Adik Baby,

Breastfeeding :: Rezeki Fattah Anas

August 14, 2015 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Salam jumaat buat semua.. Alhamdulillah.. rezeki di pagi jumaat yg indah ni.. Sesi pam utk pagi tadi jam 12tghari.. dapat 9.5 oz... Rezeki untuk anak syurga ibu Fattah Anas.. semoga Allah murahkan rezeki kepada anak ibu agar ibu dapat fully breastfeed fattah anas sehingga 2 tahun.. amin...


Lately ni dilah perasan bila pam time pagi kat opis mmg boleh dapat 8 ~ 10 oz.. penah sekali dapat 11.5 oz.. tapi bila petang dapat 4oz ke 5.5oz jer.. boleh la.. bersyukur masih ada rezeki untuk adik baby..

Skrg ni dapat pam 2x jer sehari time kat opis.. balik rumah dah x pam dah.. sebelum pegi keje pun dah x dan nak pam... huawaaa... malas betul yer... hahaha.. banyak sebab nape x pam pagi dah balik keje.. sebabnya 1) tak sempat.. 2) pastu stok ebm fattah anas dah banyak giler.. dah penuh deep freezer dah.. 3) last sekali malas... hahaha... So skrg ni sehari dapat la dlm 12 ~ 15 oz untuk 2 kali perahan.

Ala.. sebenarnya bukan la malas dan x sempat sangat pun.. boleh jer arrange masa tu lagi.. sebelum ni pam 4 or 5 kali sehari.. bangun pagi, kat opis 2x, balik keje.. dan malam kalau sempat or rasa breast dah penuh.. 




Tapi bila ebm fattah dah penuh deep freezer, dilah mula kurangkan sesi mengepam tu.. tapi lebih kan direct feeding. Macam sebelum ni fattah anas kurang sangat menyusu, samada direct feeding atau pun masa kat rumah babysitter.. dan fattah bukan jenis yg ngempeng.. so demand tu memang kurang sgt tapi supply alhamdulillah tetap banyak.. Tapi sejak fattah masuk 4 bulan ni, dia dah pandai ngempeng.. dan kat rumah time malam tu kerap menyusu.. kat rumah babysitter pun menyusu 3 or 4 botol sehari.. So, untuk memastikan susu tetap cukup untuk fattah anas, dilah tetap akan mengepam sekurang2nya 2x sehari.. 

Memandangkan stok ebm pun dah banyak tp tak tersusun dalam df tu, mintak2 wekeend ni sempat la nak kemas dan check stok ebm tu.. last susun time 2 minggu masa naik keje.. so bayangkan la macamana keteraburan ebm tu dlm tu.. tp at least stok sampai pertengahan bulan 5 aritu dah abis guna.. so kena check dan susun balik stok tu supaya xde ebm yg expired sbb tak sempat minum nanti..

okla.. doakan dilah berjaya breastfeeding baby fattah anas sehingga 2 tahun ye..


You Might Also Like

2 comments:

  1. MasyaAllah meriahh. Murah rezki baby fattah. Moga berjaya menyusu samoai 2tahun! Ameen :)

    ReplyDelete
  2. RINDU nyeee time mengepam camni..

    ReplyDelete