Aktiviti bersama family,

Persiapan Raya Kami

July 14, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Tinggal 3 hari jer lagi nak hari raya.. masing2 bukan main lagi citer pasal persiapan hari raya yer... lagi2 last minute punya persiapan raya.. shopping raya... amboi sgt yerrr.. dilah x suke shopping raya last minute.. biasa baju2 kurung dan melayu mmg dah siap awal2.. baju anak2 pun biasa beli awal2.. cuma kalo ada nak tambah sikit2 tu boleh la beli kendian...

Persiapan raya kitorg biasa2 jer.. bersederhana.. Rumah xde tukar pape yg baru pun.. just bersih2 kan jer.. kuih raya pun xde sgt.. buat 1 jenis je, popia nestum.. pastu order maruku ngan kerepek pedas kat family.. pastu ada beli cookies kat Angsana 4 botol.. tu je la.. tu pun 2 botol nanti bagi kat bunda dan MIL..so kira kuih raya kitorg just 5 jenis je la.. tu pun dah kira ok dah,, janji habis kuih2 tu kan...

Persiapan raya kitorg lebih pada baju anak2 jer..  sbb baju2 diorg ni akan pakai sepanjang tahun.. setahun beli sekali or 2 kali jer baju jalan diorg.. so, utk raya ni tahun ni setiap org ada 6 pasang baju raya cam t-shirt2 dan blouse.. baju jubah dan baju melayu sorg sepasang jer.. Weekend aritu dah siap basuh baju anak2.. so malam tadi lipat siap2 konon nak packing terus tapi x larat dah.. tapi dah siap lipat siap2 senang la.. ada 6 set untuk warna yg sama.. hahaha.. oren, merah, hijau, grey, kuning.. asingkan siap2, nnt time nak pakai tinggal amik 1 set.. haha.. gitu konsepnya..


Tahun ni mmg kena keluar lebih sikit sebab baby fattah anas sure la semua baju baru.. abam faris pulak sblm ni asyik pakai baju dan seluar jeans dari umur setahun dia tu.. so semua dah singkat.. tula, rasa macam abam tu kecik jer lagi, padahal dah besar dan tinggi dah.. tu yg time beli seluar baget anak muat la beli size 2 thn sbb tgk mcm besar dah tp bila balik rumah test singkat pulak.. baru sedar dah beso rupanya anak ibu.. hahaha.. baju kakak biasa la nak yg long sleeve jer.. pastu belikan kakak kasut raya sbb last year dia x beli kasut raya.. kasut dulu tu dah x muat dah..

Ayah wan pulak baru beli t-shirt dan kemeja dia ari sabtu lepas.. tu pun kalo x dipaksa dia cakap nanti dulu la.. kang last2 x beli.. pastu cakap xde baju la.. baju dah lama la... geram tauuu... dilah pulak aritu beli baju nursing jubah 2 helai je.. beli online.. tinggal nak cari tudung jer lepas ni..

Ehh.. skrg ni dah masuk mood raya dah.. nak keje dah xde mood dah.. ari rabu ni dah nak balik melaka dah.. yeahhh.. x sabar sgt sbb tahun ni turn raya umah family dilah dulu.,.. kakak imani asyik tanya jer bila nak balik rumah bunda,.. tiap2 ari bertanya tu.. sabo ye nakkk... (tp ibu pun dah x sabo jugak) huhu..

Ok.. arini last day keje.. so malam ni dah kena packing baju masuk dalam luggage.. tahun ni dah berlima, pening mak nak susun semua baju.. mesti banyak beg nanti.. adoiii....
 pastu nak kemas rumah sikit2 lagi.. macam banyak jer x siap kemas lagi.. lagi2 semua keje kena kemas dan wat sorg2.. memang pitam la mak ni.. mak kemas sini, anak terabur mainan tempat lain.. ehh.. menan diorg semua dilah dah simpan, tinggalkan bape ketul jet set robocar tu utk abam faris main.. kalau x simpan memang pitam mak asyik nak kemas jer..

tazabar nak balik raya esok...
Ni entry terakhir before hari raya.. so dilah nak minta ampun maaf zahir dan batin pada korang semua.. mana tau ada benda yg dilah tulis wat korang x suke ke or terasa ke.. (walaupun almost my entry pasal family dilah jer..) kira 0-0 yer... hati2 balik raya nanti.. 

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN




You Might Also Like

1 comment:

  1. selamat hari raya dilah..syokla tahun ni beraya as mak anak 3 :)

    ReplyDelete