keje awal...

Ok.. mari dilah citer sikit raya kitorg.. tahun ni turn beraya di Melaka.. raya rumah family sendiri sure la best kan.. hihi...kitorg balik 2 hari before raya.. memang aje balik awal sbb dah 3 bln x balik kampung kan.. so dapat la spent time lama sikit ngan family.. pastu tolong2 kemas dan masak utk raya.. 

Oh ya.. lagipun tahun ni dilah amik tender mengayam ketupat.. hihi.. dalam family dilah cuma dilah ngan bunda jer yg boleh mengayam ketupat.. angah boleh la mengayam sikit2 tp bunda kata lambat sikit la.. hihi.. so sampai2 jer umah bunda kul 4 ptg ari rabu tu, rehat2 jap.. pastu terus start mengayam ketupat.. hampir kul 2.30 pagi baru siap mengayam 110 biji.. fuhhh... siap jugak dengan bantuan bunda... so hari last day puasa tu dah dapat makan ketupat.

Pastu keesokkan harinya dilah menghiris daging pulak utk masak rendang.. pastu tolong sikit2 sediakan bahan utk masak.. yg masak kite bg pada yg expert bunda, angah dan kakak ipar dilah.. hihi.. dilah dah sibuk melayan anak2 pulak.. pastu malam tu siap2 gosok baju untuk dipakai di pagi raya..


Di pagi raya seperti biasa selepas balik sembahyang raya, kitorg pun bersalam-salaman memohon kemaafan.. (ecehhh.. ayat x tahan kan.. hihi) tapi kali ni x sempat nak ikut turn sangat.. sbb along pagi raya baru balik keje.. pastu masing2 berkejo2 jaga anak kecik.. adik yg bawah dilah yg baru kawen tu jer yg xde raya pertama tu sbb beraya rumah mentua dulu.. lepas bersalaman, sesi ambil gambar pulak.. tp amik gambo asal boleh jer la...


Bila anak2 masih kecik bawah 7 thn ni memang payah sikit nak bergambar.. ada jer ragam diorg.. so gambar asal boleh jer la.. hahaha.. ada jer yg buat hal.. ehh.. tu belum si kakak imani lagi.. dari start bersalaman dia duk menyorok kat belakang langsir.. sabo jer la.. rasanya mmg tiap kali raya dia mcm tu.. xnak salam org.. pastu bila nak bergambar mula la muncung jer... 


Pastu niat hari nak amik gambar 1 family yg cun2 sikit pun terbantut.. baru ingat nak frame kan gambar raya kali ni.. bila dapat amik gambar berlima, muka muncong pulak.. pastu gambar pun x clear sgt.. bila gambar clear tp x complete pulak kakak imani xnak amik gambar sekali.. tension mak tauuuuu... grrrrrrr.... ntah bila la dapat amik gambar yg cantik sikitttt...





Siap bergambar, bergerak ke rumah nenek pulak.. ala, belakang rumah bunda jer pun.. hahaha... kat sana adik beradik mak semua dah berkumpul.. meriah sangat bila ramai2 dah berkumpul.. makan ramai2.. berborak2... sampai pukul 12 camtu.. pastu balik rumah bunda balik, tunggu tetamu datang rumah... Lepas solat jumaat baru kitorg kuar rumah beraya rumah atok2 sedara dan makcik pulak.. dapat la beraya 3 rumah...


Raya kedua pulak pagi2 sarapan nasi lemak lawan serunding rendang.. memang best sgt bila rendang tu di panaskan semula dan digoreng garing sampai jadi cam serunding.. dilah memang suka.. Raya kedua beraya rumah atok sedara, makcik (adik bunda) dan rumah Angah.. 




Kat rumah makcik (kitorg panggil mama) memang akan lama sbb kat rumah diorg ada swimming pool.. so budak2 mmg excited la kalo nak  gi rumah tok ma.. sementara budak2 mandi, mak bapak dan anak2 dara yg dah besar2 pun berborak sesama sendiri.. memang syok sgt kalau beraya rumah mama sbb mcm santai2 jer.. sambil tengok anak2 / cucu2 mandi, yg lain berborak dan makan2.. memang meriah sgt..


Pastu beraya rumah Angah pulak.. kat rumah angah pun meriah jugak.. duduk santai2 kat luar rumah tu sampai makan kuih raya pass2 kat org sebelah sambil borak2 mmg best sgt.. dekat 2 jam jugak la kat rumah angah.. pastu kitorg terpaksa balik rumah dulu utk packing barang untuk ke rumah nenek ayah wan pulak... 


Hari Ahad kitorg dah gerak balik jb.. jalan jemmmm... kitorg cancel lalu highway.. lalu jalan kampung, batu pahat, pontian... sekali lalu jalan kampung pun jemmm kat certain area... dah la lagi pusing jauh bila lalu jalan kampung.. last2 kitorg sampai rumah pukul 10mlm.. lepas 5 jam stgh dalam perjalanan.. biasa dari rumah atok dia balik jb dalam 2 jam jer... pitam mak nak layan kerenah anak2 dalam kete.. hahahaha

okla.. tu la cerita raya kami tahun ni.. raya korang mcmana pulak???

Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua...
Maaf Zahir dan Batin




You Might Also Like

1 comment: